Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie: Negers in villawijken zijn altijd verdacht

  •  
16-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
995 keer bekeken
  •  
ANPSCHOONMAKEN300.jpg
Politie past 'racial profiling' toe bij illegalenjacht
De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft een twaalftal illegale werksters de afgelopen maanden het land uitgezet. De IND was de werksters op het spoor gekomen doordat de politie Kennemerland hen had gevolgd. De politie achtte het hebben van een negroïde uiterlijk, het reizen met de bus en het betreden van een woning in een villawijk voldoende reden voor het staande houden van de werksters. Dat meldt de Volkskrant.
In totaal zijn zo’n dertig schoonmakers aangehouden, afkomstig uit onder meer Ghana, Oeganda, Brazilie en de Filipijnen. Een aantal van hen wachten nog op uitzetting, of hebben een asielaanvraag ingediend. Twaalf van hen zijn teruggestuurd.
Eén van de schoonmakers heeft, met succes, een rechtszaak aangespannen tegen de dreigende uitzetting. Advocate Sofie de Schutter van Appia & Van der Lee advocaten verklaart:
Het is een zeer kwalijke zaak dat de politie op grond van uiterlijke kenmerken schoonmakers om hun verblijfspapieren heeft gevraagd. Een donkere vrouw die een woning binnengaat in een villawijk per definitie als illegaal te beschouwen is volstrekt onbestaanbaar. Alsof er iets niet klopt als een Afrikaan een groot huis binnenstapt.”
Video: The Young Turks over racial profiling naar aanleiding van een voorval uit 2009  waarbij de politie een zwarte man arresteerde na een inbraakmelding in een villawijk. De agenten wilden niet geloven dat de man, een prominent geleerde, de bewoner en het slachtoffer was en dat hij zelf de politie had gebeld.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.