Joop

Politie loog over toenemend geweld om taser in te voeren

  •  
10-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
De politie klaagt al jarenlang over toenemend geweld tegen agenten, maar in de werkelijkheid blijkt er geen sprake te zijn van een stijging. “Als het gaat om de absolute aantallen is het eigenlijk een vrij stabiel beeld”, zegt Frank Paauw, hoofdcommissaris in Amsterdam, in Medialogica. “De trend is eerder naar beneden”, stelt Otto Adang, hoofdonderzoeker van de Politieacademie.
De mythe dat de agressie tegen agenten toeneemt, werd echter in stand gehouden om de taser te kunnen invoeren. Zo wond toenmalig korpschef Erik Akerboom zich in september vorig jaar op de voorpagina van De Telegraaf nog op over geweldsincidenten en over het ‘ treuzelkabinet ’ dat daar onvoldoende tegen zou doen. Nog dezelfde dag besloot minister Ferdinand Grapperhaus om 17.000 agenten uit te rusten met een stroomstootwapen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

gimli55
gimli5512 jun. 2020 - 7:38

Nu blijkt dat de eindconclusie van de politie, die gedeeld is met de media, ook niet waarheidsgetrouw in het rapport stond. De media hebben het een op een gepubliceerd, zonder eigen onderzoek of dat ze schreven wel de waarheid is en was. De schrijver van het stuk verwijst op 44 gevallen, waarbij de taser gebruikt is op al in handboeien op de grond liggende gearresteerde mensen. Door direct contact gebruik, terwijl ze daar niet voor bedoeld zijn. Het gebruik is bedoeld om iemand op afstand uit te schakelen, zonder te schieten. Niet als strafmaatregel om iemand tot rust te manen als die persoon al in de handboeien is.

Brian Tal
Brian Tal12 jun. 2020 - 6:40

Meer wapens brengt alleen, maar meer geweld want de tegenpartij gaat zich dan ook voorbereiden... BOAS ook geen wapens. Mensen kunnen tegenwoordig niet meer praten en als je je gelijk niet krijgt kan je ook door lopen.

Brian Tal
Brian Tal12 jun. 2020 - 6:38

Daarom zeg ik BOAS ook geen wapens ! https://bit.ly/geenwapens

Greendutch
Greendutch10 jun. 2020 - 15:48

wat een luizenstreek! zijn dat de mensen waar wij op moeten kunnen vertrouwen???

2 Reacties
chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah10 jun. 2020 - 17:13

Dan bel je ze toch lekker niet?

Polletje2
Polletje210 jun. 2020 - 20:56

chutzpah chutzpah - Alleen in noodgevallen.

Joop Schouten
Joop Schouten10 jun. 2020 - 15:00

De meeste mensen gaan uit van uiterlijkheden en kroegpraat, niet wat de waarheid is. Zo ook in dit geval. Ik vraag me af wie deze tasers levert en bij wie er wat aan de strijkstok blijft hangen of dat er iets anders tegenover staat. Cijfers wijzen al decennia uit dat geweld gelijk blijft en het op straat steeds veiliger wordt. Sinds agenten er uitzien als cowboys voel ik mij niet meer zo prettig. Ik vind machtsvertoon sowiewso achterlijk.

1 Reactie
Kazonga
Kazonga10 jun. 2020 - 18:34

@Schouten: en in sommige omstandigheden als para- militairen.

Leontrotsky
Leontrotsky10 jun. 2020 - 14:09

Creëer een probleem. lok de reactie uit (onder andere via de media) die het probleem niet alleen voor het voetlicht brengt maar ook erger voorstelt dan hij in werkelijkheid is zodat het volk maatregelen eist. Kom met de oplossing (meer en zwaardere politiebewapening). Deze oplossing lag al voor "het probleem" op de plank maar het volk was nog niet klaar voor deze oplossing, derhalve werd een probleem gecreëerd om de gewenste oplossing te kunnen invoeren. Problem, reaction, solution ofwel hegeliaanse dialektiek, een favoriet speeltje van rechtse regeringen om het volk minder macht en zichzelf meer macht toe te eigenen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jun. 2020 - 13:19

De politie heeft niet gelogen. Vorig jaar kwam dit rapport uit: Politiegeweld in zicht: zijn nieuwe geweldsmiddelen nodig? Daarin stellen de auteurs, waaronder Adang : "De politie treedt over het algemeen kordaat op, de politie wordt over het algemeen gehoorzaamd en geweld in de samenleving en tegen de politie neemt af. Er is dus geen empirische onderbouwde noodzaak om het dreigsysteem te versterken met nieuwe geweldsmiddelen. Dat sluit niet uit dat less-than-lethal wapens (in samenhang met sturing, opleiding en training) een bijdrage kunnen leveren aan een situatie waarin het risico op letsel (specifiek bij politieambtenaren) vermindert en waarbij de politie haar doelen op een effectievere en meer efficiente manier kan bereiken." En: "Belangrijk voor een visie op de hantering van het geweldsmonopolie is dat deze niet gebaseerd is op de waan van de dag, onderbuikgevoelens of beeldvorming maar op empirisch gefundeerde feiten en analyses. Less than lethal-wapens spelen een belangrijke rol bij de hantering van het geweldsmonopolie: zij kunnen ingezet worden in situaties waarin gebruik van het vuurwapen niet passend en niet gerechtvaardigd is, waarbij fysiek optreden te kort schiet en waarbij geloofwaardig optreden geboden is."

Buitenstaander
Buitenstaander10 jun. 2020 - 11:35

Als"loog' gebaseerd is op de inhoud van deze opinie, dan behoeft t wel 'enige' kanttekening". 'Aantal' is een ding, maar 'de mate van' geweld is een tweeede. Dan kun je nog steeds ondanks dat het aantal gevallen t zelfde blijft tot deconclusie komen dat de aard van het geweld rechtvaardigt om te stellen dat t geweld is toegenomen, toch?

1 Reactie
gimli55
gimli5511 jun. 2020 - 7:33

@n Kom maar met bewijzen dat de mate van geweld tegen agenten is toegenomen. Rugnummers en inhoudelijk relevante argumenten graag. Tot de tijd waarop dat aantoonbaar bewezen is, klopt je veronderstelling niet. Je kunt wel iets opperen, maar dat hoort onderbouwd te worden met feiten en bewijzen.

Bert de Vries
Bert de Vries10 jun. 2020 - 10:34

Bedrog omwille van voordeel is in de loop der jaren zo gangbaar geworden dat het de achterkamertjes heeft verlaten. Bewijs van bedrog heeft onderhand geen gevolgen meer, mits het gaat om de politiek-bestuurlijke elite. Of je nu Mark Rutte heet, Erik Wiebes bent of Menno Snel of Hugo de Jongh of Erik Akerboom.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2020 - 10:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander10 jun. 2020 - 11:37

Over sturende media gesproken, en wat daar achter zit: Dus het aantal geweldsincidenten is hetzelfde als de mate van geweld?

gimli55
gimli5511 jun. 2020 - 7:29

@n De mate van geweld van jou is een veronderstelling. Kom maar met feiten en rugnummers. Ik zie graag voorbeelden van individuele gevallen om je stelling te staven. Iets stellen, vraagt om inhoudelijk relevant bewijs.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 10:10

Akerboom deed die uitspraak naar aanleiding van het incident waarbij een agent bewusteloos geslagen werd door een turkse trouwstoetmepper. Aantal geweldsmisdrijven blijft misschien redelijk gelijk, het soort geweld wordt echter steeds gewelddadiger. Wees blij dat de teaser er nu is. Dat is een wapen wat een agent pakt voordat hij genoodzaakt is zijn pistool te pakken.

1 Reactie
gimli55
gimli5511 jun. 2020 - 8:25

Als de stelling : er is meer agressie tegen agenten, niet waar blijkt te zijn met statistieken. Komt neoliberaal rechts opeens met de mate van agressie als argument. Daar hebben ze natuurlijk geen bewijs voor, maar het bekt wel lekker. Als naderhand blijkt dat dat ook niet waar blijkt te zijn, komen ze vast met weer een ander ontwijkende niet relevant argument. Bijvoorbeeld over de impact op het gezinsleven van diezelfde agenten Die vraag wordt nooit gesteld ivm agressie in winkels, school, ziekenhuizen en de bescherming die personeel in die werkomgeving zouden kunnen gebruiken. Om maar te zwijgen over het gebrek aan beschermingsmiddelen in de verpleeghuizen en verzorgingshuizen tijdens de huidige crisis. Het is zoals gewoonlijk wegduiken, ontwijken en bagateliseren van neoliberaal rechts. Overkomen als daadkrachtig, maar wel op leugens en bedrog. Rutte geeft vaak het "goede" voorbeeld doir hebruik te maken met een loopje met waarheid. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Johannes5
Johannes510 jun. 2020 - 9:37

Als het in de Telegraaf komt, gelooft deze regering het meteen. We weten toch dat de Telegraaf een loopje neemt met de waarheid. De krant is noch steeds fout.

4 Reacties
Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 12:28

Dus omdat het in de telegraaf staat is het per definitie niet waar?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jun. 2020 - 13:21

@Zelf nadenken aub Johannes verwijst naar de Telegraaf in de oorlog. Hij leest liever andere kranten die fout waren.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 15:08

Frans, ik heb het gevoel dat Johannes helemaal niets leest, alleen een beetje roeptoetert.

gimli55
gimli5511 jun. 2020 - 7:43

De Telegraaf was aantoonbaar fout in de oorlog, en mocht gedurende een tijd niet verschijnen. zna en FA, kom maar met voorbeelden van kranten van toen die fout waren en nu ook nog steeds publiceren. Johannes stelt dat de Telegraaf soms een loopje neemt met de waarheid als mening. Dat extrapoleren tot per definitie is iemand woorden in de mond leggen en dat is wel een techniek van de Neoliberaal rechts om de diecussue te vertroebelen. Inhoudelijk relevant reageren is moeilijk, dus is het makkelijker om het op de man te spelen, komt ook vaan voor in de Telegraaf. Het gaat vaak over de vorm, het tijdstip, wie maar nooit waarom. De duiding ontbreekt of is erg gekleurd door de politieke overtuiging. Net als jullie niet inhoudelijke, niet relevante een tweetje, en persoonlijke aanval.

Jan Man
Jan Man10 jun. 2020 - 9:17

De Nederlandse politie is verrot. Nu is weer gebleken dat er in het politiekorps sadistische psychopaten zitten, die hun werk gebruiken om hun lusten te kunnen botvieren. https://www.gelderlander.nl/duiven/br-hond-tommy-mishandeld-en-gemarteld-politie-start-intern-onderzoek-naar-zeven-agenten-br~a1b4a2b9 Deze mensen zouden ontslagen en vervolgd moeten worden, maar komen er waarschijnlijk met een waarschuwing vanaf. De politie in Nederland is onbetrouwbaar en kan je ergste vijand zijn...

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2020 - 13:56

Werken 60.000 mensen bij de politie , die zijn allemaal onbetrouwbaar? Dit was overigens een actie van een arrestatieteam, deze lieden werken onder hoog spanning hetgeen niet wil zeggen dat ze zo maar een hond mogen mishandelen . Goed dat het wordt onderzocht daarom .

Jan Man
Jan Man10 jun. 2020 - 15:26

@Thuiszitter Ik vind het nogal wat als zulke dingen gebeuren, tuurlijk is niet iedereen rot, maar rotte appels moeten worden verwijderd. Er gebeuren waarschijnlijk wel meer dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Komt het zoals nu dan een keer bij toeval in de media, dan word er bij de politie gebruik gemaakt van een speciaal team dat er in gespecialiseerd is de media af te poeieren. Dan wordt er gezegd dat het onderzocht wordt, maar verdwijnt het meestal in de doofpot of komen er symbolische straffen. “Dit was overigens een actie van een arrestatieteam, deze lieden werken onder hoog spanning” Lijkt me totaal geen excuus om twintig minuten bezig te zijn om te tanden van een hond uit zijn bek te slaan en te trekken. Dat heeft meer met sadisme te maken. Het ging overigens om een team van de dienst speciale interventies, een dienst die al een twijfelachtige reputatie heeft en nauwelijks gecontroleerd wordt. Geruchten gaan dat sommige leden voor spannende acties cocaïne snuiven.

mariamaria2
mariamaria210 jun. 2020 - 8:56

Het aantal incidenten is gelijk gebleven toch is het geweld heftiger geworden. Er vindt nu meer zware mishandeling plaats en het aantal incidenten wat betreft bekogelen met zwaar vuurwerk is meer. Ik ben blijk dat er een wapen komt wat " voor" het gebruik van het vuurwapen komt.

2 Reacties
mariamaria2
mariamaria210 jun. 2020 - 8:57

Blijk=blij

fluffie3
fluffie310 jun. 2020 - 17:29

Want dan taseren ze dat zware vuurwerk zo uit de lucht zeker

Libertain
Libertain10 jun. 2020 - 8:24

("De mythe dat de agressie tegen agenten toeneemt, werd echter in stand gehouden om de taser te kunnen invoeren.") Mooi om te zien dat voetbal-tactieken worden overal toegepast. Eerst vindt overleg plaats in de achterkamertjes, daarna op het publieke veld wordt een-tweetje gespeeld tussen de partner-spelers om in een klap het uit te voeren. Klassiek voorbeeld.

Bouwman2
Bouwman210 jun. 2020 - 7:39

Soms is erg lastig om te weten wie de waarheid spreekt en wie liegt.Sommigen liegen de waarheid. Het is belangrijk voor de gemoedsrust om iemand te vertrwouwen, per slot van rekening. is vertrwouwen essentieel. Dat je een tikje met je telefoon iets kun bekomen berust op vertrouwen. Net als toekomstige eurobonds en de diepe zakken van de Overheid of je stembiuljet. Begin dus met je vertrouwen uit te spreken. Als dat beschaamd wordt naar je gevoel zegt het vertrouwen weg is is er nog tijd genoeg om elkaar de hersens in te slaan.

Frits Jansen
Frits Jansen10 jun. 2020 - 7:37

Dat komt dan boven op de populistische fabel dat Nederland een ongelooflijk onveilig land is geworden, en er dus veel meer "blauw" op straat moet komen. Gevolg is dat verveelde agenten spijkers op laag water gaan zoeken en bijv. voetgangers bekeuren die verkeerd oversteken. Daarom ook hebben we een Ministerie van Justitie en Veiligheid. In Duitsland hebben ze een "Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz": daar is justitie gecombineerd met consumentenbescherming. Daar heb ik meer aan.

4 Reacties
JoostdeV
JoostdeV10 jun. 2020 - 9:17

Nederland is ook minder veilig geworden. De overheid blijkt niet in staat adequaat te reageren op noodsituaties in de gezondheidszorg. Door tekorten in de geestelijke gezondheidszorg lopen mensen grotere risico's. Toenemende armoede en racisme zorgen ook voor meer criminaliteit. Tekortschietend toezicht en de voedselveiligheid. Toestaan van overmatig gebruik van antibiotica en kankerverwekkende pesticiden. De politie is er niet om ons te beschermen tegen criminelen. Agenten komen namelijke pas langs als het misdrijf al is gepleegd. Voor het bestrijden van criminaliteit heb je betere sociale voorzieningen, minder uitsluiting en minder armoede nodig. Een politiemacht is wel in staat om belangen van machthebbers te beschermen tegen protesterende burgers.

Libertain
Libertain10 jun. 2020 - 9:52

("Daar heb ik meer aan") Mee eens.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 10:13

Leg dat uit aan onder andere de slachtoffers van de steeds gewelddadiger wordende drugsmaffia en slachtoffers van homohaat,

Will2
Will210 jun. 2020 - 10:39

Gaap. Met een aangiftebereidheid van zo'n 33% doet uw opmerking met nogal links populistisch overkomen. https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/46/melding-en-aangifte-van-veelvoorkomende-criminaliteit (van 2015, maar ik durf te stellen dat daar weinig verandering in is gekomen).