Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie kon niet ingrijpen in Staphorst door 'blokkades van tractoren' en 'kraaienpoten'

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1705 keer bekeken
  •  
ANP-458082607

De politie heeft naar eigen zeggen niet kunnen ingrijpen toen racisten demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International in Staphorst aanvielen, omdat de ME werd verhinderd door blokkades van tractoren en kraaienpoten die op de weg lagen.

De voorstanders van de racistische karikatuur Zwarte Piet verzamelden zich zaterdag bij de afrit van A28 en vielen de KOZP-demonstranten en waarnemers van Amnesty International aan. De KOZP-demonstranten waren op weg naar Staphorst om te demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht. Amnesty International stuurde waarnemers. De racistische groep bedreigden de demonstranten en waarnemers, stalen hun bezittingen en beschadigden hun auto’s. Volgens aanwezigen gooiden ze zelfs olie over de onschuldige mensen en hun voertuigen om deze vervolgens in brand te steken. De zes agenten met een politiebus in de buurt van de afrit grepen niet in. 

Volgens de politie werd meteen versterking opgeroepen, maar werd de ME onderweg ‘behoorlijk gehinderd' door verschillende blokkades van onder meer tractoren. ‘’Er zijn op één locatie zelfs kraaienpoten aangetroffen’’, aldus de politie. 

Daarnaast zouden de agenten bij de afrit niet hebben ingegrepen om escalatie te voorkomen. Samen met de meldkamer maakten ze de inschatting dat de demonstranten en waarnemers voor hun veiligheid in de auto konden blijven, terwijl ze op de ME wachtten. Achteraf gezien twijfelt de politie of de juiste beslissingen zijn genomen. Ze betreurt het ‘oprecht’ dat het grondrecht van de KOZP-demonstranten is geschonden. 

Het Openbaar Ministerie zet het onderzoek naar de gebeurtenissen voort. Daarbij maakt het gebruik van de beelden die zijn gemaakt. Onlangs heeft de gemeente aangekondigd een onafhankelijk onderzoek te doen en de politie ‘kritisch’ te zullen kijken naar haar eigen handelen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.