De Schiedamse politie begrijpt niet hoe etnisch profileren werkt. Dat blijkt wel uit een foto die het verspreidt op sociale media. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch legt het dinsdag in een opiniestuk in NRC nog zo goed uit, maar bij de heren en/ of dames agenten wil het er maar niet in. In een Facebookbericht schrijft de politie als bijschrift bij een foto van een matgrijze bolide:
"Ook deze dure auto ontkomt niet aan onze patsercontrole. De bestuurder (blank, van middelbare leeftijd) vond het overigens heel normaal dat wij ons werk deden."
Hoewel niet expliciet, lijkt de post een verwijzing te zijn naar de kritiek die de agenten de afgelopen weken hebben gekregen op hun werkwijze. Nadat muzikant Typhoon en Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer beiden staande zijn gehouden omdat ze “verdacht” zouden zijn vanwege de dure auto waarin ze rijden, in combinatie met hun huidskleur (zwart). De agenten maakten de voor de heren welbekende U-bocht bij het zien van de bestuurder en de dure bak. Vermeer’s zaakwaarnemer Winnie Haatrecht zei hierover: “De agenten keerden om toen ze Kenneth in zijn auto voorbij zagen rijden. Dit is gewoon etnisch profileren.” Bij Typhoon gaf de dienstdoende agent eerlijk toe dat de huidskleur van de muzikant in combinatie met de auto reden voor zijn staandehouding was. Niet een algemene patsercontrole, maar een combinatie van de niet-witte huidskleur met de mooie auto dus. Dat, heren en dames agenten uit Schiedam, heet etnisch profileren, is ronduit racistisch en valt, om Marcouch te parafraseren, niet te legitimeren. Agenten die etnisch profileren zijn volgens het Tweede Kamerlid en zelf oud-agent, “totaal krankjorum”:
"Er is niets dat een selectie op huidkleur of ras legitimeert, ook de misdaadstatistieken niet. Uitsluitend het signalement telt bij staande houden. Rijbewijzen en identiteitspapieren mogen gecheckt worden, mits het signalement past. Dus als het signalement een kale man van circa veertig met een Marokkaans uiterlijk is, mag de politie alleen kale, Marokkaans uitziende mannen rond de veertig staande houden. Andere niet. Tenzij het om verkeerscontroles gaat. Maar dan moet de politie juist iedereen staande willen houden."