Joop

Politie pakt boerenleider op die demonstranten in Groningen ophitste

  •  
15-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
arjenschuiling

© Screenshot RTV Noord

De politie heeft boerenleider Arjen Schuiling opgepakt. Dat meldt RTV Noord. Schuiling speelde een belangrijke rol in het protest maandag in Groningen. De akkerbouwer uit het Drentse Tynaarlo dreigde verscheidene malen dat de pui van het provinciehuis eruit zou worden gereden. Ook riep hij andere boeren op om hem te komen bevrijden als hij zou worden gearresteerd. In een interview met RTV Noord zei Schuiling maandag:
"Hier wordt niemand opgepakt, niemand. En anders halen we die gewoon weer uit de cel. Als er dan een trekker door die pui daar moet: we doen het. Wij bepalen vandaag wat er gebeurt. Niet de overheid, niet het OM."
Behalve Schuiling is ook de boer opgepakt die met zijn trekker het hek op de Vismarkt omver reed. Schuiling zat op de bijrijdersstoel van die trekker. De twee mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging.
‘Geen verharding’ Schuiling, die een van de initiatiefnemers was van het boerenprotest op het Malieveld, verklaarde twee weken geleden dat hij geen verharding van het boerenprotest wilde.
Vorige week trad Schuiling nog op in het YouTube-programma van de radicaalrechtse Tom Zwitser. Zwitser is uitgever bij De Blauwe Tijger, die grossiert in anti-EU- en anti-islamboeken. Ook bracht De Blauwe Tijger dit jaar de roman van Jan Roos uit.
Homovijandige scheldpartijen Met de harde acties in Groningen hebben de boeren veel krediet verspeeld. Verscheidene politici veroordeelden het vandalisme, het geweld tegen agenten en de intimidatie. Zo noemde Landbouw-minister Carola Schouten (ChristenUnie) het geweld ‘ onacceptabel ’.
Rob Jetten van D66 twitterde: “Nu is het moment dat we met 150 zetels achter onze politieagenten en lokale politici moeten staan.” Dat kwam hem op homovijandige scheldpartijen en bedreigingen te staan.

Meer over:

boeren, groningen, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout16 okt. 2019 - 7:50

Nationaal-populistisch rechts tracht regionaal-simplistisch nihilisme te paaien voor hun vaandel. In de jaren dertig lukte dit de NSB ook bij vooral de Drentse en Twentse boeren, geronseld voor hun Landdagen. En tot op heden ziet men zulks in Zuid-Afrika waar de boze Witboer de Apartheid wederopeist.

2 Reacties
WiebeI
WiebeI16 okt. 2019 - 15:52

Wat een flauwekul. Volgens mij hebben de boeren in WO II veel stadsmensen onderduikadres geboden, waaronder vele joden. Ook hebben ze stadsmensen door de hongerwinter geholpen. Slaat Nergens Op.

Satya
Satya16 okt. 2019 - 16:40

Wiebel de familie Hiddema is een uitstekend voorbeeld van was Hannes beweert. Hij heeft helaas gelijk. De fascisten vissen weer in die vijver.

Gandalf2
Gandalf215 okt. 2019 - 19:59

Tja, de mensen in Groningen hebben al heel veel voor hun kiezen gekregen. Deze regering heeft hun in Groningen al behoorlijk laten zitten met de schade van het gas op pompen. Nu even horen dat als boer je veestapel gaat worden halveert... Als je dan verhaal komt halen en men wenst je niet eens te woord te staan.... Ik keur het gedrag niet goed, maar ik kan begrijpen dat mensen echt eens heel boos worden en dan kan de een zich iets beter inhouden dan de ander.

7 Reacties
Satya
Satya16 okt. 2019 - 6:05

Dit is niet eens een Groninger. Overigens laat de bevolking de Groninger stikken, niet het kabinet, de randstad heeft vooral van het gas geprofiteerd. Je hebt geen begrip voor geweld maar......... Ga je dat ook herhalen als het mensen zijn met een ander doel?

Dehnus
Dehnus16 okt. 2019 - 6:47

Houdt eens op mij als je schild te gebruiken, smerige fvder! Als het niet is als homo tegen moslim, dan probeer je wel mijn taal en cultuur te kapen voor je fascisme. Je vergeet dat wij uit Groningen eerder de herenboertjes klappen hebben gegeven. Ook toen kregen ze hulp uit Friesland en van de overheid. Jullie zij splijt zwammen, die alles doen om maar je zin te krijgen. Ook stemden jullie tegen alles wat maar voor gas vermindering was, echt zo ziek dat je je er nu achter verbergt en de Groninger naar voren schuift om je klappen op te vangen. Ik weet dat veel van wat gebeurt is, niet in de gekuisde geschiedenisboeken van het Nederlands onderwijs staan, maat 1929 Sappemeer betekent wat in Groningen. Maar goed, zo is er nog wel meer weggepoetst uit die boekjes.

madbako
madbako16 okt. 2019 - 7:03

@Satya 16 oktober 2019 at 08:05 de randstad heeft vooral van het gas geprofiteerd. Stook jij nog steeds op hout dan. Maar leg eens uit waarom en hoe de randstad meer geprofiteerd heeft van het gas

Tom7
Tom716 okt. 2019 - 8:19

@Dehnus Heb veel begrip voor de Groningers, veel van de reaguurders zullen bijvoorbeeld nog nooit in de Noord Oost hoek van Groningen zijn geweest. Ze hebben geen idee over de Geschiedenis van Groningen, en hoe een landschap van invloed kan zijn op wie je wordt of bent. Maar goed uit interesse heb ik gegoogled op 1929 Sappemeer. niks te vinden, bin oprjocht benijd. Ede Staal--'t Het nog nooit zo donker west- https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=Hq5a6roXgig

Satya
Satya16 okt. 2019 - 10:19

'Maar leg eens uit waarom en hoe de randstad meer geprofiteerd heeft van het gas' De baten zijn voor een deel naar economie stimulerende maatregelen gegaan die voornamelijk op de randstad gericht waren. Zelfde geldt voor de infrastructuur. Als ik in Groningen rondkijk zie ik geen profijt daarvan, zeker niet in de Noord Oost hoek waar je toch echt een sterf regio ziet.

Gandalf2
Gandalf216 okt. 2019 - 18:37

@Satya Ja, als op zo’n grote groep bij een klein aantal mis gaat, dan keur ik dat niet goed, maar begrijp ik het wel. Als je naar een evenement gaat, weet je ook dat er wel een paar zich misdragen en dan komen die mensen daar om plezier te maken en niet zoals met een protest om hun woede te uiten. Ik ben pas echt verbaast als er helemaal niks mis gaat. @Dehnus Ik gebruik helemaal niemand als schild. Ik sta voor mijn eigen mening en ik ben geen fvder. Ik ben van mening dat Groningers door Den Haag aardig in steek worden gelaten met de schade afhandeling van de bevingen. Dat zou in de randstad heel wat sneller zijn gegaan vermoed ik. Dat dus in Groningen het nu net even fout is gelopen, heb ik dus eerder begrip voor, aangezien het voor hun en dit en dat is. Homo vs moslim. Ik geloof niet dat ik daar mijn mening ooit over heb gegeven. Dat die 2 groepen niet goed samengaan kun je wel terug zien in islamitische landen. En ja, ik hoop niet dat onze mooie vrije Nederland ooit Islamitisch wordt, dan is het gedaan met de vrijheid. Je kunt niet tolerant zijn naar intolerantie, dan moet je kiezen. Mijn keuze is dan voor rechten van vrouwen, vrije partner keuze, anders geaarden etc. Kortom voor vrijheid! Ook ben ik voor vrijheid van geloof en zit ik op dit punt nog steeds in dubio. Maar waar sta jij voor Dehnus?

Satya
Satya16 okt. 2019 - 20:25

Gandalf Daar heb je een punt.

msj_meijerink
msj_meijerink15 okt. 2019 - 19:59

Hoogmoed komt voor de val. ook voor boerkes uut Drenth'.

2 Reacties
I am Legion
I am Legion15 okt. 2019 - 21:21

Zeg je dat b.v. ook over alle studenten die strijden tegen studieschulden en beperkingen van studiefinanciering, alle werknemers die demonstreren tegen arbeidsvoorwaarden en voor betere lonen, of alle zwarte demonstranten in de VS tegen discriminatie of politiegeweld, als een klein deel van hen zich schuldig maakt aan vernieling of geweld?

MG1968
MG196816 okt. 2019 - 9:07

@Legion Dat deed een groot deel van die boeren.

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 19:22

Boer zoekt "Au!"

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2019 - 17:59

Ga er van uit dat het overgrote deel van de boeren zeer afwijzend staat tegenover geweld. Het is natuurlijk bijkans onmogelijk om zulke grote groepen demonstranten onder een noemer te vangen. Blijf erbij dat de overheid in deze zeer onverstandig te werk is gegaan. Dat met normaal overleg en sturende maatregelen veel meer bereikt was dan deze uitspraak/dictaat "de veestapel moet gehalveerd worden", en leef er maar mee. Zo ga je niet met mensen om. Heb me mateloos geërgerd aan de woorden van Klaver tijdens de demonstratie op het Malieveld. Zo krijg je mensen gegarandeerd op de kast, ze waren dom, cru, onverstandig en hadden een volledig gemis aan inleving, begrip of empathie. En tegen dat licht gehouden mogen we van geluk spreken dat we met een over het algemeen van beschaafde bedrijfsgroep kunnen spreken.

15 Reacties
rvb2
rvb215 okt. 2019 - 18:49

Met de tractor lekker de snelweg op, en ik zag de intimiderende boeren in Groningen. De demonstranten in Groningen waren in ieder geval niet beschaafd, zij waren uit op geweld en intimidatie om hun zin door te drijven.

ton14024
ton1402415 okt. 2019 - 18:50

Jij je zin, willens en wetens teveel stikstof uitstoten is slim ????

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2019 - 19:02

@Ton14024 15 oktober 2019 at 20:50 Heb ik ergens aangegeven geachte Ton14024 dat de uitstoot van stikstof slim is? Vind discussies prima maar het moet natuurlijk wel ergens op slaan. Trouwens laten we elkaar gewoon met U aanspreken wel een fatsoenlijke omgangsvorm vindt u niet?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2019 - 19:06

@rvb 15 oktober 2019 at 20:49 Dat is wat ik al aangaf geachte rvb. De groep is zo groot dat er door een kleine groep een volledig verkeerd beeld kan worden gecreëerd. Iets wat ik net zo goed afkeur als u.

Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 19:13

"Ga er van uit dat het overgrote deel van de boeren zeer afwijzend staat tegenover geweld." Bedoel je nu de boeren die thuis gebleven zijn?

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 19:43

@ Hansdetorenkraai: "Heb me mateloos geërgerd aan de woorden van Klaver tijdens de demonstratie op het Malieveld. Zo krijg je mensen gegarandeerd op de kast, ze waren dom, cru, onverstandig en hadden een volledig gemis aan inleving, begrip of empathie." Ik heb daar niet bij gestaan, maar dit lijkt me een hoogst onbetrouwbare weergave van Klavers woorden. In het TV-programma "Buitenhof" op 13 oktober jl. verklaarde hij zelfs het voor drie kwart met de boeren eens te zijn.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2019 - 20:52

@OlavM 15 oktober 2019 at 21:43 https://www.youtube.com/watch?v=k8ZGQwbZbZA Begrijp u me aub goed ik ben zeker geen voorstander van de huidige veeteelt maar het is te gemakkelijk en zinloos om de Nederlandse boer er op aan te spreken en die te offeren voor een veel groter en meer internationaal probleem. En wat mij persoonlijk betreft is het leed van mestvarkens onacceptabel, in kale betonnen bakken met staal je korte leven te slijten zonder ook maar een glimp van daglicht of modder dat moet afgelopen zijn niet vanwege het vermeende stikstof probleem maar vanuit humanitaire gronden. Daar moet een goede regeling voor komen die de boer compenseert en hem in staat stelt om op een goede en dierwaardige mannier dieren te houden. Dan betalen we maar het dubbele of meer voor een stukje vlees en verstandig ook wat minder vlees. Nogmaals het is veel te makkelijk om in die gehele keten enkel de boer te offeren en te denken dat daarmee het probleem is opgelost. Het is enkel het probleem over de schutting gooien meer niet. En nogmaals geweld lost niets op geachte OlavM laten we het daar over eens zijn.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2019 - 21:11

Katootje 15 oktober 2019 at 21:13 Wat ik heb begrepen zijn er in in meerdere steden demonstraties geweest en enkel in Groningen is het helaas uit de hand gelopen. En ik ben net als u een tegenstander de intensieve veehouderij maar zo'n proces veranderen heeft te maken met de gehele keten, en die moet daar op aangesproken worden, niet enkel de boer die is slechts een onderdeel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 okt. 2019 - 1:22

“Zo krijg je mensen gegarandeerd op de kast, ze waren dom, cru, onverstandig en hadden een volledig gemis aan inleving, begrip of empathie.” Terwijl bijna alle politici hun best deden op het podium veren in de reet van de boeren te steken, veroorzaken zomaar de grootste file, vernielingen, één en al empathie van jouw kant terwijl het anders een rigiditeit is waar Tata steel niet van terug heeft. “Heb me mateloos geërgerd aan de woorden van Klaver tijdens de demonstratie op het Malieveld.” Natuurlijk, van jouw kant komt alleen maar begrip dat boeren ons leefmilieu verzieken, de bouw een halt toeroepen, waarom moet de bouw stoppen met alle gevolgen van dien en mag de boer geen strobreed in de weg gelegd worden, en Klaver mag daar niets van zeggen want dat kunnen die tere boerenzieltjes niet hebben, of geloof je net als boeren niet in het stikstofprobleem, boeren waren gewaarschuwd door Sharon Dijksma, en daarvoor al om door opheffing van de melkquotum niet uit te breiden, koppig als ze zijn hebben ze dat aan hun laars gelapt en het risico genomen, je ziet het zelfregulering kan je niet van ze vragen, nu moeten ze niet gaan janken terwijl ze met fluwelen handschoenen worden aangepakt, te asociaal voor woorden. “En tegen dat licht gehouden mogen we van geluk spreken dat we met een over het algemeen van beschaafde bedrijfsgroep kunnen spreken.” Van geluk spreken, weet je hoeveel economische schade die file heeft veroorzaakt, het “protest” wordt echt breed gedragen, je had ze moeten zien juichen toen die deur aan gort ging, dat zit je goed te praten, schandelijk.

Katootje2
Katootje216 okt. 2019 - 8:28

hansdetorenkraai: "En ik ben net als u een tegenstander de intensieve veehouderij maar zo’n proces veranderen heeft te maken met de gehele keten, en die moet daar op aangesproken worden, niet enkel de boer die is slechts een onderdeel." Natuurlijk, daar ben ik het helemaal mee eens, maar het eindresultaat zal toch zijn dat de veestapel aanmerkelijk ingekrompen zal moet worden, ten voordele van duurzame vormen van landbouw. Dus als de boeren verstandig zijn, dan onderhandelen ze met het oog op het bereiken van dat einddoel. En dan is 50% nog een hele voorzichtige schatting, ik denk eerder dat het uiteindelijk in de richting van de 70% zal gaan. Maar het inkomen van de boer moet op peil blijven en de productie moet worden beschermd tegen buitenlandse concurrentie: als het om de productie van bijvoorbeeld vlees gaat leg je het uiteindelijk altijd af tegen landen als de VS en Brazilië. De vraag is of je dat zult toelaten, of dat je de kringloop echt wilt sluiten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 okt. 2019 - 9:01

Raymond Bhagwandin 16 oktober 2019 at 03:22 Geloof nooit dat u mijn reactie aan @OlavM 15 oktober 2019 at 21:43 of Katootje 15 oktober 2019 at 21:13 heeft gelezen, wat wel zo handig is in een discussie deze reactie van u slaat als tang op varken om het maar bij het onderwerp te blijven. Lezen geachte Raymond Bhagwandin!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 okt. 2019 - 9:07

Katootje 16 oktober 2019 at 10:28 "Maar het inkomen van de boer moet op peil blijven en de productie moet worden beschermd tegen buitenlandse concurrentie: als het om de productie van bijvoorbeeld vlees gaat leg je het uiteindelijk altijd af tegen landen als de VS en Brazilië" Als dat uw uitgangspunten zijn vindt u mij aan uw zij. Maar daar heb je een sterke EU voor nodig, en niet dit neoliberale zooitje wat in Brussel zit. Maar ik deel uw mening geachte Katootje.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 okt. 2019 - 16:30

“Geloof nooit dat u mijn reactie aan @OlavM 15 oktober 2019 at 21:43 of Katootje 15 oktober 2019 at 21:13 heeft gelezen, wat wel zo handig is in een discussie deze reactie van u slaat als tang op varken om het maar bij het onderwerp te blijven. Lezen geachte Raymond Bhagwandin!” Die heb ik inderdaad niet gelezen maar daar reageer ik in dit geval niet op maar op wat jezelf zegt, dat afdoen met wat je tegen een ander zegt vind ik in deze weinig relevant, voorts zie ik geen begin van een reactie op mijn reactie, waarom Klaver moet zwichten voor de boeren en waarom je denkt dat het een algemeen beschaafde doelgroep volgens jou zou zijn terwijl het een boerenoorlog is, kortom iedere onderbouwing ontbreekt aan jouw onderbuikkramp.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 okt. 2019 - 18:32

@Raymond Bhagwandin 16 oktober 2019 at 18:30 U mag beslist de vraag stellen wat ik heb tegen de uitspraken van Klaver, het is heel makkelijk om een bedrijfstak, die wat ik u onmiddellijk gelijk in geef de verkeerde route heeft ingeslagen er op aan te spreken. Het is natuurlijk wel de vraag als een bedrijfstak met een brede en gedegen geschiedenis en cultuur een transitie moet maken. Dat gaat dan in overleg en met de nodig respect. De heer Klaver heeft laten zien hoe je dat niet moet doen wil je tot overeenstemming wit komen. https://www.youtube.com/watch?v=k8ZGQwbZbZA dat was daar een voorbeeld van, die waren dom, cru, onverstandig en hadden een volledig gemis aan inleving, begrip of empathie. Voor de rest verwijs ik u naar de reactie aan OlavM 15 oktober 2019 at 21:43 dat geeft mijn standpunt redelijk weer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 okt. 2019 - 21:07

“U mag beslist de vraag stellen wat ik heb tegen de uitspraken van Klaver, het is heel makkelijk om een bedrijfstak, die wat ik u onmiddellijk gelijk in geef de verkeerde route heeft ingeslagen er op aan te spreken.” Kijk dit lijkt op een antwoord maar wat het ergerlijke aan de boodschap van Klaver is wordt me nog niet duidelijk, overigens ook de manier waarop dhr. de Groot het woord dreigde te worden ontnomen vind ik ronduit onbeschaafd, met een dergelijke instelling van boeren valt geen land te bezeilen aangezien ze maar voor één boodschap open staan, ga uw goddelijke gang ongeacht de consequenties, dat vraagt een fermere aanpak dan veren in de reet van boeren steken. “Het is natuurlijk wel de vraag als een bedrijfstak met een brede en gedegen geschiedenis en cultuur een transitie moet maken.” Met 46% uitstoot aan stikstof waardoor de bouw op slot zit, de natuur verder verpietert en de volksgezondheid op het spel staat lijkt me dat geen vraag, boeren waren gewaarschuwd niet uit te breiden toen het melkquotum werd opgeheven, in feite heeft Henk Bleker de toenmalige staatssecretaris de boeren bedrogen met zijn PAS, de raad van State heeft daar terecht een streep door gehaald, boeren doen alsof hun bestaan wordt bedreigd terwijl het gaat om minder dieren, meer niet. “De heer Klaver heeft laten zien hoe je dat niet moet doen wil je tot overeenstemming wit komen.” Geloof me, met onwillige honden is het slecht hazen vangen, zelfs min. Schouten kan het niet goed bij ze doen, hoe wou je dat oplossen. “ voorbeeld van, die waren dom, cru, onverstandig en hadden een volledig gemis aan inleving, begrip of empathie.” Terwijl iedereen z’n best deed de boeren het naar de zin te maken, de regering had glashelder moeten zijn, we kunnen niet stoppen met bouwen omdat boeren zonodig traditioneel moeten zijn en zich nergens ene reet van wensen aan te trekken, nogmaals, het gaat niet om het boeren bestaan maar om het aantal dieren, met minder kunstmest valt daar best een mouw aan te passen maar op deze voet kunnen we niet doorgaan, zelfs als je het zo brengt zijn ze niet tevreden, wat moet je dan. “Voor de rest verwijs ik u naar de reactie aan OlavM 15 oktober 2019 at 21:43 dat geeft mijn standpunt redelijk weer.” Daar heb ik nu ook naar gekeken en merk dat het dierenleed je niet onberoerd laat, daar ben ik blij om, ik denk echter dat boeren dieren zien als een puur economische eenheid die er niet voor schuwen ons desnoods te vergiftigen als ze daar economisch beter van worden ware het niet dat er (uitgeklede) instanties zijn die ons voor nog meer ellende behoeden, over het moreel van boeren heb ik niet zo’n hoge pet op, bovendien valt dit alles te bezien in een groter plaatje en daarin passen de huidige boeren wensen slecht en te gaan doen alsof ze achterlijk zijn helpt ook niet echt, ze hadden het kunnen weten.

MG1968
MG196815 okt. 2019 - 17:34

Natuurlijk zijn er verschillende groepen boeren en moet niet iedere boer over dezelfde kam geschoren te worden. Maar juist vanuit de hoek die bij andere onderwerpen nooit het vermogen des onderscheids toont spoort hier aan om vooral niet te generaliseren. Als het niet zo triest was, had ik het grappig genoemd. Ze willen blijkbaar niet minder, minder, minder boeren.

2 Reacties
Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 19:15

Wat een onzin: iedereen is vóór de boeren die duurzaam -biologisch- produceren. Daarvan willen we er juist méér, méér, méér.

MG1968
MG196815 okt. 2019 - 19:30

Daarvan willen we er meer, meer, meer. Ja, wij wel.

MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 16:37

De gemeente Den Haag gaat het leger inzetten om de demonstratie van morgen in goede banen te leiden. Boeren zijn wonderlijke mensen, decennia lang hoor je weinig van ze en ineens slaat de vlam in de pijp. Maar dat is altijd al zo geweest. In de Middeleeuwen en ook later waren er regelmatig boerenopstanden tegen vorsten en edelen; voorbeelden: de Jaquerie, de Peasants' Revolt en de Bauern Krieg. Meestal trokken de boeren aan het kortste eind. Toen kwamen ze met hooivorken, zeisen en dorsvlegels, nu met trekkers.

6 Reacties
Peterrr2
Peterrr215 okt. 2019 - 18:39

Ik geloof niet dat je gebeurtenissen uit de Middeleeuwen kan koppelen aan gebeurtenissen nu. Denk niet dat er verhalen uit die tijd van vader op zoon zijn gegaan en ze het nu tijd vinden voor actie. Oftewel, het ene heeft niets met het andere te maken.

Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 19:24

"Ik geloof niet dat je gebeurtenissen uit de Middeleeuwen kan koppelen aan gebeurtenissen nu." De aanhangers van het FvD zijn daar juist dol op, want dat geeft het probleem het traditionele, romantische, volkse tintje waar ze zo dol op zijn. Het is de schijn-intellectuele uitvoering van de onderbuik, verpakt in een lang verhaal met moeilijke woorden en Latijnse termen om de inhoudelijke leegte te camoufleren.

MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 22:09

@Katootje Er is minder verschil tussen het FvD en extreem-linkse mensen zoals jij, dan je misschien wel zou denken. De extremen raken elkaar. Mensen die de maatschappij ingrijpend willen veranderen, of dat nu vanuit nationalistisch of socialistisch oogpunt gebeurt, zijn een bedreiging voor vrijheid en democratie.

Dehnus
Dehnus16 okt. 2019 - 6:56

Een middeleeuwse boeren en hun opstanden zijn anderd. Dat jij een paesantrevolt ze vertaald is gewoon dom. Dit zijn de landeigenaren, niet de horigen en zij met een klein veldje, deze laatsten waren juist de "paesants" die eersten waren vriendjes van de kerk en adel.

Katootje2
Katootje216 okt. 2019 - 8:31

MountEverest: Ik wil de maatschappij helemaal niet ingrijpend veranderen, ik wil alleen maar dat alle aandelen worden omgezet in leningen met een aflopend rentepercentage.

Peterrr2
Peterrr218 okt. 2019 - 17:55

@Katootje, FvD is toch niet representatief voor Nederland? Waarom gebruik je die partij in een reactie naar mij?

Toon262
Toon26215 okt. 2019 - 16:28

Ik had me heilig voorgenomen om niet meer te reageren op een vrij actieve deelnemer aan dit forum. Dat vanwege een obsessieve campagne tegen de babyboomers die ongeveer alles blijken te hebben fout gedaan in hun leven. En ongetwijfeld is daar veel voor te zeggen. Dat wil niet zeggen dat zij dat bewust allemaal hebben gedaan evenals de generaties voor hen, maar hij heeft hier wel gelijk. We moeten nu keihard een halt roepen tegen de verkeerde richting waarin de discussie zich nu begeeft. De agrarische sector moet rigoureus worden gesaneerd, evenals de nodige industrieën anders is er helemaal geen toekomst meer om je druk over te maken.

2 Reacties
Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 19:48

Het ligt er maar aan over welke babyboomers je het hebt. Het is net als met de oorlog: toen zat iedereen in het verzet en tegenwoordig is blijkbaar elke babyboomer een hippie, die verraad pleegde door een succesvol zakenman te worden. Het probleem zijn de Gristenen, de VVD en de PvdA die zich nooit aan haar beloftes houdt, niet de hippies van weleer: die wisten toen al beter. We hebben het probleem geerfd van Sicco Mansholt, die overigens zelf al het einde van zijn carrière al in de gaten kreeg waar het mis begon te lopen. En hij niet alleen - https://www.youtube.com/watch?v=nYj7pmMl9zs

Gandalf2
Gandalf215 okt. 2019 - 20:03

Google eens op wat ze 15 jaar geleden voorspelden en wat er uiteindelijk is van uit gekomen.

dirkdirk
dirkdirk15 okt. 2019 - 16:18

De man zijn vader heeft zich verhangen, mede vanwege moeilijkheden die hij ondervond bij het boeren. Dat geeft een iets ander beeld, voor mij dan. Zelfmoord schijnt vaker dan gemiddeld voor te komen bij boeren, dus er is echt wel iets aan de hand.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot15 okt. 2019 - 18:02

'Zelfmoord schijnt vaker dan gemiddeld voor te komen bij boeren, dus er is echt wel iets aan de hand.' Helaas waar en daar is onderzoek gedaan. Eén van de redenen is dat en dat er een taboe rust om het erover te hebben en omdat men minder snel geneigd is hulp te zoeken. https://www.oneworld.nl/mensenrechten/waarom-boeren-zo-vaak-zelfmoord-plegen/

I am Legion
I am Legion15 okt. 2019 - 16:04

Onder de boeren zijn hebben zich verschillende groepen gevormd waarvan de meesten zich prima gedragen bij hun demonstraties. Maar er zijn een paar subgroepen met hen leidende figuren die hardere acties voorstaan. Daar is er nu vanwege bepaalde grenzen overschrijdende acties zoals het zich forceren van de toegang van een provinciehuis voor opgepakt. Maar dat mag dus niet afleiden van de grote groep die met recht en reden demonstreert. Wie de minderheid van hardere actievoerders naar de voorgrond haalt doet dat duidelijk uit algemene afkeer van de boeren als geheel. Bij vele grotere en kleinere demonstrantengroepen zoals arbeiders, ambtenaren, studenten, etc. waren er ook vaak kleinere groepen, maar niet zelden ook een beduidend groter deel van het geheel, die bepaalde grenzen opzochten of er ook bewust overheen gingen met zich toegang forceren tot gebouwen, bezettingen, en blokkades, bovendien dan ook nog niet zelden gepaard met het gooien van stenen e.d. waarbij agenten en paarden geraakt werden. Nu wordt er wel heel erg gefocust op een klein deel van de boeren die een deur forceerden om een provinciehuis binnen te komen, hekken negeerden door ze om te rijden of te ontmantelen, en een enkel paard wat door een enkele idioot bijna werd aangereden.

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 13:31

Die Arjen Schuiling zegt wel spijt te hebben, en dat zal wel, want het gaat hem heel wat geld kosten en ook een hoop eerder bestaande goodwill voor het boerenprotest. Feit blijft dat dit ophitsende en schade toebrengende optreden strafrechtelijke consequenties behoort te hebben. Te meer omdat hij zich volgens de citaten tevoren boven alles en iedereen meende te kunnen plaatsen, en dus doelbewust de acties is ingegaan..Ik citeer RTV Drenthe (iets anders dan in het artikel): "Er worden geen boeren opgepakt vandaag. Als het toch gebeurt, doe ik een beroep aan alle andere boeren: haal ons. Hier wordt niemand opgepakt. En anders halen we die gewoon weer uit de cel. En als er daar dan een trekker door de pui moet: we doen het." : "Wij bepalen vandaag wat er gebeurt. Niet de overheid en niet het OM. Er staat een leger strafrechtadvocaten achter ons. Wij zijn niet te pakken. Wij bepalen nou het beleid, niet de overheid." Spreekt allemaal voor zichzelf.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 15:52

@Olav Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid moet jou toch wel aanspreken. Zolang de stad niet wordt afgebroken (krakers) en er geen benzinestations de hens in gaan of bommen tegen gevels worden geplakt (Kosto), valt het wel mee. De schade beperkt zich tot nu toe tot een, weliswaar fraaie deur en enkele hekken.

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 19:36

@ MountEverest: Ik heb het ook over immateriële schade, waaronder trouwens ook die voor de boeren zelf. (Goodwill). En het bewust aanrijden van een Ppolitie)paard mogen we niet vergeten. Verder heb ik nooit gezegd dat actievoerders van welke snit dan ook niet zouden kunnen worden aangesproken op eventueel aangerichte schade. Integendeel: bij serieuze "burgerlijke ongehoorzaamheid" die principieel is gemotiveerd ben je bereid de eventueel nadelige gevolgen van het handelen op de koop toe te nemen.

JanVG2
JanVG215 okt. 2019 - 12:57

De acties gingen - deels - te ver!! maar zoals zovaak, is het verhaal iets ingewikkelder of genuanceerder. Ik raad iedereen aan het HELE interview met Schuiling te beluisteren. Het eerste deel gaat over de zelfmoord van zijn vader. De man was geestelijke gebroken vanwege onder andere hoe de politiek met de agrarische sector om ging. Hij zag geen uitweg en heeft zichzellf opgehangen. Voor Schuiling is dat "voorbeeld" een belangrijke drijfveer voor zijn handelen. Schuiling is in dezen ook niet de enige. Zelfmoordneigingen, -pogingen en zelfmoorden komen veel vaker voor in deze beroepsgroep dan in de gemeenschap algemeen. Het is ook algemeen bekend - ook onder psychologische begeleiders - dat de onzekerheid over de toekomst, mede door de onvoorspelbaarheid van de politiek (bijv. "o we hebben een stikstofprobleem? Nou dan schaffen we toch even de halve veestapel (en het economisch bestaansrecht en identiteit van de mensen die met die dieren werken) af ... volgende item" - later "wat, zijn daar mensen ziich halfdood van geschrokken ? Goh, had ik niet verwacht. Anders had ik misschien wat meer uitleg en invoelingsvermogen moeten tonen .. hmm ...") kijk bijvoorbeeld even naar https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2259695-zorgen-over-zelfmoord-onder-boeren-agrarische-sector-komt-in-actie.html Maakt dit goed dat men de deur van het provinciehuis heeft "ingereden"? Nee, natuurlijk niet!! Maar het geeft wel een context die in de beoordeling wellicht voor wat nuancering kan zorgen. Verder de link naar extreem rechts ... Wat zeggen alle commentatoren over de opkomst van extreemrechts? Er zijn groepen in de Nederlandse maatschappij die zich niet gehoord voelen door de gevestigde politiek, die echt gevoel hebben dat er OVER hen beschikt wordt, maar dat hun bijdrage niet gewaardeerd wordt, niet gehoord wordt, dat ze niet meer meetellen. Praat vervolgens met een agrarier ... en je hoort precies die klacht ... wellicht is de (protest?) stem dan toch iets beter te begrijpen - zoals enig andere groep in de maatschappij om dezelfde reden op die partijen stemt (na jaren NIET gestemd te hebben). Als we ECHT een INCLUSIEVE maatschappij willen hebben moeten we IEDEREEN empatisch benaderen en het gevoel geven erbij te horen. Zoals al vaker betoogt, kan men zich terug trekken in zijn eigen stellingen en dan luide oreren over hoe slecht die mensen wel niet zijn - maar dat helpt geen donder. Wil je ECHT iets bereiken, zul je met die groepen in gesprek moeten gaan - NIET hen vertellen hoe het allemaal moet, maar echt in gesprek en dat betekent ook luisteren!! DAN zou het weleens kunnen dat we dit soort wanvertoningen minder of niet meer zien.

4 Reacties
madbako
madbako15 okt. 2019 - 13:33

Als ik het zo belees heeft die Schuiling eigenlijk gewoon hulp nodig van de GGZ.

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 13:42

@ JanVG: Prima dat je wijst op de persoonlijke dramatiek die ook voor een deel achter het boerenprotest zit. En dat zal zeker wel een rol kunnen gaan spelen bij een aannemelijk strafrechtelijk optreden. Maar, zoals je zelf ook zegt: het kan de acties wel wat begrijpelijker maken, maar op geen enkele manier goed te praten. Zeker in vergelijking met de klimaatactivisten zou dat tot flinke rechtsongelijkheid leiden. En ook de extreem rechtse tendensen die achter dit boerenprotest zitten zijn uiterst bedenkelijk en m.i. gevaarlijk.

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2019 - 14:47

@ JanVG Jij schrijft: Wil je ECHT iets bereiken, zul je met die groepen in gesprek moeten gaan – NIET hen vertellen hoe het allemaal moet, maar echt in gesprek en dat betekent ook luisteren! Dat leidt toch tot geen enkel ander resultaat dan het sluiten van een groot deel van de agrarische bedrijven. En het verhaal van de boeren is duidelijk zij willen dat niet. In feite zeg jij: Laat die boeren met rust, laat hen gewoon doorgaan op deze weg, anders plegen ze zelfmoord of rijden ze de deuren van het provinciehuis in. En van die kinderen die iedere vrijdag protesteren voor een leefbare wereld verwacht je dat ze verder hun bek dicht houden en het jou en je boeren niet zo moeilijk mogen maken. Dat is jouw boodschap. Een inclusieve samenleving is een fictie. Die is pas bereikbaar als iedereen dat zou willen. Die boeren zijn glashelder in hun opvattingen. Geen buitenlanders, geen vluchtelingen en geen homo's. Hoezo inclusief? En eerlijk gezegd bij veel andere groepen in Nederland is de behoefte aan een boer als buurman ook niet groot. Praat eens met mensen die naast een gietenhouder wonen met 10.000 geiten en bang zijn voor een herhaling van de Q-koorts. Jij doet nu net alsof je een neutrale positie inneemt boven de partijen die een voor jou onbelangrijk conflictje uitvechten. Gelukkig ben jij er om hen een spiegel voor te houden waardoor zij hun onredelijkheid zelf inzien. Dat is flauwekul want die positie bestaat niet. Je hebt een totaal geloofwaardig verhaal. Wat zichtbaar is, is een keiharde botsing van belangen. Oude traditionele opvattingen van boeren over eigendom, autonomie en rechtse normen en waarden en daar tegenover het deel van de samenleving dat wil veranderen, hecht aan het milieu, dierenrechten en andere zaken. Het stikstofprobleem is niet de oorzaak van de zelfmoord van die boer. De oorzaak is zijn onvermogen en onwil om te veranderen. Dat soort dingen gebeurd vaker. Tijdens het begin van de economische crises hebben heel veel mensen zelfmoord gepleegd omdat zij de overstap van een goedbetaalde baan naar een uitkering niet aankonden. Van hun ego en bestaansrecht bleef voor hen niets over. Je schetst geen nieuw probleem maar niet een probleem waarvoor je de samenleving verantwoordelijk kan maken. Die mensen hebben inderdaad hulp nodig. Maar niet de hulp die jij wil geven door te doen alsof ze niet moeten veranderen. Over een paar jaar moet 50% van die boeren werkloos zijn. Ga zorgen dat die mensen perspectief krijgen, dat doe je niet door te doen alsof je ver boven de ruziënde partijen staat dat doe je om aan verandering en oplossingen te werken. Maar die boerderijen moet dicht.

wegmetons
wegmetons16 okt. 2019 - 20:09

@OlavM, extreem rechtse tendensen achter een boerenprotest? Nu heb ik al een hoop gehoord over de boerenprotesten, het is nogal groot in het nieuws geweest, maar wat zijn dan toch die extreem rechtse tendensen? Ik heb toch geen boer gehoord over immigranten bijvoorbeeld. Of is op komen voor je bedrijf tegenwoordig extreem rechts. Het is nogal een dood doener in een discussie, alles is tegenwoordig maar fascisme en dergelijke. Ik las hier op het forum zelfs iemand die mensen die graag 130 rijden voor fascist uit maakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 12:36

Genoeg getuigen zou ik zeggen!

manic
manic15 okt. 2019 - 12:07

Boeren die zich verbonden voel aan de extreme rechtse kant zijn de naam boer niet waard zelfde soort idioten die zwarte piet aanpakken om heibel te schoppen

1 Reactie
wegmetons
wegmetons15 okt. 2019 - 19:49

Want een boer heeft geen vrije keuze van politieke kleur zoals u of ik dat hebben? En sinds wanneer is politieke kleur beroepsafhankelijk? Ik geloof onmiddellijk dat veel havenarbeiders SP stemmen, veel boeren op het CDA, veel wetenschappers op Groenlinks/D66, etc. Maar dat neemt niet weg dat iemand best boer mag zijn als hij op FvD/PVV stemt of iemand havenarbeider kan zijn terwijl hij VVD stemt. Ik hoop dat er niemand op FvD of PVV stemt maar het staat eenieder toch echt vrij om, zonder dat daar enige repercussie tegenover staat, te stemmen wat hij/zij wil!

Le Chat Botté
Le Chat Botté15 okt. 2019 - 11:41

Ik ben groot voorstander van verduurzaming van de landbouw en veeteelt, bij voorkeur met behulp van oplossingen waarbij iedereen wint. Tegelijkertijd voel ik een diepe minachting voor het volstrekt walgelijke gedrag van sommige boeren en hoop dat de rechtsstaat hier zijn werk doet. Ik ben tevens niet bereid om het gedrag van de hufterboeren te misbruiken als frame voor alle boeren. Een dergelijke simplistische en gemakzuchtige waarneming van de werkelijkheid past misschien de hufterboeren, met hun laffe dreigementen, vernielingen en homovijandige retoriek, maar niet mij. Dat iedereen maar volop mag oogsten wat hij of zij heeft gezaaid.

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2019 - 11:36

Duidelijk is dat de kern van het boerenprotest wordt gevormd door extreem rechts die blijkbaar ook een hekel hebben aan homo's. Logisch dat Wilders en Baudet populair zijn onder deze groep. Deze hele klimaatdiscussie blijkt meer en meer een politieke discussie te zijn. Waarom extreem rechts niet alleen denkt dat de regels van de rechtstaat niet op hen van toepassing zijn, maar dat geweld van hun kant ook geaccepteerd moet worden, is bizar. Gelukkig gaat de politie onderzoek doen en ik hoop dat ze ook over gaan tot vervolging. Ik geloof dat het etiket dom volk op deze mensen wel van toepassing is, wellicht dat een celstraf hen tot enig inzicht brengt.

9 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot15 okt. 2019 - 13:06

Ouwens: ' Ik geloof dat het etiket dom volk op deze mensen wel van toepassing is, wellicht dat een celstraf hen tot enig inzicht brengt.' Ik hou niet zo van etikettenplakken op mensen. Zeker niet als het om het relatieve begrip 'dom' gaat! Evenzeer vraag ik me af of een evt. (cel)straf tot inzicht leidt. We zien maar al te vaak dat straf ('door de elite, bla-bla-bla') uitgelegd wordt als een bevestiging van het eigen gelijk of als iets om juist trots op te zijn. Indien mogelijk de oorzaken aanpakken, in breed perspectief, werkt meestal effectiever.

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2019 - 14:29

@ WillemdeGroot Jij schrijft: Zeker niet als het om het relatieve begrip ‘dom’ gaat! Er is niets relatiefs aan het woord dom in deze context. En je schrijft: Indien mogelijk de oorzaken aanpakken, in breed perspectief, werkt meestal effectiever. Geen schijn van kans dat jouw aanpak in breed perspectief effectief gaat werken, kan mij geen aanpak voorstellen bij deze vage tekst en ik denk jijzelf ook niet. Het resultaat zal iets zijn van het herinrichten van de samenleving op zwaar verouderde socialistische grondslag. Daar heeft verder vrijwel niemand behoefte aan behalve een groepje van gelijk gestemden en het is ook geen oplossing voor de stikstof problematiek. Het probleem is een veel hogere stikstof uitstoot dan acceptabel is, de veel te grote veestapel in Nederland en het feit dat de boeren een min of meer gesloten gemeenschap vormen die niet toe wil staan dat buitenstaanders invloed uitoefenen op hun bedrijfsvoering om de zaken meer in balans te brengen. Er is dus geen sprake van een breed perspectief maar een heel duidelijk smal en helder perspectief. Hoe om te gaan met totaal onwillige boeren. Maar ik neem aan dat jij inmiddels vooruitlopend op jouw brede aanpak je huis hebt geïsoleerd, zonnepanelen op het dak hebt, jezelf van het gas hebt afgesloten en je auto hebt weggedaan. Anders is de geloofwaardigheid van jouw pleidooi wel heel minimaal.

MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 15:48

@Daan "Er is dus geen sprake van een breed perspectief maar een heel duidelijk smal en helder perspectief. Hoe om te gaan met totaal onwillige boeren. " Stalin vond ook dat de koelakken "onwillig" waren en wist wel hoe hij ze aan moest pakken...

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 okt. 2019 - 15:50

Heer Ouwens: 'Er is niets relatiefs aan het woord dom in deze context.' Jawel. Als je dat niet ziet, is elke discussie zinloos. Al is het maar omdat de een er een totaal andere perceptie van heeft dan de ander. Trouwens, Ouwens, het valt velen hier op dat je gretig gebruikt maakt van het woord 'dom'. Is dat vanwege een ietwat beperkte woordkeuze of omdat je zozeer van je eigen gelijk overtuigd bent dat andermans mening per definitie 'dom' is? 'Het resultaat zal iets zijn van het herinrichten van de samenleving op zwaar verouderde socialistische grondslag.' Voorspelbare retoriek. 'Maar ik neem aan dat jij inmiddels vooruitlopend op jouw brede aanpak je huis hebt geïsoleerd, zonnepanelen op het dak hebt, jezelf van het gas hebt afgesloten en je auto hebt weggedaan. Anders is de geloofwaardigheid van jouw pleidooi wel heel minimaal.' Waar heb ik deze onzin meer gelezen? Oh, ja, in de argumenten die boeren gebruiken om hun stikstofemissie te bagatelliseren. Was getekend: boer Ouwens..

Pensionada2
Pensionada215 okt. 2019 - 17:01

Het grootste compliment dat je op de site Joop kan krijgen is dat DaanOuwens je dom noemt. Hij noemt namelijk iedereen dom die niet aan zijn extreem linkse ideeën wil meedoen. De redelijke Nederlander is zelfs dom dus PVV of FVD stemmer in zijn waanwereld. Blij dat ik geen DaanOuwens in mijn kenniskring heb!

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2019 - 18:56

@ WillemdeGroot Jij schrijft: Als je dat niet ziet, is elke discussie zinloos. Al is het maar omdat de een er een totaal andere perceptie van heeft dan de ander. Als iedereen een andere perceptie heeft is van het woord dom is ook iedere discussie zinloos. Want zeker met een woord als dom mag je er wel van uit gaan dat iedereen daar ongeveer dezelfde betekenis aangeeft. En jij schrijft: Waar heb ik deze onzin meer gelezen? Oh, ja, in de argumenten die boeren gebruiken om hun stikstofemissie te bagatelliseren. Was getekend: boer Ouwens. Dan lees jij merkwaardige dingen. Want ik bagatelliseer niets. Maar als jij vindt dat de boeren hun verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen, zullen de burgers dat moeten doen. En dat maakt de vraag juist heel relevant. Wat doe jij dan als burger dan om het probleem op te lossen? En als ik je antwoord zie dan is dat: Niets. En problemen oplossen door niets te doen is niet iets dat veel resultaat zal opleveren. En daarmee schuif je het probleem door naar kinderen en kleinkinderen. Die laten inmiddels weten daar geen behoefte aan te hebben. https://www.nu.nl/276291/video/greta-thunberg-houdt-emotionele-speech-tijdens-vn-klimaattop.html @ MountEverest Jij schrijft: Stalin vond ook dat de koelakken “onwillig” waren en wist wel hoe hij ze aan moest pakken… Dat jij mensen in werkkampen wil opsluiten vind ik niet verstandig. Maar ik heb die behoefte niet. @ Pjotter2 Jij schrijft: De redelijke Nederlander is zelfs dom dus PVV of FVD stemmer in zijn waanwereld. Blij dat ik geen DaanOuwens in mijn kenniskring heb! De redelijke Nederlander is niet dom en stemt geen PVV of FvD. Het is wel de vraag of jij wel een redelijke Nederlander bent.

MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 22:06

@Daan Jouw fanatieke haat tegen de boeren heeft iets angstaanjagends. Je weet nooit waar het met zulke fanaten eindigt...

mariamaria2
mariamaria216 okt. 2019 - 9:44

Zo kennen we onze hokjesdenker @Daan weer. Eng!

DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2019 - 10:45

@ MountEverest Jij schrijft: Jouw fanatieke haat tegen de boeren heeft iets angstaanjagends. Je weet nooit waar het met zulke fanaten eindigt… Ik neem aan dat dit een bedreiging aan mij persoonlijk is? Ik ben niet echt onder de indruk. Verder is er geen sprake van fanatieke haat maar wel diepe afkeer voor de handelswijze van de overgrote meerderheid van Nederlandse boeren. Ik denk bij haat meer aan jouw opvattingen over allerlei minderheidsgroepen en linkse mensen in Nederland. @ mariamaria Jij schrijft: Zo kennen we onze hokjesdenker @Daan weer. Eng! Ik denk niet zo in hokjes. Daarvoor moet je bij de boeren zijn. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/politie-pakt-boerenleider-op-die-demonstranten-in-groningen-ophitste Als voorbeeld de reacties van de boeren op Rob Jetten. In het hokje homo zit je bij de boeren blijkbaar in het verkeerde hokje. Aan dat soort teksten maak ik mij niet schuldig. Of vindt je die reacties op Jetten misschien helemaal niet eng?

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 okt. 2019 - 11:30

Misschien wel goed om niet steeds het begrip 'boeren' te gebruiken, maar een aantal/veel/duizenden/.. ? Heb nu al boeren gesproken die zich schamen voor het geweld en de intimidaties van een aantal collega's. Heb wel de indruk dat 'velen' van de actievoerders stemmers zijn op FvD e.a. rechts-nationalistische partijen. Terecht gevoel?

Karingin
Karingin15 okt. 2019 - 11:19

Maar 't zijn wel hele harde werkers.

9 Reacties
Extra belegen
Extra belegen15 okt. 2019 - 11:32

Net als bij elke andere groep zitten er ook hier zwarte schapen tussen, maar dat is geen reden om te generaliseren, toch?

Tom Meijer
Tom Meijer15 okt. 2019 - 11:47

sarkasme???

OlavM
OlavM15 okt. 2019 - 13:22

@ Karingin: Tja, en geen bruinwerkers, kennelijk.

kweenie2
kweenie215 okt. 2019 - 13:26

Dat zijn het ongetwijfeld. En dat mag best gewaardeerd worden, maar toch moeten ook hard werkende boeren zich aan de regels houden.

x.x
x.x15 okt. 2019 - 14:19

Ze zitten niet de hele dag op joop te reageren.. Ik denk dat ze wel een baan hebben..

Karingin
Karingin15 okt. 2019 - 17:14

Ik generaliseer ook niet. Dat doen anderen wel voor me.

rvb2
rvb215 okt. 2019 - 18:51

boeren harde werkers? nee. Ze besteden de helft van hun tijd aan klagen, en nu is daar intimidatie en geweld bijgekomen. De overlast van zeurende boeren was enorm hier in Groningen, en dan heb ik het nog niet eens over het geweld en de oproepen tot geweld gehad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2019 - 2:57

Sommigen, anderen hebben knechten en computermodellen, lopen voornamelijk met een metertje rond om precies te noteren hoeveel melk de inmiddels uitgemergelde en gehandicapte koe nog kan opleveren en wat hij kost aan voer. Het getalletje onder de streep bepaalt vervolgens of de koe een nekschot krijgt of nog enig respijt. Je hebt 'heerboeren' en 'keutelboertjes'.

doron
doron16 okt. 2019 - 19:36

Mw van der stoop. Wat bedoel jij nu eigenlijk te zeggen? Tom/Olav weten het ook niet. Minoes denkt het te weten, ''uitgemergelde en gehandicapte koe''. rvb gaat nog wat verder met geklaag zonder inhoud.