Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie laat Extinction Rebellion ongemoeid

  •  
27-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5524 keer bekeken
  •  
extinction-rebellion-1500x1000

© Extinction Rebellion (foto:flickr/8716204@N06)

Een blokkade van Schiphol door actiegroep Exctinction Rebellion is door de politie met rust gelaten. Daardoor moesten de actievoerders de blokkade na enkele uren zelf beëindigen.

De nalatigheid van de politie zorgde bij Exctinction Rebellion voor grote verontwaardiging. “Wij hadden onze actie keurig van tevoren aangemeld, dus dan is het heel vervelend wanneer de politie het laat afweten”, aldus een van de honderd woordvoerders van de actiegroep. “Meestal worden onze blokkades binnen een half uur uiteen geslagen. De pers weet dat ze snel moet zijn om een semispectaculair fotootje te kunnen schieten. Nu hebben tientallen mensen urenlang tevergeefs staan wachten op arrestaties.”

Achteraf was de lokatie Schiphol ongelukkig gekozen, gaf Exctinction Rebellion toe. Het was al zo’n chaos op de luchthaven dat de disruptie door de activisten nauwelijks opviel. Wachtende reizigers dachten dat de leuzen scanderende actievoerders gewoon hun vlucht gemist hadden. Daardoor werd het alsnog een van de acties van Exctinction Rebellion die de meeste bijval van toevallige omstanders opleverde.

Excuses

De politie van Haarlemmermeer verexcuseerde zich voor de omissie door te wijzen op protesten van veemiljonairs in de omgeving. “We moeten al veel extra personeel inzetten om machteloos toe te zien bij de trekkerterreur. Dan kan aandacht voor een handjevol klimaatactivisten er een keer bij inschieten. We beseffen dat we Exctinction Rebellion gedupeerd hebben door hen een persmoment te ontzeggen. In overleg zullen we een ander moment prikken om hen halfbakken weg te slepen uit de vertrekhal.”

Extinction Rebellion zegt open te staan voor een tweede poging. “Maar dan moeten we wel goede afspraken maken. De betrouwbaarheid van de overheid staat hier op het spel. Onze activisten hebben meer te doen dan een beetje rondhangen met wat spandoeken. Velen zitten met strakke schema’s rond actie, arrestatie en vrijlating. Ze moeten tenslotte ook weer op tijd op de fiets zitten om maaltijden te bezorgen.”

Ook het genootschap van hoofdredacteuren heeft een klacht ingediend bij de politie, omdat in totaal tien fotografen en journalisten onverrichter zake naar hun redacties terug moesten keren. Een enkeling kon nog een sfeerstukje peuren uit de mislukte blokkade, maar voor de meerderheid leverde de actie bijna zoveel tijdverspilling op als posten voor de fractiekamer van de VVD bij de zoveelste integriteitscrisis.

Eerder verschenen op christianjongeneel.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 7:22

Hij is weer goed, zoals altijd. Valt er tenminste ook nog wat te lachen in deze barre tijden. Bedankt daarvoor!

Vervatte
Vervatte28 jul. 2022 - 18:44

"Onze activisten hebben meer te doen dan een beetje rondhangen met wat spandoeken. Velen zitten met strakke schema’s rond actie, arrestatie en vrijlating" Satire of kolder...krijg altijd de indruk dat ze ..lieden van XR.. verder geen zak te doen hebben. Dat zullen vooroordelen zijn.

Jopie666
Jopie66628 jul. 2022 - 9:55

Ja ze hebben geen vrachtwagens en gebruiken geen geweld. Misschien moeten ze wat boerenbedrijven in de fik gaan steken en bommen gaan maken. Dan komen ze uitgebreid in het nieuws hoor. Mijn advies voor hun steek de veeteelt bedrijven rond natuurgebieden in de fik dan lossen ze onze problemen op. Wie weet komen we dan ook af van vogelgriep. Sarcasme off. Helaas bereik je in Nederland alleen met geweld wat.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jul. 2022 - 9:06

Tja, en nu is het wachten op een diepgravend onderzoek naar de wijze, waarop de politie haar bevoegdheden heeft gebruikt en haar middelen heeft ingezet bij de massale aanpak van de trekkerterreur van veemiljonairs......

PGS
PGS28 jul. 2022 - 6:22

Volgens mij is dit een leuk stuk satire maar dit geeft eigenlijk wel een kern van waarheid weer met EX: het zijn aandachttrekkers die je gewoon moet negeren. Dan houdt hun onzin vanzelf op.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 jul. 2022 - 11:04

Dat vind ik nou ook van die boeren. Helaas hebben die trekkers om de aandacht mee te trekken.

pahan
pahan28 jul. 2022 - 5:33

'Achteraf was de lokatie Schiphol ongelukkig gekozen' Sterk!

Pater
Pater28 jul. 2022 - 1:11

Eén van de betere stukjes van Jongeneel.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 13:00

inderdaad

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen27 jul. 2022 - 18:53

Leuke proeve van ironie. Dacht daarom eerst dat het hier een artikel van De Speld betrof. Mijn eerste reactie luidde dan ook iets in de trant van : een niet onverdienstelijke SPELDenprik...

Sam V
Sam V27 jul. 2022 - 18:50

Wel grappig omdat de schrijver denkt dat zonder de politie XR meerdere uren een weg kan blokkeren. Vaak is het juist dankzij de politie dat ze een tijdje ongemoeid gelaten worden en voldoende pers kunnen krijgen.

2 Reacties
haarklover
haarklover28 jul. 2022 - 6:02

Opvallend is dat terreurboeren wel uren een weg of een distributiecentrum blokkeren kunnen.

LaBou
LaBou 28 jul. 2022 - 11:05

Nog opvallender is dat sam v daar wèl achter kan staan.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 jul. 2022 - 18:45

Extinction Rebellion, dubieus groepje. Als je het inderdaad goed voor hebt met de aarde en de natuur, dan is het uitsterven van de huidige mensheid een zegen.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen27 jul. 2022 - 17:43

Een niet onverdienstelijke SPELDenprik, als ik het goed begrijp

Piet Helmons
Piet Helmons27 jul. 2022 - 16:57

Ik las hier altijd geklaag dat de politie niet optrad tegen de boeren en juist wel tegen XR demonstranten. Nu laten ze dit een keer achterwege is het weer niet goed. Wanneer doet de politie het nu wel goed?

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk227 jul. 2022 - 17:43

Het is satire, Piet...

Greendutch
Greendutch27 jul. 2022 - 16:00

'Protesten van veemiljonairs’ en ‘trekkerterreur’ nieuwe woorden voor de dikke van Dalen! en ik maar denken dat men uit idealen protesteerde, doet men het om op de foto te komen?!

Beisser
Beisser27 jul. 2022 - 15:11

Moet ik dit leuk vinden?

8 Reacties
Mag ik even?
Mag ik even?27 jul. 2022 - 18:24

Deze reactie is verwijderd

Phantom3
Phantom327 jul. 2022 - 20:40

@Beisser, ja verplicht nog wel.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jul. 2022 - 4:46

@Beisser "Moet ik dit leuk vinden?" Ja. Lach of ik schiet. 😐 Het is in ieder geval knap. Probeer zelf maar eens een dergelijke tekst te verzinnen. Wat is er trouwens niet leuk aan?

TeeJee2
TeeJee228 jul. 2022 - 6:47

Nee hoor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 13:02

satire hoeft ook niet leuk te zijn

Beisser
Beisser28 jul. 2022 - 21:20

@Eric Minnens. Inderdaad: Lach of ik schiet. Maar ik lach toch maar niet. En ik vind het niet knap. Veel te voor de hand liggend, veel te oppervlakkig. Veel te veel doelwitten tegelijk in één stuk. Los daarvan: ik ken m’n beperkingen. Ik heb geen enkele ambitie om een satire te schrijven En er is niets in het stuk dat ik níét leuk vind, maar ook niets dat ik wèl leuk vind. Dus… @Daniëlle Defoe Satire hoeft inderdaad niet leuk te zijn. Ìs het meestal ook niet –voor het doelwit. Er zijn satirici ter dood veroordeeld voor hun werk, omdat hun doelwit ‘not amused’ was en de macht had. Maar satire wordt wel geacht humoristisch te zijn –en herkenbaar. Dat is hier niet gelukt. …vind ik. Ik zie satire als een soort geschreven of gespeelde (denk bijv aan Koot & Bie) cartoon of karikatuur. Die worden geacht op een humoristische wijze kritiek te hebben op een maatschappelijk verschijnsel of op een persoon. Satire moet scherp zijn en ‘to the point’. Als je je pijlen op te veel doelwitten tegelijk richt mis je ze allemaal. Dat is wat hier gebeurt.

Eric Minnens
Eric Minnens29 jul. 2022 - 13:02

@Beisser "Veel te voor de hand liggend, veel te oppervlakkig." Onzin. Anders zouden een aantal reaguurders hier wel op een vergelijkbare manier hebben gereageerd. Als het zo gemakkelijk was... Maar ik geef je op een briefje, dat NIEMAND daarin op dezelfde consequente, coherente en (dus) intelligente wijze zou kunnen slagen.

Beisser
Beisser29 jul. 2022 - 15:46

@Eric Minnens Oké, ieder zijn mening. Jij de jouwe, ik de mijne. Hoe andere ‘reaguurders’ zoals jij ze noemt, gereageerd zouden hebben interesseert me niet. En ik geef je op een briefje dat er andere columnisten zijn die een even intelligent maar spitser en daardoor leuker stukje zouden kunnen schrijven als ze daar behoefte toe gevoelden, al blijft dat natuurlijk altijd een kwestie van smaak.

oproerkraaier
oproerkraaier27 jul. 2022 - 14:40

Als het niet zo droevig was zou het grappig zijn.