Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie nagelt ponyhoudster onterecht aan sociale media-schandpaal wegens dierenmishandeling

  •  
09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36879480_969729986521295_7749475669028896768_n
De politie maakt gretig gebruik van sociale media om het imago van ‘beste vriend’ aan te dikken en burgers een positief beeld te geven van de lange arm. In hun ijver gaan agenten daarbij echter nogal eens over de schreef en vergeten dat niemand schuldig is totdat de rechter dat bewezen acht. Vorig jaar bijvoorbeeld maakten Rotterdamse agenten een dakloze man te schande.
Zaterdag zette de politie in het Gelderse Zoelen een eigenaar van pony’s te kijk op Facebook. Volgens de politie hadden pony’s in hun weiland geen water om te drinken. Op een foto werd getoond hoe agenten als reddende samaritanen de dieren water gaven. “Via omwonenden een emmer geregeld en de dieren voorzien van water” schreef de politie en voegde er dreigend aan toe: “Met de eigenaar (…) gaan wij nog “zaken doen”. In deze warme, droge periode in het jaar moeten we zeker onze dieren niet vergeten en hen verzorgen zoals het hoort.”
De eigenares van de pony’s nam contact op met Omroep Gelderland om de ernstige beschuldiging te weerspreken. “Mijn man en ik zijn hier echt hartstikke ziek van. Met de dieren is niets aan de hand. Ze hebben een drinkstoep midden in het weiland. Daar zit vers water in. De bak aan de weg hadden we er extra neergezet, juist vanwege de warmte en de droogte.” De vrouw had tevergeefs getracht de politie te bereiken om het bericht te herstellen.
Zondag ging de politie poolshoogte nemen en bleek er van verwaarlozing in het geheel geen sprake. “Vanmiddag samen met de eigenaresse van de paarden in de weide geweest waar deze paarden lopen. In de weide op twee plaatsen langs de sloot een drinkplaats geconstateerd, goed bereikbaar voor de paarden en voldoende schoon water.”
Kortom, het was een blunder van formaat. Normaal gesproken hoeft dat niet zo erg te zijn, maar omdat de ‘misstand’ op Facebook als propagandamiddel werd ingezet was dat voor de eigenaar zeer vervelend.
"Ze is erg geschrokken van het bericht, ook de negatieve reacties eronder; soms zelfs bekenden die naar reageerden. ‘Ik vind het erg slecht van de politie, dat heb ik ook gezegd. Uiteindelijk kon er maar net een ‘sorry’ vanaf’, zo legt zij uit."
Ook op Facebook wordt duidelijk dat de politie niet echt diep door het stof wil gaan:
"Kortom, onze eerdere conclusie dat de paarden onvoldoende verzorgd werden was niet juist. Aan de eigenaresse daarvoor excuses gemaakt. Uiteraard is het niet onze bedoeling om onjuiste berichten te vermelden en zullen wij daarin nog zorgvuldiger moeten zijn. Van de politie dient betrouwbaarheid en integriteit verwacht worden, kernwaarden waar wij voor staan ! Verder blijft dierenwelzijn een belangrijk item, of zoals een van de lezers verwoordde, “wij als mens moeten de stem zijn van de dieren, want zelf kunnen zij niet opkomen voor hun recht”."
foto: Politie Buren / Facebook
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.