Joop

Politie nagelt ponyhoudster onterecht aan sociale media-schandpaal wegens dierenmishandeling

  •    •  
09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36879480_969729986521295_7749475669028896768_n
De politie maakt gretig gebruik van sociale media om het imago van ‘beste vriend’ aan te dikken en burgers een positief beeld te geven van de lange arm. In hun ijver gaan agenten daarbij echter nogal eens over de schreef en vergeten dat niemand schuldig is totdat de rechter dat bewezen acht. Vorig jaar bijvoorbeeld maakten Rotterdamse agenten een dakloze man te schande.
Zaterdag zette de politie in het Gelderse Zoelen een eigenaar van pony’s te kijk op Facebook. Volgens de politie hadden pony’s in hun weiland geen water om te drinken. Op een foto werd getoond hoe agenten als reddende samaritanen de dieren water gaven. “Via omwonenden een emmer geregeld en de dieren voorzien van water” schreef de politie en voegde er dreigend aan toe: “Met de eigenaar (…) gaan wij nog “zaken doen”. In deze warme, droge periode in het jaar moeten we zeker onze dieren niet vergeten en hen verzorgen zoals het hoort.”
De eigenares van de pony’s nam contact op met Omroep Gelderland om de ernstige beschuldiging te weerspreken. “Mijn man en ik zijn hier echt hartstikke ziek van. Met de dieren is niets aan de hand. Ze hebben een drinkstoep midden in het weiland. Daar zit vers water in. De bak aan de weg hadden we er extra neergezet, juist vanwege de warmte en de droogte.” De vrouw had tevergeefs getracht de politie te bereiken om het bericht te herstellen.
Zondag ging de politie poolshoogte nemen en bleek er van verwaarlozing in het geheel geen sprake. “Vanmiddag samen met de eigenaresse van de paarden in de weide geweest waar deze paarden lopen. In de weide op twee plaatsen langs de sloot een drinkplaats geconstateerd, goed bereikbaar voor de paarden en voldoende schoon water.”
Kortom, het was een blunder van formaat. Normaal gesproken hoeft dat niet zo erg te zijn, maar omdat de ‘misstand’ op Facebook als propagandamiddel werd ingezet was dat voor de eigenaar zeer vervelend.
"Ze is erg geschrokken van het bericht, ook de negatieve reacties eronder; soms zelfs bekenden die naar reageerden. ‘Ik vind het erg slecht van de politie, dat heb ik ook gezegd. Uiteindelijk kon er maar net een ‘sorry’ vanaf’, zo legt zij uit."
Ook op Facebook wordt duidelijk dat de politie niet echt diep door het stof wil gaan:
"Kortom, onze eerdere conclusie dat de paarden onvoldoende verzorgd werden was niet juist. Aan de eigenaresse daarvoor excuses gemaakt. Uiteraard is het niet onze bedoeling om onjuiste berichten te vermelden en zullen wij daarin nog zorgvuldiger moeten zijn. Van de politie dient betrouwbaarheid en integriteit verwacht worden, kernwaarden waar wij voor staan ! Verder blijft dierenwelzijn een belangrijk item, of zoals een van de lezers verwoordde, “wij als mens moeten de stem zijn van de dieren, want zelf kunnen zij niet opkomen voor hun recht”."
foto: Politie Buren / Facebook
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

ton14024
ton1402410 jul. 2018 - 18:15

Facebook was toch voor nieuwsgierige studenten?

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty10 jul. 2018 - 12:39

Sociale media heeft een lichte en een duistere kant. De lichte kant is dat iedereen zonder onderscheid in kleur, geur, afkomst, religie en politieke zijde zijn stem kan laten horen. De duistere kant is dat iedereen zonder onderscheid in kleur, geur, afkomst, religie en politieke zijde zijn stem kan laten horen. Dat een hoop mensen facebook en twitter als hun voornaamste nieuwsbronnen zien is best zorgelijk. Ik hoop dat we, net als met alle vernieuwingen in de geschiedenis, in een overgangsfase zitten waarin we leren met de huidige informatiestroom om te gaan. Dit geldt voor zowel de schrijvende kant (in dit geval de politie) als de lezende kant (in dit geval de mensen die dingen die ze op facebook lezen als nieuws categoriseren).

Zomaareenmening
Zomaareenmening10 jul. 2018 - 11:08

Heel langzaam maar uitermate zeker voert Nederland de wensen van de PVV en met name Wilders en Dion Graus door. Was het in het begin niet zo dat de PVV misdadigers ( of deze nu wel of niet veroordeeld waren ) aan de virtuele schandpaal wilde nagelen? Nu is het de normaalste zaak van de wereld en velen onder ons maken zich hier niet meer druk om. Hoezo onschuldig totdat je schuld bewezen is door een rechtbank? En dit is zoveelste politieke standpunt dat door de PVV verwezenlijkt wordt! Hoera voor de vrijheid van Nederland!!

Mylene2
Mylene210 jul. 2018 - 10:32

Hetzelfde 'manmoedige' optreden mogen ze graag op social media tentoonspreiden als het gaat om het ruimen van lullige 5 plantjes wiet, voor eigen medicinaal gebruik.

1 Reactie
adriek
adriek10 jul. 2018 - 15:51

Dan zullen we op andere partijen moeten stemmen. De politie voert in deze slechts de wet uit.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 jul. 2018 - 10:26

De politie lijkt niet te beseffen dat ze met hun getwitter of Facebook posts in feite een stukje journalistiek uitoefenen. Bij journalistiek hoort hoor en vooral wederhoor en dat is bij deze ponyhouder dus niet gebeurd. Daarom hoort een agent een journalistieke opleiding te krijgen voordat hij op social media mag los gaan met alle consequenties van dien. En ik zou een aansprakelijkheidsverzekering voor die agenten verplicht stellen, geeft bij de agent ook meteen aan hoe serieus je social media moet nemen en dat journalistiek echt een vak is.

punt2
punt210 jul. 2018 - 8:34

De veroordeling via sociale media kent geen onafhankelijke rechters.....

1 Reactie
Geurtsen Jos
Geurtsen Jos10 jul. 2018 - 10:08

Inderdaad, zie #Metoo.

Meta  Foor
Meta Foor10 jul. 2018 - 7:18

1 uur rondjesrijden, 1 uur samen overleggen, 1uur met ponies overleggen, 1 uur zoeken naar emmer, 1 uur zoeken naar buren , 1 uur watertappen en overleggen, 1 uur terugrijden, 1 uur met de poniies overleggen, 1 uur evaluatie, 2 uur met dikke vingers een facebook inelkaar flanzen. en maar klagen dat er te weinig blauw is op straat

1 Reactie
rvb2
rvb210 jul. 2018 - 8:19

En natuurlijk de onterechte klachten over een laag loon.

CharlesdeValois
CharlesdeValois10 jul. 2018 - 7:16

Zuinig zijn met water is het devies van deze droge periode. Alleen daarom al zou je niet bij elke lege teil alarm moeten slaan.

Hiltermann
Hiltermann9 jul. 2018 - 23:09

Deze wouten kunnen terug naar de opleiding. Ze beschikken niet over kennis van dieren en trekken overhaast verkeerde conclusies. Waarom niet even bij de eigenaren van de paarden geinformeerd naar de verzorging van de dieren.

2 Reacties
adriek
adriek10 jul. 2018 - 6:35

Foutje, beetje dom. excuses gemaakt, over tot de orde van de dag. Tenzij de komkommertijd-sociale-media het gevalletje blijven uitvergroten en het toch al niet geweldige imago van de politie-die-ook-maar-zijn-best-doet blijft bezoedelen.

LaBou
LaBou 10 jul. 2018 - 9:59

"Foutje, beetje dom. excuses gemaakt, over tot de orde van de dag." Stampei en beschuldigingen aan de voordeur en de verontschuldigingen aan de achterdeur als blijkt dat ze fout zitten? Die excuses moeten net zo luid worden gebracht als de beschuldiging.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart9 jul. 2018 - 21:39

Godskolere, zie die koddebeiers 's gaan. Fijn spul, die fine fleur van de natie. Vingertje, vingertje aan de hand, wie steekt daar 't hoogste van het land? Oorverdovend luid klinkt dat nagelen aan schandpalen en het getut-tut-tut van hermandad.