Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Politie tegen Typhoon: verdacht dat een man met jouw kleur in zo'n auto rijdt

  •  
30-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dwb
Update 21.40 uur: De politie in Zwolle heeft bij monde van woordvoerder Ruud Visser toe dat de huidskleur van Typhoon de reden was om hem staande te houden. Dat meldt de Stentor. De twee verantwoordelijke surveillanten zijn daar inmiddels door hun leidinggevende voor berispt. Volgens Visser zal ‘deze casus’ uitgebreid binnen de politie besproken worden om herhaling te voorkomen. Mogelijkerwijs wordt ook contact met Typhoon gezocht voor excuses aan de muzikant.
Eerder: De Nederlandse rapper Typhoon werd vandaag aanhouden door de politie, volgens eigen zeggen:
"Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt."
Omdat het niet de eerste keer is dat dit de artiest – wiens echte naam Glenn de Randamie is – overkwam, besloot hij het voorval op social media te delen en daarmee aandacht te vragen voor wat hij ‘een dikke vette error in de Nederlandse samenleving’ noemt.
Een foto die is geplaatst door Typhoon (@mctyphoon) op 30 Mei 2016 om 9:13 PDT

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (146)

thomiozo
thomiozo5 jun. 2016 - 18:10

heel leuk en aardig maar, waar zijn de statistieken. heel simpel, als er (met enig behoud van ratio) meer criminelen bij allochtonen in "patserbakken" gevonden worden is het risicoanalyse zo niet is het racisme. zoeken, zoeken, zoeken maar, Google weet van niks.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten1 jun. 2016 - 14:59

Even voor de duidelijkheid : voldoet een Mitsubishi PHEV aan de kwalificatie 'patserbak'? Bij 'patserbak' heb ik meer een Porsche Cayenne of iets van het merk Bestuurder is Management Wagen voor de geest. Ik denk dat er gewoon teveel bezuinigd is bij het Politiekorps.

MarinusCalamari
MarinusCalamari1 jun. 2016 - 7:18

Aan de ene kant is (etnisch) profileren ook gewoon een vorm van pragmatisme. Tenminste voor hen die buiten de multiculti-fantasiewereld leven die al twintig jaar geleden is doorgeprikt. Aan de andere kant, en dat is waarschijnlijk zwaarwegender, hou je er ook dingen mee in stand. Als je standaard bijvoorbeeld Nafri jongeren staande houd, zul je standaard vaker dingen aantreffen die niet in de haak zijn. Dat zou ook zo zijn als Nafri jongeren statistisch gezien gezien NIET af zouden wijken van het gemiddelde/autochtonen/whatever. Dit effect zou al voor een significant deel de oorzaak kunnen zijn waarom Nafri-jongeren oververtegenwoordigd zijn in bepaalde statistieken. Anyway je krijgt hoe dan ook een vertekend beeld. Toch maar politierobots doen dan?

Freeman2
Freeman21 jun. 2016 - 5:36

Rapper Typhoon wil uiteindelijk zelf de politie helpen haar eigen tekortkomingen te verbeteren en daarmee maakt hij kans de eerste donkere Politiekorpschef in de geschiedenis van Nederland te worden. Prachtig news!

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird21 jun. 2016 - 13:24

Nonsens. Martin Sitalsing.

ATM2
ATM231 mei 2016 - 20:29

Niks nieuws onder de zon. Als je jong bent en een dure auto rijdt wordt je vaker aan de kant gezet. Dat gebeurde mij, als blanke (RAL 1001), al begin jaren '70 toen ik in een mooie 911 cabrio rondreed als 20 jarige. Overigens, in die tijd waren donkere/buitenlandse mensen nog een bezienswaardigheid in Nederland.

1 Reactie
ATM2
ATM231 mei 2016 - 20:34

Overigens heb ik ervaren dat agenten een beetje meewarig glimlachend aankijken en nietszeggende antwoorden te geven op hun vragen beter werkt dan provocerend te zeuren om hun ID of vragen waarom je ze aanhouden.

Johan Stavers
Johan Stavers31 mei 2016 - 20:24

Er moet een verbod komen op etnisch profileren...en op leeftijd profileren...en op geslacht profileren. Zo worden er tenslotte heel veel oude vrouwen niet gecontroleerd terwijl heel veel jonge mannen ten onrechte wel worden gecontroleerd. Deze mensenrechtenschending is ongehoord en het is dan ook hoog tijd om de politie evenredig oude vrouwtjes lastig te laten vallen. Je moet tenslotte bereid zijn om een beetje veiligheid op te offeren voor een rechtvaardige samenleving.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten31 mei 2016 - 18:16

Aan alle mensen die voor etnisch profileren zijn: ik stel voor dat de politie alle autochtone bestuurders aanhoudt op verdenking van het discrimineren van de allochtone medemens aangezien daar statistisch de hoogste kans ligt. Als je etnisch profileert, doe het dan ook meteen goed en niet selectief.

2 Reacties
LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 20:51

"ik stel voor dat de politie alle autochtone bestuurders aanhoudt op verdenking van het discrimineren van de allochtone medemens aangezien daar statistisch de hoogste kans ligt." Hoe kom je daar bij? Hoe weet je zo zeker dat autochtone mensen meer discrimineren dan allochtone mensen?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten1 jun. 2016 - 6:58

@LisanneW: goed lezen s.v.p.

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 18:14

De fout was het woord 'zwart' of 'donker'. De politie had moeten zeggen u rijdt in een dure auto en u bent nog jong in leeftijd. Wij controleren even uw gegevens of deze auto met witgeld is gefinancierd. Staan er nog openstaande boetes en belastinggelden in het systeem. Hoe komt u aan uw inkomen. Naam werkgever. Woonadres. Rijbewijs. Wordt u gezocht. Even blazen op gebruik alcohol en drugs. Dat zijn gewoon legale vragen en behoort bij een legaal onderzoek, plus tot de taak van de politie.

panterarosso65
panterarosso6531 mei 2016 - 18:00

dan moet hij maar niet naar rotterdam komen, hier worden regelmatig patsercontroles gehouden, waarbij men checkt hoe de auto gekocht is, of er nog boetes of straf uitstaat e.d. erg succesvol, blijkt namelijk dat er een gelimiteerd aantal manieren is A je vader betaald (zoals de zoon van mijn baas) B je verdient het op een eerlijke manier, het komt voor en goh C je verdient het op een oneerlijke manier, in rotterdam betekend dat vaak drugrunnen (van rotterdam tot maastricht) vandaar dat een redelijk % van de aangehouden personen wapens, grote hoeveelheden geld etc etc bij zich heeft. wel gek de zoon van mijn baas (dikke bmw i8) heeft nooit een faceboekstukje of iets dergelijk geplaats

1 Reactie
7anpau1
7anpau11 jun. 2016 - 7:08

dit soort acties zijn van een andere orde. die zijn gecoördineerd. Men pikt er een buurt uit waarvan op basis van politiegegevens duidelijk is dat er veel criminelen zijn. Dan wordt er gekeken naar auto's en niet zozeer naar de kleur van de bestuurder. Belangrijk is ook dat dergelijke acties plaatsvinden in samenwerking met andere instanties die andere bevoegdheden hebben dan de politie. Zo kunnen ambtenaren van de Belastingdienst controleren of er belastingschulden zijn en kunnen zien wat iemands legale inkomsten zijn. Dat kon de politie allemaal niet checken toen ze Typhoon aanhielden. Dus zelfs al zou hij de auto met crimineel (niet erg waarschijnlijk, want zo'n lelijk wit hybride tramstel rijd je alleen als je vindt dat je al genoeg belasting betaalt) geld hebben gekocht, dan hadden deze agenten dat nooit kunnen achterhalen. Kansloze actie dus.

LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 17:30

Aha, het wordt me duidelijk waar de politie het altijd zo druk mee heeft. Niet of nauwelijks rechercheren op bijvoorbeeld diefstal, straatroof, woning inbraak. Nauwelijks tijd om aangiftes op te nemen, altijd maar druk druk druk en andere prioriteiten.

Bartje822
Bartje82231 mei 2016 - 17:01

Ik zou dan ook willen voorstellen dat de politie mensen met een kleurtje absoluut niet meer staande houd om etnische profilering te voorkomen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman31 mei 2016 - 15:31

Nu heeft Van der Steur Typhoon gevraagd om de politie te helpen bij de aanpak van discriminatie. Het is te hopen dat Typhoon weigert om deze rol van Oom Tom te spelen in een toneelstuk van de VVD, waar men bepaald niet vies is van discriminatie. Laat Van der Steur eerst maar eens op heel korte termijn de door hem ontkende structurele discriminatie bij de politie in kaart brengen. Daarna kan hij de staatsman uithangen.

1 Reactie
7anpau1
7anpau11 jun. 2016 - 7:10

gooien met het paradigma "Oom Tom" vind ik behoorlijk racistisch. Het gaat om de motieven van Typhoon en niet om zijn kleur en ook niet om de vermeende motieven van Van der Steur.

JStokx
JStokx31 mei 2016 - 15:15

Ik denk wel dat de politie ervaring heeft met het type bestuurder (en daar hoort etniciteit en cultuur gewoon bij) dat statistisch gezien vaker crimineel geld heeft. De politie kan wel politiek correct evenveel autochtone dames van 75 en ouder staande gaan houden, maar dan verdoen ze zeer waarschijnlijk hun tijd.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 18:36

@ JStokx De politie kan wel politiek correct evenveel autochtone dames van 75 en ouder staande gaan houden, maar dan verdoen ze zeer waarschijnlijk hun tijd. Als ze dan naast de vrouwen ook de mannen van die leeftijd eens aanhouden en kijken naar de rijvaardigheid voorkomen ze misschien ongevallen omdat die rijvaardigheid toch een stuk minder is dan deze bestuurders soms zelf denken. Dat is een verstandiger tijdsbesteding dan mensen met een kleurtje aanhouden die niet verkeerds hebben gedaan. Of vind je nu wel dat er eerst een aanleiding moet zijn?

diest2
diest231 mei 2016 - 14:19

Natuurlijk waanzin om deze jongeman aan te houden. Snel de checklist veranderen politie, anders gebeurt het morgen weer. En wie zo hooghartig is dat, hij/zij zich meer voelt dan iemand met een andere huidskleur moet zich diep schamen. Welkom Typhoon, mij maakt kleur en/of afkomst geen bal uit!! Ik ken je verder niet, maar lees dat je een gewaardeerd rapper bent! Klasse!!

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 13:35

@ joop69amsterdam Je schrijft dit: En wees nou eerlijk, het is ook een vreemd gezicht zo,n jonge gekleurde man in een nieuwe dure auto. - Deze zin van jou maakt het erg duidelijk. Dit is namelijk exact wat racisme is.

3 Reacties
joop69amsterdam
joop69amsterdam31 mei 2016 - 14:43

@Daan: Lees s.v.p. ook even wat Wayne Laagewaard heeft geschreven. Misschien dat je het dan beter begrijpt. De beeldvorming deugt niet. Ze hebben in die steden te maken met criminaliteit die er precies zo uitziet. Het is een Pavlov-reactie na jarenlange ervaring en gebaseerd op feiten. Sorry, maar daar moet je het maar even mee doen. --

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 15:47

Als AOW-er met een dure auto word ik ook wel eens aangehouden en dan zie je die politieagent(e) denken wat doe ik verkeerd in mijn leven met mijn Twingo 8 jaar oud. Hoe gaan wij dat dan noemen.

mulligan
mulligan1 jun. 2016 - 8:58

Ik denk dat we dat dan maar bizarre fantasie gaan noemen. Immers, het beeld van een rentenier of een gepensioneerd iemand in een dure auto is zo opzienbarend niet. Het lijkt me dan ook stug dat u staande gehouden wordt omdat u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. U niet?

joop69amsterdam
joop69amsterdam31 mei 2016 - 12:22

En als het verdacht is mogen ze een controle doen. Zo werd er ook eens een jonge blanke man aangehouden die er als een zwerver uitzag en in een nieuwe BMW reed. Het bleek een drugkoerier te zijn. De politie kon de man vervolgens aanhouden. En wees nou eerlijk, het is ook een vreemd gezicht zo,n jonge gekleurde man in een nieuwe dure auto. Prima actie van deze agenten. Voor hetzelfde geld was het wel een drugsdealer. Straks durven ze geen verdachten meer aanhouden. Zo kun je toch niet werken man.

3 Reacties
7anpau1
7anpau131 mei 2016 - 14:01

het is niet verdacht en bovendien dient het echt geen enkel doel.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 15:15

Joop: Hoe eerlijk ik ook ben, ik vraag me af: "Wat moet er nou vreemd zijn aan een jonge gekleurde man in een nieuwe dure auto?" Bent u niet een tikkeltje raar aan het redeneren met uw "Voor hetzelfde geld was het een drugdealer." Want misschien moet u eens eerlijk zijn: Dan kan je iedereen wel aanhouden want iedereen kan toch voor hetzelfde geld een drugsdealer - of nog erger - zijn? Ik benijd het werk van agenten dan ook niet. Ik heb er respect voor als ze aan mensen die ze ten onrechte aanhouden, duidelijk kunnen maken dat ze ook maar wat doen.......

joop69amsterdam
joop69amsterdam31 mei 2016 - 17:52

@Zandb: Dat ze maar wat doen zegt u? Ze hebben een opleiding gehad en ze kennen de stad. Het profiel van Typhoon komt overeen met het profiel die een controle rechtvaardigt. Het is hun werk om dit even te checken. Ze doen niets anders dan controleren. Hebt u nog nooit een alcoholcontrole gehad?

Wayne Laagewaard
Wayne Laagewaard31 mei 2016 - 12:20

Wat een onzin, beroemde sterren met zulke autos vertegenwoordigen 0.5% van de samenleving. 15% van die jongen gasten die in een SL, R8 of dikke BMW's rijden en hun inkomsten daadwerkelijk uit crimineel geld held ontrekken worden ook gespot. Het is gewoon een vervelende zaak. Als ik bij ons in de stad rijd. Zie ik mannetjes van 20 in een R8 rijden, waarvan ik vind dat ze best gecontroleerd mogen worden. Die agent doet gewoon ze werk. Statistisch hebben ze het aan het juiste end. Dat er toevallig eentje bij zit die hem echt heeft verdiend... Jammer dan.

2 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer31 mei 2016 - 15:36

En dat is nu eenmaal de (onwelkome) waarheid. En natuurlijk staat Typhoon in zijn recht maar zijn situatie is nu eenmaal een rechtstreeks gevolg van het feit dat die statistieken zo liggen. Je kunt ze ook negeren ja, maar dan zal je ook geen drugskoerier vangen. Het is wat het is mensen, niet wat je wilt dat het is.

7anpau1
7anpau11 jun. 2016 - 10:42

leg eens uit, hoe dit een effectieve manier zou zijn om een drugskoerier te vangen? Graag zowel een statische onderbouwing en een juridische. Als de 100% controle bij bepaalde vluchten/verbindingen iets heeft aangetoond is dat dit soort natte vinger nep-profilering helemaal niet effectief was als opsporings- en preventiemiddel.

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 10:41

Leuke discussie die harde bewijzen levert dat de profilering in het hoofd van de vooral autochtone bevolking zit waar ook handig Wilders/PVV gebruik van maakt.

PocoPoco
PocoPoco31 mei 2016 - 9:52

Kijken ze naast huidskleur ook naar uitstraling oid? Een kennis van mij (Surinaamse afkomst) rijdt rond in dezelfde auto en af en toe in zo'n Audi cabrio. Maar wordt niet zomaar aangehouden op basis van profiling? Ligt dat er dan aan omdat hij vaak met een net shirt / pak in de wagen zit of hoe zit dat dan?

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 14:04

@ PocoPoco Een kennis van mij een Turkse man, meestal in pak, wordt wel regelmatig aangehouden in Rotterdam, soms meerdere malen per dag.

Minoes2
Minoes231 mei 2016 - 14:55

Kan er soms mee te maken hebben hoe oud je eruitziet in combinatie met.

PocoPoco
PocoPoco31 mei 2016 - 15:39

Hmmz, vermoeiend zeg. Wat voor reden geven ze dan op?

Jantje68
Jantje6831 mei 2016 - 9:36

Je kan in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme natuurlijk ook alle jonge blonde vrouwen gaan aan houden maar dat is niet ze effectief. Profileren gebeurd op basis van statistieken. Polen en Bulgaren worden ook meer gecontroleerd (zijn blank) en ik zelf werd ook recentelijk aangehouden in mijn oude gedeukte bak. Volkomen begrijpelijk. Ja de de goede lijden onder de kwaden. Vervelend, maar dat kan je alleen maar voorkomen door te zorgen dat de onderliggende statistieken veranderen.

1 Reactie
7anpau1
7anpau131 mei 2016 - 14:04

profiling op basis van (o.a.) statistieken is vakwerk. Statistisch bezien en opsporingstechnisch beschouwt was deze staandehouding volstrekt zinloos. De kans dat je op deze natte vinger manier een crimineel pakt is statistisch gezien misschien 1%. De kans dat je er vervolgens strafrechtelijk iets mee kunt als je toevallig beet hebt is 0%.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 9:18

Naar aanleiding van de reacties hieronder: Tips voor criminelen: Rij voortaan oude barrels, want hieronder vinden de reageerders glimmende auto's in combi met petjes en donkere huidskleur of jonge leeftijd helemaal verdacht. Huur voortaan jonge gasten in, keurig op de loonlijst, en laat ze lekker met dure auto's rondkarren. Dan is de politie gezellig bezig met niks en kun jij met je oude barrels gewoon lekker doorgaan met foute zaken. Ze hebben zich toch vastgebeten in donkere mensen die dure auto's hebben, want dat kan namelijk niet. Als je een donkere huidskleur hebt kun je geen succes hebben of eerlijk goed geld verdienen. ook niet als populaire zanger...... En een petje dragen in een BMW, dat kan natuurlijk al helemaal niet. Je weet nu als crimineel wat je te doen staat om niet .... verder denkend dan de neus lang is Nederland...... te misleiden. En weet je wat, ze trappen er nog in ook. Met beide benen! Beste reageerders, even voor de duidelijkheid. Criminelen willen helemaal niet opvallen. Geen enkele inbreker komt je huis binnen met zo'n knal oranje veiligheidsjasje. Men wil vooral niet gezien worden of opvallen. Misschien is dat iets om te onthouden voor een volgende keer als u weer op zoiets als dit reageert en profilering recht praat. Want profilering is gewoon krom.

4 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 12:07

Echte criminelen opereren gewoon met staatssteun natuurlijk. De mannen achter het gordijn. De criminelen die U bedoelt zijn zeker aanwezig, zij gaan op in de massa, en proberen zo min mogelijk op te vallen. De grotere vissen. Echter, de wat minder snuggere criminelen, die vooral snel geld willen verdienen omdat ze dan dure spullen kunnen kopen waardoor ze hun status kunnen laten zien bestaan ook. De kleinere vissen. Hoewel de grotere vissen meer schade berokkenen zijn zij lastiger te vangen, en gebeurt dit alleen naar uitgebreid recherche werk. De kleine visjes zorgen voor meer straat overlast. Daarom zijn destijds de cabrio-teams in het leven geroepen omdat men meer blauw op straat wilde hebben.

Pietersen2
Pietersen231 mei 2016 - 12:14

'Criminelen willen helemaal niet opvallen' Je valt vanzelf op als je het crimineel verdiende geld wilt uitgeven

jandebakker
jandebakker31 mei 2016 - 12:56

Beste Alfred, De meeste criminelen willen inderdaad niet opvallen op het moment dat zij een misdaad (gaan) plegen. Een slimme crimineel rijdt daarom al rond in een onopvallende auto als hij een inbraak gaat plegen.” De fout” die een deel van de criminelen maakt is echter dat zij de buit gebruiken voor het aanschaffen van opvallende statusproducten zoals auto’s, motorboten en horloges (je moet toch wat met je geld ;)). Dergelijke politieacties zullen daarom zelden leiden tot een “heterdaadje”. Dit omdat deze acties vooral gericht zijn op het in beslag nemen van niet legaal verkregen goederen en om er achter te komen welke personen je als politie (of als UWV) in de gaten moet houden. Bi mij in de wijk (metrostation Maashaven in Rotterdam) houdt de politie regelmatig (ca. 1x per maand) alle luxe auto’s staande en moeten de eigenaren uitleggen hoe zij aan hun wagen gekomen zijn. Op het moment dat de “eigenaar” van een dure BMW op papier werkloos is of werkt in een call center weet je als politie dat er iets niet in de haak is en wordt de auto in beslag genomen. (Persoonlijk vindt ik het een goede zaak dat de politie dergelijke controleacties houdt ( misdaad mag, wat mij betreft, niet lonen). Maar creëer dan een ”fuik” waarin je alle luxe wagens aanhoudt.)

Piet de Geus
Piet de Geus31 mei 2016 - 14:55

"Beste reageerders, even voor de duidelijkheid. Criminelen willen helemaal niet opvallen." Vandaar dat ze een voorkeur hebben voor zwarte auto's: zodat ze in het donker onopvallend weg kunnen rijden met de lichten uit. Daarnaast zijn donker getinte ruiten ook een voordeel. Anderzijds hebben ze een even sterke voorkeur voor snelle auto's: om de politie of de concurrentie er in voorkomende gevallen uit te kunnen rijden. Zo'n opvallende witte patserbak voldoet in ieder geval niet aan de eisen.

Floepert
Floepert31 mei 2016 - 8:22

Een slimme agent had natuurlijk gewoon gezegd dat hij is aangehouden vanwege zijn leeftijd en de wagen waarin hij rijdt. Verder heb ik niet per se iets tegen etnisch profileren. Zelf ben ik ook gekleurd een Nog nooit zomaar staande gehouden. Maar ik rij ook in een 10 jaar oude Peugeot.

Achterberghen2
Achterberghen231 mei 2016 - 8:04

Als agent met jarenlange ervaring op de straat ken je onderhand je pappenheimers wel. Is er een keer een uitzondering, let wel uitzondering(!), dan moet schijnbaar het land te klein zijn. Blanke petjes in opgevoerde golfjes worden ook vaker staande gehouden kan ik je zeggen. Racisme? En kan iemand trouwens mij het verschil tussen profilering en statistiek uitleggen?

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 8:55

Wellicht kunt u er zelf even op Googlen ipv van anderen erom te vragen. Mogelijk was u anders niet tot deze posting gekomen. Dan had u wel begrepen waarom profiling volslagen foute boel is en ook verboden bij de politie! En nee, dit is geen incident. Dat zou u graag willen, maar het is helemaal geen incident. En sinds wanneer mag je niet met een petje op in een dure auto rijden? Is dat verboden ofzo? Mag je geen eerlijk verdiend geld hebben als je een petje draagt? Met andere woorden: u roept maar wat.

Achterberghen2
Achterberghen231 mei 2016 - 9:46

Tja Alfred, in een ideale mooie wereld zou het geen probleem hoeven zijn. Helaas is die ideale mooie wereld er niet hoe, graag we die ook zouden willen. Ik weet niet hoe vaak je wel eens buiten komt? Marokkaanse drugsrunners pik je er zo uit. Als je persé als een stereotype wilt uitzien dan moet je niet verbaasd zijn dat er wat vaker uit wordt gepikt. Dat profilering schijnbaar niet mag is niet omdat het niet klopt maar omdat het niet politiek correct is. FBI heeft een hele wetenschappelijke afdeling wat zich bezig houdt met profilering. Profilering? Belwinkels, shoarmazaken, zonnenstudio's, sportscholen, kapsalons waar nooit een mens binnen zit. Allemaal hardwerkende ondernemers waarbij het economisch klimaat wat tegen zit of is er iets anders aan de hand? 20 Jaar en je rijdt in een auto van 50 000€ die op naam staat van iemand die 15 auto's op zijn naam heeft staan en geen vaste woon of verblijfplaats heeft, en geen inkomsten? Welkom in de echte wereld.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 9:46

''Mag je geen eerlijk verdiend geld hebben als je een petje draagt?'' En waarom mag dat dan niet even gecontroleerd worden?

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 10:37

Verkeerd beleid op basis van simplistische interpretatie van gegevens die geen rekening met de geldende wetgeving voor de mensen rechten houdt. Houdt direct verband met de bekende verschijnsel van tunnel visie. Ik zal het erg eenvoudig uitleggen: de politie mag iemand aanhouden pas als er (keiharde) bewijzen zijn dat er iets tegen de wet indruist. In het tegen geval is elke aanhouding een flagrante schending van de mensen rechten (vooral van de gemikte allochtonen). Dit schept tevens het beeld mee van de situatie met de allochtonen in Nederland.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 11:16

''Ik zal het erg eenvoudig uitleggen: de politie mag iemand aanhouden pas als er (keiharde) bewijzen zijn dat er iets tegen de wet indruist. In het tegen geval is elke aanhouding een flagrante schending van de mensen rechten (vooral van de gemikte allochtonen). '' Het gaat dan ook niet om een aanhouding, maar om een staande houding. Zou de rappert zijn aangehouden, dan heeft u helemaal gelijk.

7anpau1
7anpau131 mei 2016 - 14:28

Achterberghen 31 mei 2016 at 11:46 Profiling is inderdaad een wetenschap en gebeurt door multidisciplinaire teams. Meestal gebeurt het als er al een misdrijf is c.q. concrete misdrijven zijn. Het gaat dan nooit om 1 kenmerk, want dan schiet het nog niet op om het aantal potentiële verdachten in kaart te brengen. Dat is dus totaal iets anders dan een willekeurige persoon zonder enige verdere aanleiding of aanwijzing van de straat plukken.

Minoes2
Minoes231 mei 2016 - 15:06

Alfred Blokhuizen Het schijnt bij de politie inderdaad voor te komen vaak bij controles op de snelweg. Vinden de agenten dat bestuurder en auto volgens hen niet in overeenstemming zijn worden ze gecontroleerd. Het gebeurt m.n. bij wegcontroles waar naast drugsgeld etc.. ook veel niet betaald belastinggeld wordt opgehaald. Is het niet zo dat de overheid dat in de steden ooit patser-controle noemde Ik weet niet precies in welke stad dat ontstaan is, maar bij controles op de snelweg wordt het regelmatig gewoon in het nieuws gemeld. Het gebeurt. Ik wist zeker wel dat het bestond. Het komt zowel op de snelweg als in de grote steden voor, ook in Amsterdam volgens mij.

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 7:33

Hebben ze die dag nog meer auto's aangehouden ? Valt dit gewoon binnen de bulk ? van de verkeerspolitie ? Als AOW-er met een dure auto word ik ook wel eens aangehouden en dan zie je die politieagent(e) denken wat doe ik verkeerd in mijn leven met mijn Twingo 8 jaar oud.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet31 mei 2016 - 7:08

Het is heel simpel op te lossen. Ter compensatie moet de politie ook gewoon méér kalende blanke mannen van middelbare leeftijd in Ford Focus, jonge fruitige meisjes in Fiat 500's en grijze heren in Toyota Prius aanhouden.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 7:34

Waarom?

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 10:20

DaanOuwens Om mensen als u niet de gelegenheid te geven om leegtelopen op het woordt racisme.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 14:09

@ truusbeek woordt racisme? Ik hou niet zo van mensen die anderen haten of discrimineren op basis van huidskleur of geloof. Ik doe verder niet aan taalcorrectie dus jouw verwijt is nogal misplaatst.

7anpau1
7anpau131 mei 2016 - 6:51

waar we mee zouden moeten beginnen is of met dit soort staandehoudingen enig redelijk doel is gediend? Ik denk (weet het eigenlijk wel zeker) het niet. Je kunt niks bewijzen, dus je moet iemand toch weer laten gaan. Zelfs als per ongeluk wel wat vindt is het de vraag of je niet natgaat als je zonder enige goede reden iemand hebt staande gehouden alleen vanwege zijn kleur en auto. (Het Hollende kleurling-arrest dateert al weer van 1977!) Ontmoediging? Echte criminelen met een kleurtje zijn dit wel gewend. Als ze weer hun weg kunnen vervolgen zonder dat oom agent ze iets heeft kunnen maken, lachen ze zich rot en als er wel iets gevonden wordt kan men makkelijk de racismekaart trekken door ditbsoort akkefietjes. Ondertussen wordt de legitimiteit van goed gecoordineerde akties als het Patserproject (even los van de vraag hoe zinvol die zijn) ondermijnt.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder31 mei 2016 - 6:48

Het leek de goeie kant op te gaan, maar de tijd is weer terug dat als iemand tegen je schutting staat te plassen en er wat van zegt je een racist bent. Stop maar met de goede bedoelingen.

2 Reacties
VBA
VBA31 mei 2016 - 7:42

Wat zeg je nu dus eigenlijk? Jij wil dat iedereen openlijk en ganse dag racistisch doet? Zonder dat iemand er iets van zegt?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder31 mei 2016 - 14:43

@VBA Ik stam uit de tijd dat mensen elkaar nog corrigeerde op onwenselijk gedrag. Maar aangezien daar tegenwoordig heel vaak het stempel racist op word geplakt laten de meeste mensen het wel uit hun hoofd. Dat mensen elkaar corrigeren is een manier om een fatsoenlijke samenleving te kunnen handhaven.

Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 6:45

Criminelen rijden nou een maal in bepaalde autos...daar hoort deze trouwens niet bij nmm. Maar ik zie ook soms jongens van begin 20 in BMWs en wat niet rijden, dat kan geen zuivere koffie zijn, dus aanhouden wat mij betreft.

2 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank31 mei 2016 - 8:19

Leeftijdsdiscriminatie....mag ook niet!

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 9:03

Dat kan geen zuivere koffie zijn? Heeft u wel eens gehoord van rijke ouders? Heeft u wel eens gehoord dat er loterijen zijn. Heeft u wel eens gehoord van jonge internetondernemers die een spelletje maakten en gelijk binnenliepen? Allemaal geen zuivere koffie? En dus allemaal steeds aanhouden? En de tijd die die agenten verspillen? En al die excuses die ze moeten maken? En al die schadevergoedingen die ze moeten betalen? Allemaal van uw belastinggeld...... En mag je boos worden als je voor de 20e keer ten onrechte bent aangehouden in een jaar? Of mag dat ook niet.... Volgens mij gaat er iets helemaal fout met uw redenering....... Misschien nog eens over nadenken.

Ruben La Cruz
Ruben La Cruz31 mei 2016 - 6:44

Zo lang geleden heb ik deze plaat gemaakt naar aanleiding van het feit dat ik werkelijk overal waar ik ging om op te treden met Bubbeling en na het optreden, werd aangehouden. Er is nog niets veranderd dus. Geniet van mijn plaat, nog altijd actueel na zo veel jaar. Typhoon, welkom in de werkelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Succes met de procedure. https://www.youtube.com/watch?v=TgZ7_34_Y00

1 Reactie
CJJelle
CJJelle31 mei 2016 - 8:15

Hier zou je voor opgepakt moeten worden ;)

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus31 mei 2016 - 6:40

Profilering is een uitstekend rechercemiddel voor de politie, en ik kan alleen maar aanmoedigen dat ze dat blijven gebruiken. Ze hebben immers beperkte middelen en mankracht om criminaliteit te bestrijden. Etnisch profileren is ook een uitstekend middel, zolang de politie dat kan onderbouwen met cijfers van betrouwbaar criminaliteitsonderzoek. Als dergelijk onderzoek een correlatie laat zien tussen leeftijd, geslacht, bepaalde stijl, bepaalde afkomst, dan is het heel jammer voor mensen die met eerlijk verdiend geld hun auto kopen. Heb je daar een probleem mee, dan zal je ervoor moeten zorgen dat die correlatie afneemt, en niet gaan lopen stampvoeten naar politiemensen die gewoon hun werk doen. Ik vermoed echter wel dat het profileren te veel adhoc gebeurd, en teveel afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren. En daar zal wel eens wat misgaan, net zoals in de rest van de samenleving. Maar de jammerklachten tegen etnisch profileren is voor mij te generiek, te politiek correct, te zeer gespeend van enige realiteitszin.

4 Reacties
VBA
VBA31 mei 2016 - 7:45

oh man oh man, dus omdat ik zwart ben moet ik het maar accepteren dat ik zonder goede reden aangehouden mag worden....dat hoort bij mijn zwart zijn, zeg maar? En ik moet het allemaal prima vinden?

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 7:46

@ Gluteus Maximus Jij schrijft. Heb je daar een probleem mee, dan zal je ervoor moeten zorgen dat die correlatie afneemt, en niet gaan lopen stampvoeten naar politiemensen die gewoon hun werk doen. Daarmee maak je het probleem duidelijk. Maar natuurlijk hebben mensen daarmee een probleem. Het is irritant als alleen je huidskleur reden is voor verdenking. Deze benadering maakt dat iedereen met een donkere huidskleur eerst schuldig is totdat onschuld is bewezen. Dit wordt gesterkt door jouw bewering dat deze mensen zelf moeten zorgen dat de correlatie afneemt. Dus gekleurde mensen moeten volgens jouw vrijwillig aan misdaad bestrijding gaan doen? Zij zijn ineens verantwoordelijk voor het corrigeren van de hele groep. Ik hoop toch niet dat ik nu verantwoordelijk ben voor jouw uitspraken. Dit soort opmerkingen zijn het resultaat van een bepaalde gedachtegang. Namelijk dat zij - de gekleurden- op een ander manier benaderd mogen worden als witte mensen. Dat feit maakt dat dit soort aanhoudingen maar ook jouw reactie zoveel woede oproepen. Er is met gekleurde mensen niet zo veel mis. Er is iets heel erg mis met jouw visie op de samenleving.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus31 mei 2016 - 9:20

"oh man oh man, dus omdat ik zwart ben moet ik het maar accepteren dat ik zonder goede reden aangehouden mag worden." Heer/Mevrouw VBA - Lezen graag! Ik zeg nergens omdat u als inidividu zwart bent, ik zeg ook nergens dat dat hoort bij uw zwart zijn. Ik zeg 2 dingen - profileren is een uitstekende recherche techniek. En ik ben er voor dat toe te passen daar waar het gebasseerd is om gedegen criminaliteitsonderzoek. Als u dan vervolgens hinder hebt van een bepaalde profilering is dat erg vervelend. Maar dan is het probleem de verhoogde deelname aan criminaliteit van groep A, B of C. niet de de werkwijze van de politie.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus31 mei 2016 - 9:47

"Dat feit maakt dat dit soort aanhoudingen maar ook jouw reactie zoveel woede oproepen. Er is met gekleurde mensen niet zo veel mis. Er is iets heel erg mis met jouw visie op de samenleving. @ Heer Ouwens, Prima hoor dat ik racist ben, en slecht en dit en dat. Iedereen weet dat het op de man spelen een goed en overtuigend argument is voor uw eigen gelijk. Dat zo zijnde - raad ik u aan even op te zoeken het verschil tussen opsporing en schuldig verklaring. "Daan" doet vermoeden dat u een man bent, dat treft. Ik ook. Dan zou het zomaar kunnen dat bij het onderzoek (= geen schuldig verklaring) u en ik aangehouden en ondervraagt zouden kunnen worden. Is het resultaat daarvan "niks mee te maken", dan was de aanhouding voor niks. En ja - dat komt voor. Al uw overig hineininterpretieren en woorden in de mond leggen die ik niet gezegd doe ik u maar even kado.

Gert-jan2
Gert-jan231 mei 2016 - 6:36

Vanuit de meldkamer wordt gevraagd uit te kijken naar een persoon die verdacht wordt van het ronselen voor de jihad. U ziet op de aangegeven plek 3 personen, wie houdt U staande: Een oudere surinaamse man? Jonge blonde moeder met kind? Arabisch uitziende man met baard en djellaba? Vanuit de meldkamer wordt gevraagd uit te kijken naar een persoon welke verdacht wordt van mishandeling en het scanderen van racistische leuzen. U ziet op de aangegeven plek 3 personen, wie houdt U staande: Moslima met niqaab? Kaalkop met Lonsdale kleding? Oude vrouw met rollator? Een agent kan vaak alleen op uiterlijk afgaan, en natuurlijk doet hij dat op basis: ervaring, mensenkennis en misschien ook wel vooroordelen. Uiteindelijk moet hij een keuze maken waarbij de ogenschijnlijk verdachte voldoet aan de meeste parameters. Volgens mij heeft dat niets met racisme te maken.

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 6:28

De grenzeloze botheid en stompheid van de daders: ["Mogelijkerwijs wordt ook contact met Typhoon gezocht voor excuses aan de muzikant."] Nette excuses waren meteen op hun plaats.

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 6:27

Dit heet simpelweg - geïnstitutionaliseerde discriminatie en racisme.

2 Reacties
CJJelle
CJJelle31 mei 2016 - 8:16

Dit heet simpelweg logisch nadenken

mulligan
mulligan31 mei 2016 - 23:01

Bleek toch niet zo logisch, CJJelle, want de man werd dus onterecht staande gehouden.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2016 - 5:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus31 mei 2016 - 6:49

"zo’n onwijs vette bak is het niet" Bovendien is hij wit, terwijl crimineeltjes een voorkeur hebben voor zwarte auto's.

Cees Groninger
Cees Groninger31 mei 2016 - 5:32

Screenen op basis van onderzoek/ervaring e.d. lijkt me prima indien er een correlatie is tussen bepaalde parameters. Één van die parameters kan ook huidskleur zijn in relatie tot. Misschien even "Opsporing verzocht" in je achterhoofd houden voordat je met de term racisme gat strooien.

7 Reacties
Blazin
Blazin31 mei 2016 - 5:53

'Één van die parameters kan ook huidskleur zijn in relatie tot. Misschien even “Opsporing verzocht” in je achterhoofd houden voordat je met de term racisme gat strooien' Er is behoorlijk wat mis met deze opmerking. Laten we bij de meest obvious beginnen: Opsporing verzocht is GEEN representatief beeld van misdaad in Nederland. Verder is het argument wat u gebruikt iets dat ik vaker hoor in relatie tot bijvoorbeeld Marokkaanse Nederlanders: Ze zijn oververtegenwoordigd in bepaalde categorien, dus mag je ze op basis van hun uiterlijke kenmerken beoordelen. Zelfs als deze constatering voortkomt uit onderzoek en er sprake is van correlatie (wow wat is het dan ontzettend wetenschappelijk bewezen zeg!) is deze constatering discriminerend en racistisch. Dit zeg ik niet als beschuldigende woorden om u voor racist uit te maken, maar op basis van definities. Discriminatie IS het toeschrijven van kenmerken aan mensen op basis van de groep waar ze bijhoren (bijvoorbeeld aan de hand van hun huidskleur) zonder dat ze daar voor kiezen, en dat is in Nederland gelukkig verboden. Ook al is er onderzoek naar gedaan, of heeft de desbetreffende agent (of het desbetreffende bedrijf) slechte ervaringen, wij hebben in Nederland afgesproken dat we individuele gevallen als individuele gevallen behandelen en niet op basis van hun soort, afkomst of geslacht. Dat is nou beschaving.

rbakels
rbakels31 mei 2016 - 6:40

Nee, want dan zijn bepaalde mensen onophoudelijk de sigaar. Ik heb een paar keurige hoogopgeleide Marokkanen in mijn vriendenkring die me vertellen dat ze helemaal tureluurs worden hoe vaak ze staande worden gehouden - louter omdat ze zwart haar hebben. Mij overkomt dat nooit, als bleke blonde Hollander. Hoewel ik laatst voor demente bejaarde werd aangezien omdat ik om half twee 's nachts over straat liep (met een goede reden die ik ook prima kon uitleggen).

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 6:54

Oorzaak en gevolg helaas maar wel zeer vervelend voor deze zanger.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 9:56

''Ook al is er onderzoek naar gedaan, of heeft de desbetreffende agent (of het desbetreffende bedrijf) slechte ervaringen, wij hebben in Nederland afgesproken dat we individuele gevallen als individuele gevallen behandelen en niet op basis van hun soort, afkomst of geslacht. Dat is nou beschaving. '' Wel dan zullen we statistiek en instanties die daar gebruik van maken zoals het SCP en het CBS maar afschaffen, want die doen niet anders. En dan nog iets, als je discrimineert, dus onderscheid maakt in dit geval op basis van statistiek, dan ben je dus geen racist als het toevallig over huidskleur gaat. Dan ben je wetenschappelijk verantwoord bezig. Marokkanen zijn nu eenmaal vaker crimineel. Dat is niet leuker te maken. Hoe u er dan bij komt dat Opsporing verzocht geen representatief beeld weergeeft is mij dan ook een raadsel. Wat is het dan? Toeval, institutioneel racisme?

Cees Groninger
Cees Groninger31 mei 2016 - 19:10

Feitelijk integraal risicomanagement. Daar kan je over piepen. Ja, en zoals zo vaak zullen de goeden eronder lijden, maar wellicht kunnen ze begrip ervoor opbrengen als ze iets verder kijken dan hun neus lang is.

Blazin
Blazin1 jun. 2016 - 7:23

'Wel dan zullen we statistiek en instanties die daar gebruik van maken zoals het SCP en het CBS maar afschaffen, want die doen niet anders. ' Onderzoek doen naar bepaalde groepen is iets anders dan wetgeving maken en toepassen waarbij individuele gevallen worden beoordeeld op de groep waar zij bij horen. Overigens heb ik het hier natuurlijk niet over groepen waar je door je persoonlijke keuzes bij bent gaan horen, zoals de groep bakkers of misdadigers, maar over groepen waar je nou eenmaal bij hoort omdat je zo bent geboren, zoals vrouw of persoon met een arabisch uiterlijk. Het CBS en SCP maken nooit wetgeving op basis van dit soort kenmerken. Dit is namelijk verboden in Nederland. (zie artikel 1 van de grondwet). Het is trouwens ook niet toevallig het allereerste artikel van de grondwet, het staat aan de basis van onze rechtsstaat. Als er wordt aangetoond dat blanke hollanders zwaar oververtegenwoordigd zijn in het voetbalvandalisme (en dat zijn ze), vind u het dan gerechtvaardigd dat alle blanke mannen toegang worden ontzegt tot de voetbalstadions? Ik denk het niet he...? Maar als het om andere groepen gaat dan mag dat van u natuurlijk wel want dat is het gewoon wetenschappelijk onderbouwd.. Walgelijke redenatie

Cees Groninger
Cees Groninger1 jun. 2016 - 16:20

Volgens mij is etnisch profileren mbt blanken eveneens geoorloofd; in die zin is de wet voor iedereen gelijk.

JanB2
JanB230 mei 2016 - 23:27

Kan me er vanalles bij voorstellen. Ik laat het aan de lezer om te raden wat.

CharlesdeValois
CharlesdeValois30 mei 2016 - 21:30

Aan de andere kant als men aldoor blijft zeggen dat er een algemene sfeer van discriminatie heerst dan kan men de werkelijkheid soms niet geloven als iemand in een F segment auto rijdt. En dat geldt dan ook voor een politieagent. Maar of dat een basis mag zijn om daaruit conclusies te trekken voor aanhouding dat is natuurlijk gezien de feiten dus niet juist.

rabarber2
rabarber230 mei 2016 - 21:24

Stel, je bent agent in een bepaalde stad. Je hebt opvallend vaak meegemaakt dat donkere jongens in dikke auto's zich schuldig maken aan criminele activiteiten. Ben je als agent dan racist wanneer er "alarmbellen afgaan" wanneer je zo iemand voorbij ziet sjezen? Als je kans op het pakken van een crimineel, wanneer je zo'n jongen controleert, 80 tegen 20 is, moet je dat dan laten gaan omdat je anders voor racist wordt uitgemaakt? Ik zou het ook vervelend vinden als ik iedere keer zou worden aangehouden omdat zo veel "boefjes" op mij lijken. Maar het zou Typhoon sieren als hij ook de oorzaak zou durven overwegen.

4 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 23:05

Als er voldoende middelen aanwezig zouden zijn, dan denk ik dat de politie zich meer zal richten op algemene preventie, ipv zich richten op bepaalde etnische groepen. Typhoon hoeft zich niet te verontschuldigen voor anderen die wel het criminele pad bewandelen. Enigste wat echt werkt is dat de politie meer middelen ter beschikking krijgt.

Haastig
Haastig31 mei 2016 - 5:51

80/20% kans dat je hem toch moet laten gaan, want waarop wil je controleren? Als auto op zijn naam staat, wat wil je dan nog zien als politie? Z'n loonstrookje zien? Z'n belastingaangifte zien? Met kenteken kan 1/gecontroleerd worden of auto niet gestolen is, 2/of de mobilist gezocht word: 2 dingen waar je iemand niet voor hoeft aan te houden, dan kan je ook gewoon even achter hem aanrijden.

Juppé🎗
Juppé🎗31 mei 2016 - 6:52

Volgens mij laat Typhoon tussen de regels door best blijken dat het wel begrijp dat die agente hun tijd niet besteden aan het aanhouden van vrouwen met kindertjes in een Fiatje. Verder moet hij die agenten ook weer bedanken dat ze hem zo leuk hebben geholpen om te klimmen in de top honderdduizend van bekende nederlanders.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 10:20

@Juppé U geeft de criminelen een geweldige tip! Vervoer drugs in een Fiatje met kinderen erin. De politie holt toch wel achter "zwarten" aan in een duurdere auto. Geweldig!

KoningPruts
KoningPruts30 mei 2016 - 21:17

Als je een donkere jonge man uit een auto van een ton trekt dan is de kans zeer klein dat het een BN-er is. Ook de politie maakt wel eens een foutje.

2 Reacties
KoningPruts
KoningPruts30 mei 2016 - 21:24

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4042768/2015/05/29/Grote-controle-patserbakken-in-centrum-Rotterdam.dhtml Dat policor Nederland nog steeds om de statistieken heendraait betekent niet dat de politie dat moet doen.

mulligan
mulligan31 mei 2016 - 22:57

Over statistieken gesproken: als men iedereen staande houdt, dan worden alle criminelen staande gehouden. Ideaal toch?

joopxxx
joopxxx30 mei 2016 - 21:09

Triest dat je als agent direct daaraan denkt, het is al bekend dat het bij de recherche schort aan niveau. Maar zou een beetje crimineel zich toch niet onopvallender verplaatsen. Zij hebben vast kennis hoe agenten werken. (p.s. geen voorstander van criminelen) Erg vervelend voor Typhoon zo'n goed mens en muzikant.

Donostia2
Donostia230 mei 2016 - 20:58

Een foutje van politieagenten? Denk het niet. Eenieder die in een veel te dure auto rijdt en geen oudere blanke man is die zich zo'n auto kan veroorloven wordt regelmatig staande gehouden voor controle. En niet één keer, maar bij voortduring. Politie mensen logica. Beter had hij een roze Bentley gekocht, dan was duidelijk geweest dat hij een ster pretendeert te zijn.. Jonge dames worden trouwens niet staande gehouden, kennelijk gaat men er van uit dat zij in de auto van hun sugardaddy mogen rijden. Gelukkig konden we de racisme kaart weer trekken. Dan is alles weer lekker eenduidig en voorspelbaar..

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 6:58

het is geen fout Een zeer doordachte handeling die nu een "BNer" overkomt Wel eerlijk van de politie dat men eerlijk zegt waarom men controleerd. Nu moet men in vervolg een "diplomatieke" smoes bedenken.

Gaitj
Gaitj30 mei 2016 - 20:55

tja.. het is nou eenmaal een feit dat jonge mannen met een exotische huidskleur in Nederland oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken. Jammer dat de onschuldigen daar onder lijden maar wel een begrijpelijke actie van de dienders.

2 Reacties
rbakels
rbakels31 mei 2016 - 6:47

In het straf(proces)recht geldt de regel dat alleen tegen verdachten dwangmiddelen mogen worden toegepast (waar ook aanhouding onder valt). Je bent verdachte als er een redelijk (d.w.z. objectiveerbaar) vermoeden van schuld aan een strafbaar feit bestaat. Een auto die te duur lijkt voor de huidskleur is hoogstens een reden om aan te nemen dat de kans wat hoger is van criminaliteit maar geen enkele reden dat er werkelijk een strafbaar feit is gepleegd. Laten we wel wezen: er zijn altijd nog meer niet dan wel criminele donkere medelanders.

Tony Soprano
Tony Soprano31 mei 2016 - 11:16

@Frits Van een aanhouding was geen sprake. Iemand staande houden is heel wat anders.

msj_meijerink
msj_meijerink30 mei 2016 - 20:41

Tja heren dorpsveldwachters van de Blauwvingers, ga maar 'een tijdje parkeerbeheer' doen. Domkopjes!!

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 23:10

Nee, alsjeblieft niet zeg. In Zwolle hebben we al genoeg parkeerbeheerders. Zelfs als hun horloge niet op de juiste datum staat ben je nog weken bezig om een boete te laten vervallen. Het politie apparaat is gewoon verziekt met hun quota`s. Ik heb 99% van de tijd helemaal geen problemen met oom agent, alleen als een of andere pennenlikker uit het middenmanagement de agent op de straat loopt te treiteren is de burger uiteindelijk het slachtoffer ervan.

berry de wit
berry de wit30 mei 2016 - 20:37

zucht...daar gaan we weer; loop voor de lol eens een dag met de politie/marechaussee mee. verder alles wat Sam Harris schreef: https://www.samharris.org/blog/item/in-defense-of-profiling

pmolenaar71
pmolenaar7130 mei 2016 - 20:20

Ik ben idd ook wel eens op een hardhandige manier aangehouden op grond van mijn uiterlijke kenmerken. Er was iets gestolen en ik was de enige jonge man in de omgeving. Vrouwen en oudere mensen werden niet vastgepakt. Erg vervelend, maar wel begrijpelijk. Profileren op basis van geslacht en leeftijd. Of mag dat wel, en mag het alleen niet a.h.v. etniciteit? Als man wordt ik altijd drie keer zo zorgvuldig gefouilleerd op Schiphol / in de club /etc als de vrouwen om mij heen. Heel triest, maar ik ben eraan gewend. En daarnaast is het logisch. Mannen maken er wat criminaliteit betreft een zooitje van. Ik ben vroeger erg vaak op het treinstation in Parijs aangehouden en extra gefouilleerd. Een trein uit Nederland... De kans dat er drugsrunners tussen zitten is erg groot. Nederlanders hebben geen goed imago wat dat betreft. Dezelfde reden waarom vroeger Nederlanders werden geweigerd in de kroegen van Antwerpen (in de jaren 90). Stel je voor dat er een AZC in vlammen opgaat..... Zou de politie aan ethisch profileren doen? Mag je de dader zoeken in blanke, rechts-extremistische kringen? Als gedreigd wordt met het verbranden van een AZC, mag de politie zich dan niet richten op de blanken die de AZC benaderen om hen te fouilleren? Marokkanen zijn ook altijd de dupe van etnisch profileren. Maar is dat wel correct gezegd? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat Marokkaanse vrouwen vaak door politieagenten worden aangehouden. Volgens mij geldt dat ook (maar wellicht in mindere mate) voor vrouwen van Afrikaanse afkomst. Als het werkelijk racisme zou zijn, zouden deze politieagenten toch geen onderscheid maken tussen vrouwen en mannen? Een racistische politieagent houdt toch even lief een Marokkaanse man als een Marokkaanse vrouw aan. Toch? Dit alles neemt niet weg dat het voor de welwillenden onder ons erg vervelend is! En dus voor Typhoon ook. Want er zullen wel degelijk echte racistische politieagenten tussen zitten die hem verkeerd bejegenen. En op geen enkele manier wil ik dat goedpraten. Maar dat hij vaker wordt aangehouden... dat is in mijn ogen logisch... Zoals het ook logisch is dat ik grondiger wordt gefouilleerd dan mijn vrouw..... Ik noem politieagenten om die reden toch ook geen 'seksisten'?

2 Reacties
rabarber2
rabarber231 mei 2016 - 0:17

Mooi verwoord. En helemaal waar.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 10:23

De zo broodnodige nuance.

Pawn
Pawn30 mei 2016 - 19:53

Verkeerd natuurlijk. Maar ik snap er ook wel wat van. De eigenaren van de twee duurste auto's bij mij in de buurt, een witte Ferrari en een zwarte Masserati, zijn de afgelopen jaren al verschillende keren opgepakt. Geen Nederlanders zal ik maar zeggen.

Robles
Robles30 mei 2016 - 19:49

En dan rijd hij in een doodnormale Mitsubishi. Da's geen patserbak. Da's een gemiddelde leasebak.

1 Reactie
Jhonathan
Jhonathan30 mei 2016 - 23:00

@ SjoerdV 30 mei 2016 at 21:49, Ik doelde met 'patser-bak' op het project van de politie waarbij jonge mensen (of mensen die er jong uitzien) in dure auto's worden gecontroleerd (zwart en wit). Dit heet 'het patserproject'. Vandaar ook dat gesproken wordt over 'dat de nieuwe auto niet matcht met het profiel'. Daar trekt Typhoon dan de conclusie uit dat het met zijn huidskleur te maken moet hebben. Dit komt echt wel voor, maar het moet uiteraard ook niet zo zijn dat de Politie alleen nog maar witte mensen kan controleren, omdat het anders weer op racisme gegooid wordt.

x.x
x.x30 mei 2016 - 19:49

Volgens mij is het een aanname van de persoon in kwestie dat het om etnisch profileren gaat. Ik reed hiervoor in een (oud model) Audi RS4, werd heel vaak aangehouden... Had volgens mij niks met mijn kleur te doen. Eerder met kleding keuze en leeftijd...

crumb2
crumb230 mei 2016 - 19:46

Deze bepaalde auto doet bij mij geen belletje rinkelen. Maar als ik de pliesie of fiod of bvd of douane was, zou ik per definitie iedere Maserati, Porsche, Bentley, Aston Martin etc etc fotograferen ongeacht het uiterlijk van de bestuurder. 90% kans dat er ergens iets scheef zit, een zichtbaarder uithangbord is bijna niet denkbaar. Hoe makkelijk wil je het hebben ? Kun je daarna weer lekker koffie gaan drinken op het buro en achter de kompjoeter gaan zitten klooien. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat er schroefjes los zitten aan rappers, zoveel moge duidelijk zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB231 mei 2016 - 3:01

Maar als ik de pliesie of fiod of bvd of douane was, zou ik per definitie iedere Maserati, Porsche, Bentley, Aston Martin etc etc fotograferen ongeacht het uiterlijk van de bestuurder. 90% kans dat er ergens iets scheef zit, een zichtbaarder uithangbord is bijna niet denkbaar. Dát is dan ook wel weer waar.

hugo bergveen
hugo bergveen30 mei 2016 - 19:35

Het lijkt me wel interessant om eens te horen hoe vaak dit soort staandehoudingen op basis van een vooroordeel daadwerkelijk een terechte vangst oplevert.

2 Reacties
Doppernia
Doppernia31 mei 2016 - 6:47

Ongetwijfeld zal het resultaat opleveren. Bij de politie wordt volgens mij tegenwoordig ook 'resultaatgericht' gewerkt, dus zodra de resultaten van dit type controles onder een grenswaarde dalen, zullen ze van werkwijze veranderen.

hugo bergveen
hugo bergveen31 mei 2016 - 19:22

'Ongetwijfeld zal het resultaat opleveren'. Men weet het dus niet. Wat was gemakkelijker en ontlastender voor de politie dan bekend te maken: 'We hebben x personen staande gehouden op basis van etnische profilering en y% daarvan leidde tot een aanhouding.'? Nog mooier natuurlijk: 'tot een veroordeling'. Of zou y zo laag zijn dat ze dat liever onder de pet houden?

Haastig
Haastig30 mei 2016 - 19:22

"er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn" Zelfs als de agent daar rekening mee hield is het nog niet duidelijk waarom hij werd aangehouden: de agent kan immers niet controleren waarmee de auto betaald is, dus vrij zinloos. Alleen checken of nummerbord bij auto klopt en auto niet gestolen is, maar daar hoef je niemand aan te houden. Drugsgeld-auto-checks zijn wel nuttig: ism de belastingdienst en de wegenbelasting (autowaarde) kan je wel tot een objectieve lijst komen: "hoe heb jij je fonkelnieuwe beemer gedokt?"

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 mei 2016 - 19:20

Ach, als we de berichtgeving van de afgelopen week mogen geloven (wat ik doe), dan heeft Typhoon geluk gehad. De auto had ook in beslag genomen kunnen worden, om op het moment dat hij hem mocht ophalen spoorloos verdwenen te zijn, dat is de politie waar anderen mee te maken krijgen. Ikzelf had vrij recent een soortgelijke ervaring, die kostte me "slechts" EUR 260 dus was minder ernstig, maar toch. De politie is een van de belangrijkste factoren in onze samenleving van onveiligheid, en dan heb ik het over echte onveiligheid, niet over onveiligheidsbeleving.

Ra Ra
Ra Ra30 mei 2016 - 19:14

Ik heb dat ook een keer gehad. Toen reed ik in de auto van mijn moeder en toen werd ik aangehouden met de vraag ' wat moet ik nou denken? Zo'n jongen in zo'n wagen' Ik voelde dat niet als rascistisch overigens. Ik vond het wel apart.

thunderbird2
thunderbird230 mei 2016 - 19:10

'Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel,' Daar kan ik me iets bij voorstellen, een beetje rapper rijdt niet in zo'n gecastreerde subsidieslurper maar in iets met minimaal 8 cylinders die cash is afgetikt.

Bram Emanuel
Bram Emanuel30 mei 2016 - 18:59

Petje op, jaartje of 25, dure auto, dan wordt je vaak aangehouden. Zo rolt de politie. Niet meteen mekkeren over je huidskleur, dat is namelijk ook racistisch. http://www.audiforum.nl/forum/audiforum-boulevard/algemene-discussie/52236-aangehouden-reden-dure-auto-lol.html

1 Reactie
Bram Emanuel
Bram Emanuel31 mei 2016 - 13:46

Oops, ik dacht dat Typhoon een Audi Q7 had, niet een doodgewone Mitsubitsi Outlander. Achteraf gezien toch niet een dure auto.

richarrd
richarrd30 mei 2016 - 17:59

Dat is niet best. Het schijnt dat je op die manier criminelen van mensen maakt. Als mensen de hele tijd te horen krijgen dat ze eigenlijk crimineel zouden moeten zijn of hadden geweest moeten zijn.

marq101
marq10130 mei 2016 - 17:58

Altijd interessant te zien dat je geen enkel commentaar ziet van de anders zo luid aanwezige discriminerende schreeuwers zodra hun vooroordelen worden ontkracht

VBA
VBA30 mei 2016 - 17:51

Hierbij vat ik alvast alle reacties samen: " Ik heb meer informatie nodig om zeker te weten dat dit verhaal waar is" en 'Wat wil je nu mee zeggen, ik ben ook weleens aangehouden...."

ton14024
ton1402430 mei 2016 - 17:44

Etnische profilering wordt als excuus gebruikt om te sarren en uitlokken door racistische hufters bij politie.

il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 17:37

Hij ziet er meteen racisme in. Ik vraag me het eerlijk gezegd af, aangezien toen ik jong was werd ik ook vaker gecontroleerd terwijl ik toch echt roomblank ben. Politie zegt dat hij niet matcht met een profiel. Jammer dat daar niet verder op ingegaan wordt. Ik vrees dat het gewoon een nadelige uitwerking is van de zogeheten cabrio-teams. Politie die actiever jonge mensen met een dure auto controleren. Wellicht toch eens tijd om die teams en regelgeving tegen het licht te houden.

3 Reacties
Haastig
Haastig30 mei 2016 - 19:13

Hij is geen 18, maar in de 30. In die leeftijdsgroep zijn toch al vrij veel mensen met een dikke auto, dan wel van eigen centjes, dan wel een leasebak.

VBA
VBA30 mei 2016 - 20:33

Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat etnisch profileren écht bestaat. Bijvoorbeeld hier: http://radar.nl/file/2823621/Effecten+van+ervaren+selectiviteit+bij+politiecontroles.pdf

il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 23:03

Ooh ik ga etnisch profileren echt niet ontkennen, de rechterlijke macht werkt daar rustig aan mee. Zie -> Damrak arrest. Maar zoals ik al zeg, er zijn ooit de zogeheten cabrio-teams binnen de politie opgetuigd, die redelijk succesvol zijn. Die hebben geen racistische grondslag, maar kunnen wel racisme veroorzaken omdat politie agenten bevooroordeeld kunnen raken. Dus wordt het eens tijd om naar deze teams en protocollen te kijken. En leeftijd zegt niet zoveel, ook ik mocht mij tot mijn 30ste nog prijzen met een wel geconditioneerd uiterlijk. Glen is een top artiest in topvorm. Politie heeft inmiddels beterschap beloofd, hopelijk pakt Glen ook de kans om een keer een dag mee te lopen met de politie. (Wederzijds begrip.) Overigens, denk ik dat de politie beter een keer vanaf 22:00 rond kan gaan rijden in bepaalde wijken, want dan komen de echte drugsdealers pas op straat, die gasten liggen rond 16:00 namelijk nog op hun nest.

Jhonathan
Jhonathan30 mei 2016 - 17:12

Koop dan ook niet zo'n patser-bak. :) .. Maar even serieus, dit gaat echt veel te ver.

Okke2
Okke230 mei 2016 - 17:09

'nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is.' Op een zelfde manier zal oom agent er al weer vanuit gaan dat het een crimineel is en word hij extra rustig wanneer dat het geval blijkt te zijn. Het is triest inderdaad

fredemmer2
fredemmer230 mei 2016 - 17:06

Glen is een baas,en dit is natuurlijk een beetje jammer. Er is alleen een maar...Dit soort acties worden best veel gedaan en het heeft zijn nut. Het is alleen natuurlijk zwaar Kl... als je dit als "hardwerkende Nederlander"overkomt. Ben als blanke ook wel eens aangehouden omdat ik toen als 19 jarige met petje in een iets te dure BMW van mijn ouders reed, maar relaxed blijven is het beste..het zijn maar lbo geschoolde agentjes die ook maar gestuurd zijn.

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 23:17

Het is toch een beetje afgunst, Oom agent werkt uiteindelijk voor een honger salaris, en een mens wat de entertainment ingaat of de vrije markt induikt en succesvol wordt wil dat succes ook graag tonen.

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 16:58

Kleur, of leeftijd?

3 Reacties
Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 20:16

Probeer maar of je het kan relativeren!

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 20:29

Na de update van 21:40: Correcte reactie van de politie

fredemmer2
fredemmer230 mei 2016 - 20:35

Uiterlijk.

DejanSalomon
DejanSalomon30 mei 2016 - 16:49

Goed dat hij dit deelt, laat het gewoon maar openbaar aan iedereen zien zolang er nog ontkent wordt. Ik weet namelijk ook niet hoe je echt een volwaardige open discussie met elkaar kunt voeren als (een deel van) 1 van de 2 partijen volkomen blind is voor zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Dus zolang er nog steeds mensen goedpraten en ontkennen zal ik niet snel zeggen dat iemand alleen maar aandacht loopt te trekken. Dat kan deze meneer trouwens ook prima alleen met z'n muziek dus in zijn geval twijfel ik niet eens aan de geloofwaardigheid van de melding.

Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 16:49

Het weer is weer zwart - wit in Nederland.

voxpopuli2
voxpopuli230 mei 2016 - 16:46

Ja dat kan, maar protocol is protocol, en hij is niet aangehouden maar staande gehouden op basis van vermoeden en gecontroleerd. Aanhouden is een begin van een arrestatie.

3 Reacties
Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 18:14

@ voxpopuli 30 mei 2016 at 18:46 Dus als men vermoedt dat een blanke meerderheid in Nederland racisten zijn is het normaal? Volgens protocol, toch?

mayhem
mayhem30 mei 2016 - 18:47

Ja, en befehl ist befehl...

Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 22:47

@ Balthasar Gerards, 30 mei 2016 at 22:20 [Als ik je stukjes zo lees heb jij niets nodig om mensen racisten te vinden als het je zo uitkomt.] Na zo’n compliment verlies je het recht om een vraag te stellen. Jij bent zo blind van … (van god weet wat!) dat jij begrijpt niet eens wat ik geschreven heb! Lees warrige verhalen niet, zijn niet goed voor je mentale gezondheid, als je die al hebt!