Joop

Politie kon niet ingrijpen in Staphorst door 'blokkades van tractoren' en 'kraaienpoten'

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1583 keer bekeken
  •  
ANP-458082607

De politie heeft naar eigen zeggen niet kunnen ingrijpen toen racisten demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International in Staphorst aanvielen, omdat de ME werd verhinderd door blokkades van tractoren en kraaienpoten die op de weg lagen.

De voorstanders van de racistische karikatuur Zwarte Piet verzamelden zich zaterdag bij de afrit van A28 en vielen de KOZP-demonstranten en waarnemers van Amnesty International aan. De KOZP-demonstranten waren op weg naar Staphorst om te demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht. Amnesty International stuurde waarnemers. De racistische groep bedreigden de demonstranten en waarnemers, stalen hun bezittingen en beschadigden hun auto’s. Volgens aanwezigen gooiden ze zelfs olie over de onschuldige mensen en hun voertuigen om deze vervolgens in brand te steken. De zes agenten met een politiebus in de buurt van de afrit grepen niet in. 

Volgens de politie werd meteen versterking opgeroepen, maar werd de ME onderweg ‘behoorlijk gehinderd' door verschillende blokkades van onder meer tractoren. ‘’Er zijn op één locatie zelfs kraaienpoten aangetroffen’’, aldus de politie. 

Daarnaast zouden de agenten bij de afrit niet hebben ingegrepen om escalatie te voorkomen. Samen met de meldkamer maakten ze de inschatting dat de demonstranten en waarnemers voor hun veiligheid in de auto konden blijven, terwijl ze op de ME wachtten. Achteraf gezien twijfelt de politie of de juiste beslissingen zijn genomen. Ze betreurt het ‘oprecht’ dat het grondrecht van de KOZP-demonstranten is geschonden. 

Het Openbaar Ministerie zet het onderzoek naar de gebeurtenissen voort. Daarbij maakt het gebruik van de beelden die zijn gemaakt. Onlangs heeft de gemeente aangekondigd een onafhankelijk onderzoek te doen en de politie ‘kritisch’ te zullen kijken naar haar eigen handelen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Satya
Satya24 nov. 2022 - 18:41

Blijf me verbazen over al het gemaar. We zouden elkaar moeten verdedigen tegen dit soort mensen. Geloof in de menselijkheid van de mensen waar je het mee oneens bent, praat niet verhullend, wees direct en geef niet om gekwetste gevoelens maar verdedigen elkaar voor deze extremisten. En ja ik weet het moslims, Afrikanen, linkse mensen kunnen het ook. Helaas is in Nederland extreemrechts normaal aan het worden.

Jan Man
Jan Man24 nov. 2022 - 17:38

Het zijn gewoon militaire tactieken. En daarom juist geen excuus voor de politie om niks te doen en niemand te arresteren. Je zou mogen verwachten dat er wat koppen gaan rollen bij de politie na dit debacle. Er zijn toch mensen die hier verantwoordelijk voor kunnen worden gehouden.

Marcus A.2
Marcus A.224 nov. 2022 - 15:26

Het is definitief voor mij. Ik wil niet langer wit zijn. Blank al evenmin. Zijn er al subsidies voor een zonvakantie? Desnoods in de zak mee naar Spanje.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer24 nov. 2022 - 16:55

Zwart is in de mode nu, en wit even niet. Maar bedenk daarbij, dat wit het tot pakweg 1950 was, en in de USA nog iets langer (maar ook niet veel langer).

Mr Ed
Mr Ed24 nov. 2022 - 19:00

Gelukkig is er een hoop schmink over nu

dirk den boer
dirk den boer25 nov. 2022 - 10:48

Dat kunnen we misschien nog slijten in de Antillen Ed, voor een zacht prijsje en voor een hele tijd in voorraad.

Volrin
Volrin24 nov. 2022 - 13:57

Vind het wel apart dat dit bijna een week later pas bekend wordt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 16:58

E.e.a. moest eerst nog even geregeld worden. Overigens was er volgens berichten 200 man politie aanwezig tegen 150 bij een hoogrisico voetbalwedstrijd.

r v b
r v b24 nov. 2022 - 18:02

150 agenten kunnen een stadion vol aan hooligans in toom houden, maar enkele tientallen gewelddadige racisten is te veel voor ze. Dat komt niet door onkunde, maar door onwil.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis24 nov. 2022 - 12:19

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Karingin
Karingin24 nov. 2022 - 14:37

Bij die quote mag je wel even de bron vermelden. Laat me raden; je onderbuik

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 12:18

Begint steeds meer naar "in vereniging" te ruiken. Gooi artikel 140 WVS er maar tegen aan. Geef ze een enorme douw!

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:10

Eigenrichting is niet de oplossing.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 17:00

"Eigenrichting is niet de oplossing." En toch wordt dat door ihag verdedigt als het tegen bijv. KOZP gericht is.

Dehnus
Dehnus24 nov. 2022 - 11:59

Politie zeurt weer om meer centen en gebruikt "om escalatie te voorkomen" als excuus dat ze of lafaards zijn (En dus mensen op zullen offeren voor hun eigen veiligheid), of het wel leuk vonden dat mensen van kleur aangevallen werden. Die twee keuzes hebben ze. Ze hebben een Pistool, Tazer en ander speelgoed. Een pistoolschot in de lucht gevolgd met "EN NU IS HET AFGELOPEN!" had zeker niet geëscaleerd. Maar goed, kogels zijn voor minderheden bedoelt, dat weten we nu zo'n beetje wel met de Nederlandsche Politie.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 13:03

@dehnus Een waarschuwingsschot mag alleen worden gegeven als de agent ook bevoegd is om daarna gericht te schieten. En schieten op mensen die eieren gooien of een tasje jatten…

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:10

"Maar goed, kogels zijn voor minderheden bedoelt, dat weten we nu zo'n beetje wel met de Nederlandsche Politie. " Wat een badineremde uitspraak weer.

Peterrr3
Peterrr324 nov. 2022 - 14:33

"Maar goed, kogels zijn voor minderheden bedoelt, dat weten we nu zo'n beetje wel met de Nederlandsche Politie. " Ik vind dit nogal een bewering. Hoe vaak wordt er door de politie op minderheden geschoten? Of wordt deze misdaad doodgezwegen in de media, dat ik er daarom nooit over hoor?

Mooie Marc
Mooie Marc24 nov. 2022 - 11:56

Het ging dus om een tegendemonstratie. Nou niet ineens gaan zeuren dat blokkades dan geen geëigend middel mogen zijn nadat dat door velen altijd is verdedigd wanneer Extinction Rebellion, andere activisten bij belangrijke toegangswegen of toegang tot plaatsen, of weer andere activisten dat deden bij tegendemonstraties om anderen in hun vrijheden te beperken en daarbij zelfs geweld niet schuwden. Wat mij betreft is dus in geen geval een demonstratie of tegendemonstratie toe te staan als deze de vrijheden van anderen beperken of als provocatief confronterend ervaren verstoren zoals bij een Sinterklaasintocht of de viering van het einde van Ramadan.

9 Reacties
Marinus C.
Marinus C.24 nov. 2022 - 12:31

Het ging om een Nationalistisch-Sintofiele-Boeren-knokploeg en niet om een groep tegendemonstranten.

Volrin
Volrin24 nov. 2022 - 12:46

"Het ging dus om een tegendemonstratie." Bullshit.

Wakker Dier
Wakker Dier24 nov. 2022 - 13:05

Het blokkeren van mensen om ergens te komen is toch geen tegendemonstratie? Wat niet wegneemt dat een kinderfeest niet de juiste plaats is om voor je volwassenenprobleem te komen demonstreren.

r v b
r v b24 nov. 2022 - 14:16

@Wakker dier: Een sinterklaasoptocht is bij uitstek een plaats om tegen blackfacepieten te demonstreren, vooral als er geprovoceerd wordt met blackfacepieten.

Gio Servas
Gio Servas24 nov. 2022 - 15:47

@Marinus C. Gepaste tegenstanders dus... Sorry hoor dat ik het zo zeg, maar sjonge sjonge sjonge, wat een malotige opmerking weer.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 17:07

""Het ging dus om een tegendemonstratie." Bullshit." Maar wel vakkundig in allerlei versluierende taal verpakt zoals dat van lego verwacht mag worden.

Wakker Dier
Wakker Dier24 nov. 2022 - 21:02

@r v b Ach ja, het feest gaat niet om het plezier van de kinderen van het dorp, het gaat om de gekwetste volwassenen uit Amsterdam, logisch hoor.

Mooie Marc
Mooie Marc24 nov. 2022 - 21:45

Er is geen wezenlijk verschil met m.i. terecht woedende tegendemonstranten die veroorzaakten dat voorgenomen demonstraties bij moskeeën waar het einde van de ramadan gevierd werd door volwassenen en kinderen door burgemeesters terecht werden verboden vanwege het doelcriterium van het risico op gewelddadige ordeverstoring. In beide gevallen hadden die tot alles aanleiding gevende demonstraties op een ander moment en plaats moeten plaatsvinden.

dirk den boer
dirk den boer25 nov. 2022 - 15:41

In China en Qatar en Iran mag je helemaal niet protesteren, het bestaan daar is wel eenvoudig.....geen moeizame vergaderingen en rechtzaken achteraf....

Adaestuo
Adaestuo24 nov. 2022 - 11:48

Het is uiteraard helemaal niet opmerkelijk dat de politie pas bijna een week later dat als een zogeheten verklaring aanvoert. Je hebt als politieagent vijf nachtjes slapen nodig voordat je je dan weer die blokkerende tractoren en ook de kraaienpoten spontaan kan herinneren.

1 Reactie
r v b
r v b24 nov. 2022 - 13:07

Dat moest ook eerst afgestemd worden met de andere agenten, zodat ze hetzelfde verhaal vertellen. Waarschijnlijk is dat verhaal op zijn minst deels verzonnen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 nov. 2022 - 11:48

Onzin dit politie verhaal. Het feit dat deze mensen in staat zijn met een trekker de weg te blokkeren en kraaienpoten kunnen strooien is het gevolg van het feit dat ze al enige jaren ongestoord hun gang kunnen gaan. Als het gebruik van tractoren als actiemiddel wordt toegestaan tref je ze aan bij alle extreem rechtse hobby's. Verder lijkt mij het buitengewoon knullig. De politie wist dat KOZP kwam en als ze niets wisten van deze actie is men daar niet geschikt voor de functie. Er moet daar toch ook iemand zijn die de verschillende whatapp en telegram- groepen volgt. Kortom een ongeloofwaardige smoes voor een laf, dom en weinig integer optreden.

1 Reactie
AltJohan
AltJohan24 nov. 2022 - 14:21

@DaanOuwens: de boeren kunnen hun gang gaan, want er is flink bezuinigd op politie op het platteland. Meer dan in stedelijke gebieden. Lekker goedkoop, maar ook gevaarlijk.

Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 11:43

Tja, dan ben je als politie volkomen weerloos..... Gelukkig hebben we natuurlijk de beelden en foto's nog.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 11:40

Gezien het aantal mensen dat achter de 'tegendemonstratie' blijft staan als legitiem 'middel' ten opzichte van de (in hun ogen) 'kwaal' geeft aan dat rechtsextremisme en rechts geweld redelijk algemeen geaccepteerd lijkt te zijn. Maar noem ze vooral niet 'fout'. Want o-jee dan polariseer je. Dan speel je ze in de kaart. Vrij spel willen ze. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:13

En geldt het tegenovergestelde dan niet?

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 15:05

@IHAG Rechts uit zich heden ten dage veelvoudig middels gebruik van geweld. Je kunt dat op links nu niet hardmaken. Nee dus. Het tegenovergestelde geld nu niet.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 17:10

Nee, helaas niet. Dan komt ineens de vvmu om de hoek kijken.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 11:29

Ik ga sparen voor een tractor. The sky is the limit als je die in je bezit hebt.

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2022 - 11:24

● werd de ME onderweg ‘behoorlijk gehinderd' door verschillende blokkades van onder meer tractoren. ‘’Er zijn op één locatie zelfs kraaienpoten aangetroffen’’, aldus de politie. ● De politie liegt toch niet hé?! Nee hé, dat zou er nog bij moeten komen... Dus, derhalve, concluderend, op aangeven van de politie... Die boerenhufters waren er weer bij natuurlijk, met hun tractoren. Die altijd de politiehand boven het hoofd worden gehouden... En? Nu ook?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2022 - 15:09

Bij de afrit van de A28 stond een politiebusje met zes agenten. In ieder geval uiterst knullig.

Gerygrr
Gerygrr24 nov. 2022 - 11:21

Racisten?

Gompie2
Gompie224 nov. 2022 - 11:15

Ze hebben die gasten met die tractors toch wel meteen op een bon getrakteerd, hoop ik? Ze stonden er toch.