Joop

Politie Kunduz: 'Wij willen militaire training'

  •  
19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-politietrainingAfghanistan_300.jpg
Politiekolonel vraagt om mortieren en pantserwagens
Terwijl de Nederlandse regering nog spreekt over een ‘politietrainingsmissie’, roept een Afghaanse politiekolonel om een militaire training met zware wapens aangezien in Kunduz er sprake is van een oorlogsituatie. De Nederlandse agenten gaan werken in een oorlogssituatie die verre van veilig is.
D Pers meldt dat de afgelopen drie maanden in Kunduz 80 politiemensen zijn omgekomen door bermbommen. Rondrijden in ongepantserde voertuigen in een belangrijke reden voor het hoge sterftecijfer onder politieagenten.
Kabinet Rutte beweert dat de situatie in Afghanistan momenteel veilig is voor Nederlandse politietrainers. Uit Kunduz, het gebied waar de meeste trainers en militairen gestationeerd zullen worden, komen echter hele andere verhalen. Buiten de poorten van de militaire posten waar de trainers aan de slag gaan, liggen bermbommen op de loer en werpen Talibanstrijders zich op als zelfmoordenaars.
Arnold Karskens sprak voor zijn artikel in De Pers met de tweede man van de politie in Kunduz. Hij zegt dat de huidige militaire training tekort komt. De agenten leren niet hoe zij zich moeten verdedigen tegen zelfmoordenaars. Kolonel Abdul Rahman Aghtash wil daarom zware wapens voor zijn agenten.
We willen leren chauffeuren met gepantserde voertuigen en we willen leren omgaan met mortieren”, zegt Aghtash op zijn kantoor in Kunduz-Stad. Een uitspraak die klinkt als een noodkreet om een militaire opleiding.
Of Nederlandse politieagenten Afghanen kunnen opleiding tot paramilitairen is de vraag. De Volkskrant schrijft dat de situatie in Kunduz ‘gespannen’ is. De politie en onofficiële gewapende burgerwacht zijn te zwak om zich te verweren tegen de Taliban. De militairen vrezen nog altijd om gezien te worden met ‘westerse’ militairen. De Taliban zwerft ook door de stad en ziet iedereen die bevriend is met het westen als vijand. De Pers: In drie maanden al tachtig politieagenten gedood De Volkskrant: Situatie Kunduz in een woord: gespannen

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

ColorHugo949
ColorHugo94919 jan. 2011 - 11:30

"NIEUWE MISSIE AFGHANISTAN IS AMERIKAANS OPZETJE 19-01-2011 • SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft met stijgende verbazing kennis genomen van het Amerikaanse telegram van 24 februari 2010, dat door Wikileaks aan de NOS is gegeven. Uit het stuk blijkt dat al op de dag van de val van het kabinet, Karel van Oostrom, een naaste adviseur van Balkenende, lieten weten dat hij ‘discrete contacten’ met de Amerikaanse regering en de NAVO zou aangaan om een nieuwe Nederlands missie in Afghanistan mogelijk te maken. " lees meer op: http://www.sp.nl/nieuwsberichten/8413/tw

AlbertRichie
AlbertRichie19 jan. 2011 - 11:30

Als je mortieren nodig hebt ben je geen politie maar een millitie in een burgeroorlog. Nederland heeft niets te zoeken in een Afghaanse burgeroorlog waar de ene warlord even slecht is als de volgende.

rcharel
rcharel19 jan. 2011 - 11:30

Als u Engels leest, dan kan ik u verwijzen naar Tomdispatch.com voor een duidelijke reden waarom Nederland niets te zoeken heeft in Afganistan. http://www.tomdispatch.com/post/175343/tomgram%3A_engelhardt%2C_alien_visitations/

b-man
b-man19 jan. 2011 - 11:30

De missie waar dit kabinet ons in wil rommelen is misschien nog wel gevaarlijker dan de vorige in Uruzgan. De Taliban weet dat de Westerse militairen uiteindelijk wel weer weggaan, maar zal koste wat kost willen voorkomen dat er binnenlandse tegenstanders worden opgeleid en bewapend. Deze missie zal de hoogste prioriteit hebben om aan te vallen. Nederlanders zullen weer zinloos levensgevaar lopen dankzij het "ragfijne spel achter de schermen" van Verhagen en Rutte.

eusie59
eusie5919 jan. 2011 - 11:30

En over een paar jaar weer de roep om een parlementaire enquête over de beslissing naar Afghanistan te gaan.....

matrix2
matrix219 jan. 2011 - 11:30

Mortieren en pantserwagens? Deze man heeft er dus weinig kaas van gegeten. Onze 4 - f16's die Rutte mee gaat sturen zijn veel effectiever dan grondwapens. Het lijkt mij verstandig dat deze politiefunctionaris eens komt kijken in Amsterdam. Daar gebruiken we F-16's om het verkeer te regelen. Grondmortieren zijn zo jaren 20.

KrokoGena
KrokoGena19 jan. 2011 - 11:30

Natuurlijk is de oorlog in Afganistan niet goed nu. Die Amerikanen en wij moeten weg daar. Maar toen die Amerikanen en wij daar nog niet waren en de Taliban verschrikkelijke dingen deed toen heb ik nooit iets gezien van Arnold Karskens. Arnold Karskens schrijft nu heel veel over Afganistan maar toen de Taliban daar in de regering zat heb ik nooit gehoord van hem hoe het daar ging. Meschien mag ik dat niet zeggen maar het viel mij gewoon op.

wiedemeijer
wiedemeijer19 jan. 2011 - 11:30

zouden ze ook aanraden daar een bonnetjes-quotum te hanteren?

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 jan. 2011 - 11:30

Het probleem van de kolonel en meer van dat soort volk in ontwikkelingslanden is dat ze die tanks, terreinwagens, mortieren en zo niet zomaar krijgen, maar dat er altijd een project bij hoort dat past binnen het denkraam van de donor. Dat nemen ze er dan in jezusnaam maar bij en daarom zullen de politie-agenten zich braaf melden voor de cursus, mocht het hele circus toch nog doorgaan. Maar de kolonel heeft zich met zijn concrete vraag erg in de vingers gesneden. Want hij heeft om wapens gevraagd om daarmee een rol te spelen in de machtsconflicten die zijn provincie verdeeld houden. En dat past niet in het plaatje dat je in Den Haag moet ophangen om een meerderheid te krijgen. Zijn superieuren zullen hem wel op zijn sodemieter geven.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jan. 2011 - 11:30

Waarom wil nederland een corrupte regime en politie helpen. Heeft Nederland genoeg geld aan de kant? Zoja! geeft dat geld aan de voedselbanken, er is daar tekort aan alles.

ErnsTT2
ErnsTT219 jan. 2011 - 11:30

"Deze stelling lijkt mij niet juist. Militairen zijn geen mensen die kunnen besturen, dit heeft verleden in voldoende mate bewezen." Oh? Het zijn juist de niet-militairen zoals Bremer Wolfowitz en Bush die de puinhoop in Irak hebben veroorzaakt, doordat ze zonder enige militaire ervaring besloten om het Iraakse Leger te ontslaan. Kun je het je voorstellen, besluiten ze in Washington om 300.000 mensen die gewapend zijn werkeloos te maken, terwijl die 300.000 precies wisten waar al die wapens van Saddam opgeslagen lagen. Gisteren een erg verhelderende documentaire gezien, kon je precies zien waar de beleidsmakers vanuit hun Ivoren torens in het Westen de mist in zijn gegaan. (en dat juist de officieren die er wel zaten af en toe nog iets recht wisten te breien) EN zo stupide is Nederland daar nu ook bezig, ze hebben nu al een aantal incidenten meegemaakt waarin de net opgeleide afghaanse "politieagenten" eenmaal bewapend, voor zichzelf begonnen. Maar daar hoor je alleen wat over op de BBC, op de nederlandse TV zie je dat soort berichten niet, daar word dat weg gecensureerd ! Lees de Leaks eens, dan krijg je een beeld van waar het fout gaat, en dat is niet zozeer op de militaire werkvloer, maar juist in het aansturende managers gedeelte waar politieke machtwellustelingen a la lucassen het voor het zeggen hebben gekregen...

nikita72
nikita7219 jan. 2011 - 11:30

Ik neem aan de de politie-colonel beter weet waaraan de politie behoefte heeft, dan het Nederlandse kabinet.

3 Reacties
daniel565
daniel56519 jan. 2011 - 11:30

Dat klopt ongetwijfeld, maar dat maakt niks uit. We hebben behoefte aan sprookjes, dus sprookjes zullen we krijgen.

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 11:30

Heb al tegen Pet gezegd dat het de kolonel ongetwijfeld om gaat dat zich achtergesteld voelt ten opzichte van Karzai die tenslottte 24 miljoen in zijn zak mocht steken.

ErnsTT2
ErnsTT219 jan. 2011 - 11:30

Yep, die "colonel" weet precies wat ie nodig heeft om de Nederlanders kapot te schieten, en je zult zien dat onze regering hem het waarschijnlijk nog gaat geven ook. Alles voor het heil van de Nederlandse Wapenindustrie, zelfs al kost dat nederlandse jongens het leven :-(((

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jan. 2011 - 11:30

De Afghanen hebben de Russen in de jaren 80 verslagen, de Amerikanen en de NAVO kunnen van de Afghanen niet winnen. Hoe zo ''Wij willen militaire hulp""???? Ik vind logisch als de Afghanen onze militairen willen gaan opleiden!

2 Reacties
HugoSpanje
HugoSpanje19 jan. 2011 - 11:30

Aldus de grote militaire strateeg, gespecialiseerd op het gebied van conflicten in het midden oosten: Generaal Mouktafi.

daniel565
daniel56519 jan. 2011 - 11:30

Sorry, de Amerikanen en de NAVO vechten niet tegen 'de Afghanen'. Ze vechten tegen de Pakistaanse Taliban die Afghanistan hebben bezet en de Afghaanse bevolking op verschrikkelijke wijze hebben onderdrukt. Pakistan heeft de Taliban opgericht met als doel Afghanistan onder de knie te krijgen, dat is in de jaren 90 ook gelukt. De noordelijke alliantie die tegen de Taliban vocht en daarvoor tegen de Soviet Unie, dat zijn Afghaanse strijders. Ze zijn al 40 jaar bondgenoten van het Westen.

fjacobse
fjacobse19 jan. 2011 - 11:30

Wederom een bevestiging van het ongelijk van de PvdA die de politietrainers zonder militaire bescherming naar een oorlogsgebied wil sturen.

4 Reacties
arieroos
arieroos19 jan. 2011 - 11:30

[Wederom een bevestiging van het ongelijk van de PvdA die de politietrainers zonder militaire bescherming naar een oorlogsgebied wil sturen. ] Hoezo wil de PvdA dat ? Dat heb ik ze nog niet horen uitspreken ...

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 11:30

Wederom een prachtige provocatie!

ColorHugo949
ColorHugo94919 jan. 2011 - 11:30

Nee Paul, De regering liegt het Nederlandse volk gewoon voor. Er is helemaal geen sprake van een politiemissie! Er gaan marechausse=militairen op pad met YF 16's! Kunduz is niet veilig het is daar ook gewoon oorlog! http://www.arnoldkarskens.com/index.php?option=com_content&view=article&id=525:groeten-uit-kunduz&catid=89:weblog&Itemid=50

Charta46
Charta4619 jan. 2011 - 11:30

Weet je niet dat ze in Kunduz onder bescherming van de Duitsers komen vallen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2011 - 11:30

Ik zou elkeen willen aanraden even op te letten en eens even te kijken naar die reportage van en over Duitse politietrainers die daar al een hele tijd hebben gezeten. A. bijna 90 % van de mannen die zich aanmelden als adspirant politieman kan lezen noch schrijven B. De helft van die gasten die - gebrekkig - zijn opgeleid vertrekken na afloop van de training om, inclusief wapens, gezellig voor de Taliban te gaan werken, die ze het dubbele betaalt van wat de eigen regering doet. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig. Analfabeten proberen uit te leggen hoe een politie- en juridisch systeem in elkaar dient te zitten. Ze vervolgens een wapen in handen drukken. En ze dan straks als tegenstander voor ons te zien staan? Weet men eigenlijk nog wie destijds de Taliban hebben bewapend, in de strijd tegen de Russen??

1 Reactie
daniel565
daniel56519 jan. 2011 - 11:30

"Weet men eigenlijk nog wie destijds de Taliban hebben bewapend, in de strijd tegen de Russen??" Niemand, want de Taliban bestonden toen nog niet. Wel wat later de Noordelijke Alliantie is gaan heten, dat waren toen onze bondgenoten en dat zijn ze nu nog steeds. De Taliban zijn van veel later en zijn opgericht door Pakistan met als doel Afghanistan voor Pakistan te veroveren nadat de Sovjet Unie was vertrokken. Pakistan is een acroniem van alle gebieden die dat land voor zich opeist: Pashtun, Afghania, Kashmir Sindh en de Tan van Beloetsjistan. De i hebben de Britten er aan vastgeplakt omdat Pakstan niet goed klinkt.

meijerlahn
meijerlahn19 jan. 2011 - 11:30

Een deel van een artikel in de Volkskrant van woensdag 2011: SITUATIE IN KUNDUZ IN EEN WOORD: GESPANNEN "De trainers zijn welkom, maar de inwoners van Kunduz hebben veel argwaan of het gaat helpen om hun provincie stabieler te maken. "Alleen onopgeleide mensen kiezen ervoor bij de politie te gaan. Die kunnen geen ander werk vinden. Ze hebben weinig aanzien," aldus Najibullah, een welbespraakte geschiedenisleraar. De training om politie echt professioneel te maken is veel tekort, vindt hij. "Eén tot twee maanden, dan leer je toch niks? Ze kunnen nauwelijks een pistool vasthouden. Bij jullie duurt een politietraining toch ook twee of drie jaar?'' Als Nederlanders Kunduz echt een goede politiemacht willen geven, die kan zorgen voor stabiliteit, moet er en langdurige training komen en moet het salaris omhoog. "Dan kiezen ook geletterde mensen voor het beroep van agent," zegt leraar Najibullah. "Daar heb je wat aan." "Waar denken de buitenlanders trouwens alle rekruten vandaan te halen? De meeste mensen willen niet bij de politie of het leger, dat is te gevaarlijk."

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann19 jan. 2011 - 11:30

Het gaat ook helemaal niet om de politiemacht, het gaat erom dat Nedrland laat zien dat 'wij' de operaties van de NATO/ISAF (VS) nog volledig ondersteunen. Hopelijk zijn de Nederlandse politiemensen die worden gervraagd om uitzending slim genoeg om dat door te hebben, onderdeel te zijn van een stukje symbool politiek niets meer dan dat.

AlbertHofmann
AlbertHofmann19 jan. 2011 - 11:30

**Om te weten dat je een grote kans loopt om in een lijkenzak terug te keren hoef je niet slim te zijn.** Inderdaad, maar hier blijkt ook uit dat Afghaanse politiemensen verrassend veel weg hebben van hun Hollandsche collega's (even met betrekking op notie van gevaar)...en dat geletterdheit dus weinig uitmaakd :-) Ziet je het al voor u ... automobilisten in Afghanistan controleren of ze hun bomgordel wel omhebben...ik bedoel natuurlijk dat ze geen gordel omhebben.

Echo10
Echo1019 jan. 2011 - 11:30

Als ik de foto zo eens bekijk, kunnen ze beter om een judo leraar vragen...

2 Reacties
bougeluk
bougeluk19 jan. 2011 - 11:30

ja inderdaad!

bougeluk
bougeluk19 jan. 2011 - 11:30

Je had vroeger ook politionele actie. Later bleek het te gaan om oorlogsvoering.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jan. 2011 - 11:30

Het beloofde bijzitje aan tafel van de G-X blijkt dus - in de gedachtegang van een aantal politici - 'noodzakelijk' te zijn om bepaalde deals te kunnen sluiten en afspraken te maken (...). (Volgens mij zijn er zijn genoeg technieken om op afstand te overleggen en vergaderen.) En wat hoor ik toch steeds weer tussen alle bla, bla door ? ''Vrienden' laat je niet in de steek (...). Tja, daar hebben 'ze' wel wat offers voor over ...' Beetje marketing, beetje communicatie. Lintje hier en een lintje daar, veel medeleven en begrip tonen, 'mediale rouwverwerking' instrueren en lullen over 'Eer, God en Vaderland'... 'We' verkopen het wel aan de burgers.

1 Reactie
KrokoGena
KrokoGena19 jan. 2011 - 11:30

Joop, ik begrijp helemaal niets van jou reactie, sorry. Meschien kan je wat meer uitleggen?

Carbinol
Carbinol19 jan. 2011 - 11:30

Je kunt ze ook met kopjes thee en een pakket rozen op pad sturen, maar daar versla je geen moslimfundi's met raketwerpers mee.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik319 jan. 2011 - 11:30

Ik heb nog wat extra aandelen Pickwick gekocht ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2011 - 11:30

Als die mensen zelf om hulp vragen moeten we ze helpen en niet in de steek laten.

1 Reactie
Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 11:30

Je bedoelt dat ook hij een paar miljoen in zijn zak steekt?

Centurion2
Centurion219 jan. 2011 - 11:30

Wat stellen de hier aanwezige tegenstanders van een militaire/politiemissie voor als alternatief? Gewoon maar niets doen?

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil19 jan. 2011 - 11:30

Gewoon maar niets doen? ================= De Amerikanen zijn die oorlog begonnen dus laat ze het dan ook maar afmaken of net als de Russen en andere landen eerder hebben gedaan, hun zegeningen tellen en maken dat ze wegkomen. Ik vind 24 dode militairen voor een klein land als Nederland al een vrij groot offer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 jan. 2011 - 11:30

Er zijn heel heel veel landen waar we niets doen....

Sjaak3
Sjaak319 jan. 2011 - 11:30

Centurion, het beste is dat jij je spierballen daar laat werken. Er wordt gevraagd naar politieagenten. Ik heb geen aanvraag gezien die erop is gericht om militairen te sturen. En zoals u weet 70% van Nederland is tegen + Friesland. Vraag de Politie bonden Vraag de Militaire Vakbonden hoe die er over denken. De oplossing weet u en ik niet. Maar ik weet wel dat men niets van het verleden hebben geleerd. Zie Vietnam, Nog steeds hopeloos verdeeldt, Zie Korea Nog steeds hopeloos verdeeldt. Dus kom maar op zou ik zeggen. Toen Amerika Wapens kon leveren aan de Taliban nota bene Toen Rusland daar orde wou scheppen Waar was Centurion toen. Nu wordt Amerika met hun eigen wapens om de oren geslagen, en Nederland huppelt vrolijk achter deze grootmacht aan. Dwaas

Ellyvara
Ellyvara19 jan. 2011 - 11:30

Het is daar oorlog, dus voer je jaar oorlog of anders ga je weg. Als de oorlog over is (taliban/warlords verslagen) dan stuur je agenten, niet nu.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jan. 2011 - 11:30

Er is daar oorlog, goud, olie en andere bijzondere mijnen. Ik maak uw zin compleet.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 jan. 2011 - 11:30

Kansloze missie. Je kunt het geld ook gelijk door de wc spoelen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann19 jan. 2011 - 11:30

Dat is niet waar...men wil bezuinigen op politie....Afghanistan kan daar bij helpen ligt er helemaal aan hoe gevaarlijk het is.