Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie tracht klimaatprotest te onderdrukken door activisten thuis te arresteren 'wegens opruiing'

  •  
26-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7521 keer bekeken
  •  
Alg A12 2

Minstens zes geweldloze klimaatactivisten zijn donderdagochtend in alle vroegte gearresteerd. Onder hen bekende actievoerders van Extinction Rebellion als Jelle de Graaf en Tessel Hofstede. De autoriteiten trachtten ook acteur Sieger Sloot in te rekenen maar troffen hem niet thuis. Wel werd zijn huis doorzocht door agenten. Extinction Rebellion zegt in een persverklaring: "Voor een aantal van deze geweldloze activisten grijpt de arrestatie in in het gezinsleven. Kinderen staan toe te kijken hoe hun ouder wordt weggevoerd voor vreedzame klimaatactie. De arrestaties zijn onderdeel van een poging de geweldloze A12-Blokkade van zaterdag 28 januari de kop in te drukken."

Eerder heeft de advocaat van de klimaatactivisten aan justitie laten weten dat eventuele verdachten zich vrijwillig willen laten verhoren en er dus geen noodzaak is voor intimiderend politieoptreden. Advocaat Willem Jebbink: "Het is teleurstellend dat het openbaar ministerie opnieuw overgaat tot arrestatie terwijl Extinction Rebellion via mij deze week heeft laten weten dat iedereen die verdacht zou worden van opruiing, bereid is zich te melden voor verhoor. Deze arrestaties zijn wat mij betreft buitenproportioneel. Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties. Daarom is het onbegrijpelijk dat de officier van justitie zo doorgaat met het arresteren van mensen. We zijn kennelijk terechtgekomen in het criminaliseren van personen die vreedzaam willen demonstreren en daartoe oproepen. Dat acht ik zeer zorgelijk."

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet kondigt aan Kamervragen te stellen over de repressie.

Het gaat allemaal om een blokkade van de A12 bij Den Haag die gepland staat voor komenden zaterdag. Meer dan duizend deelnemers hebben zich daar al voor aangemeld. Zij eisen een direct einde aan de jaarlijks 17,5 miljard euro subsidies die de overheid uitdeelt voor het gebruik van fossiele energie.

Sinds de eerste A12-blokkade is de roep vanuit de samenleving om een einde te maken aan de 17,5 miljard euro fossiele subsidies enorm toegenomen. Bijna 400 economen roepen de regering op te stoppen met fossiele subsidies. Tientallen wetenschappers en BN’ers ondertekenden een oproep tot vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid en steeds meer van hen sluiten zich openlijk bij Extinction Rebellion aan. Ook zorgprofessionals blokkeren mee. XR-woordvoerder en psycholoog Petra Verdonk: "Belastingvoordelen voor grote vervuilers zoals Schiphol, Tata steel en de Rotterdamse haven hebben een direct effect op de volksgezondheid. Mensen die dichtbij vervuilende industrie wonen hebben een grotere kans om ziek te worden. Wonen in Rotterdam staat gelijk aan dagelijks roken van zeven sigaretten. Fossiele subsidies zijn dodelijk en moeten per direct stoppen." 

Eerder, op 19 januari, werd de geweldloze klimaatactivist Lucas Winnips door een politieeenheid klemgereden en ingerekend terwijl hij op een bakfiets op de terugweg was na het naar school brengen van zijn jongste kind.

Update 12:20

In reactie op het opmerkelijke politieoptreden kondigen directeuren van verschillende maatschappelijke organisaties, van Urgenda tot FNV, aan zaterdag aanwezig te zijn bij de demonstratie op de A12 door Extinction Rebellion (XR). De directeuren, waaronder Marjan Minnesma, willen de actie zo ondersteunen. Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR, meldt Greenpeace.  Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de directeuren: “Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom zijn we zaterdag aanwezig bij het protest als breed maatschappelijk middenveld. We zien dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie in vergelijking met andere groepen demonstranten. Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld.”

Update 17:30

De zes aangehouden klimaatactivisten zijn aan het einde van de middag vrijgelaten, nadat ze zijn verhoord. Ze mogen de komende 90 dagen niet meer op de A12 komen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.