Joop

Politie tracht klimaatprotest te onderdrukken door activisten thuis te arresteren 'wegens opruiing'

  •  
26-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6704 keer bekeken
  •  
Alg A12 2

Minstens zes geweldloze klimaatactivisten zijn donderdagochtend in alle vroegte gearresteerd. Onder hen bekende actievoerders van Extinction Rebellion als Jelle de Graaf en Tessel Hofstede. De autoriteiten trachtten ook acteur Sieger Sloot in te rekenen maar troffen hem niet thuis. Wel werd zijn huis doorzocht door agenten. Extinction Rebellion zegt in een persverklaring: "Voor een aantal van deze geweldloze activisten grijpt de arrestatie in in het gezinsleven. Kinderen staan toe te kijken hoe hun ouder wordt weggevoerd voor vreedzame klimaatactie. De arrestaties zijn onderdeel van een poging de geweldloze A12-Blokkade van zaterdag 28 januari de kop in te drukken."

Eerder heeft de advocaat van de klimaatactivisten aan justitie laten weten dat eventuele verdachten zich vrijwillig willen laten verhoren en er dus geen noodzaak is voor intimiderend politieoptreden. Advocaat Willem Jebbink: "Het is teleurstellend dat het openbaar ministerie opnieuw overgaat tot arrestatie terwijl Extinction Rebellion via mij deze week heeft laten weten dat iedereen die verdacht zou worden van opruiing, bereid is zich te melden voor verhoor. Deze arrestaties zijn wat mij betreft buitenproportioneel. Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties. Daarom is het onbegrijpelijk dat de officier van justitie zo doorgaat met het arresteren van mensen. We zijn kennelijk terechtgekomen in het criminaliseren van personen die vreedzaam willen demonstreren en daartoe oproepen. Dat acht ik zeer zorgelijk."

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet kondigt aan Kamervragen te stellen over de repressie.

Het gaat allemaal om een blokkade van de A12 bij Den Haag die gepland staat voor komenden zaterdag. Meer dan duizend deelnemers hebben zich daar al voor aangemeld. Zij eisen een direct einde aan de jaarlijks 17,5 miljard euro subsidies die de overheid uitdeelt voor het gebruik van fossiele energie.

Sinds de eerste A12-blokkade is de roep vanuit de samenleving om een einde te maken aan de 17,5 miljard euro fossiele subsidies enorm toegenomen. Bijna 400 economen roepen de regering op te stoppen met fossiele subsidies. Tientallen wetenschappers en BN’ers ondertekenden een oproep tot vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid en steeds meer van hen sluiten zich openlijk bij Extinction Rebellion aan. Ook zorgprofessionals blokkeren mee. XR-woordvoerder en psycholoog Petra Verdonk: "Belastingvoordelen voor grote vervuilers zoals Schiphol, Tata steel en de Rotterdamse haven hebben een direct effect op de volksgezondheid. Mensen die dichtbij vervuilende industrie wonen hebben een grotere kans om ziek te worden. Wonen in Rotterdam staat gelijk aan dagelijks roken van zeven sigaretten. Fossiele subsidies zijn dodelijk en moeten per direct stoppen." 

Eerder, op 19 januari, werd de geweldloze klimaatactivist Lucas Winnips door een politieeenheid klemgereden en ingerekend terwijl hij op een bakfiets op de terugweg was na het naar school brengen van zijn jongste kind.

Update 12:20

In reactie op het opmerkelijke politieoptreden kondigen directeuren van verschillende maatschappelijke organisaties, van Urgenda tot FNV, aan zaterdag aanwezig te zijn bij de demonstratie op de A12 door Extinction Rebellion (XR). De directeuren, waaronder Marjan Minnesma, willen de actie zo ondersteunen. Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR, meldt Greenpeace.  Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de directeuren: “Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom zijn we zaterdag aanwezig bij het protest als breed maatschappelijk middenveld. We zien dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie in vergelijking met andere groepen demonstranten. Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld.”

Update 17:30

De zes aangehouden klimaatactivisten zijn aan het einde van de middag vrijgelaten, nadat ze zijn verhoord. Ze mogen de komende 90 dagen niet meer op de A12 komen. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (207)

thjst
thjst28 jan. 2023 - 8:35

Het is een schande door de demonstratie monddood te maken, te verbieden. Kennelijk met een pennenstreek wordt 17,5 miljard euro over de balk gesmeten aan fossiele energie opwekking. De overheid, inclusief de regering en het parlement, dienen zich diep te schamen voor het in deze teniet doen van het demonstratie recht. Zelfs activisten van rechtse snit wordt minder in de weg gelegd. Blij met de deelname van o.a. de FNV, waar ik al meer dan 50 jaar lid van ben.

Peterrr3
Peterrr327 jan. 2023 - 16:05

Gelukkig zijn de activisten ook op een geweldloze manier gearresteerd en daarna op een geweldloze manier vastgehouden. Gelukkig duurde deze geweldloze actie van de politie minder dan een dag en mochten de activisten op een geweldloze manier terug naar huis.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 jan. 2023 - 14:31

We zouden zowel met die actie van Pegida en de koran als deze klimaatactivisten niet zo spastisch moeten reageren. Selectieve verontwaardiging is de norm tegenwoordig

1 Reactie
Mag
Mag28 jan. 2023 - 10:04

De actie van Pegida en Koran verbranding voegt niets toe; De actie van ER des te meer.

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 jan. 2023 - 13:35

Dat destijds de boerenprotesten door de overheid tamelijk mild werden benaderd was niet meer dan terecht. Dat nu XR zelfs vóór een demonstratie hard wordt aangepakt is zeer onterecht en zorgelijk. In dit geval zou ik me als activist beslist niet aan het gebiedsverbod houden omdat het iedere rechtsgrond mist. Gelijke monniken, gelijke kappen is het fundament van een rechtstaat. Of je het eens of oneens bent met de protesten is totaal niet relevant.

5 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans327 jan. 2023 - 15:27

Het OM baseert zich op uitspraken van de rechter dat dit blokkeren niet mag. Er is dus wel een rechtsgrond.

Gerygrr
Gerygrr27 jan. 2023 - 15:36

Precies! De verdediging van de overheid was even onthutsend. “ Wij grijpen niet in, als er escalatie dreigt! “

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 17:00

@herr Volgens mij was er vandaag een rechter die van mening as dat die rechtsgrond er wel degelijk was. Heeft u ook maar een begin van een argumentatie om het tegendeel te stellen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 jan. 2023 - 20:31

@Jozias Jawel, oproepen tot demonstreren, ja zelfs blokkeren, is altijd toegestaan in een rechtstaat. Pas als tijdens de actie wetten overtreden worden mag de politie of het OM ingrijpen. Niet daarvoor!!. Gewoon een basisprincipe. het OM wijkt daar nu in het geval van XR vanaf. Ik ben helemaal niet persé fan van XS maar het gaat mij om het principe. Zeer zorgelijke ontwikkeling voor degenen die een vrij demonstratierecht voorstaan.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 21:24

@herr Blokkeren is niet hetzelfde als demonstreren. Het oproepen tot demonstratie is niet strafbaar dus toegestaan. Maar dat is niet het punt. Er spelen twee dingen: 1. Het lopen op de snelweg is verboden. 2. Het oproepen tot het plegen van een strafbaar feit is verboden. Het tweede feit is voltooid ongeacht of daar opvolging aan is gegeven. Dat is de reden dat deze mensen zijn aangehouden. Het eerste heeft (nog) niet plaatsgevonden. Maar dat doet op zich niet ter zake. Als ik oproep een politicus dood te schieten dan ben ik strafbaar. Ongeacht of iemand daar gevolg aan geeft. Ik kan mij dan niet verweren met het feit dat de politicus nog leeft. Dan is

Ivan61
Ivan6127 jan. 2023 - 13:09

Oproerkraaier, Een snelweg blokkeren is strafbaar, begrijp jij dat niet? Waarom iemand dat doet maakt geen reet uit dat blijft strafbaar.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 17:01

nee, dat is het niet. Zelfs een rechter heeft zich daar al over uitgelaten. U zwamt en weet niet waar u het over heeft.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 19:31

@oproerkraaier Welke rechter dan? Ik heb hier al meerdere arresten gezien waaruit het tegendeel blijkt. Dus stellen is bewijzen..,

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jan. 2023 - 11:33

Zijn jullie 5 of zo? Het is net alsof de protesten, marsen, stakingen en acties van de laatste anderhalve eeuw helemaal vergeten zijn. Als het aan de mensen hier lag konden vrouwen nog niet stemmen en hadden arbeiders geen rechten en was er nog segregatie in de VS. En nu vinden ze dat we braaf de natuur moeten blijven vernietigen. https://www.britannica.com/event/March-on-Washington

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr327 jan. 2023 - 16:07

Ik kan me idd niet herinneren dat er ooit demonstraties toegestaan zijn op de snelweg. De boeren hebben dat wel geprobeerd, maar zijn volgens mij uiteindelijk wel weggestuurd, met de nodige aanhoudingen erbij. Hadden er nog veel meer moeten zijn, maar dat is helaas niet gebeurd.

Norsemen
Norsemen27 jan. 2023 - 9:32

Asociale boeren die alleen met hun eigen portemonnee bezig zijn wordt geen strobreed in de weg gelegd. En vreedzame burgers die niet vanuit een zelfbelang maar vanuit een algemeen belang willen protesteren worden uit voorzorg uit hun bed gelicht. De wereld op zijn kop.

6 Reacties
JanVG2
JanVG227 jan. 2023 - 9:44

Ook de boeren zijn voor het gerecht gedaagd en zijn veroordeeld, ook voor opruiing. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rechtszaken-tegen-protesterende-boeren-stapelen-zich-op-eerste-veroordeling-via-supersnelrecht~b949a813/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde27 jan. 2023 - 11:18

Inderdaad! Nog even en de wouten staan `s ochtends voor mijn deur omdat ik online een meningsverschil had met rechts.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 14:05

@norseman Geen strobreed wat verstaat u daar onder? Ook voor u: https://nos.nl/liveblog/2435209-me-beeindigt-diverse-blokkades-zo-n-200-boetes-uitgedeeld-op-snelwegen https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5319461/boerenprotesten-stikstof-aanhoudingen-politie-christianne-van-der https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/602379-drie-aanhoudingen-bij-boerenprotest-in-zwolle/ https://www.transport-online.nl/site/149983/politie-blokkeert-straten-in-groningen-vanwege-boerenprotest/ https://www.politie.nl/nieuws/2022/juni/29/tien-aanhoudingen-na-boerenprotesten-politie-vraagt-om-beeldmateriaal.html https://www.trouw.nl/binnenland/boeren-vechten-beperking-demonstratierecht-aan-in-groningen~b8178860/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F https://www.gld.nl/nieuws/7747706/werkstraf-voor-afvaldumping-tijdens-boerenprotest-ik-had-een-machteloos-gevoel https://www.omroepwest.nl/nieuws/4071087/defensie-sluit-haagse-binnenstad-af-na-spontaan-boerenprotest https://www.ad.nl/politiek/leger-sluit-wegen-den-haag-af-om-boeren-bij-binnenhof-weg-te-houden~ad69b31c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

Peterrr3
Peterrr327 jan. 2023 - 16:08

@Jozias, dat telt allemaal niet voor Norsemen.

michellekepen
michellekepen27 jan. 2023 - 16:09

Jozias2 Ik zie een grote 'JA MAAR' aankomen: 'er staat toch helemaal nergens iets over 'stro'.....

itsme3
itsme327 jan. 2023 - 16:18

U bedoelt "Boeren die strijden voor hun voortbestaan..." versus "Beroepsdemonstranten die vanuit hun doordrammerij..."

Oogklep
Oogklep27 jan. 2023 - 9:06

Kleine nuance is wel dat die boeren vechten voor hun bedrijf en gezin. Die verwende, geïndoctrineerde klimaatactivisten hebben nog niks meegemaakt in hun leven, denken de wijsheid in pacht te hebben, en hebben zodoende zichzelf het recht geclaimd alles maar te kunnen maken voor het hoger doel. Ondersteund door hun al even onintelligente vriendenkring die hetzelfde in de wedstrijd zitten. En het gek vinden dat ze langzaam aan zelfs door eerdere voorstanders ondertussen uitgekotst worden. Demonstreren is een recht, zoveel en zo vaak mogelijk doen als je dat nodig acht echter zoals ik al eerder aangegeven heb, ga dan bij die bedrijven staan die mede verantwoordelijk zijn voor de ellende en blokkeer daar de boel. Daar heb je wel ballen voor nodig en die hebben ze niet. Liever Jan met pet de dupe laten worden en achteraf lopen janken dat iedereen zo gemeen is, en niemand je begrijpt.

11 Reacties
Zandb
Zandb27 jan. 2023 - 10:43

Oogklep Misschien zie je zoiets als je oogkleppen op hebt? Ik bedoel, waarom zou vechten voor bedrijven die er aan meewerken, dat de aarde onbewoonbaar wordt, logischer zijn, dan mensen die vechten voor hun gezinnen die zouden moeten kunnen leven in een 'gezonde wereld'. Verder verklaar ik u compleet voor gek, wanneer u meent dat deze klimaatactie tegen de boeren - die ploegen tegenwoordig op de snelweg? - gericht is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jan. 2023 - 11:49

Als jij wil demonstreren kies jij de plek, als XR wil demonstreren kiest zij de plek. Niet moeilijk. verder is be bericht een ordinaire scheldpartij, met als enige argument ter ondersteuning van de boeren dat ze hun bedrijf proberen te beschermen. Daar zit nou juist de pijn, want die bedijven berokkenen veel schade. Ik krijg het idee dat je het hele verhaal niet begrijpt, waarschijnlijk omdat zodra iemand een andere mening hebt dan jij die mensen als verwend, geindoctrineerd en onintelligent worden afgeserveerd. .

Norsemen
Norsemen27 jan. 2023 - 12:12

@Oogklep Ik moet toch ook wel een beetje lachen om je. Iets in jou moet toch ook wel doorhebben dat je er 'aparte' opvattingen op na houdt?

Daslief
Daslief27 jan. 2023 - 12:47

Tweede kleine nuance Oogklep, is dat die boeren vechten voor een heel specifieke soort van bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering met veel onnodige vervuiling, dierenleed en milieuschade. Dus het soort bedrijfsvoering dat een steeds groter deel van de maatschappij niet meer wil. Als die boeren hun trekkers hadden gebruikt om te pleiten voor het groenboerenplan https://groenboerenplan.nl/ - uiteraard vooraf aankondigen, dit om gevaarlijke situaties op de wegen te voorkomen - dan zouden die 'verwende geïndoctrineerde klimaatactivisten' misschien wel met de boeren mee hebben gedemonstreerd.

Oogklep
Oogklep27 jan. 2023 - 12:58

Zanb Feit dat u mij compleet voor gek verklaard zonder onderbouwing doet mij vermoeden dat ik een snaar geraakt heb. Wellicht als u uw oogkleppen af doet, ziet u dat u onderdeel bent van het probleem gezien uw reactie. Geeft niks, verstand komt met de jaren zeggen ze.

itsme3
itsme327 jan. 2023 - 16:22

@Oogklep "Geeft niks, verstand komt met de jaren zeggen ze." Bij Zandb niet hoor. Die persoon heeft zo'n gegantische oogkleppen, die heeft uberhaupt niets in de gaten.

Palipka
Palipka27 jan. 2023 - 16:30

Nou nou nou. Volgens mij zijn het vaak jonge mensen die zich oprecht en terecht zorgen maken om onze en hun toekomst. En terecht want voor de zittende macht is het geld boven mensen geld boven natuur. We zijn de weg kwijt en de meerderheid kijkt weg (decadente onverschilligheid) neemt geen verwantwoordelijkheid (gewetenloze decadentie) of is angstig (decadent slachtofferschap) en sommige mensen hebben het zo slecht in deze neo liberale heilstaat voor de rijken dat ze de echte slachtoffers zijn en vooral aan het overleven zijn. Ik geloof dat er boeren zijn die vechten voor hun gezin en die verdienen alle steun. Tegelijkertijd zie ik de uitingen van verzet vooral bij grote villa’s en grote (walgelijke) SUV’s zoals het monster de RamSUV. Leg dat maar eens uit. En het milieu wordt door intensieve veeteelt vernield en dieren lijden veel pijn. Alleen maar door een maatschappij gebaseerd op hobbes en niet Aristoteles. Domme domme mensen zijn wij. Hoopvol is dat het de aarde niet uitmaakt of er mensen zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 17:03

"Die verwende, geïndoctrineerde klimaatactivisten hebben nog niks meegemaakt in hun leven, denken de wijsheid in pacht te hebben, en hebben zodoende zichzelf het recht geclaimd alles maar te kunnen maken voor het hoger doel. " Als je zoiets schrijft ben je waarschijnlijk zwaar narcistisch.

MG1968-2
MG1968-227 jan. 2023 - 17:03

Aan het aantal duimpjes op dit onzinverhaal valt af te leiden dat een groot deel van rechts hier niet zit om te argumenteren maar om te trollen. Tegenargumenten? Proest.

Oogklep
Oogklep27 jan. 2023 - 20:22

@oproerkraaier Dat valt in de praktijk reuze mee geloof ik gezien mijn functie maar eerlijk is eerlijk, is een stuk makkelijker roepen dan (ik noem maar is een malle dwarsstraat) met argumenten te komen. @ MG1968-2 De een zijn onzinverhaal is voor een ander het evangelie.

Oogklep
Oogklep27 jan. 2023 - 20:26

@ Norsemen Het zal de tijdsgeest zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil27 jan. 2023 - 8:56

Alle schade verhalen op de demonstranten. Alle. Ongeacht de ongetwijfeld grote groep advocaten die men dan kan inhuren. Zo niet, dan blokkeer ik de Brienenoordbrug vanwege een ongelofelijke slechte medische behandeling (''geen bed beschikbaar'') van een familielid.

PamVlam
PamVlam27 jan. 2023 - 8:28

Bij justitie zijn ze niet achterlijk. Ze weten dat het anders had gekund. Ze weten ook dat ze Extinsion Rebellion een grote dienst hebben bewezen. De echte Rebbelions werken bij justitie.

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo27 jan. 2023 - 16:05

O jeetje, we konden er op wachten, maar hier is dan de eerste waarachtige deep state theory zeloot.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl27 jan. 2023 - 7:54

Dit is vanuit een bepaald perspectief nog schandaliger dan het optreden bij de corona-demonstraties. Extinction Rebellion is niet mijn clubje maar goed dat hier tegenin gegaan wordt. Doet denken aan Australiërs die opgepakt werden voor het oproepen tot demonstraties tegen corona-maatregelen op Facebook. Dan zit je te schudden met je hoofd van "wat is er mis met dat land?" en nu zie je het hier al. Volgende stap is mensen aanpakken op hun algemene social media gebruik (Canada, VK). En dan? Gedachtenpolitie? Ze hadden hun tijd ook kunnen steken in het opzetten van degelijke omleidingen en aankondigingen hiervan in de media. En wie keurt het goed dat mensen 3 maanden geen gebruik mogen maken van 1 van de belangrijkste snelwegen van het land omdat ze daar een deel van willen blokkeren voor een paar uur, in het weekend? Een OvJ, denk ik? Die mag ook wel met vervroegd pensioen.

Graads2
Graads226 jan. 2023 - 21:57

Zinloos en ondoordacht optreden. Actievoerders aanpakken met arbitraire arrestaties op nonexistente basis vooraf werkt niet, je geeft alleen maar MEER aandacht aan de geplande actie door die mensen te arresteren.

Marcmokum
Marcmokum26 jan. 2023 - 19:58

@pdvb2. Zie mijn tweede bericht en ik ben mijn leven lang al niet rechts, dus zeker niet extreem rechts. Maar schijnt mode te zijn als je een afwijkende mening hebt

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 3:38

Rechtse mensen snappen jou.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:33

Ja, mode is erg treurig, je mag niet eens meer extreem rechts zijn als je extreem rechts bent /s

Zandb
Zandb27 jan. 2023 - 6:45

Marc Wel een beetje realistisch blijven: 'Extreemrechts' denken is niet meer dan één voorbeeld van wat we een (naar ik mag hopen nog) afwijkende mening kunnen noemen. Verder heeft PVDB kritiek op het feit dat u te vroeg reageert. Hij ziet dat als als een bewijs dat je rechts genoemd mag worden. Tja, en dat zoiets bedenkelijk is (want typisch links?), dat zien de meeste mensen nog wel.

PGS
PGS27 jan. 2023 - 15:19

@ oproerkraaier Ik heb zijn bijdrage gelezen maar ik begrijp hem niet. Ben ik nu opeens een links-politiek georienteerd persoon ?

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 19:52

Als het voor sommigen toch te ingewikkeld is dan is er ook nog een wat eenvoudiger uitleg. https://www.youtube.com/watch?v=uaLvueMJfNE

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot27 jan. 2023 - 5:22

Precies: een weg blokkeren is strafbaar, oproepen tot een strafbaar feit mag niet, dus prima actie van politie en justitie. En we zijn kennelijk collectief vergeten dat de blokkeerfriezen ook werden vervolgd voor strafbare feiten.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:35

Het OM lol. vandaag kort geding over het achterlijke straatverbod.

Daslief
Daslief27 jan. 2023 - 12:51

@Fons Ja, alleen dat was wel nádat ze de snelwegen geblokkeerd hadden, en bovendien onverwacht dus inderdaad een gevaarlijke actie.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 jan. 2023 - 19:21

Wat me opvalt in deze discussie over het meten met twee maten. Als boeren oproepen om de snelweg op te gaan wordt er gesproken over terroristen. Als leden van ER dat doen zijn het activisten.

6 Reacties
pahan
pahan26 jan. 2023 - 21:04

Vreedzame activisten zelfs.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 22:22

Frans, dat komt omdat de groep die jij bedoelt de inhoud van het doel van een actie laat meewegen of men de actie wel of niet wetmatig acht.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:38

De vergelijking gaat volkomen mank. De duimpjes die je hebt gekregen bewijzen alleen maar dat veel mensen niets snappen van demonstratievrijheid.

alweertelaat
alweertelaat27 jan. 2023 - 10:50

Een snelweg blokkeren is verboden, of dat nu is om te demonstreren tegen stikstofregels of zoals in dit geval voor het milieu. Het doel heiligt de middelen niet. De rechter heeft het verboden op die bewuste locatie en wanneer men morgen niet uitwijkt naar een locatie die wel geschikt is, wordt de wet gewoonweg overtreden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans327 jan. 2023 - 15:17

@oproerkraaier Ik heb niet zo'n moeite met die blokkeeracties, noch van de boeren, noch van ER. Je ziet ze van te voren aankomen dus de meeste burgers die er niet mee te maken willen hebben kunnen er om heen. Of het mag is voer voor juristen. Dat AI gaat observeren is een verkeerd signaal. De mensenrechten staan hier helemaal niet op de tocht. Ik vind het allemaal tractisch-strategisch niet zo verstandig maar dat is een andere discussie. Een actie is denk ik geslaagd als de burgerij het heeft over doel en inhoud en niet over de aanpak en de ophef. Mijn eerste actie-ervaring deed ik op met het bezetten van de VU, een paar jaar later met het blokkeren van wegen en grensposten, jawel door boeren. Het onderscheid terrorisme/activisme bestond toen niet. (https://sargasso.nl/en-de-boer-hij-protesteerde-voort/)

Peterrr3
Peterrr327 jan. 2023 - 16:12

oproerkraaier 27 jan. 2023 - 6:38 De vergelijking gaat volkomen mank. Hahaha, nu gaat de vergelijking met de boeren ineens mank, terwijl de XR activisten en hun fans alleen maar roepen 'maar de boeren mochten het wel'... Sorry, maar de boeren mochten het ook niet.

pahan
pahan26 jan. 2023 - 18:43

De woorden van Tessel Hofstede: ,,Ik heb er geen problemen mee. Lekker een paar uurtjes slapen in de cel, zonder prikkels.” Het is een van de doelen, zo bereik je ze wel erg makkelijk.

Marcmokum
Marcmokum26 jan. 2023 - 18:32

Gelukkig toch een wederhoor, met uitnodiging. Maar is een beetje allen tegen 1.

Marcmokum
Marcmokum26 jan. 2023 - 18:16

Nu bij Khalid op tv een puur eenzijdig verhaal pro ER, geen weerwoord etc. Ongehoord Nederland journalistiek maar dan met wat je mag verwachten weldenkende mensen gelukkig, al komt Jebbink aardig in de buurt van zichzelf belachelijk maken door dit met Iran te vergelijken Maar van journalistiek van hoor en wederhoor is geen sprake! Niet goed!

4 Reacties
PVDB2
PVDB226 jan. 2023 - 18:59

Misschien moet je de hele uitzending eens bekijken en niet alleen de eerste 5 tot 10 minuten. 19.16 uur je bericht hier verschenen na typen, versturen en contole moderatie. Dus waarschijnlijk de eerste 5 minuten. Zo jammer weer van onze (extreem) rechtse vrienden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 22:24

Marc, had jij de hoop dat het niet het geval zou zijn?

michellekepen
michellekepen27 jan. 2023 - 1:51

PVDB2 "19.16" wil zeggen dat de betreffende reactie op dat moment verstuurd is. Je suggestie dat @Marcmokum waarschijnlijk dus alleen "de eerste 5 minuten" gezien heeft toen deze reageerde, is nergens op gebaseerd. Je 'redenatie' is bezijden de waarheid. Apart dat degenen die daar over gaan én dus precies weten hoe de vork in de steel zit, je nogal makkelijk te dcebunken misinfo desondanks plaatsen.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 8:48

@pvdb Dat neemt niet weg dat je ook bij programma's als K&S, middag editie en eerder M ook vaak gasten aan tafel hebt die de zaak van 1 zijde brengen.

JoepJos
JoepJos26 jan. 2023 - 17:57

Boeren worden met rust gelaten. Milieu demonstranten thuis opgezocht. Ik krijg het idee dat de politie een mening heeft. Ik hoop dat ik er naast zit.

4 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque26 jan. 2023 - 19:32

Een kogel schieten in een trekker met een puber achter het stuur, vind ik niet 'met rust gelaten'. Voorts keten die demonstranten zich tegen de rechtstaat met hun terroristische plannen. Dus geen wonder dat ze thuis opgepakt worden. Of heeft u het niet op de rechtstaat wellicht?

JoepJos
JoepJos26 jan. 2023 - 20:21

@Kapitein: Zullen we een wedstrijdje houden wie van de groepen, boeren en ER, zich het meest misdraagt? En dan niet alleen met dit kind aankomen want die hoorde er in de first place niet horen te zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat je alle partijen op dezelfde manier hoort te behandelen als politie. Wat je van de demonstratie zelf vindt doet er niet toe.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:11

"Een kogel schieten in een trekker met een puber achter het stuur, vind ik niet 'met rust gelaten'." Zo goedkoop dit! De politie is door het stof gekropen. Je hebt echt geen argumenten als je dit opbrengt. XE wordt extreem hard aangepakt. Jij blij misschien, maar ik en velen met mij niet.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:14

Kapitein Iglo: wat heeft de wereld aan meningen als: "terroristische plannen" ? U lijkt een heleboel dingen niet te snappen?

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 17:24

Je hebt het recht om te protesteren, niet om lastig te vallen.

3 Reacties
RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 18:21

En het recht om te demonstreren is niet een recht om andere wetten te overtreden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 jan. 2023 - 23:29

Protesteren valt mensen lastig. Altijd wel iemand. Daarom doen ze het, omdat het anders niet gehoord word. Dat is dus geen kwestie.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:15

RedROOD: u heeft net bij vele mensen een lichtje doen branden! /s

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst26 jan. 2023 - 17:15

Het wordt nog druk daar. Maar de politie zal het toch wel uit zijn hoofd halen deze directeuren (waarvan er eentje vijfhonderdduizend euro jaarlijks mag bijschrijven voor haar organisatie van de postcodeloterij) in het cachot te plaatsen…

2 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:25

@wir U bent voor klasse justitie?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst26 jan. 2023 - 22:24

@ Jozias Zal er de volgende keer een sarcasme-noot bij plaatsen.

Ivan61
Ivan6126 jan. 2023 - 16:55

Nederland wordt in een snelle tempo een trieste land. Onze regering dient groot kapitaal en heeft schijt aan eigen burgers en boeren. Een snelweg blokkeren is best gevaarlijk maar het werkt. De Friezen waren de eerste daarna de boeren en nu XR. De mensen die moord en brand schreeuwen als dat om boeren ging vinden prima dat XR gaat doen. Beetje hypocriet vind ik dat.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:16

Echt gelul in de ruimte. Het is gewoon niet met elkaar te vergelijken. Klets maar raak.

Daslief
Daslief27 jan. 2023 - 13:05

Dat klopt niet helemaal Ivan61, ik vind het helemaal niet prima dat XR snelwegen wil bezetten. Vind het vooral hypocriet van de overheid dat XR keer op keer harder wordt aangepakt dan andere demonstranten, ook als ze geen gevaarlijke situaties veroorzaken.

Mag
Mag27 jan. 2023 - 14:03

Iwan61 Er kan op geen enkele punt vergelijking gemaakt worden : aan een kant de agressieve boeren die vernielen bezit van ons allemaal, die mensen aanvallen en hun bezit kapot maken, etc.etc. te veel om op te noemen; en die doen dat uitsluitend voor eigen gewin; en die in rust worden gelaten, sterker nog ze barbecuen met gelijkgestemden (de politie) Tegenover deze verschrikking staan vreedzame ER activisten die strijden voor ons allemaal om behoud van de aarde .... Wat ben ik blij dat we hen in ons midden hebben, zo dapper .. Ik zou niet durven! Wat bedoelt u met : "Nederland word in een snel tempo een triest land? Ik vind dat ook maar ik ben bang dat we een andere interpretatie hanteren.

Ivan61
Ivan6127 jan. 2023 - 18:47

Daslief en Mag, Nederlandse onze regering hoort thuis in gevangenis vanwege mishandelen eigen burgers, dat heb ik vaker geschreven. Het plegen van een strafbare feit is niet zonder risico en dat weet iedereen. Piepen en zeiken vind ik behoorlijk zwak van XR. Risico's zijn bekend toch. In mijn jonge jaren in mijn geboorte land heb ik vaker wapenstok op mijn rug ontvangen omdat ik aan demonstreren was. Wij wisten wat voor gevaar wij liepen maar vooraf en achteraf klagen deden wij nooit maar doorgingen om systeem te bestrijden. Waarom zou ik beroep doen op een misdadige regering? Geen sprake van, Nog een ding: De boeren vechten ook voor eigen brood. Dat is niet mijn strijd maar zij hebben het recht om dat te doen. Onze regering laat elke probleem erger worden en wij pikken dat alles. Een generale staking tot dat zij ombuigen of opzouten vind ik geweldig bijvoorbeeld. Maar dat gaat nooit gebeuren omdat Nederladse burger wil klagen en zeiken en bijna nooit echte actie ondernemen.

Greendutch
Greendutch26 jan. 2023 - 16:10

goede reactie directeuren!! schandalig dat -conservatieve rascistische agressieve- politie [rechtse organisatie vnl item voor rechtse partijen om hún ideeen uit te voeren / bezittingen te beschermen, maar níet om burgerrechten te beschermen / alle burgers veilig te houden] een vreedzame organisatie zo aanpakt. EXTINCTION REBELLION weet wat ze doen, zijn niet agressief [op enkeling na], willen dat klimaatverandering aangepakt wordt voor hún toekomst + voor ons aller natuur, aarde, milieu, klimaat, gezondheid, (klein)kinderen, dieren enz

5 Reacties
KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 16:13

Als iemand meteen begint over racistiche etc maar dan vooral begint over vredelievend dan kan je maar beter meteen doorlopen....

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout26 jan. 2023 - 16:25

Ja, ons schaduwbewind wil weer dat de obscurantistische kleinburger waakzaam is; en het Rijk dient, teneinde alles wat ánders is, dus verdàcht, aan de autoriteiten te rapporteren.

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 17:01

Green Dutch: het is vaste rechtspraak dat een demonstratierecht er niet toe Strekt om andere wetten te mogen overtreden.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:17

er niet toe Strekt ? Wat moet een normaal mens hier nu weer van denken?

Kira68
Kira6827 jan. 2023 - 8:15

Wat een tirade zeg. Die lui van ER zijn doodeng. Net zo eng als drammers vd andere kant. Geen haar beter ook al verpakken ze t als activisme

Rene712
Rene71226 jan. 2023 - 16:04

Een demonstratie mag toch gewoon? Ook door ER. Het is een grondrecht. Een demonstratie moet je aanmelden en dan kan het zijn dat de gemeente waarin je wilt demonstreren om veiligheidsredenen een plek aanwijst. Een snelweg blokkeren is een strafbaar feit. Ook voor ER. Uitlokking van een strafbaar feit is ook strafbaar, althans het maakt niet alleen de pleger strafbaar. Ik zie geen enkele reden waarom deze figuren niet oproepen tot een strafbaar feit. Ze kunnen toch ook gewoon aanmelden, een paar 100 meter doorlopen en op het Malieveld gaan staan met hun protestborden?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 17:17

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 15:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 17:18

Dat gaat over heel iets anders. Het gaat hier over het feit dat er mensen uit hun huis worden gesleept ter intimidatie.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:11

@oproerkraaier Wie is er gesleept? Er zijn mensen aangehouden en tenzij iemand zich daarbij heeft verzet is er niemand gesleept.

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 22:19

Oproer, Waren het mensen die de wet wilden overtreden? Prima dan toch. Of moeten zij met fluwelen handschoenen worden behandeld

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 0:18

Jozias: die mensen zijn echt uit hun huizen gesleept. Waarom doe je alsof dat niet het geval is?

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 0:35

Jozias, echt schandalig hoe u de feiten ontkent en omdraait. Het is een bekende fascistische tactiek om je vijanden te beschuldigen van je eigen misdaden. U doet dat heel goed. Feitelijk gaat het natuurlijk over iets heel anders: "Politie arresteert mensen bij voorbaat" Maar u heeft het waarschijnlijk liever over "moslims"? https://www.imdb.com/title/tt0181689/ Jouw utopia, mijn dystopia.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:18

Jozias: misschien moet je het verhaal even lezen voordat je je hemeltergende reacties neerplempt.

KritischKijken
KritischKijken27 jan. 2023 - 8:33

@oproer Hou toch eens op met dat anarchistische gezwam

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 11:09

@oproerkraaier, Heeft u een bron dat ze uit hun huizen gesleept zijn. Ze hebben aangebeld en zijn aangehouden. Anders hadden ze, toen ze gisteren zelf aansloten in de talk shows, daar wel melding van gemaakt. En waar beschuldig ik 'vijanden van eigen misdaden' ? Verder heb ik niets maar dan ook helemaal niets tegen mensen die moslim zijn. Ik heb daar nog nooit iets negatiefs over gezegd.

Armoedegrens
Armoedegrens26 jan. 2023 - 15:14

Mmm..zoeken de spindokters van de vvd weer een nieuwe zondebok om de verkiezingen te winnen? Het 'democratische' NL begint lichte trekjes van Rusland te vertonen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:19

Goeie observatie

Jonkheer
Jonkheer 26 jan. 2023 - 14:54

Is er iemand die - gespeend van enige emotie, aannames of politieke inkleuringen - uit kan leggen waarom boeren wegen mogen blokkeren en deze activisten die ruimte niet krijgen? Het demonstratierecht lijkt me namelijk voor iedereen gelijk. Het blokkeren van wegen vind ik overigens nooit een goed idee. Ga op een plein staan. Schreeuw je schor. Sjouw een spandoek door de straten. Roer je op fora. Prima. Maar breng de maatschappelijke sympathie voor je standpunten niet om zeep met dit soort lamlendige acties. Ze maken dat ik me bijna schaam voor mijn EV-auto, OV-kaart, isolatie-woede, zonnepanelen en warmtepomp-foldertjes-op-het-nachtkastje. Ja, ik geef om het milieu. Wil graag de aarde doorgeven aan mijn kinderen - en die van hen. Maar nee, ik wil niet worden geassocieerd met dit soort puberaal gedrag.

8 Reacties
Willem D2
Willem D226 jan. 2023 - 16:56

Boeren mogen dat ook niet. In het begin wist de politie niet zo goed hoe ze moesten optreden, net als de eerste paar keer dat ER de a12 blokkeerde. Inmiddels staan er voor de boeren shovels en diepladers klaar. Ook boeren die oproepen tot blokkades kunnen een huisbezoeken verwachten. Willem Engel is zelfs veroordeeld voor het oproepen tot een verboden demonstratie. ER krijgt nu dezelfde behandeling. In het algemeen zie je dat er de eerste paar keer door het OM wordt afgewacht, maar dat men na een paar keer een plan van aanpak heeft.

Armoedegrens
Armoedegrens26 jan. 2023 - 17:34

@jo: In dit geval gaat het om fascistische neigingen van de 'v''v''d', die een bedreiging voor de vrijheid en de democratie vormt. Dan ga je niet meer op een plein staan, waar de 'v''v''d' burgemeester je toestemming geeft om je schor te schreeuwen.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:14

@jonkheer Wat Willem zegt. De boeren protesten waren daarnaast onvoorspelbaarder qua locatie, met zwaar materieel zodat het optreden technisch lastiger was. Maar toen de boeren op het Malieveld protesteerden stond ook defensie klaar om te voorkomen dat ze de binnenstad met de ministeries en Binnenhof konden opzoeken.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 0:20

Jonkheer, dat zijn goede vragen.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 0:25

Willem D, JIj beweert nu hier glashard dat de politie optrad tegen de terreurboeren, die brandhaarden maakten, ongelukken veroorzaakten, mest op de snelweg dumpten, etc etc Gewoon gelogen, de verschillen zijn overduidelijk. Jij ontkent dat.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:20

"Maar toen de boeren op het Malieveld protesteerden stond ook defensie klaar om te voorkomen dat ze de binnenstad met de ministeries en Binnenhof konden opzoeken. " Ongelooflijk wat een gezwam.

Jonkheer
Jonkheer 27 jan. 2023 - 8:18

@willem en @jozias - Thanks! Wist ik niet! Waardevolle input!

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 11:27

@oproerkraaier Kom eens uit je bubble: https://nos.nl/liveblog/2435209-me-beeindigt-diverse-blokkades-zo-n-200-boetes-uitgedeeld-op-snelwegen https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5319461/boerenprotesten-stikstof-aanhoudingen-politie-christianne-van-der https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/602379-drie-aanhoudingen-bij-boerenprotest-in-zwolle/ https://www.transport-online.nl/site/149983/politie-blokkeert-straten-in-groningen-vanwege-boerenprotest/ https://www.politie.nl/nieuws/2022/juni/29/tien-aanhoudingen-na-boerenprotesten-politie-vraagt-om-beeldmateriaal.html https://www.trouw.nl/binnenland/boeren-vechten-beperking-demonstratierecht-aan-in-groningen~b8178860/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F https://www.gld.nl/nieuws/7747706/werkstraf-voor-afvaldumping-tijdens-boerenprotest-ik-had-een-machteloos-gevoel https://www.omroepwest.nl/nieuws/4071087/defensie-sluit-haagse-binnenstad-af-na-spontaan-boerenprotest https://www.ad.nl/politiek/leger-sluit-wegen-den-haag-af-om-boeren-bij-binnenhof-weg-te-houden~ad69b31c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

korheiden
korheiden26 jan. 2023 - 14:46

Het blokkeren van een snelweg is wel degelijk een strafbaar feit. Ik denk dat mevrouw Ellemeet ER een warm hart toedraagt. Prima, maar wel objectief blijven.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 17:11

Ze wilden niet in het midden van nergens op de snelweg gaan zitten maar op een passende locatie: tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:17

@danielle O maar als je dat wil hoef je niet op de snelweg gaan staan. Dan kun je ook op de prins clauslaan gaan staan. Met een beetje mazzel pas je zelfs op de stoep. Dat doen andere demonstranten ook. Maar dan krijgen ze minder aandacht en daar gaat het om.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jan. 2023 - 5:24

Nee, dat is het niet. Zwijg ipv domme onderbuikgezwatel te spuien. Gelukkig is het niet strafbaar. Verder gaat het daar hier niet over, maar gaat het over het feit dat er mensen zijn die uit hun huis zijn gesleept om dat ze op zouden ruien! Waar komt die neiging om meteen een stropop in de strijd te gooien toch vandaan? Gebrek aan argumenten? Kwaadaardige agenda?

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 11:21

@oproerkraaier Ik heb gisteren diverse hoogleraren en andere deskundigen aan het woord gezien en arresten gelezen waaruit blijkt dat het wel strafbaar is. Ik heb dat arrest hieronder ook geciteerd. Heeft u 1 bron waaruit blijkt dat het blokkeren van een snelweg zonder toestemming niet strafbaar zou zijn? Heel hard dingen roepen is 1 ding, inhoudelijk juiste dingen roepen een ander.

PVDB2
PVDB226 jan. 2023 - 14:44

Het is duidelijk aan vele onderstaande reacties te lezen hoe rabiaat rechts graag het recht op demonstratie wil minimaliseren voor bepaalde groepen en doelstellingen. Voor boeren uiteraard niet, ook al is het al lang duidelijk en bekend er échte maatregelen genomen worden om het milieu/de natuur minder te belasten. Ook de staat is jaren geleden al in het ongelijk gesteld en verplicht, dat men, in belang van de samenleving, zich moet committeren aan wet- en regelgeving op milieubeleid. Als je ophef veroorzaakt of ongemak dan geen media-aandacht, publiciteit. Als niemand er schade aan ondervindt qua tijd of mogelijkheid dan zal er niemand naar kraaien en zijn schouders ophalen. Negatieve publiciteit bestaat niet zegt men wel. Een deel van de bevolking zal een sterker standpunt innemen, negatief of positief. Vaak heeft het een positieve werking en zal het protest aanzwellen tot grote proporties. Aantallen mensen zoals ook nu weer. Dat het duidelijk is dat blokkeren van snelwegen blijkbaar wel mag als je een tractor hebt maar niet als je daar vreedzaam protesteert voor de afschaffing van subsidies voor fossiele bedrijven die hoofzakelijk verantwoordelijk zijn voor uitstoot van broeikasgassen. Fossiele bedrijven of grootgebruikers hebben nu eenmaal een lobby en invloed (Shell, Exxon). 4+ miljard in Nederland. Een bedrag van rond 700 miljard wereldwijd. Ook al maken we miljarden winsten, liever dat naar divendend dan omschakeling naar duurzame vormen van energieproductie.

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 14:21

Ik ben blij met de update!

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 15:59

"Bestuurders van negen maatschappelijke organisaties zijn nu namelijk van plan deel te nemen aan de klimaatdemonstratie. Dat is een reactie op "het buitenproportionele optreden van het OM". Het gaat om Greenpeace, Urgenda, Milieudefensie, FNV, DeGoedeZaak, Both ENDS, Fossielvrij NL, Jonge Klimaatbeweging en Oxfam Novib" https://www.nu.nl/binnenland/6248584/organisaties-sluiten-zich-aan-bij-blokkade-a12-na-arrestatie-klimaatactivisten.html

KritischKijken
KritischKijken27 jan. 2023 - 8:34

Uw enthousisme vloeit slechts voort uit puur anarchisme.

Daslief
Daslief26 jan. 2023 - 14:10

Is dit ons voorland? https://historiek.net/bananenrepubliek-betekenis-herkomst-voorbeelden/139463/ 'Een bananenrepubliek is dus vaak politiek instabiel. In dit soort republieken hebben multinationals veel macht.' ('Al decennialang, in elk geval sinds de jaren 1980, wordt het woord bananenrepubliek ook toegepast op westerse landen zoals Ierland, Duitsland of Frankrijk, op momenten dat daar politieke corruptie dreigt of speelt.')

2 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 15:58

@daslief Is de term 'bananenrepubliek' niet racistisch? Bananen groeien in tropische landen met een overwegend gekleurde bevolking. Door de term bananenrepubliek te gebruiken zet je dergelijke landen generaliserend weg als exemplarisch voor een land met een niet functionerende overheid.

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 17:20

Jozias in de vrije associatie :)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2023 - 14:00

Ben benieuwd of de politie deze directeuren dan ook gewoon oppakt en voor de rechter brengt. Dat worden interessante rechtszaken. En verder een hoop ophef over een redelijk zinloze demonstratie. De wensen van ER zijn inmiddels wel bekend, 99% van Nederland haalt zijn schouders op, en gaat door met zijn normale (vervuilende) gedrag.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 15:21

"Ben benieuwd of de politie deze directeuren dan ook gewoon oppakt en voor de rechter brengt. Dat worden interessante rechtszaken." Het OM heeft het ook aangedurfd om een rechtszaak tegen Wilders aan te gaan, dus het is niet zo uitzonderlijk als iemand met een hoge positie als directeur voor een rechter wordt gedaagd. Het zou wel een mooi demonstratie zijn om aan te tonen dat het recht voor iedere inwoner gelijk is ongeacht zijn of haar positie men bekleed. "En verder een hoop ophef over een redelijk zinloze demonstratie. De wensen van ER zijn inmiddels wel bekend, 99% van Nederland haalt zijn schouders op, en gaat door met zijn normale (vervuilende) gedrag." Wat verwacht men anders van de gemiddelde bevolking? Voor velen zien zij alleen wat de actievoerders doen (namelijk een weg blokkeren) en niet waarom.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 16:02

@a little bit Waarom niet? Als ze gaan ontruimen wordt er eerst gevorderd en daarna ontruimd en aangehouden. Dan laten ze echt niet een paar directeuren op de rijbaan staan als de weg weer wordt vrijgegeven voor verkeer.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 13:54

Sinds wanneer is 'vreedzaam protesteren' hetzelfde woord als 'blokkeren'? En wat is de volgende stap? Vreedzaam veehinderen dat ik kan tanken? Boodschappen mag koppen waar palmolie in zit? Ik moet gewoon de 28ste naar m'n werk, en daarvan betaal ik belasting om die Ellemeet te betalen, in Den Haag en omdat ik geen EV kan betalen moet ik met de auto. Dus dat mag niet?

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 15:16

"En wat is de volgende stap? Vreedzaam veehinderen dat ik kan tanken? Boodschappen mag koppen waar palmolie in zit?" Breng mensen nou niet op verkeerde ideeën?

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2023 - 16:39

Wat vind je van het repressieve optreden van de politie? Wat is de volgende stap?

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 16:50

Het gaat niet over jou of jouw gedachtenspinsels.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven26 jan. 2023 - 13:35

Ooit was ik trots op het toen zo progressieve Nederland. Maar dat is lang geleden. Tegenwoordig schaam ik me dood. Ik kan niet geloven dat er zó agressief tegen vreedzame demonstranten wordt opgetreden, terwijl eerder zwaar agressieve demonstranten - op de snelweg! - met rust werden gelaten. Kennelijk is demonstreren voor de vernietiging van het klimaat wel acceptabel voor het OM en demonteren voor de redding ervan niet. Ik word hier echt onpasselijk van. Ben meteen donateur van XR geworden. Op mijn steun kunnen ze rekenen!

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 15:22

"terwijl eerder zwaar agressieve demonstranten - op de snelweg! - met rust werden gelaten" Wie dan en wanneer?

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 16:07

@huilen Waarom is het handhaven van de wet en de op basis daarvan uitoefenen van democratisch en wettelijk toegekende bevoegdheden agressief? En niet alles wat vreedzaam (zonder geweld) is, is ook legaal,

Kira68
Kira6827 jan. 2023 - 8:18

U leest blijkbaar eenzijdig nieuws. Beide kanten zijn heftig ook die van ER.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick26 jan. 2023 - 13:32

Blijft iets waarvan mensen het verschil strategisch maar wegpoetsen. Demonstratie: het recht om op een centrale plaats (de overheid heeft ivm de openbare orde een vinger in de pap), je mening kenbaar te maken. En ja, hoewel dat zeker hinder en zelfs overlast mee kan brengen, is dat niet het doelbewust. Dit is een grondwettelijk recht. Blokkade: het feit dat mensen andere mensen beperken in hun vrijheid van verplaatsing. De overlast is hierbij doelbewust veroorzaakt. Dit is bepaald geen grondwettelijk recht. Jammer, je kan niet een blokkade houden en het vreemd vinden dat het als blokkade wordt aangepakt. Dan kan je dus niet ineens doen alsof het een demonstratie is...

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 15:28

Nick, waar het in veel gevallen problematisch wordt om acties wel of niet te accepteren is of men het wel of niet eens is met de doel van een genoemde actie. Dat zorgt voor een asymmetrische houding om sommige acties toe te juichen en anderen af te keuren ook al worden dezelfde daden gedaan ,weliswaar met een ander doel van de actie maar de uitwerking blijft hetzelfde. Zoals geïllustreerd in dit geval trekt men het geweldsmonopolie van de politie en het OM in twijfel omdat diegene die dat doen een sympathie hebben voor de actievoerders.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2023 - 16:42

Tja, Wat vind je van het repressieve optreden van de politie? Ook al denk ik dat je mensen niet moet uitnodigen om op de snelweg te gaan staan, ik vind het echt veel kwalijker wat de politie hier denkt te kunnen doen. Wie heeft dit besloten?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick26 jan. 2023 - 20:17

@stok: hetzelfde als met de blokkeerfriezen: te zwaar. De blokkeerfriezen deden iets wat eerder oogluikend werd toegestaan als 'tegendemonstratie'. Bij XR werden dit soort demonstraties ook getolereerd. Dat wordt dan de norm. In beide gevallen besloot het OM van koers te veranderen (toe te juichen) en het wel aan te pakken. Maar in beide gevallen wordt er ineens heel zwaar opgetreden en gaat men ineens van nul naar honderd. Dat is niet goed voor de rechtszekerheid. In beide gevallen had ik liever een optreden gezien wat zachter was maar wel waarin het OM wel duidelijk laat weten dat het bij de volgende mensen die soortgelijke zaken doen, het wel zwaar aangepakt gaan worden.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:23

@stock Hoezo repressief? Ze treden op om de uitvoering van het strafbare feit waartoe wordt opgeroepen te voorkomen. Lijkt mij preventief ipv repressief.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jan. 2023 - 11:27

Het strafbare feit is 'opruiing' en is al gepleegd? Ik mag hopen dat ze niet voor een nog niet gepleegd feit zijn opgepakt. De actie is natuurlijk bedoeld om deze en andere actievoerders angst in te boezemen, En angst inboezemen middels politieoptreden noem ik repressie, geen preventie. Kijk, ik gebruik de betekenis die aan woorden wordt geven in het dagelijks leven. Moet je ook eens proberen.

van Putten
van Putten26 jan. 2023 - 12:53

Het is stuitend hoe diverse media en ook dit platform de uitspraak van de advocaat klakkeloos overneemt alsof het gerechtshof in Amsterdam zou hebben uitgesproken dat het oproepen tot blokkade van een weg niet strafbaar zou zijn. Het gerechtshof heeft uitsluitend geoordeeld dat de demonstranten niet door de politie mochten worden verplaatst toen zij daar eenmaal midden op de weg zaten. Hier de uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2022:5080 Het oproepen tot blokkade van een snelweg is gewoon het oproepen tot een strafbaar feit en dus opruiing. Of je dan thuis moet worden opgepakt is een tweede… Verder kan Ellemeet lekker gratuit kamervragen stellen maar de minister noch de regering gaat hier over (in dit geval) maar het openbaar ministerie die de wetten opvolgt die worden gemaakt in…het parlement . Gelukkig hebben we de scheiding der machten.

8 Reacties
Daslief
Daslief26 jan. 2023 - 13:48

'Gelukkig hebben we de scheiding der machten.' Weet je dat zeker? Hoeveel 'macht' heeft het parlement nog?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 14:18

"Het is stuitend hoe diverse media en ook dit platform de uitspraak van de advocaat klakkeloos overneemt alsof het gerechtshof in Amsterdam zou hebben uitgesproken dat het oproepen tot blokkade van een weg niet strafbaar zou zijn." Is dat niet gewoon een uitvloeisel van de platte nieuwsconsumptie van deze tijd? Verder eens met betoog.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 15:28

@Daslief "Weet je dat zeker? Hoeveel 'macht' heeft het parlement nog?" Alle wetgevende macht.

michellekepen
michellekepen26 jan. 2023 - 16:04

Van Putten, Je verwijst naar https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2022:5080 Daar lees ik: "Rechtbank Amsterdam/BESTUURSRECHT/Eerste aanleg-meervoudig" MAAR in het artikel wordt verwezen naar een uitspraak van het HOF: "Het GERECHTSHOF van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén STRAFBAAR feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van STRAFBARE feiten" Het heeft er alle schijn van dat jullie het over twee verschillende zaken hebben?!

Panthera
Panthera26 jan. 2023 - 20:01

Beste van Putten, Uw bent appels met peren aan het vergelijken. Het oproepen tot zomaar een blokkade is toch echt van andere orde, dan het nieuws in omloop brengen van een demonstratie op een bepaalde datum, en één die gewoon keurig aangemeld werd bij de juiste instanties.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 20:21

@michelle Arrest van het hof is als volgt: “ Naar het oordeel van het hof kunnen de bewoordingen van de verdachte op Twitter op zichzelf oproepen tot het plegen van potentieel strafbare feiten, zoals het blokkeren van wegen, het bezetten van stadhuizen en het kraken van huizen. Dat is voor een bewezenverklaring voor opruiing echter niet voldoende. Het hof heeft, gelet op het dossier en het verhandelde ter terechtzitting, niet de overtuiging bekomen dat de verdachte opzet had op het aansporen tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, of dat hij bewust de aanmerkelijke kans daartoe op de koop heeft toegenomen, waardoor naar het oordeel van het hof niet wettig en overtuigend is bewezen hetgeen de verdachte in de zaak C is tenlastegelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken." Het hof stelt dus niet dat het blokkeren van wegen niet strafbaar is, het hof stelt ook niet dat het oproepen tot blokkades niet strafbaar is maar dat deze specifieke oproep omdat deze kennelijk zo algemeen was en niet specifiek genoeg dat het in dit geval niet kon worden bewezen dat er sprake was van opzet om anderen aan te zetten tot een blokkade.

michellekepen
michellekepen26 jan. 2023 - 22:30

Jozias2, Dank voor je aanvulling. Over dit arrest beschik ik echter al . Zelfs in een reactie gezet, met de juiste verwijzing/link, maar deze is in haar geheel gaan hemelen... Jammer dat je niet ingaat op de aangestipte discrepantie: tussen het hier vermelde vonnis. En het arrest waar de advocaat mee schermt. Een niet onaanzienlijk verschil.... Feitelijk verspreidt Van Putten (waarschijnlijk onbedoeld) misinformatie. Arrest Gerechtshof is namelijk NIET het beweerde linkje. Het linkje bevat een (heel ander) vonnis in 1e aanleg. En betreft bovendien bestuursrecht!

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 11:17

@michelle, Eens, ik denk dat de advocaat selectief de informatie gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden net zoals ze de uitspraken van het Europese hof selectief uitleggen. .

Frank Koopmans
Frank Koopmans26 jan. 2023 - 12:53

Volledig terecht natuurlijk. De demonstratie is niet aangemeld. Daarnaast weigert de organisatie in gesprek te gaan met de bestuurders. En is oproepen tot opruiing en het blokkeren van een snelweg strafbaar. Het is wachten tot dit soort demonstraties uit de hand lopen; tegenstanders van de klimaatactivisten zullen zich weldra niet meer onbetuigd laten. En geef ze eens ongelijk. Wat de activisten van onze maatschappij vragen, kan op korte termijn onmogelijk geleverd worden zonder de verzorgingsstaat in gevaar te brengen. De politie doet dus gewoon zijn werk: Het uitvoeren van de wet en het waarborgen van de veiligheid.

3 Reacties
Jonathan2
Jonathan226 jan. 2023 - 14:02

Dit is een uitstekend voorbeeld van het hoe rechtsextremistische gedachtegoed probeert het recht te veranderen. Mensen oppakken omdat hun gedachtegoed je niet aanstaat met verzonnen wetten,met geheel uit de duim gezogen verzinsels , wat in plaats komt voor het recht, vervolgens nauwelijks verholen gaan dreigen met geweld - en als kers op taart heeft dit figuur meerdere keren echte criminele acties goedgekeurd. Typisch gevalletje van opruiing dus.

Daslief
Daslief26 jan. 2023 - 14:53

Volkomen terecht? Dan heb je zeker over dit stukje heen gelezen: 'Eerder heeft de advocaat van de klimaatactivisten aan justitie laten weten dat eventuele verdachten zich vrijwillig willen laten verhoren en er dus geen noodzaak is voor intimiderend politieoptreden. Advocaat Willem Jebbink: "Het is teleurstellend dat het openbaar ministerie opnieuw overgaat tot arrestatie terwijl Extinction Rebellion via mij deze week heeft laten weten dat iedereen die verdacht zou worden van opruiing, bereid is zich te melden voor verhoor.' Is dat 'de politie doet gewoon zijn werk'? Nee, dat is buitenproportioneel.

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 15:04

" De demonstratie is niet aangemeld. " drogredenatie. "tegenstanders van de klimaatactivisten zullen zich weldra niet meer onbetuigd laten. En geef ze eens ongelijk." ahh het pro-pietenargument. Het verschil in aanpak met bv de terreurgroep FDF is opvallend.

Nejras
Nejras26 jan. 2023 - 12:33

Iedereen die hier schrijft dat het goed is van de politie dat ze preventief optreden door mensen te arresteren die nog niks misdaan hebben: Verhuis aub naar een dictatuur. Asap. Ik doneer graag een verhuisdoos of twee. Of oproepen tot snelweg blokkeren strafbaar is as opruiing, is maar de vraag. Farmers Defense Force kwam er anders aardig mee weg. Waarom dan nu wel zo stevig optreden? Er zal vast nog een uitleg volgen van de officier van justitie. Ik ben benieuwd. Overigens heb ik een grote hekel aan dat geblokkeer van snelwegen. Al snap ik de XR mensen ergens wel: je vastketenen aan een hek van de Shell: daar krijg je geen aandacht voor.

2 Reacties
Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:12

"Of oproepen tot snelweg blokkeren strafbaar is as opruiing, is maar de vraag. Farmers Defense Force kwam er anders aardig mee weg. Waarom dan nu wel zo stevig optreden? " Dat is een vraag van optreden, niet legaliteit. Het is verboden snelwegen te blokkeren. Opruiien is het oproepen tot het plegen van verboden handelingen. Dus is oproepen tot het blokkeren van de snelweg opruiing. Maar inderdaad, daar hadden ze dus ook wat boeren voor kunnen oppakken de afgelopen jaren.

Daslief
Daslief26 jan. 2023 - 13:56

'Waarom dan nu wel zo stevig optreden?' De blokkeerboeren hadden multinationals achter zich staan, XR heeft multinationals tegenover zich staan.

Jonathan2
Jonathan226 jan. 2023 - 11:59

Je kan gewoon niet verwachten als het rechtsextremisme steeds verder gelegaliseerd wordt en doordringt in onze maatschappij, dat je daarvan niet de perverse uitwassen gaat zien. Of deze gestoorde zool van het OM deze opvattingen heeft, weet ik niet, maar dat demonstreren voor een genocide hier vrijelijk kan, zonder van opruiing te worden beschuldigd - nazi's mogen hier gewoon demonstreren; het FvD heeft zelfs zijn eigen scholen - de boerenmaffia kan de ene na de andere ernstige misdaad plegen zonder dat hier vaak iets gebeurd, maar klimaatactivisten mogen niet oproepen tot een vreedzame demonstratie, waarbij nota bene al een gerechtelijke uitspraak ligt dat het hier niet om een strafbaar feit gaat. Een zeer ernstige vorm van politicalisering van ons recht, namelijk vanuit een extremistische invalshoek, kan hier weleens aan de basis liggen. Het wordt tijd dat deze halve zool welke tot deze waanzin heeft besloten, wordt vervolgd, dan kunnen we inkijk krijgen in zijn gedachtegoed.

2 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick26 jan. 2023 - 13:18

"Of deze gestoorde zool van het OM deze opvattingen heeft, weet ik niet, maar dat demonstreren voor een genocide hier vrijelijk kan, zonder van opruiing te worden beschuldigd - nazi's mogen hier gewoon demonstreren". Dat heb je goed. Vrijheid om te demonstreren is juist voor meningen waar de overheid en anderen mee overhoop liggen. Dus ook voor meningen die mensen (ook ik) verwerpelijk vinden. Als nazi's niet meer mogen demonstreren, dan zijn heel snel alle mensen die de machthebbers niet leuk vinden, nazi's (Zie oa Rusland). "klimaatactivisten mogen niet oproepen tot een vreedzame demonstratie, waarbij nota bene al een gerechtelijke uitspraak ligt dat het hier niet om een strafbaar feit gaat". Een blokkade is iets anders dan een demonstratie. Legaal, die blokkade? Ik heb even wat verkeersregels (ook wetten) erbij gepakt en heel veel nee's.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 13:56

Ja doe maar weer makkelijk met dat rechts extremisme. Gewoon rechtstaat meneer waar u en ik zich aan moeten houden zonder selectief te shoppen.

Ranonkel2
Ranonkel226 jan. 2023 - 11:53

Volgens mij is inmiddels wel duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om een snelweg te blokkeren. Als dit dan de een optie is om die blokkade voor te zijn is dag even niet anders. Ze hoeven de snelweg niet te blokkeren dus doe arrestatie is een keuze.

de passie preker
de passie preker26 jan. 2023 - 11:49

Konsequent = consistent

de passie preker
de passie preker26 jan. 2023 - 11:49

Konsequent = consistent

de passie preker
de passie preker26 jan. 2023 - 11:47

Dezelfde mensen die de boeren die wegen blokkeerden “terroristen” noemden , noemen deze weg blokkeerders “geweldloos”. Dat is net als het politieoptreden niet consequent.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-226 jan. 2023 - 12:42

Als deze blokkeerders de actie niet hadden aangekondigd en/of op een dusdanige wijze uitgevoerd werd (op tig snelwegen tegelijk langzaam verplaatsend) dat de veiligheid niet te waarborgen viel, dan had ik deze blokkeerders ook als fout bezig gezien. Je moet niet doen alsof deze acties wat betreft gevaarzetting hetzelfde zijn. Bij de boerenacties was op het gevaar niet te anticiperen. Wat een doelbewuste keuze was van die boeren.

Farmer2
Farmer226 jan. 2023 - 11:43

Gelukkig ben ik een boze demonstratieboer, en geen klimaatactivist. Niet best hoe het recht om te demonstreren hier wordt kapot getrapt. Politiek is lekker bezig!! Met de huidige coalitie partijen voorop. Ik geloof niet in complottheorieën, maar het dit komt wel steeds dichterbij.

Willem D2
Willem D226 jan. 2023 - 11:42

Bijzonder dat het FNV hier aan meedoet. Of eigenlijk niet, want daarom ben ik lid van een andere vakbond. Een vakbond moet voor mijn rechten als werknemer opkomen, voor andere acties word ik wel lid van een politieke partij. Vakbonden moeten door dit soort acties dus niet raar opkijken dat ze zo weinig leden hebben. Wil je op zaterdag naar je werk, word je dwars gezeten door je eigen bond….. (De meeste leden kunnen immers een woning in Den Haag niet meer betalen….)

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 jan. 2023 - 13:45

[Een vakbond moet voor mijn rechten als werknemer opkomen, voor andere acties word ik wel lid van een politieke partij.] Het lijkt me dat je er als werknemer bij gebaat bent dat het klimaat gered wordt. Vakbonden hebben zich wel vaker bij issues aangesloten die niet puur over arbeidsvoorwaarden gaan. [Vakbonden moeten door dit soort acties dus niet raar opkijken dat ze zo weinig leden hebben.] Juist de afgelopen tijd neemt het aantal leden weer toe. Vooral veel jongeren sluiten zich aan en dit zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat de vakbond zich wat breder oriënteert en wat minder geneigd is te polderen.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 13:58

@Mark En dat was nou exact een van de redenen dat ze zo gemarginaliseerd zijn, net als de PvdA met hun wereld thema's, maar de arbeider.... moaw...

Mark Huysman
Mark Huysman26 jan. 2023 - 20:28

[En dat was nou exact een van de redenen dat ze zo gemarginaliseerd zijn, net als de PvdA met hun wereld thema’s] Heb je daar ook maar enig bewijs voor? De PvdA is gemarginaliseerd na deelname aan het über-neoliberale afbraakkabinet Rutte2. En de FNV is niet echt gemarginaliseerd maar heeft steeds minder leden gekregen in een periode dat de ze telkens meeboog met de bazen en de opeenvolgende rechtse regeringen. Nu de bond weer begint terug te vechten (en ook zgn ‘wereldse thema’s’ meeneemt) groeit ze juist weer. Vooral onder jongeren.

Break on through
Break on through26 jan. 2023 - 11:36

Dat verklaart ook weer alles natuurlijk. Ik kwam net terug van de apotheek en drogist en dan ga ik altijd even langs de vijver waar ik vroeger (80's) omstreeks deze tijd schaatste. Gewoon even lekker op een bankje zitten een beetje debiel voor je uit kijken en de dichtgevroren vijver van weleer voor je zien. Toen ik klaar was met dromen en mn weg vervolgde naar huis. (ik woon een paar honderd meter verderop van het bewuste bankje) stond de PChoofdtrekker van "handhaving" me al op te wachten (ik ben lid van o.a. de nieuwsbrief van, E.R. ). Dat soort probeert je dan te intimideren door hun aanwezigheid maar ze komen hun rijdende milieramp niet uit. Het word tijd dat we paal en perk stellen aan dit soort showmomenten van de MEN. Mensen hebben in dit land demonstratierecht en ze dan "preventief oppakken" is typisch iets voor een bananenrepubliek. Maar wat wil je met rechtse clubs als VVD en CDA aan het stuur in dit land. Het wachten op het moment dat het bedrijfsleven de scepter gaat zwaaien in de eerste kamer is al lang voorbij. Ze zie het al helemaal voor zich om van de Nederlandse politiek een soort FIFA +++ te maken natuurlijk. Compleet met twitteraccount: "REAL DUTCH STATE" En dan maar opgeven op "the far left" ( stel je voor, de Bolsjewisten van CU, D66, PvdA, GroenLinks, SP dat soort "fucking extreemlinkse" partijen hahahaha)

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo26 jan. 2023 - 13:14

Er dwalen ook veel opvallende stillen rondom mijn wooncollectief. En ze volgen iedereen die naar buiten gaat, dat denken ze tenminste...

MG1968-2
MG1968-226 jan. 2023 - 11:30

En zo krijgt rechts de samenleving waar deze vergelijkbare methoden in het buitenland bekritiseerd of als achterlijk betiteld maar eigenlijk verlekkerd naar kijkt.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst26 jan. 2023 - 11:27

Neem aan dat er snel kamervragen komen.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout26 jan. 2023 - 11:23

De natte droom van rabiaat-populistisch rechts: Andersdenkenden en subversieven preventief oppakken. Nu XR, straks de vredesbeweging.

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 jan. 2023 - 11:00

Het is duidelijk dat voor terreur van boeren en extreemrechtse groeperingen andere wetten en normen gelden dan geweldloze linkse groeperingen. Klassenjustitie!

Joop  den Uil
Joop den Uil26 jan. 2023 - 10:59

heel goed. politie dient preventief op te treden en niet achteraf als er al terreur en schade is geweest en niet meer te achterhalen op wie de schade te verhalen valt. Wmb mag dat ook ivm voetbalwedstrijden (ref de Coolsingel ravage)

Déjà vu
Déjà vu26 jan. 2023 - 10:57

Het gelijkheidsbeginsel in de Nederlandse Grondwet artikel 1 zegt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. In gelijke gevallen worden boerenactivisten door justitie echter anders behandeld dan milieuactivisten. Dat is een schending van het gelijkheidsbeginsel. Aangezien dit nu al weer de zoveelste keer is dat dit gebeurt, kan het niet meer afgedaan worden als een incident. Ben benieuwd wat juristen over deze structurele ongelijkheid te melden hebben.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-226 jan. 2023 - 12:47

Het is niet hetzelfde. De boeren lieten de samenleving geen keus om het gevaar voortkomend uit de acties maar te ondergaan. Dat is bij ER wel anders. Bij een demonstratie op een aangekondigde plek en tijdstip (en niet op 'alle' snelwegen tegelijk) is op te anticiperen. En gezien het demonstratierecht (en ja demonstraties mogen overlast geven) had daarop geanticipeerd moeten worden. De boeren hadden opgepakt moeten worden. Deze ER-demonstranten niet. De situaties zien niet! vergelijkbaar. Er wordt verkeerd om 'gehandhaafd'.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 13:45

@mg Nu is het wel zo dat Den Haag in tegenstelling tot andere grote steden geen ring heeft en met het blokkeren van de Utrechtse baan blokkeer je de facto half Den Haag.

MG1968-2
MG1968-227 jan. 2023 - 12:17

@Jozias Hierboven geef je een link naar het afsluiten van de binnenstad bij de boerenprotesten. Daar breng je het op om aan te geven dat er wel degelijk wordt opgetreden. Dat heet facilitairen. Is die hele binnenstad hier wat je bedoeld met het blokkeren van de snelweg? En waarom is het bij de boeren 'aanpakken' om juist dat te doen wat je hier zegt dat onaanvaardbaar is?

Willem D2
Willem D226 jan. 2023 - 10:43

Oproepen tot een verboden demonstratie staat straf op. Willem Engel kreeg een maand voorwaardelijk. Blokkeren van een snelweg staat tot 6 maanden op Kijk naar de blokkeerfriezen. Dat het doel van deze actie volgens sommigen sympathieker is dan dat van de voorgaande voorbeelden, maakt het niet minder strafbaar.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 15:46

Er is niet opgeroepen tot een verboden demonstratie. Willem Engel is een heel ander geval evenals de Blokkeerfriezen. Totale onzin dus die met de grootste stelligheid wordt verkondigd.

alweertelaat
alweertelaat27 jan. 2023 - 8:16

Door de rechter verboden maar dat geldt dan weer niet volgens sommigen.

Jansen7
Jansen727 jan. 2023 - 8:23

@oproerkraaier: "Er is niet opgeroepen tot een verboden demonstratie." Als de demonstratie op de snelweg is, dan is betreft het kennelijk wel een verboden demonstratie.

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 10:26

Je moet met de opzettelijke bedoeling mensen een rad voor hun ogen te draaien zaken niet door elkaar halen zoals hier gebeurt in de kop. "Politie tracht klimaatprotest te onderdrukken door activisten thuis te arresteren 'wegens opruiing' " De oproep om middels een snelwegblokkade mensen hun vrijheidsbeweging te ontnemen en niet onwaarschijnlijk ook levensgevaar te veroorzaken is niets anders dan opruiing tot dit terecht niet toegestane gedrag. Demonstreren kan prima op andere manieren. Of zijn de Blokkeerfriezen destijds soms ook onterecht van hun bed gelicht en zelfs veroordeeld voor hetzelfde?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2023 - 16:52

'Je moet met de opzettelijke bedoeling mensen een rad voor hun ogen te draaien zaken niet door elkaar halen' Woorden naar mijn hart Fons e.a., neem ze ter harte.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 17:12

Alweer uitgekeken op die iclaudius?

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jan. 2023 - 11:19

@Jozias Eigenrichting, (voor) eigen rechter spelen, het recht in eigen handen nemen, eigenhandig optreden of vigilantisme is het eigenhandig vereffenen van een al dan niet vermeend geschil in het civiele recht en in strafrechtelijke kwesties het bestraffen van (vermeende) daders van misdrijven zonder dat hier een (straf)rechtelijke procedure aan te pas komt. Dit keer van Wikipedia. Dat is eigen rechter spelen en dat is een blokkade niet. Je blijft maar definities herdefinieren tussen je oren, maar eerlijk gezegd schieten we daar weinig mee op.

Adaestuo
Adaestuo26 jan. 2023 - 10:21

Tegen terreurboeren werd bij lange na niet zo 'daadkrachtig' opgetreden, integendeel zelfs. Lekker schutzhaft toepassen tegen een grote groep mensen waarvan de staat vindt dat deze wel erg lastig doet. En ondertussen doorgaan met fossiele subsidies, en boos zijn op Brussel om het werkelijk definitief aflopen van de uitzonderingspositie voor Nederland terwijl daartoe in zwart op wit duidelijk leesbare voorwaarden waren vastgelegd. Maar regels/wetveving invoeren om mensen te beschermen tegen gifgas uitstoot door de binnenvaartsector voer je als vadertje staat niet in en wijs je ook weer naar Brussel. Toe maar zeg.

3 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 13:43

@aduesto Bij de boeren protesten op het Malieveld werd defensie ingezet om te voorkomen dat ze elders gingen protesteren. En volgens mij heeft niemand het blokkeren van de snelwegen als iets betiteld als iets wat is toegestaan. Maar willen optreden is iets anders dan kunnen optreden.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 17:14

"Maar willen optreden is iets anders dan kunnen optreden. " Tuurlijk jochie. Maken die grote landbouwvoertuigen toch het verschil. En jij trapt er met beide voeten vol overtuiging in.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 11:15

@labou Als je traktoren wil laten afslepen heb je toch echt zwaar materieel en diepladers ter plaatse nodig. En als tegelijkertijd de private partijen die normaliter worden ingehuurd dat werk niet willen doen dan is het praktisch wel wat lastiger ter realiseren.

Panthera
Panthera26 jan. 2023 - 9:43

Een staatstactiek die bij iedereen bekend in de oren moet klinken als wij het over regimes als Noord-Korea, Iran, China, Rusland, etc.., of het voormalige DDR, Roemenië, etc.., hebben die tegenmaatregelen nemen als ze er achter komen dat mensen voor hun grondrechten op wilden gaan komen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt26 jan. 2023 - 10:15

Zo zie je maar hoe de democratie onder liberaal ook dat soort neigingen heeft. En onderscheid maakt tussen de vreedzame protesten van klimaatactivisten en die van boerenactivisten.

Pindaklaas
Pindaklaas26 jan. 2023 - 11:50

En dan roept Rutte dat we onze vrijheden moeten beschermen.

weereenmening
weereenmening26 jan. 2023 - 9:36

Het precedent om demonstraties als opruiing te bestempelen komt voort uit de rechtszaak tegen Willen Engel. Net als bij Trump en de achtergehouden geheime documenten komen dit soort uitspraken dus als een boemerang terug. Rechters worden gedwongen door publieke opinie zich te begeven richting politiek georiënteerde uitspraken, en dat is kwalijk en schadelijk zoals we nu zien.

5 Reacties
Brutus de tweede
Brutus de tweede26 jan. 2023 - 10:16

Dat het vonnis tegen Willem Engel een precedent geschapen heeft was ook mijn eerste gedachte. Gelijken monniken, gelijke kappen.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 10:22

Volgens gaat het hier niet om het bestempelen van demonstraties als opruiing. Demonstranten zijn van harte welkom op het Malieveld 50 meter verderop. Het is opruiing als er wordt opgeroepen om een strafbaar feit te plegen.

vdbemt
vdbemt26 jan. 2023 - 10:22

"Het precedent om demonstraties als opruiing te bestempelen komt voort uit de rechtszaak tegen Willen Engel. " Dit is netzoiets als zeggen" "Het precedent om het doden van anderen als moord te bestempelen, komt voort uit de rechtszaak tegen Holleeder". Nee. Dat komt door Holleeder. En het eerste: nee, dat komt door Engel. Rechters doen geen politiek georiënteerde uitspraken. Rechters doen uitspraken gebaseerd op de wetten die door ons democratische stelsel totstand zijn gekomen. Niet meer, niet minder.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 11:14

De rechter is hier nog niet eens bij betrokken. En toen vh Oever opriep tot demonstraties was wem nergens te bekennen.

weereenmening
weereenmening26 jan. 2023 - 12:35

@vdbemt U verwart wetgeving met precedent werking. In de wet staat dat moord niet is toegestaan. Daar is geen precedent voor nodig. Indien echter interpretatie van wetgeving voor meerdere uitleg vatbaar is kan een precedent de bedoelde interpretatie van de wet (tijdelijk) vastleggen. In dit geval is de interpretatie dat oproepen to een demonstratie die verboden is als opruiing mag worden uitgelegd. Ofwel de rechter heeft ervoor gekozen het recht op demonstreren te beperken in het geval een protest verboden is. Dit heeft als gevolg dat vastketenen aan bomen, blokkades van wegen of spoor en blokkeren van gebouwen, etc, allemaal onder opruiing vallen indien de organisatoren zich hierover in de media uitlaten in oproepende zin. Aangezien een demonstratie per definitie een oproep is zijn dus demonstraties alleen toegestaan indien men toestemming hiervoor heeft gekregen. Voorheen was dit niet verboden, echter omdat Willem Engel lastig te vervolgen was met bestaande wetgeving heeft men in mijn ogen een soort geiten paatje gevonden. Gevolg hiervan is de huidige situatie waarin dus ook andere protesten langs deze meetlat worden gelegd. Dergelijke geiten paatjes worden wel vaker (meestal onder politieke en opinie druk) gevonden, zoals in gevallen van belediging Koningshuis e.d. Rechters zijn immers ook mensen en derhalve nooit 100% gevrijwaard van eigen interpretatie zeker onder extreme druk (ook al zou dat natuurlijk wel zo moeten zijn).

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 9:31

Ik heb wel sympathie met de doelstellinge van XR. Maar oproepen tot het blokkeren van een snelweg is oproepen tot een verboden actie en dus opruiing. Weet niet of thuis oppakken daar de gepaste reactie voor is. Hebben ze bij de boeren ook nooit gedaan.

14 Reacties
Karingin
Karingin26 jan. 2023 - 9:48

Lézen gast: "Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties. " Wat mij betreft wordt die officier per direct ontslagen

Dexter6
Dexter626 jan. 2023 - 10:24

@karingin Klopt, maar die mensen hebben niets te zoeken op een autosnelweg; tenminste niet als ze niet in de auto of op de motor zitten.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 10:29

@Karin Klip en klaar? Dat lees ik toch anders. Uit het arrest: "Naar het oordeel van het hof kunnen de bewoordingen van de verdachte op Twitter op zichzelf oproepen tot het plegen van potentieel strafbare feiten, zoals het blokkeren van wegen, het bezetten van stadhuizen en het kraken van huizen. Dat is voor een bewezenverklaring voor opruiing echter niet voldoende. Het hof heeft, gelet op het dossier en het verhandelde ter terechtzitting, niet de overtuiging bekomen dat de verdachte opzet had op het aansporen tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, of dat hij bewust de aanmerkelijke kans daartoe op de koop heeft toegenomen, waardoor naar het oordeel van het hof niet wettig en overtuigend is bewezen hetgeen de verdachte in de zaak C is tenlastegelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken." Het hof stelt dus niet dat het blokkeren van wegen niet strafbaar is, het hof stelt ook niet dat het oproepen tot blokkades niet strafbaar is maar dat deze specifieke oproep omdat deze kennelijk zo algemeen was en niet specifiek genoeg dat het in dit geval niet kon worden bewezen dat er sprake was van opzet om anderen aan te zetten tot een blokkade.

Bert van der Neut
Bert van der Neut26 jan. 2023 - 10:37

Er is al een boer opgepakt en veroordeeld wegens opruiing.

Willem D2
Willem D226 jan. 2023 - 10:47

@Karingin Onzin https://nos.nl/artikel/2459707-extinction-rebellion-leden-krijgen-taakstraf-vanwege-plannen-a12-blokkade

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 11:41

@Karingin Leg dan eens het oppakken en veroordelen van de Blokkeerfriezen eens uit?

Lili2
Lili226 jan. 2023 - 12:04

https://www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/blokkadezaak/Paginas/A7-blokkadezaak.aspx

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 12:44

"Er is al een boer opgepakt en veroordeeld wegens opruiing." Ja al meerdere boeren.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:15

@karingin "Lézen gast: "Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties. " Er zijn al vaker mensen voor dezelfde vorm van opruiing opgepakt en veroordeeld dus ik denk dat het citaat wat je levert niet het hele verhaal verteld.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:16

"Er is al een boer opgepakt en veroordeeld wegens opruiing." Niet alle. (Die oproepen hebben gedaan om snelwegen te blokkeren.) En zeker niet preventief.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 14:25

@Volrin Er is niemand preventief opgepakt voor opruiing. De opruiing heeft al plaatsgevonden. Er is niemand opgepakt vanwege het daadwerkelijk blokkeren van de snelweg.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 16:17

@Karin Idd lezen, gast. En vooral niet selectief lezen, want dat is wel een dingetje bij u.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2023 - 16:58

Fons, Doe dit nou niet, vragen naar de bekende weg. een verschil is dat de Blokkeerfriezen het spoecifiek voorzien hadden op een bepaalde groepdie het niet verboden was te gaan demonstreren in Friesland. De blokkeerfirezen speelden dus eigen rechter ten aanzien van het demonstratierecht van KOZP. Dat is hier niet het geval en een blokkade is niet hetzelfde als 'eigen rechter spelen'. probeer het nou eens te onthouden, want het wordt vermoeiend.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 22:36

@stock XR richt zich ook op een speciale groep: de automobilist en de olieproducenten. Die automobilisten is het niet verboden auto te rijden en producenten is het niet verboden benzine te voorkomen. Wel wordt er ingegrepen in de bewegingsvrijheid van derden. Dus er is wel degelijk sprake van eigen rechter spelen. Als je vind dat de overheid anders moet handelen en je wil dat afdwingen dan zijn daar andere wegen voor: begin een partij en als de meerderheid jouw standpunten deelt dan kun je deze realiseren. Tot die tijd mag je demonstreren maar blokkeren is wat anders, Netzoals boeren hun particuliere belangen niet kunnen opleggen aan de samenleving kan XR dat ook niet.