Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie Keulen loog over inzet agenten op Oudejaarsnacht

  •  
17-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Station Keulen
Tijdens de beruchte Oudejaarsnacht in Keulen zijn er veel minder agenten paraat geweest dan tot nu toe door de politie werd beweerd. De politie verklaarde, toen de massale berovingen en aanrandingen bekend werden dat er bij het station 140 agenten waren ingezet. De Kölner Express heeft achterhaald dat dat aantal niet klopt. In werkelijkheid waren het er bijna de helft, 80 man. Dat aantal werd na middernacht nog verminderd omdat een deel van de aanwezige agenten werd overgebracht naar andere delen van de stad. In de nacht, na de jaarwisseling, vonden de meeste vergrijpen plaats.
Na de ongeregeldheden is alle aandacht uitgegaan naar de – vermoedelijke – daders en vooral hun etnische achtergrond. Dat werd gevoed door anonieme politiebronnen die klakkeloos door media werden opgevoerd. Die anonieme bronnen schoven de schuld op vluchtelingen en gaven daarmee het publieke en politieke debat over de vluchtelingenstroom een beslissende draai. Er werd ook gesuggereerd dat er sprake was van een doelbewust georganiseerde orgie van geweld. Later werd duidelijk dat de verdachten geen vluchtelingen waren maar notoire veelplegers die al langer voor veel overlast zorgden. Van een tevoren goed georganiseerde geweldsexplosie bleek vooralsnog geen sprake.
Al langer bestond het vermoeden dat vanuit politiekringen werd getracht het eigen organisatorische falen, waardoor de criminaliteit volledig uit de hand kon lopen, te maskeren. Aanvankelijk wilde de politie slechts 40 agenten inzetten in het gebied. Andere politie-onderdelen sloegen daarop intern alarm en waarschuwden dat er op Oudejaarsavond rekening moest worden gehouden met een golf van criminaliteit. Het advies om meer agenten in te zetten werd echter grotendeels genegeerd door de korpsleiding. Een lopend parlementair onderzoek naar de Keulse Oudejaarsnacht moet boven water krijgen wat er allemaal mis is gegaan en waarom.
Volgens de politie zijn de verkeerde cijfers een gevolg van een interpretatiefout. Alleen alle beschikbare ME werd naar het stationsplein gestuurd en niet zoals eerder gemeld alle beschikbare agenten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.