Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie intimideert ouders die met kinderen naar A12 gingen, tot woede van Veilig Thuis: 'Demonstreren is geen kindermishandeling'

  •  
11-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8123 keer bekeken
  •  
blokkade

De politie heeft naar eigen zeggen “tientallen” minderjarigen aangehouden die met hun ouders in Den Haag aan het protesteren waren tegen de planetaire vernielzucht van het kabinet. Van vrijwel al die aanhoudingen is melding gedaan bij Veilig Thuis, een standaardprocedure, aldus de politie. Veilig Thuis zelf is met stomheid geslagen en ook allesbehalve blij met de actie van de politie. De organisatie benadrukt: “Demonstreren is géén vorm van kindermishandeling”.

Veilig Thuis, een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, is dan ook niet van plan ook maar iets met de meldingen van de politie te doen. Hoewel de politie doet voorkomen of de meldingen een standaardprocedure zijn, zegt Veilig Thuis nooit eerder te hebben gezien dat dit na demonstraties gebeurt.

Woordvoerder Onno Aerden laat tegenover NRC weten de indruk te hebben dat “een melding als een soort dreigement” wordt ingezet en zegt: “Een melding doen bij Veilig Thuis is geen strafmaatregel, en zo moet het ook niet worden ingezet.”

In de app-groepen van Extinction Rebellion wordt al enkele dagen gerept over de dreigementen van de politie. Ouders zeggen daar zich door de politie onder druk gezet te voelen om te stoppen met demonstreren. Walter Fernandes, van Het Pedagogisch Collectief, een groep pedagogen die Extinction Rebellion steunt, spreekt van een “schandalige ontwikkeling”: Deze ouders maken de ingewikkelde morele keuze om met hun kinderen te demonstreren ni”et voor niks. Het gaat ze om hun toekomst.”

Extinction Rebellion is bezig aan een permanente blokkade van de A12 bij Den Haag om van de overheid te eisen dat de subsidies aan de fossiele industrie worden stopgezet. Maandag was de derde dag op rij dat er werd gedemonstreerd. Daarbij werden tweehonderd activisten aangehouden. Zondag waren dat er iets meer, namelijk vijfhonderd. Zaterdag was de politie het ijverigst, toen werden 2400 demonstranten aangehouden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.