Joop

Politie monitorde illegaal sociale media om Black Lives Matter te saboteren

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blm
Twitter, Facebook en Instagram hebben jarenlang gebruikersgegevens doorgespeeld aan een bedrijf dat de data verwerkte voor de politie zodat deze protesten van burgerrechtenbewegingen als Black Lives Matter de kop kon indrukken. Zo werd er gezichtsherkenningssoftware losgelaten op selfies en overzichtfoto’s van demonstraties om deelnemers op te sporen die nog boetes hadden openstaan of om andere reden opgepakt konden worden.
Een foto die is geplaatst door Black Lives Matter (@blklivesmatter) op 21 Sep 2016 om 11:04 PDT
De spionageactiviteiten van Geofeedia zijn aan het licht gebracht door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. De organisatie wist met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur te achterhalen dat het bedrijf zogeheten ‘ontwikkelaars-toegang’ kreeg tot de accounts van gebruikers, zodat ze gegevens konden achterhalen die gewoonlijk niet voorhanden zijn. In reactie op de onthulling hebben Twitter, Facebook en Instagram die toegang voor Geofeedia ingetrokken. De activiteiten van het bedrijf zijn in strijd met de gebruiksvoorwaarden die expliciet stellen dat de diensten niet gebruikt mogen worden om mensen te schaduwen. Ook mogen dergelijke gegevens niet commercieel gebruikt worden of verhandeld.
De bewuste sociale media bedrijven wordt hypocrisie verweten omdat ze naar buiten toe beweren dat ze maatschappelijke protesten steunen maar aan de achterkant de politie hielpen deze de kop in te drukken. Het sociale spionagebedrijf merkt in reclamemateriaal vakbonden en activisten aan als ‘dreiging’.
Een voorbeeld is een protest na de dood van Freddie Gray in Baltimore die in april 2015 het leven liet tijdens een arrestatie. Geofeedia bemerkte dat scholieren van plan waren massaal de klassen te verlaten om zich bij de demonstraties te voegen. De politie slaagde er vervolgens in dat protest te voorkomen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Minoes2
Minoes213 okt. 2016 - 5:14

Doet me erg denken aan hoe vroeger de BVD omging met linkse activisten en/of zelfs gewoon linkse sympathisanten, die werden allemaal geschaduwd. Dan zeg maar eens dat de politie e.d. overheidsinstellingen niet politiek zijn of politiek gekleurd zijn. De methode is anders het bedrijf c.q. de politiek hetzelfde.

1 Reactie
johannes dree
johannes dree15 okt. 2016 - 5:06

Geachte Minoes, Dit is nog steeds gaande en geraffineerd uitgebreid tot in detail. U zult er van verschieten hoevelen er heden ten dage digitaal gevolgd worden. Alles wordt geregistreerd en opgeslagen. Gebeurt niks mee tótdat u 'lastig' wordt........

ikdus2
ikdus212 okt. 2016 - 16:59

het gezag geeft z'n dienaren informatie. whats new. maar de hetze en criminalisering van een legitieme beweging is zorgelijk en misdadig.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't12 okt. 2016 - 15:58

Wie gebruik maakt van gratis sociale media van beursgenoteerde bedrijven die moet zich natuurlijk wel realiseren dat de gebruiker het product is dat verhandeld wordt. Als je het systeem wilt ondermijnen door gebruik te maken van de faciliteiten ontwikkeld binnen datzelfde systeem, dan moet je niet raar opkijken als het systeem zichzelf via diezelfde faciliteiten probeert te beschermen tegen die ondermijning.

1 Reactie
Joop Zuremelk
Joop Zuremelk12 okt. 2016 - 16:45

Inderdaad, als je het plannen van subversieve activiteiten via facebook doet, stond je niet bepaald vooraan in de rij toen de hersenen werden uitgedeeld.

kapitanlaipose
kapitanlaipose12 okt. 2016 - 13:37

De rol van facebook, instagram en twitter is dubieus. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de politie niet aan de kant staat van de rechten van burgers. Keer op keer wordt duidelijk dat de politie niet aan de kant staat van de mensen

5 Reacties
truusbeek2
truusbeek212 okt. 2016 - 14:22

Ze staan aan de kant van orde en veiligheid.

Ben Joop
Ben Joop12 okt. 2016 - 14:53

nee truus, ze staan aan de kant van het fascisme.

kapitanlaipose
kapitanlaipose12 okt. 2016 - 16:21

Ja orde en veiligheid voor het gezag en voor de heersende elite. Waar is de orde en veiligheid voor kleurlingen? Het blijkt keer op keer dat die nul komma nul waard zijn voor de politie. Ze staan niet aan de kant van de mensen. Als puntje bij paaltje komt kiezen ze voor orde, veiligheid en de status quo. Ze kiezen niet voor burgerrechten. De politie had mee moeten doen met de burgerrechtenbeweging. Ze heeft gekozen om de burgerrechtenbeweging tegen te werken. Dat maakt van de politie de vijand van burgerrechten. Nooit vergeten dat de politie nooit aan de kant staat van mensen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete13 okt. 2016 - 5:39

@ kapitan " Als puntje bij paaltje komt kiezen ze voor orde, veiligheid ...." Daar kiezen de meeste mensen voor. Orde en veiligheid is de reden waarom zoveel mensen in het westen willen wonen.

johannes dree
johannes dree15 okt. 2016 - 5:12

truusbeek 12 okt 1622u, 'Ze staan aan de kant van orde en veiligheid'. Vraag hun slachtoffers (schuldig of onschuldig maar altijd in de status van verdachte) maar eens hoe dat de politie én OM zich vergrijpen met middelen en handelingen die nou niet bepaald gewenst zijn in onze democratische rechtsstaat.... VB: henrique sanchez, juffertje van Kessel uit geldermalsen....... Nog even doorgaan?

Peter_K2
Peter_K212 okt. 2016 - 13:10

Twitter, Facebook en Instagram zijn geen overheid: je bent dus niet verplicht gebruik te maken van de diensten van die firma's. Dat de overheid zijn best doet om mensen aan te pakken die dat volgens hen verdienen is begijpelijk. Dat bedrijven daaraan meewerken ook: dat is vaak ook wettelijk verplicht. Ook de Nederlandse overheid kan die bedrijven dwingen mee te werken. Het werkelijke probleem is hier de overheid die meent zich overal mee te moeten bemoeien. Het aantal wetten en daarmee de overheidsbemoeienis zou minimaal moeten zijn. De werkelijkheid is dat zowel het aantal wetten als de overheid alleen maar groeien.

1 Reactie
Appi Mohamud
Appi Mohamud12 okt. 2016 - 15:56

Dat de overheid zijn best doet om mensen aan te pakken die dat volgens hen verdienen is begijpelijk. maar dan moeten ze wel aan de wet houden wat ze zelf aan nemen. Het is verboden voor de overheid om sociale media zo expliciet te onderzoeken zonder toestemming van de rechter, dat heet recht op privacy. Zowel de politie als de bedrijf die ze de toegang verleend heeft zijn dus crimineel bezig.

Ron Halkes
Ron Halkes12 okt. 2016 - 11:28

....met andere woorden:vertrouw niemand meer....

2 Reacties
Andy Capp
Andy Capp12 okt. 2016 - 15:01

Het enige dat me verbaast is dat de mensen zo lang nodig hebben om daar achter te komen.

L.Brusselman
L.Brusselman13 okt. 2016 - 1:50

De mensen? Het gros blijft horende doof en ziende blind.

Okke2
Okke212 okt. 2016 - 10:44

Je kan gewoon de publieke api van twitter gebruiken hoor, heb je helemaal geen 'ontwikkelaars toegang' voor nodig. wil je bijvoorbeeld de lokale twitter trends weten (zoals daar in Baltimore lijkt te zijn gedaan) doe je https://dev.twitter.com/rest/reference/get/trends/closest GET trends/closest Facebook en Instagram hebben ook gewoon publieke API's Het is een koud kunstje om gewoon een lijst met termen continu te blijven zoeken om zo te weten waar en wanneer mensen bij elkaar komen om te demonstreren of iets anders, ook die gezichtsherkenning is niks bijzonders, wellicht het enige spannende is dat dit bedrijf wellicht access heeft op foto's die niet publiek gemaakt zijn door gebruikers.

Walt2
Walt212 okt. 2016 - 10:37

1984

L.Brusselman
L.Brusselman12 okt. 2016 - 10:31

"De bewuste sociale media bedrijven wordt hypocrisie verweten omdat ze naar buiten toe beweren dat ze maatschappelijke protesten steunen maar aan de achterkant de politie hielpen deze de kop in te drukken." What else is new? Je levert je met huid en haar uit met zulke accounts.