Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie Rotterdam pakt tientallen actievoerders Extinction Rebellion op

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1383 keer bekeken
  •  
ANP-449200280

In Rotterdam zijn dinsdag 76 actievoerders van Extintcion Rebellion aangehouden die in de stad protesteerden tegen het gebruik van fossiele energie. Daarbij werden onder meer straten geblokkeerd ter hoogte van het kantoor van olie- en gasbedrijf Shell. Ook vonden er acties plaats in het havengebied. De klimaatgroep voert al dagen protestacties uit in Rotterdam.

Vanaf ongeveer half 1 ’s middags kwamen zo’n driehonderd demonstranten van Extinction Rebellion in actie. Ze wierpen blokkades in het havengebied en centrum van Rotterdam. Meerdere activisten ketenden zich daarbij vast aan een industriespoorlijn om zo kolentransporten te stoppen. Daarnaast legden ze de transportband die kolen naar de centrale vervoert stil. Twee toegangswegen naar de Onyx kolencentrale en het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) werden geblokkeerd, net als een belangrijke verkeersader in het centrum van Rotterdam: het Weena tegenover het hoofdkantoor van Shell NL.

Extinction Rebellen laat in een verklaring weten:

Natuurlijk is de keuze voor grootvervuilers Onyx, het EMO en Shell NL niet toevallig. Toch zijn de acties niet alleen tegen deze bedrijven gericht maar tegen de fossiele industrie als geheel. Het IPCC-rapport laat zien dat we nog een paar jaar hebben om de ergste gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis te voorkomen. Daarom eist Extinction Rebellion het einde van de fossiele industrie en een klimaatrechtvaardige transitie voor werkers. 

Ook zeggen de actievoerders door te gaan met hun acties, tot de overheid drie eisen heeft ingewilligd:

1. Wees eerlijkover de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. 

'Na decennia van greenwashing staat als paal boven water dat de fossiele industrie het leven op aarde moedwillig vernietigt. Overheden moeten het einde van de fossiele industrie radicaal afdwingen,' laat een woordvoerder van de actiegroep weten. 'Als de overheid grootvervuilers niet aanpakt doet Extinction Rebellion dat.'

De politie zegt alle demonstranten veelvuldig te hebben gewaarschuwd. Iedereen die niet vertrok, is aangehouden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 mei 2022 - 8:36

Gelukkig hebben ze niks vernield zoals het rabiaat-nihilistische rapaille van Feyenoord, dat afgelopen nacht weer kostbaar gemeenschapsgoed in de binnenstad herleidde tot schroot omdat het niet tegen zijn verlies kan.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 mei 2022 - 8:05

Wat leren we van gedachtenwisselingen als deze? - de gekende reactionaire reageerders zijn inmiddels zo diep gezonken dat ze de maximaal haalbare treurigheid bereikt hebben. Hun tristesse doet denken aan grijze luchten, motregen, verlepte bloemen, zwart-wit-televisies die alleen sneeuw laten zien, en een glas verschaald bier waarin enkele peukjes van shaggies ronddrijven. Hun bizarre logica van het ongerijmde houdt alleen in dat niemand ooit meer tegen iets slechts mag zijn, tegen iets dat al het leven op aarde bedreigt. Dit reduceert hun kritiekjes tot niveau nihil. Tenslotte bedank ik Paul Spijkers voor zijn briljante riposte.

Jozias2
Jozias225 mei 2022 - 13:00

Deze reactie is verwijderd

youppie
youppie25 mei 2022 - 11:11

Het meisje rechts lijkt me een echte Kosmopoliet. Die stapt straks lekker op het vliegtuig om de leefwijze van de inheemse bevolking van Ecuador te bestuderen.

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies25 mei 2022 - 11:18

Je bedoelt die met die fel gele plastic jas?

HaloOfFlies
HaloOfFlies25 mei 2022 - 6:25

Ik vertrouw geen klimaatactivisten die plastic jasjes en hesjes dragen.

6 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13925 mei 2022 - 7:12

De politici die in de zak van de fossiele industrie zitten wél?

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mei 2022 - 9:31

Eisen dat mensen die voor een beter bestand vechten heilig moeten zijn is dom.

Paul250371
Paul25037125 mei 2022 - 9:54

Het zou me al verbazen als je achter de actie staat.

Hansje6
Hansje625 mei 2022 - 10:07

Of een petje draagt van Schumacher, de F1 coureur.... en deze zomer wel lekker met het vliegtuig of de oude diesel bus op vakantie. Ik snap het bewaar tegen fossiele subsidies, maar dit is allemaal heel hypocriet.

HaloOfFlies
HaloOfFlies25 mei 2022 - 11:23

Ik eis niets (ben ook niet dom), vertrouw anderen ook niet, en sta (theoretisch) wel achter de actie. Maar als zelfs de voorlopers van 'stoppen met olie' in olieproducten rondlopen dan weten we dus dat het kansloos is. Als iemand met een broodje hamburger in zijn hand protesteert dat we allemaal veganisten moeten worden, geloof ik hem ook niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mei 2022 - 22:08

Je eist het dus wel van mensen. En dat is dom. Waar we zijn is niet hetzelfde als waar we naar toe willen. Het hele land woont in huizen en gebruiken autos waar dingen verkeerd mee zijn. En jij geeft het volk de schuld sie zegt dat het beter moet omdat ze nog niet perfect zijn daar waarvoor ze willen vechten. Dat is dom.

Ewout Pool
Ewout Pool25 mei 2022 - 6:20

Doe wat nodig is voor netto nul in 2025 en op een rechtvaardige manier? Heeft XR ook enig idee hóe? Alsof politici momenteel niks te doen hebben. Overigens denk ik dat het vertrouwen wat XR in burgerberaden stelt nog wel eens als een boemerang terug in het gezicht kan slaan. De meeste mensen willen best wat voor het klimaat doen, maar of ze dat ook willen doen als dit een ingrijpend soberder leven inhoudt?

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13925 mei 2022 - 7:17

XR heeft wel degelijk een idee hoe. Alles dat nu draait op fossiele brandstoffen, kan ook draaien op waterstof. Dat kun je maken van zeewater. De knappe studenten aan onze technische universiteiten hebben uitgevonden hoe je van zeewater puur H2O kunt maken met hulp van zon of wind. As we speak is een experiment op de noordzee aan de gang. Omdat Nederland niet voldoende zon en wind heeft om aan de vraag te voldoen, moet de productie in een warm land plaats vinden. Een ingrijpend soberder leven is nergens voor nodig. Het neige dat je moert doen is benzine, diesel, olie, gas en kolen vervangen voor waterstof. En volgens de studenten van de TU Delft is waterstof 60 % goedkoper te produceren als olie.

Hansje6
Hansje625 mei 2022 - 10:10

Piece Puk, als we Waterstof in een warm land produceren (Morocco?), hoe krijgen we het hier dan klimaat neutral? Dan is het toch veel slimmer om hier kerncentrales te bouwen die 95% vd tijd CO2 vrije energie leveren?

Jozias2
Jozias224 mei 2022 - 22:17

"Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming." Goed idee om de burgers te betrekken bij de meest belangrijke besluitvorming. Dat kan natuurlijk niet met 17,5 miljoen mensen tegelijk dus laten we uit ons midden 225 vertegenwoordigers kiezen die de burgers vertegenwoordigen en de wetten vastleggen. Ook het besturen kan niet met respectievelijk 150 en 75 personen tegelijk dus laten ze in meerderheid het vertrouwen uitspreken in een clubje mensen die dat voor ze gaat doen en laat dat ' burgerberaad' dat clubje controleren. Echt een innovatief idee.

Volrin
Volrin24 mei 2022 - 17:50

Als ze op tractors waren gekomen, was het natuurlijk een ander verhaal geweest...

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 mei 2022 - 9:55

hahaha. Inderdaad.

Olav Meijer
Olav Meijer24 mei 2022 - 17:00

Goed dat XR zo consequent acties voert. De actievoerders maken terecht duidelijk dat er "no time to waste" is. Hun doel rechtvaardigt z.g. "burgerlijke ongehoorzaamheid", wat betekent dat ze bewust de consequenties (boetes e.d.) voor lief nemen. Ze verdienen alle steun.

4 Reacties
Y-Line
Y-Line24 mei 2022 - 19:15

Ja, leuk als je met pensioen bent. Maar als je naar je werkt moet of naar huis wil is het nogal 'vervelend'.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 mei 2022 - 21:52

:D De geallieerden parachuteren troepen om Nederland te bevrijden van het Duitse rijk. Y: "Ja, die mooie zonsopgang is eeuwig terugkomend, maar vanmorgen vond ik die parachutisten in mijn uitzicht 'vervelend'. Ik moest een beetje naar links in de hemel kijken om ze te ontzien. Wat een RAMP. Mijn lijden kent geen weerga. Van mij mogen ze via Normandie weer terug het kanaal over. En eergisteren kwam de bus te laat. Dat wass onder Mussert nooit gebeurt, mevrouw".

Zandb
Zandb25 mei 2022 - 6:28

Olav Pas op met 'doelen die middelen heiligen'. Voor dat je het weet komt je dat eens wat minder uit. En wat dan?

Paul250371
Paul25037125 mei 2022 - 9:55

Paul Hahaha.