Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Politie Schiedam profileert zichzelf met ontkenning racisme

  •  
14-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-06-14 om 20.25.51
De Schiedamse politie begrijpt niet hoe etnisch profileren werkt. Dat blijkt wel uit een foto die het verspreidt op sociale media. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch legt het dinsdag in een opiniestuk in NRC nog zo goed uit, maar bij de heren en/ of dames agenten wil het er maar niet in. In een Facebookbericht schrijft de politie als bijschrift bij een foto van een matgrijze bolide:
"Ook deze dure auto ontkomt niet aan onze patsercontrole. De bestuurder (blank, van middelbare leeftijd) vond het overigens heel normaal dat wij ons werk deden."
Hoewel niet expliciet, lijkt de post een verwijzing te zijn naar de kritiek die de agenten de afgelopen weken hebben gekregen op hun werkwijze. Nadat muzikant Typhoon en Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer beiden staande zijn gehouden omdat ze “verdacht” zouden zijn vanwege de dure auto waarin ze rijden, in combinatie met hun huidskleur (zwart). De agenten maakten de voor de heren welbekende U-bocht bij het zien van de bestuurder en de dure bak. Vermeer’s zaakwaarnemer Winnie Haatrecht zei hierover: “De agenten keerden om toen ze Kenneth in zijn auto voorbij zagen rijden. Dit is gewoon etnisch profileren.” Bij Typhoon gaf de dienstdoende agent eerlijk toe dat de huidskleur van de muzikant in combinatie met de auto reden voor zijn staandehouding was. Niet een algemene patsercontrole, maar een combinatie van de niet-witte huidskleur met de mooie auto dus. Dat, heren en dames agenten uit Schiedam, heet etnisch profileren, is ronduit racistisch en valt, om Marcouch te parafraseren, niet te legitimeren. Agenten die etnisch profileren zijn volgens het Tweede Kamerlid en zelf oud-agent, “totaal krankjorum”:
"Er is niets dat een selectie op huidkleur of ras legitimeert, ook de misdaadstatistieken niet. Uitsluitend het signalement telt bij staande houden. Rijbewijzen en identiteitspapieren mogen gecheckt worden, mits het signalement past. Dus als het signalement een kale man van circa veertig met een Marokkaans uiterlijk is, mag de politie alleen kale, Marokkaans uitziende mannen rond de veertig staande houden. Andere niet. Tenzij het om verkeerscontroles gaat. Maar dan moet de politie juist iedereen staande willen houden."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (109)

Paul250371
Paul25037116 jun. 2016 - 11:37

Ook deze dure auto ontkomt niet aan onze patsercontrole. De bestuurder (blank, van middelbare leeftijd) vond het overigens heel normaal dat wij ons werk deden. Nou heel erg fijn mijnheer de agent. Is patsercontrole eigenlijk een legitieme reden om iemand staande te houden als van te voren niet is vastgesteld dat de bestuurder verdachte van iets is?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 jun. 2016 - 6:51

Als een dure auto reden is tot controle, omdat dat op zich verdacht is, dan adviseer ik de politie onmiddellijk te gaan posten in de PC Hooftstraat, Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar. Dan hebben ze hun handen vol, als ze niet aan etnische profilering doen. Met andere woorden, een dure auto controleren omdat het een dure auto is is een ongeldig argument. Als een auto niet gesignaleerd staat is er dus geen reden tot staande houding,, als er geen strafbare feiten worden gezien op het moment zelf. Dan is het burgers treiteren. En intussen weten we wie er veelvuldig getreiterd worden. Dat zijn niet de inzittenden van peperdure auto's met een AA of CD nummerplaat.

rbakels
rbakels15 jun. 2016 - 17:32

Het staande houden van Typhoon heeft twee aspecten, zoveel wordt duidelijk uit deze "casus". Het eerste is bekend: mag de politie een onderscheid maken op grond van huidskleur? Aan die discussie wil ik hier niets toevoegen. Het andere is minder bekend: mag de politie een blanke volwassene staande houden die in een patserbak rondrijdt? Een eerste reactie zou kunnen zijn: ja, als statistisch vaststaat dat ook blanken in patserbakken vaak crimineel zijn (denk aan belastingfraude). Maar dat is nou orecies wat (ook) niet mag: de politie mag niet discrimineren doro etnisch te profileren, maar de politie mag ook geen "dwangmiddelen" toepassen (zoals "staande houden") jengens mensen die *statistisch* tot een groep behoren die vaker crinineel blijkt te zijn. Basisprincipe van het straf(vorderings-)recht is dat dwangmiddelen alleen mogen worden toegepast op *verdachten*, d.w.z. idividuen ten aanzien van wie een "door feiten en omstandigheden redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit" blijkt. Strafrecht is een zwaar middel en mag alleen worden ingezet met hele goede redenen, anders glijden we af tot het soort politiestaten die gemakshalve iedereen als verdachte beschouwen zodat het regime vrijelijk over hen kan beschikken. In de vroegere DDR was je bij voorbaat al heel gauw verdachte, en het regime meende daarom gelegitimeerd te zijn hard op te treden tegen critici. Zover is het hier nog lang niet - maar we moeten wel oppassen niet die kant uit te gaan.

2 Reacties
mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 19:13

De politie mag inderdaad alleen iemand staande houden "te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan eenig strafbaar feit voortvloeit" (Wetboek Strafvordering, art. 27,1). Het hebben van eender welke huidkleur is geen redelijk vermoeden van schuld aan welk misdrijf dan ook. Ook het hebben van een protserige auto niet. Ongeacht welke statistiek men zich achter wil verschuilen. Dat heb ik hier al zo vaak proberen uit te leggen, maar de voorstanders van een politiestaat waarin iedereen met een minder bleke tint per definitie verdachte is, willen of kunnen niet lezen. Ik denk het eerste.

Minoes2
Minoes216 jun. 2016 - 3:12

Maar dat gebeurt toch ook als je toestaat dat er zonder enige verdenking en zonder het nodig zijn van een rechterlijk bevel in het kader van fraudebestrijding huizen binnengegaan wordt van bijstandsgerechtigden om tandenborstels te tellen, in wasmanden te neuzen enkel en alleen omdat het bijstandsgerechtigden zijn! Het mag niet in villawijken en bedrijven om er panama-papers te onderscheppen of bankafschriften te controleren of weet ik wat om te zien of ze fraude plegen, of er grote sommen geld aanwezig zijn om wit te wassen, ik noem maar wat. We zien het al jaren met mensen gebeuren die uit Suriname, Colombia komen met het vliegtuig in het kader van de drugsbestrijding. Die vaak op een mensonwaardige manier onderzocht worden. Waarop selecteren we en zijn die mensen verdacht enkel omdat ze daarvandaan komen? Onze maatschappij is vergeven van dit soort toestanden en misstanden. Hoe moet je objectiveren? Wat is objectief? Ze mogen je ook controleren of staande houden om je identiteitskaart te controleren zonder enige verdenking in uitgaansgebieden of controleren of je wel in het bezit bent van een rijbewijs. Ze controleren je nummerplaat om te kijken of je wel belasting betaalt terwijl ze je misschien voor iets heel anders staande houden. Ze vullen in dat ze in het kader van preventie jou controleren omdat je om 3 uur 's nachts op straat bent, ik bedoel maar. Ook daar bestaat volkomen willekeur en/of toeval. En als we het dan gewoon bij wet mogelijk maken is het dan geen discriminatie-racisme meer. Ook dan is de uitwerking precies hetzelfde. Je selecteert dan nog steeds op ras of anderszins een hele groep mensen. die niets misdaan hebben en geen verdachte zijn.. Om nog maar niet te spreken over interne controles bij de belastingdienst. Waar selecteren zij op wanneer ze besluiten een opgave wel dan niet te controleren. Er wordt wettelijk vaak verschil gemaakt binnen de rechtspraak ten gunste van bekende Nederlanders die geen straf krijgen omdat ze vanwege het publiek-zijn al zo geschaad zijn. Is dat niet van toepassing op andere mensen die met een strafblad blijven zitten in buurt of sociaal verkeer wanneer ze bijvoorbeeld werk moeten zoeken? Die ander werkt rustig door zonder strafblad en omdat hij een bekende Nederlander is. Willekeur zit in onze samenleving ingebakken, we zetten het zelfs om in wetten. Als zo dadelijk de PVV aan de macht zou komen en wetten erdoor jast die in zich racistisch dan wel discriminerend zijn dan is het ook wettelijk maar is het daarmee oke?

ikdus2
ikdus215 jun. 2016 - 13:19

politie Schiedam creëert stropoppen. maar politie Schiedam hoe zit het met die aangiftes van de heer Quincy Gario. gaan jullie dat nog eens oppakken nu jullie toch niks om handen hebben. laat marketing over aan degene die daarvoor geleerd hebben. opzichtig als de neet. maar hup zaken oppakken.....

Leef je uit
Leef je uit15 jun. 2016 - 12:40

Ik begrijp uitstekend dat je met je beperkte middelen statistisch selecteert. Niks mis mee, zo effectief mogelijk namelijk. Dat er nu met zoveel gif wordt gereageerd op die agenten zegt me voorlopig alleen dat we ons totaal verkeerd focussen en niet ons niet op een werkelijk probleem richten.

4 Reacties
mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 15:47

Leg eens uit: hoe is dat effectief?

JStokx
JStokx15 jun. 2016 - 19:10

@mulligan Een voorbeeld: op de site van het CBS is te lezen dat Somaliërs, als etnische groep, relatief gezien de meeste bijstand ontvangen. Stel dat je op straat iemand wilt spreken die bijstand ontvangt. Bij welk persoon met welke uiterlijke kenmerken maak je dan de meeste kans? In dit geval niet bij personen met een Westers, Aziatisch of Noord-Afrikaans uiterlijk.

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 22:25

Frappant dat u precies dit soort voorbeeld neemt. Maar goed. Wat, beste JStockx, zegt die statistiek? Stel, er is maar één Somaliër en die ontvangt een bijstandsuitkering. Daarmee scoren Somaliërs dus 100% wat betreft het ontvangen van een bijstandsuitkering. Verwacht u nu werkelijk dat als ik iedereen die er Afrikaans uitziet (want dat zou wel eens die ene Somaliër kunnen zijn) aanspreek, dat ik dan een grotere kans maak om iemand aan te spreken die een bijstandsuitkering ontvangt? Die 100% in die statistiek zegt mij dus helemaal niets over mijn kans om bij willekeurig aanspreken precies die ene Somaliër te treffen. Immers, als blanke autochtonen slechts 0,1% scoren in die statistiek, dan heb ik het nog steeds over pakweg 170.000 personen. De kans dat mij iemand van die 170.000 voorbij is gelopen terwijl ik zat te zoeken naar iemand met een Afrikaans uiterlijk, is vele malen groter dan dat ik die ene Somaliër tref. Duidelijk zo?

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 22:28

17.000, dus.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 jun. 2016 - 12:38

En ondertussen dalen de oplossingspercentages. Zou iemand de relatie zijn met tijdsverspilling door nodeloze staandehoudingen op etnische gronden? Ennuh.... de politiewagens zijn intussen veelal voorzien van ANPR en anders checken ze nummerplaten via C2000. Dus als een auto gesignaleerd staat lijkt me staandehouding logisch. Anders is het 99 van de 100 keer dure tijdverspilling. Overigens zouden ze per direct alle Porches en Ferrari's moeten staande houden. Dat geld kan nooit eerlijk verdiend zijn door woningbouwdirecteuren....... En deze auto's rijden per definitie te snel. (cmo)

3 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij15 jun. 2016 - 16:21

Dan kun je toch net zo goed gelijk invullen dat die auto gecontroleerd is? Ben je er gelijk vanaf dat mensen in een patserbak zo vaak worden staande gehouden.

Donostia2
Donostia215 jun. 2016 - 16:39

Alfred. Er is een praktisch en een juridisch verschil tussen een verkeerscontrole, iemand staande houden, iemand aanhouden tot en met iemand onder arrest plaatsen (arresteren). Iedere eigenaar van een bovenmodale automobiel wordt om de haverklap gecontroleerd. Wanneer de politieagent bij zo'n verkeerscontrole iets vindt dat niet toegestaan is, uitstaande bekeuringen, uitstaande belastingschulden, een zak met drugs op de achterbank, kan hij/zij overgaan tot staande houden. Enzovoorts, enzoverder.

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 19:28

Nee, Donostia, de verkeerscontrole is in principe de staande houding, al spreekt men dan van 'stil houden'. Voortvloeiende uit de Wegenverkeerswet hoeft er bij een verkeerscontrole geen "vermoeden van betrokkenheid bij een strafbaar feit" te zijn. [Let wel: dit geldt dus alleen voor een verkeerscontrole; bij elk ander moment van staande houding dient er wel degelijk sprake te zijn van een redelijk vermoeden van betrokkenheid bij een strafbaar feit.] Als bij die controle iets gevonden wordt dat niet deugt, dan wordt de verdachte aangehouden. Merk op dat we het hebben over een 'verkeerscontrole'. Als iemand in het verkeer wordt stil gehouden vanwege het vermoeden van betrokkenheid bij een strafbaar feit ("statistisch gezien de meeste criminelen"), dan is er wel degelijk sprake van een staande houding en niet van een stil houding. Het moge duidelijk zijn dat de politie heel graag gebruik maakt van het grijze gebied tussen de verkeerswet en de wet strafvordering. Laten we op zijn minst helder blijven over de terminologie. De discussie wordt anders zo'n zooitje.

De meute
De meute15 jun. 2016 - 11:36

Tja, wat willen de anti-racisme roepers dan? Houdt de politie eens een keer een blank persoon aan, is het nog niet goed. Dat mensen met een donkere huidskleur roepen dat ze voor geen geldige reden aan de kant gezet worden is ergens wel terecht, maar als de politie laat zien dat ze ook blanke patserbakken aan de kant zetten is het weer niet goed? Wat willen jullie nou? Hoe kan de politie nou bewijzen dat ze gewoon hun werk doen?

3 Reacties
ratio2
ratio215 jun. 2016 - 12:14

Niemand klaagt er volgens mij over dat er blanke patserbakken aan de kant worden gezet. Je kunt je alleen afvragen of het handig is dat de politie zich op deze manier in de discussie mengt. Immers, het aanhouden van 1 blanke in een patserbak bewijst niks en je zou het kunnen interpreteren als een sneer naar alle klagers, zonder dat je daadwerkelijk hebt nagedacht over de vraag of er een probleem is met de manier waarop de politie nu werkt. Ik zou veel liever zien dat de politie zich in de discussie meldt met een inhoudelijke reactie c.q. algemeen verhaal/beleidslijn, waar nodig ondersteund door statistische gegevens. En over je vraag hoe de politie kan bewijzen dat ze hun werk doen. Dat kun je niet bewijzen met 1 enkel geval. Dit is wat ik zou noemen 'anekdotisch bewijs'. En voor de goede orde: anekdotisch bewijs is geen bewijs.

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 13:46

Door bijvoorbeeld hun werk goed te doen. Op goed geluk mensen staande houden omdat ze lijken op een plaatje dat je jezelf van tevoren in je hoofd geprent hebt, lijkt niet eens op 'goed je werk doen'. Als je niet eens 25% aan misdrijven oplost (ook met behulp van profilering), kun je onmogelijk beweren dat profilering 'goed werkt', effectief is. Je mist immers driemaal méér dan dat je vangt. De snuggere (en dus gevaarlijkste) gasten laten zich niet vangen op basis van profileren. Dus wat je vangt met het staande houden op basis van een idée fixe is hoogstens wat klein grut, dat door dommigheid en onvoorzichtigheid hoe dan ook door de mand zou vallen. Maar doordat je voortdurend alleen maar dat klein grut vangt, blijven je statistieken je steeds maar gelijk geven. Dat die statistieken alleen aantonen wat je vangt en niet wat de werkelijke omvang en diversiteit van criminaliteit en criminelen is. En dat zul je ook niet te weten komen, als je zoveel tijd verknoeit met het zoeken naar bevestiging van wat je meent te weten.

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 13:48

Dat die statistieken alleen aantonen wat je vangt en niet wat de werkelijke omvang en diversiteit van criminaliteit en criminelen is, hou je daarmee voor jezelf verborgen.

omaoeverloos
omaoeverloos15 jun. 2016 - 9:48

Sinds wanneer is wansmaak verboden?

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2016 - 9:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb15 jun. 2016 - 11:49

Ik weet niet precies wat u bedoelt maar "er uit zien als een hardrocker, een biker enz" dat heeft inderdaad niets te maken met etnisch profileren. Dat mag dus wel en etnisch profileren dus niet. Is ook wel enigszins logisch want "er uit zien als" is te vertalen als een vorm van de wijze waarop je je gedraagt - je kunt bijvoorbeeld je bijvoorbeeld ook ergens verdacht ophouden - en dus geen etnisch kenmerk. Trouwens: Heeft u mij verklaring van het misverstand - regels opvatten als beperkingen - nog gelezen? Wellicht ten overvloede maar ik voeg die nog even bij. Als u niet reageert weet ik niet of u het zag. En ik vind het vervelend als u om de verkeerde reden kritiek hebt. Dit te verklaring: "Andre: Ik beweer dat u “regels” eigenlijk vertaalt in “beperkingen”. Ik zeg dus beslist niet dat u beperkingen in uw denkwereld heeft. U hebt gewoon gelijk, dat door regels (beperkingen) bepaalde sommen onoplosbaar zijn. Jammer dat ook u weer zo snel denkt dat ik er op uit ben om mensen te kleineren."

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 8:48

@ PocoPoco 15 juni 2016 at 08:11 [de meerderheid is blank (gek hè in NL)] IS dat de macht van spieren of…? Kijk: 1- Politie moet criminelen te bestrijden. 2- De kans dat migranten in criminaliteit terecht komen is bijna 3 keer hoger dan blanken. 3- De criminaliteit wordt niet gepleegd door wie kans heeft crimineel te worden maar door bestaande criminelen. 4- En de politie moet de criminaliteit bestrijden en niet de “kansen om crimineel” te worden. 5- En nu eenmaal het aantal bestaande criminelen onder blanken is vele malen groter dan migranten. 6- Dus als politie wilt de echte criminelen bestrijden moet zijn profiel baseren op de meerderheid van criminelen en die zijn nog steeds blank, en niet op migranten die nog steeds de minderheid van totale criminelen inleveren! 7- Met etnische profilering politie gaan veelal blanken aanhouden/staande houden. Dit is geen bestrijding van criminaliteit maar pesten van etnische blanken. Hetzelfde geldt ook voor gekleurde mensen.

3 Reacties
Zephyr2
Zephyr215 jun. 2016 - 12:19

"En nu eenmaal het aantal bestaande criminelen onder blanken is vele malen groter dan migranten. " In absolute aantallen wel, maar in % niet. Dus statistisch gezien is de kans dat je een crimineel pakt groter als je vaker een niet blanke aanhoud.

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 21:49

@ Zephyr 15 juni 2016 at 14:19 En dat volgens de wet etnische profilering niet toegestaan is interesseert jou niet? We kunnen ook zomaar iedereen afluisteren, levert veel verdachten toch?

Paul250371
Paul25037116 jun. 2016 - 11:56

Helemaal mee eens

ATM2
ATM215 jun. 2016 - 8:46

De politie kan natuurlijk ook met een visnet iedereen staande houden. De verkeerde vissen gooien we dan overboord.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 jun. 2016 - 11:50

Dat doet ze al, ATM; dat heet een verkeerscontrole.

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 8:27

@ Sillynder 15 juni 2016 at 02:32 “als een grote meerderheid van de bevolking blank is, dan is het voor de hand liggend dat zich in deze groep ook de meeste criminelen bevinden.’ Het is dus logischer en de kans is groot dat ook de laatste en volgende criminele actie alsnog door een crimineel gaat gebeuren. En criminelen zijn driemaal groter onder blanken dan onder de gekleurden. Dus als politie wilt de criminaliteit in zijn geheel bestrijden dan moet etnische profiel gebaseerd zijn op blanken die 3 keer meer criminelen inleveren. Maar etnische profilering is er niet om criminaliteit te bestrijden. Het is een stok om daarmee de etnische groep dwars te zitten, crimineel of niet. En dat zal logischerwijs in Nederland nooit gericht zijn tegen blanken! Je kansberekening kan alleen geldig zijn om aan et geven wie het meeste kans heeft crimineel te worden. En die kans is bijna 2-3 keer groter voor gekleurden dan blanken. Maar de kans om een crimineel te worden heeft niks met het bestrijden van bestaande criminaliteit te maken, Hier gaat het over hen die al crimineel zijn. En die zijn onder blanken drie keer hoger dan gekleurden.

Buzzer
Buzzer15 jun. 2016 - 7:39

Ben vroeger ooit regelmatig in Schiedam geweest, we noemden het onder elkaar pitbull city, heel veel voornamelijk witte mannen in trainingspak met pitbulls liepen daar rond. Ik deed ook aan etnisch profileren.

Zephyr2
Zephyr215 jun. 2016 - 7:21

Ik rijd in de meeste sullige auto die je kunt voorstellen. Ben de grootste meth koker van het land, en wordt nooit aangehouden. Heisenberg.

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco15 jun. 2016 - 8:27

En we weten hoe het met hem afloopt ;).

Zephyr2
Zephyr215 jun. 2016 - 12:19

Zover was ik nog niet met kijken. Spoiler.

rbakels
rbakels15 jun. 2016 - 6:53

Misschien word ik als welvarende blanke binnenkort ook gecontroleerd als ik in het streekvervoer zit want zo iemand als ik hóórt in een dure auto te rijden!

HenkieJa
HenkieJa15 jun. 2016 - 6:38

Dus hij werd aangehouden omdat hij in zo'n auto reed? Het zou verboden moeten worden! Waar gaat het heen! Dit is pure discriminatie!

ikdus2
ikdus214 jun. 2016 - 22:33

aha ze gaan ineens ook witte mensen staande houden. hmm... ineens... wat overijverige dienders ineens

5 Reacties
Minoes2
Minoes215 jun. 2016 - 6:50

Je hoeft me niet te geloven en serieus te nemen dan hoef ik dat jou ook niet meer. Waarom zou je nog moeite doen. Als je wil dat mensen afhaken, jou niet meer serieus hoeven te nemen dan moet je het vooral zo doen.

Mark Gh
Mark Gh15 jun. 2016 - 7:21

Dan ga je ervanuit dat ze dat eerder niet deden. Dat is onjuist.

Zandb
Zandb15 jun. 2016 - 7:22

Nee; ze houden auto's staande.

Okke2
Okke215 jun. 2016 - 8:39

de gevangenis zit zelfs al helemaal vol met witte mensen, allemaal sinds de rapper typhoon een keer werd aangehouden en een jongen suicide by cop deed.

Zandb
Zandb15 jun. 2016 - 11:55

Okke; het wordt tijd dat u zich eens laat onderzoeken, want dat loopt fout af! Die wanen, daar moet je al te laconiek over doen..... En al zeker niet als u zich afficheert als Eddy Wally....... "Ik herken u met gesloten ogen......"

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 jun. 2016 - 22:29

Ik zou elke jonge vrouw in een stationwagon aanhouden. Van welke kleur dan ook. Dat kan nooit haar auto zijn.

GeachteLezer
GeachteLezer14 jun. 2016 - 21:56

Het is allemaal niet zo raar, dat dit etnisch profileren door de politie gebeurt. De agenten die ik ken, geven zonder probleem toe dat dit gebeurt en staan daar ook helemaal achter. . Ik begrijp wel hoe dat werkt: Als je agent bent in een grote stad aan zee kom je veel in aanraking met criminaliteit, voor een groot deel veroorzaakt door jongens met een Marokkaanse achtergrond. Als je in meer dan de helft van de gevallen iemand uit die groep treft heb je na een paar maanden door op wie je vooral moet letten: Marokkaanse jongens met korte jekkies, opgeschoren haar, op scooters of in (te) dure auto's. Dat is allemaal geen rocket science. . Nee het mag officieel niet, maar elke agent snapt waar het probleem zit en heeft zijn ogen niet in zijn/haar zak. De meeste jonge mannen van Turkse of Marokkaanse afkomst in een dure auto zijn nu eenmaal geen rapper of profvoetballer en het geld voor die auto's is toch ergens mee verdiend. Mij lijkt het niet raar als de politie daar nieuwsgieriger naar is dan naar een witte man van vijftig plus in een dure auto wordt gespot en hen dus staande houdt.

7 Reacties
Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2016 - 7:26

het is wel raar want de politie kijkt met een gekleurde bril en ziet dus niet de blanke jongen met opgeschoren haar en een jacky die mogelijk veel ernstiger misdaden uithaalt maar er mee wegkomt omdat de politie nog altijd denkt dat etniciteit en criminaliteit met elkaar verbonden zijn en dus vooral allochtonen staande houdt. [wat iets anders is dan aanhouden]

Sol Invictus
Sol Invictus15 jun. 2016 - 7:52

"Als je agent bent in een grote stad aan zee kom je veel in aanraking met criminaliteit" waarna je als agent wegloopt, 15 maanden wacht tot de dader met een dikke auto voorbij rijdt, hem aanhoudt, zijn rijbewijs, verzekering controleert en denkt: ha, dat zal ze leren. nadenken met het hoofd - wie kan het nog.

snokiedeath
snokiedeath15 jun. 2016 - 8:03

Dit is precies het probleem: oom agent let voortaan alleen op Marokkanen, waardoor er alleen Marokkanen worden opgepakt, de statistieken vliegen de pan uit, iedere opgepakte crimineel is Marokkaan! Het is een vooringenomen standpunt dat keer op keer bevestigd wordt doordat er naar gehandeld wordt. De negativiteit wordt in stand gehouden en de Marokkanen in dit geval die onterecht verdacht worden hebben geen enkele stem. Als een blanke Jan Modaal wordt aangehouden uit nieuwsgierigheid van de politie zijn de kranten te klein. Mensen zijn gelijk, verdienen gelijke behandeling, ook alleen dan kúnnen zij zich gelijk gedragen. Door deze groep vooraf als potentieel crimineel te bestempelen, op grond van ras of herkomst, creeer je zelf een maatschappij met ongelijke kansen en een daardoor toenemende criminaliteit binnen de groep die je benadeeld.

GeachteLezer
GeachteLezer15 jun. 2016 - 10:15

Oh dus nu is de bewering dat Marrokkanen zoveel in de statistiek voorkomen omdat uitsluitend zij worden gecontroleerd? Dat lijkt mij behoorlijk kort door de bocht. . De politie profileert, op basis van allerlei uiterlijke kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, kleding, vervoermiddel en inderdaad, ook kleur. Wat is daar het probleem mee? Als het gaat om bepaalde kleding hoor je er niemand over (zwart, bomberjacks bijvoorbeeld) of in combinatie met uiterlijke kenmerken (kaal, tattoos). Maar als het om een kleur gaat is de wereld opeens te klein. Ik vind dat stompzinnige feitenontkenning. Alsof alles ertoe doet maar de kleur niet. . De kleur doet er WEL toe, maar je zou willen, in een ideale wereld, dat die er niet toe deed. Dat klopt. Dan kan je zeggen: We doen net alsof het een ideal wereld is, want daarmee dwing je die ook enigszins af, zoals we ook net doen alsof vrouwen bij de mariniers even goed zijn, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Soms moet je de waarheid een beetje bijbuigen om iets voor elkaar te krijgen, daar kan ook ik nog een eind in meegaan, maar doe dan niet net alsof de feiten niet bestaan en Marokkanen niet zijn oververtegenwoordigd in de statistieken (en niet alleen wegens grotere pakkans). Maar dan heb je een andere discussie: Gaan we doen alsof kleur er niet toe doet omdat we willen dat dat zo is, of werken we op basis van feiten?

GeachteLezer
GeachteLezer15 jun. 2016 - 10:22

En Johan Eldert, daarbij komt dat - inderdaad je hebt gelijk - etniciteit an sich geen relatie heeft met criminaliteit, maar sociale status wel. En toevalligerwijs zijn allochtone jongens vaker te vinden in de lagere sociale milieus, waardoor je dus indirect WEL weer een verband hebt van etniciteit met hogere criminaliteitscijfers. Dat is vervelend, maar waar. . En ik ben helemaal met je eens dat het vooral een probleem is van sociale kansen en achtergrond en veel minder van etniciteit op zichzelf. Echter, een niet benoemde factor is daarbij de sociale klasse van de ouders. In het land van oorsprong waren zij ook niet de kansrijken die zich hier vestigden. Aangezien intelligentie en sociale status een sterke genetische component heeft is de verwachting dat hun nakomelingen ook niet meteen dokter of professor zullen worden, de uitzonderingen daargelaten.

Minoes2
Minoes216 jun. 2016 - 21:01

Geachte lezer "En Johan Eldert, daarbij komt dat – inderdaad je hebt gelijk – etniciteit an sich geen relatie heeft met criminaliteit, maar sociale status wel." Even onzinnig. Pas nog een gesprek gehad met een oud-industrieel hier uit het dorp die ik al ken vanaf mijn jeugd.. Tja die woonde en woont nog steeds in een grote villa. De villa-wijken rijzen hier de pan uit. Wat was zijn opmerking toen wij het daarover hadden. Het is anders dan vroeger, nu is de helft opgetrokken van crimineel geld en wordt bewoond door mensen uit dubieuze circuits of met dubieuze praktijken. Je ziet het ook. Waren de woningen vroeger nog redelijk bescheiden en mooi, nu zie je afzichtelijke grote pompeuze gebouwen ontstaan, nagebouwde paleizen Soestdijk.Toch zijn zij veelal geëerde burgers. Bij al die kleine vissen blijven met jouw redenatie ook de stamhoofden en zij die hen facilliteren buiten spel. Bovendien. Al eens onderzocht hoeveel makelaars, advocaten, notarissen accountantskantoren zelfs gerenommeerde kantoren met evenzovele juristen daarin, er bestaan die iets met crimineel geld te maken hebben iets met fraude, of er gebruik van maken of betrokken zijn bij witwas-praktijken en onoorbare constructies bedenken om belasting te ontduiken en/of zwart geld wit te wassen, erfenissen en faillissementen zo ' voordelig' mogelijk te regelen. Het is gewoon een grote misvatting dat mensen die gestudeerd hebben, geld hebben,in andere wijken wonen niet even crimineel zijn en/of regelmatig blijken te zijn als mensen in de vogelaar-wijken. Zij hebben echter meer mogelijkheden buiten schot te blijven. Zij bedenken ook allerlei methoden en hebben allerlei mogelijkheden om belasting te ontwijken dan wel te ontduiken via door hen bedachte constructies, vaak pure fraude. Wat dacht je van al dat geld op Zwitserse en Luxemburgse bankrekeningen dat boven water is gekomen door ex bankmedewerkers of klokkenluiders uiteindelijk naar buiten gebracht, waar nooit belasting over betaald werd. Evenzogoed fraude. Zolang echter iedereen maar blijft roepen dat je vooral naar de ander moet kijken houden zij vooral zichzelf uit de wind. Hoeveel fraude wordt er niet gevonden bij ook politici. Anders dan de mensen in de (vogelaar?)wijken hebben vooral zij de macht, bepalen zij mede de wetten. Dat is nl.het verschil. Het is zoiets als dat de een zijn vrouw vermoord en de ander de luxe heeft zijn vrouw te laten vermoorden en zo meent buiten schot te kunnen blijven..

Minoes2
Minoes216 jun. 2016 - 21:08

Haha....ik bedenk me ineens dat je het wel 'patser-huizen' zou kunnen noemen.....

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 jun. 2016 - 21:20

[De Schiedamse politie begrijpt niet hoe etnisch profileren werkt. Dat blijkt wel uit een foto die het verspreidt op sociale media.] Een kwestie van interpretatie. De mijne; de Schiedamse politie begrijpt wat ethnisch profileren is en wil laten zien dat zij er in elk geval niet aan doen door te laten zien dat ze ook dure bakken zonder zwarte bestuurders controleren, en dus juist niet op ethniciteit profileren maar uisluitend op kostprijs van het vehicel. En het vervolg van de interpretatie is dan logisch, er wordt weer een aanleiding gezocht om over racisme te zeuren die opnieuw onterecht is, en die zoals elke keer bij een onterechte aanleiding de kracht van de klacht bij terechte aanleiding vermindert.

Mary Jane
Mary Jane14 jun. 2016 - 21:19

Ik vind ook dat ze alle auto's boven de 50.000 euro altijd moeten controleren, liefst elke dag.

9 Reacties
Nick Ros
Nick Ros14 jun. 2016 - 22:11

Bevangen door jaloezie ? Afgunst ? Nijd ?

Mary Jane
Mary Jane14 jun. 2016 - 22:43

Zul je eens zien hoeveel mensen je vangt die et betalen van belasting ontduiken, daar zul je van schrikken.

Biko2
Biko214 jun. 2016 - 23:09

Ik rijd in zo'n auto en weer heel vaak aangehouden. Geen probleem, ik heb niks op mijn kerfstok.

trotsopnederland
trotsopnederland15 jun. 2016 - 5:54

Ik denk dat u er van zult schrikken als u ziet hoeveel belasting deze mensen betalen. Maar het is natuurlijk nooit genoeg, zodra iemand het beter doet dan uzelf dan treed het jaloezie reflex in werking en om uw eigen tekortkomingen te bedekken doet u dan maar of het nooit eerlijk geld zou kunnen zijn.

Sfinx2
Sfinx215 jun. 2016 - 6:05

Nee Mary Jane dat is de groep die per saldo 80 procent van de belasting op inkomsten betaalt.

PocoPoco
PocoPoco15 jun. 2016 - 6:06

Da's zo'n beetje elke aangeklede middenklasser .. succes ermee.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2016 - 7:28

@biko ik rijd ook al jaren in een te dure bak. Nog nooit aangehouden. En???? wat bewijst dat nu als het gaat om etnisch profileren.??? jijbakken pfff

Zephyr2
Zephyr215 jun. 2016 - 12:23

Ik wordt nooit aangehouden. Krijg vanzelf de acceptgiro's van mijn leasmaatschappij voor de zoveelste naheffing wegenbelasting ivm snel rijden.

Mary Jane
Mary Jane15 jun. 2016 - 13:19

Dat heeft niets met jaloezie te maken: het is gewoon een manier van profileren die gegarandeerd het hoogste aantal belastingontduikers oplevert. Je weet wel: mensen die wel belasting betalen, maar natuurlijk niet alles opgeven. Enfin je kent ze wel.. Wat raar dat de rechtse mensen daar zo tegen zijn.

Erik20
Erik2014 jun. 2016 - 21:03

De mensen die het hier goedpraten en ontkennen hebben zeker het bericht gemist waarin agenten zelf toegeven op intranet te doen aan etnisch profileren... (niets mis mee volgens hen)

3 Reacties
timblanks
timblanks15 jun. 2016 - 4:59

Hebben de agenten van de politie Schiedam dat ook gedaan? Zijn alle agenten hetzelfde?

Nagus
Nagus15 jun. 2016 - 5:06

De eerste taak van de politie is niet politiek correct zijn, maar zoveel mogelijk boeven pakken. Dat gebeurt door middel van inschatting. Daar is niets mis mee.

Brass
Brass15 jun. 2016 - 7:39

@ Erik20. Je kan zo bij de politie. Wat een ontdekking. Ik kan je vertellen dat ik (blank, man) ook met mijn auto vaak staande wordt gehouden. Ik woon naast een bejaarden tehuis. Op zondagmiddag staat de politie vaak op alcohol te controleren. En wie denk je dat ze er uit pikken? Zelfde op de luchthavens. Ik vlieg vaak alleen naar Zuid-Amerika. Terug op schiphol, Heathrow, Frankfurt of Parijs word ik standaard uit de rij gehaald. Vind ik dit vervelend? Ja. Begrijp ik het? Ja. Wat is jouw probleem? Welkom op aarde.

KnorretjeBig
KnorretjeBig14 jun. 2016 - 20:57

"Tenzij het om verkeerscontroles gaat. Maar dan moet de politie juist iedereen staande willen houden." Tja, laat dat nou het geval te zijn geweest bij Kenneth Vermeer.

melvin84
melvin8414 jun. 2016 - 20:32

De onderliggende aanname in bovenstaand artikel is dat blanken niet gedscrimineerd kunnen worden. Racisme is niet een monopolie voor niet blanken of christenen. De koran staat vol met racisme jegens anders gelovigen en een partij is denk is zeer racistisch

2 Reacties
Sardar2
Sardar214 jun. 2016 - 22:09

@ melvin84 14 juni 2016 at 22:32 [De koran staat vol met racisme jegens anders gelovigen] Geef voorbeelden. a Religies hebben geen kleur, de religieuzen wel. En beiden kunnen niet racistische discrimineren, mits de “andersgelovigen” een “ander” kleur hebben. b Religies discrimineren wel velen, o.a. “andersgelovigen”, homo’s, vrouwen etc.

PocoPoco
PocoPoco15 jun. 2016 - 6:09

"b Religies discrimineren wel velen, o.a. “andersgelovigen”, homo’s, vrouwen etc." Religie discriminieert een ieder die niet in hetzelfde boekje gelooft als die religie. En dan moet je hem ook nog op de goede manier lezen....vermoeiend hoor.

pim3
pim314 jun. 2016 - 20:19

Ik had begrepen dat Vermeer een controle fuik van de politie in gedirigeerd werd en niet dat hij voorbij reed en duidelijk te zien was dat een donker getinte persoon achter het stuur zat en men daarom besloot de achtervolging in te zetten.

2 Reacties
Bartje822
Bartje82214 jun. 2016 - 22:34

Klopt, de feiten worden hier wel meer dan eens verdraaid.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2016 - 7:29

Dat heb je dan verkeerd begrepen. Korps heeft zelf toegegeven dat hier sprake was van profilering. Punt!

Dantes040
Dantes04014 jun. 2016 - 20:18

Wanneer er regelmatig blonde vrouwen van in de 20 winkels overvallen, zoekt de politie naar blonde vrouwen van in de 20. En wanneer er regelmatig Marokkaanse jongens op scooters voor overlast zorgen, zoekt de politie naar Marokkaanse jongens op scooters. Normaal politiewerk dus en geen racisme. Klaar.

12 Reacties
Geert4
Geert414 jun. 2016 - 22:05

inderdaad, gewoon een kwestie van statistieken. Niks mis mee als je effectief misdaad wil bestrijden.

Sardar2
Sardar214 jun. 2016 - 22:14

@ Dantes040 14 juni 2016 at 22:18 [Normaal politiewerk dus en geen racisme.] De meerderheid van criminelen en verdachten zijn nog steeds blank in Nederland. Waarom ze profileren niet op blank maar op gekleurden? Ga nu “maren en mieren” vinden om alsnog racisme goed te praten!

Sillynder
Sillynder15 jun. 2016 - 0:32

@ bidar: als een grote meerderheid van de bevolking blank is, dan is het voor de hand liggend dat zich in deze groep ook de meeste criminelen bevinden. Als je echter meeneemt in je overwegingen dat het aantal delicten per X personen in een bepaalde groep varieert, dan kijk je logischerwijs eerst naar die groep. De kans dat een jonge vrouw verdacht wordt van verkrachting is minimaal. Net zoals bejaarden van bankovervallen en mindervaliden van woninginbraken. Kwestie van logica en statistiek.

PocoPoco
PocoPoco15 jun. 2016 - 6:11

@Bidar, de meerderheid is blank (gek hè in NL), maar procentueel per bevolkingsgroep zien we toch heel wat anders..

Minoes2
Minoes215 jun. 2016 - 6:52

Bidar. Ben je nu ineens weer voor wel profileren. Ik kan je niet meer volgen. Dit loopt uit de hand.

rbakels
rbakels15 jun. 2016 - 7:09

Strafrechtelijk optreden (waar ook "staande houden" bij hoort - het is een wettelijk "dwangmiddel") mag alleen jegens verdachten. Een verdachte is een individu(!) waartegen blijkens feiten en omstandigheden een "redelijke" verdenking bestaat dat die een strafbaar feit heeft gepleegd. "Redelijk" wil hier dus zeggen dat het uit de feiten en omstandigheden blijkt. Een simpel "maar die knul zijn smoel stond me niet aan" volstaat dus niet! We hebben het hier over grondrechten waar niet mee gemarchandeerd kan worden. De reden is dat totalitaire regimes er een handje van hebben iederéén als verdachte te beschouwen zodat de politie tegen iedereen kan optreden die het regime niet aanstaat. Daar zitten we al dicht bij nu de PVV als grote (zo niet grootste) politieke partij heeft het bestrijden van de islam, d.w.z. het geloof van een miljoen Medelanders. De gedachte kan postvatten dat als je die maar genoeg treitert ze op den duur vanzelf vertrekken (wel te hopen dat de Turken hun dubbele paspoorten nog hebben anders kunnen ze helemaal niet terug). Wat de politie zegt weet ik niet, maar de marechaussee laat sommige reizigers duidelijk merken dat ze ons land wel in mogen maar dat "we" ze toch liever niet zien. Ik hoorde dat zelfs van een 100% autochtoon die toevallig donkere ogen heeft en een klein snorretje en daarom voor Turk werd versleten, en bij terugkomst van vakantie ronduit onheus werd bejegend. Om nog maar te zwijgen van die Oekraïense studente van joodse afkomst die een visum had om aan een Nederlandse universiteit te komen studeren, en ook duidelijk voelde niet welkom te zijn. De marechaussee heeft echter volstrekt niet de taak om Nederland blank te houden!

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2016 - 7:33

Dan moet je wel de juiste statistieken gebruiken en deze op de juiste manier toepassen. Er is een oneigenlijk verband gelegd tussen etniciteit en criminaliteit. Op grond daarvan profileert men. Zo kan ik ook aantonen dat mannen met blauwe ogen crimineler zijn dan mannen met bruine ogen. Gaan we nu alle mannen met blauwe ogen extra controleren? Zelfs gewoon een heksenjacht openen op mannen met blauwe ogen? Statistisch zijn er meer mannen in nederland met blauwe ogen dan bruine ogen. Hun aandeel in de criminaliteit zal, als je dat op dezelfde manier doet als bij allochtonen, hoger uitvallen dan mannen met bruine of zelfs grijze ogen. Ze zullen er met kop en schouders boven uitsteken. Betekent dit nu dat mannen met blauwe ogen per definitie crimineler zijn dan mannen met bruine of grijze ogen? neeeeee natuurlijk niet. Statistisch onzin. Er is geen causaal verband tussen kleur ogen en criminaliteit. ga je het nu eens snappen!

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 8:34

@ Minoes 15 juni 2016 at 08:52 De “etnische profilering” heeft niks met criminaliteit te maken. Daarom wordt nooit toegepast op blanken, of ik het goed vind of niet! Dat wil ik die meneer kan ook inzien!

Dantes040
Dantes04015 jun. 2016 - 9:43

Je hebt me eindelijk ontmaskerd, bidar. Nu ga ik me zitten schamen in mijn kleine sociale woning, die volhangt met nazivlaggen, portretten van Hitler en mijn Geert Wilders opblaaspop.

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 10:21

@ Dantes040 15 juni 2016 at 11:43 Dat is je eigen perceptie in debat. Ik zal je geluk niet pesten hoor!

MarinusCalamari
MarinusCalamari15 jun. 2016 - 13:06

Weet je wat ook een kwestie van statistiek is? Het feit dat (etnisch) profileren tot een vertekende statistieken lijd.

Dantes040
Dantes04015 jun. 2016 - 14:44

Haha ach ja. Tuurlijk ben ik tegen etnisch profileren. Alleen is het nu eenmaal zo dat er allerlei soorten criminelen zijn. Soms worden er blanke mannen gezocht, en soms licht getinte mannen. En de politie houdt wel eens de verkeerde aan. Een veroordeling begint nu eenmaal altijd bij een verdenking. Deze verdenking kan onjuist zijn.

RoBru
RoBru14 jun. 2016 - 20:00

Overigens is etnisch profileren een te beperkte term; het gaat nooit ALLEEN om etnische achtergrond. In de gevallen die de afgelopen week in het nieuws waren ging het om de combinatie van - etnische achtergrond - leeftijd - geslacht - type auto Reken maar dat een vergelijkbaar profiel wordt gebruikt bij drugrunners hier in Limburg.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh15 jun. 2016 - 5:32

Inderdaad, en toen ik - jonge man - alleenreizend terugkwam op Schiphol werd ik er ook eerder uitgepikt dan de gezinnetjes die bij me in het vliegtuig zaten. Pure risicoinschatting van de douane.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2016 - 7:37

[ Mark Gh 15 juni 2016 at 07:32 Inderdaad, en toen ik – jonge man – alleenreizend terugkwam op Schiphol werd ik er ook eerder uitgepikt dan de gezinnetjes die bij me in het vliegtuig zaten.] Wat natuurlijk heel erg dom is van de douane, want criminelen die smokkelen weten ook wel dat een gezinnetje eerder wordt doorgelaten dan een alleenstaande. Dus om die reden worden veel gezinnnen, of zogenaamde gezinnen, ingezet om te smokkelen Dus terwijl de douane druk met jouw is, loopt er weer een gezinnetje vrolijke fluitend door met een paar kilo drugs in de tassen of in de maag. De enige manier om dit goed te doen is random interval checks. Waarbij je vooraf stelt wat de pakkans dient te zijn, op grond waarvan je bepaald hoeveel controles je uitvoert. Dan heeft de criminele organisatie de minste kans om door het net te glippen.

RoBru
RoBru14 jun. 2016 - 19:57

Het is natuurlijk eigenlijk niet aan de politie, en zeker niet aan individuele agenten, om dit soort 'politieke' uitspraken te doen, maar dit vind ik dan wel een leuke die het ridicule van de ophef mooi laat zien!

JStokx
JStokx14 jun. 2016 - 19:53

Hoe profileert de politie zichzelf? Door te laten zien dat alle bestuurders van patserauto's gecontroleerd worden? Nogal logisch als alleen controles waarbij de bestuurder een donkere huidskleur nieuwswaardig zijn.

trotsopnederland
trotsopnederland14 jun. 2016 - 19:18

Ik kon het me al niet voorstellen dat etnisch profileren echt bestond. Een agent doet toch gewoon zijn werk, die ziet een verdachte auto en houd die aan. Heeft allemaal niks met huidskleur te maken.

8 Reacties
mulligan
mulligan14 jun. 2016 - 20:27

U leest altijd maar de helft van wat er staat? Of zijn die woorden al omgevormd tot wat u wilt lezen nog voordat ze het netvlies raken? Ik lees toch duidelijk: "Bij Typhoon gaf de dienstdoende agent eerlijk toe dat de huidskleur van de muzikant in combinatie met de auto reden voor zijn staandehouding was."

Sardar2
Sardar214 jun. 2016 - 22:20

@ trotsopnederland 14 juni 2016 at 21:18 Het “etnisch profileren” is ook het werk van politie, mits politie in “te beschermen profielen” naast blanken ook etnische groepen mee neemt. Nu zijn etnische groepen uitsluitend de “verdachten”. Het kan niet zo zijn dat “te beschermen” en “verdachten” profielen hetzelfde zijn bij de politie.

Bartje822
Bartje82214 jun. 2016 - 22:44

@mulligan, En u heeft moeite met begrijpend lezen? De crux zit hem in de woorden "in combinatie". Statistisch gezien was een patserbak met een jongeman en ook nog getint, er een hoge kans dat dit een drugsrunner/loverboy o.d zou kunnen zijn, aangezien deze combinatie oververtegenwoordigd is in de cijfers en ervaringen van onze dienders. Stel u eens voor dat dit wel een loverboy betrof, en iemands vermiste dochter zat hier in en de diender had met deze staande houding dit meisje kunnen redden, vind u dat dan nog steeds etnisch profileren? Ik hoor graag uw antwoord op deze vraag.

Zandb
Zandb15 jun. 2016 - 7:21

Bartje, Bartje...... En, heeft u moeite met begrijpend denken? Dan let je toch op de afkomst, als je i.c.m. controleert; de etniciteit geeft dan toch de doorslag: Een dure auto is namelijk niet verdacht maar een dure auto met een zwarte er in...... Oei, oei: alarmfase één.

Minoes2
Minoes215 jun. 2016 - 7:24

trotsopnederland Dat bestaat wel. Jaren geleden werd gezegd dat er veel criminele Antilliaanse jongeren zonder opleiding waren die naar Nederland kwamen en dat in dat segment van de criminaliteit deze Antilliaanse jongeren graag hun ' verdiensten' lieten zien door o.a. grote ' bakken' te rijden en uitgebreid te demonstreren wat het woord patser ook inhoudt. Daaruit is volgens mij destijds de conclusie getrokken dat je om misdaad op te lossen wat blijkbaar niet goed lukte je eerst moest identificeren wie deze ( groep) jongeren in die grote bakken waren. In feite begin je dan niet vooraan in een onderzoek maar achteraan. Dat op zich is profileren en op kleur. Indien je de identiteit achterhaalt ga je daar op rechercheren. Later werden er in het kader van de criminaliteit, witwas-praktijken, drugsgeld maar ook vanuit achterstallige belastingafdrachten vanwege de belastingdienst vaak alle grote auto's aangehouden vooral op snelwegen. Jongeren en grote auto's werden extra gecontroleerd. Ik begrijp dus wel dat het heel gemakkelijk is de stap te maken om alle mensen met een huidkleur in grote auto's extra aan te houden. Je kunt altijd een beperkt aantal auto's aanhouden afhankelijk van je capaciteiten. Als je deze mensen er extra tussenuit pikt omdat je dan denkt kans te maken op extra aanhoudingen is dit gewoon etnisch profileren. ( m.b.t. criminaliteit)

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 8:51

Ik doe het niet. Ik ga niet nog een keer uitleggen dat, als je maar in één bepaalde richting zoekt, het niet verwonderlijk is dat je een statistiek creëert en in stand houdt die precies die ene bepaalde richting uitwijst. Doe ik niet. En ik ga me ook niet voorstellen dat het stomtoevallig Saddam Hoessein of Osama bin Laden had kunnen zijn die staande gehouden werd en dat dan de hele wereld uit hun kofferbak bevrijd zou kunnen worden. Doe ik niet. Te belachelijk voor woorden. Begin ik niet aan.

Minoes2
Minoes215 jun. 2016 - 14:54

"Het kan niet zo zijn dat “te beschermen” en “verdachten” profielen hetzelfde zijn bij de politie." "Nu zijn etnische groepen uitsluitend de “verdachten”. Bidar nu sla je volledig door naar de andere kant. Etnische groepen zijn niet 'uitsluitend' de verdachten c.q. degenen die staande gehouden worden. Dat klopt gewoon niet. Als je nu zegt vaker dan kan ik het begrijpen. A. indien iemand staande wordt gehouden is hij niet bij voorbaat verdachte in de engste zin van het woord. B. Het zijn niet enkel zwarte mensen die staande gehouden worden, ook al zijn het vaker zwarte mensen die aangehouden worden. C. De politie moet alle burgers in gelijke mate beschermen en doet dat ook, zelfs tegen zichzelf zo nu en dan en zelfs verdachten en/of mensen die staande dan wel aangehouden worden. Hoe vaak wordt er niet gecontroleerd op het hebben van geldige rijbewijzen en verzekeringspapieren, identiteitskaarten etc...die je ten alle tijden moet kunnen tonen. Dan ben je niet automatisch en bij voorbaat verdacht van een misdrijf. Dat behoort veelal tot algemene steekproeven ter controle om mensen eventueel en indien nodig aan te kunnen houden na een staande-houding indien en enkel indien zaken niet in orde blijken te zijn. Zij die zij moeten beschermen zijn alle burgers. Waarom maak je nu ineens onderscheid. Nogmaals staande houden ter controle wordt in vele gevallen en op verschillende manieren gedaan met verschillende intenties en is niet per definitie gelijk aan aanhouden of verdacht worden van een misdrijf. Er bestaat ook nog zoiets als preventie. Indien enkel op kleur geselecteerd wordt en anderen niet gecontroleerd worden is er sprake van etnisch profileren en/of onderscheid maken in ras. Bij iedere profilering zelfs al is het vanuit het zoeken van een gesignaleerde verdachte met bepaalde kenmerken worden onschuldige mensen staande gehouden. Bijvoorbeeld omdat ze in dezelfde auto rijden op hetzelfde moment als degenen die omstanders hebben zien wegrijden. Zoals ik al noemde zijn wij als blanke burgers en dat is ernst meer dan eens staande gehouden met als enkele reden dat wij op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats op straat reden. Dit noemen ze soms gewoon preventie of buurtbeveiliging weet ik wat. Ze geven er veelal niet eens een verklaring voor. Eenmaal vroegen ze gewoon wat mijn man op dat tijdstip ging doen. 3 uur 's nachts op een doordeweekse dag. Hij was gewoon op weg naar zijn werk omdat hij niet kon slapen. Voelen wij ons daarom minder beschermd? Nee! Vonden wij het raar? Ja...beetje overdreven. Daarom hebben wij het ook onthouden. We weten niet in alle gevallen de beweegredenen. Dus noem nu niet ineens alles verdacht dan maak je zelf de ander op precies dezelfde manier verdacht. Je generaliseert te veel en slaat m.i. zo hier en daar door.

Sardar2
Sardar215 jun. 2016 - 21:45

@ Minoes 15 juni 2016 at 16:54 Nu zie je in een berg cijfers de ene combinatie niet. Je kan mij blijven 10 uur lang uitleggen, de etnisch profilering is er nog steeds op tafel van politie. Naast honderden profielen is er ook een die profileert op etniciteit. Dat mag niet en dat is verboden in de wet. Etnisch profileren tast de individuele rechten van individuen die onder deze profilering vallen aan, ook die van verdachten. Je hebt er geen moeite en kon de nut daarvan onderbouwen. Ik gooi al die redeneringen direct in de prullenmand. Racisme is niet goed te praten, ongeacht waar dat gebruikt wordt, door wie en voor elke doeleinden ook.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus14 jun. 2016 - 19:11

Dat, heren en dames agenten uit Schiedam, heet etnisch profileren, is ronduit racistisch en valt, om Marcouch te parafraseren, niet te legitimeren. Welnee - totaal geen racisme. Alleen voor de linkse elite is het allemaal wat moeilijk te verwerken. Mensen in de straat die hebben waardering voor het werk van de politie. Die weten de ellende van bevolkingsgroepen die een talent voor criminaliteit hebben. Dus politie - niks aantrekken van die moraliteitskramp en de PvdA maakt het toch niet lang meer. Profileer waar nodig op alle denkbare gronden (zolang maar goed onderbouwd).

Ra Ra
Ra Ra14 jun. 2016 - 19:06

ik ben zelf ook een keer aangehouden in de auto van mijn vader vroeger met de woorden "wat moet ik nu denken, zo'n jongen in zo'n auto' Ik had precies dezelfde reactie als de bestuurder volgens het twitterbericht.

Minoes2
Minoes214 jun. 2016 - 19:05

Als dat het geval is werden wij, blanken, ook meermaals etnisch geprofileerd. Goed dat ik dat nu besef. Het is wel al een tijdje geleden, rijden helemaal geen auto meer, maar toch!

BassievonToor
BassievonToor14 jun. 2016 - 18:58

Kenneth Vermeer rijdt in een matte rood/roze Mercedes CLA met zwarte velgen, je trekt gewoon politie aan in zo'n patserbak. Of je nu de keeper van een een Eredivisie club bent, een jup of een drugsdealer.

3 Reacties
mulligan
mulligan14 jun. 2016 - 22:48

Ja, wie een naveltruitje en een kort rokje aandoet vraagt er ook om. Nietwaar, BassievonToor?

BassievonToor
BassievonToor15 jun. 2016 - 8:47

@mulligan Appels met peren vergelijken,het is waarschijnlijker dat als een gup van 20 in een Porsche 911 rijdt een drugsdealer is dan iemand die al vanaf van zijn 7e levensjaar al gespaard heeft voor die Porsche.

mulligan
mulligan15 jun. 2016 - 13:56

… of gekregen heeft van zijn ouders, of een erfenis, of zelf verdiend heeft met werken, of geleasd voor zijn werk, of met gelukkig investeren, of door fortuinlijke octrooien, of gewonnen in een loterij, of geleend heeft, of … Geen appels en peren. Ik kijk of ik niet een fruitmand zie; u probeert alleen maar de rotte druif te vinden. Wie alleen maar het oog van de naald wil zien, mist de wereld eromheen.

Tony Soprano
Tony Soprano14 jun. 2016 - 18:50

De politie van Schiedam geeft aan, na alle eerdere commotie, ook blanke bestuurders staande te houden ter controle. Deze website trekt vervolgens op een cynisch toontje de conclusie dat er racisme wordt ontkend door diezelfde politie, terwijl men juist wil aangegeven dat dit dus niet zo is. Ik krijg steeds meer de indruk dat men racisme WIL zien. Of er wel of geen sprake is van is, doet kennelijk niet ter zake.

2 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland14 jun. 2016 - 19:44

Het is mij ook een compleet raadsel waarom men hier altijd de boel zo op scherp wil zetten.

BassievonToor
BassievonToor14 jun. 2016 - 20:56

Men probeert hier in Nederland om dezelfde toestanden zoals in Amerika te krijgen (BLM/safe spaces/trigger warnings).