Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie overtreedt wet bij opvragen telecomgegevens

  •  
28-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
ANP-politie_centrale300.jpg
Commissie Bescherming Persoonsgegevens: Negen van de elf aanvragen niet volgens procedure. Aantal opvragingen neemt sterk toe
De Nationale Recherche lapt regelmatig de privacyvoorschriften aan haar laars. Bij een steekproef van het CBP bleken negen van de elf aanvragen van telecomgegevens niet volgens de regels te zijn gegaan. Telecombedrijven zijn wel verplicht om de gegevens te verstrekken en deze kunnen gebruikt worden bij strafvervolging. Dat meldt NRC Handelsblad.
De telecomgegevens worden opgeslagen in het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), een centrale databank. Volgens het CBP vraagt de politie geregeld informatie op bij het CIOT zonder dat de juiste procedure wordt gevolgd, zo schrijft NRC. Er wordt niet duidelijk gemaakt waarom de gegevens nodig zijn. Ook wordt er opvallend vaak gebruik van gemaakt. Het aantal opvragingen steeg van 1,7 miljoen in 2007 tot ruim 2,9 miljoen in 2009.
Het ministerie van Veiligheid wil de hoeveelheid pricacygevoelige informatie in de databank fors uitbreiden. Het minister dreigt korpsen die de regels vaak overtreden, zoals Amsterdam Amstelland, af te sluiten van het CIOT. Het CBP wil maatregelen die de risico’s van privacyschending verminderen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.