Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Politie doodt zwarte man in Kentucky, laat lichaam 12 uur liggen

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
davidmcatee
De politie van Louisville, Kentucky heeft maandagochtend kort na middernacht de 53-jarige David McAtee gedood. Het lichaam van de zwarte man bleef tot na het middaguur op straat liggen, bericht The Intercept.
McAtee kwam om het leven toen de National Guard en lokale agenten probeerden demonstranten uiteen te drijven. Volgens hoofdcommissaris Steve Conrad openden agenten het vuur nadat ze naar eigen zeggen zelf werden beschoten.
De agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van McAtee, hadden hun bodycams niet aan. Dat is in strijd met de regels. De burgemeester van Louisville, Greg Fischer, heeft hoofdcommissaris Steve Conrad inmiddels ontslagen. Twee agenten zijn op non-actief gesteld. De National Guard heeft een eigen onderzoek ingesteld.
McAtee had een barbecuezaak naast de parkeerplaats waar hij werd neergeschoten. De 53-jarige stond erom bekend dat hij eten weggaf, onder meer aan politieagenten, meldt de Louisville Courier Journal. “Mijn zoon deed niemand kwaad”, aldus zijn moeder Odessa Riley.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

OlavM
OlavM2 jun. 2020 - 13:28

OlavM 2 juni 2020 at 15:27 [De agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van McAtee, hadden hun bodycams niet aan. Dat is in strijd met de regels.] Dit op zich al kan aanleiding zijn tot ernstige vermoedens. Hoe kan dit, juist in de huidige toestand, “vergeten” worden? Of wil men eigenlijk “de vrije hand” hebben? En natuurlijk werden de agenten naar eigen zeggen zelf eerst beschoten. Verhaal geheel conform het standaard-boekje. [De 53-jarige stond erom bekend dat hij eten weggaf, onder meer aan politieagenten,…..] Dit maakt het extra wrang. En dan het lichaam twaalf uur laten liggen! Hoe schandelijk kan je het maken!

1 Reactie
poeslief
poeslief2 jun. 2020 - 13:47

Vrijwel mee eens (het kan verkeren), "En natuurlijk werden de agenten naar eigen zeggen zelf eerst beschoten. Verhaal geheel conform het standaard-boekje." Wat betreft deze aanname ben ik het met je oneens Olav. Te stellig. Zou kunnen dat men idd eerst zelf beschoten is, wel is het zo dat hun niet functionerende bodycam aanleiding geeft tot plaatsten van grote vraagtekens, maar het is geen bewijslast. Vreselijk land. Moeten we niks van willen overnemen, wel veel lering trekken uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2020 - 11:17

Het getuigt sowieso van respectloosheid een lichaam zolang te laten liggen. Vreselijk dat er weer iemand is omgekomen door politiekogels. Voor het overige wacht ik af. Maar als je bodycam niet aanstaat zegt dat wel iets, nl. op z'n minst dat als er iets gebeurt door jouw toedoen, je dat niet gefilmd hebt of wil hebben. Het enige andere zou kunnen zijn, vergeten in de chaos. Echter als je met kogels om je heen gaat schieten op een massa mensen dan zegt dat iets over je gedrag en het risico dat je neemt, waar je blijkbaar ongevoelig voor bent. In ieder geval zal het vertrouwen in de rechtsstaat er logischerwijs niet zijn, ik begrijp dat volkomen. Er wordt daar zo snel naar wapens gegrepen dat een mensenleven er blijkbaar weinig toe doet.

3 Reacties
poeslief
poeslief2 jun. 2020 - 14:00

"rechtsstaat" ? In de VS? Sinds wanneer Minous? Scheve verhoudingen kromstaat. Afrekencultuur pur sang. Winnaars, hun hulpjes en de rest. Verder geen aanmerkingen :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2020 - 17:41

Poeslief Als je refereert aan een rechtsstaat zegt dat op zich niets over het wel dan niet aanwezig zijn daarvan. Het is een mikpunt niet meer en niet minder. Ik heb dus niet gezegd dat er in de VS een rechtsstaat is in de positieve zin van het woord.

poeslief
poeslief3 jun. 2020 - 9:19

@Minous Ik snapte je al. Is een manier van me om met zulk soort tragiek waar geen end aan schijnt te komen om te kunnen gaan zonder de hele dag in tranen door te brengen.

Dongen2
Dongen22 jun. 2020 - 8:31

'McAtee had een barbecuezaak naast de parkeerplaats waar hij werd neergeschoten. De 53-jarige stond erom bekend dat hij eten weggaf, onder meer aan politieagenten, meldt de Louisville Courier Journal. “Mijn zoon deed niemand kwaad”, aldus zijn moeder Odessa Riley.' Gelukkig wordt er een betrouwbare bron aangehaald om aan te tonen dat er niks mis was met deze man, zijn bloedeigen moeder. Dit doet me denken aan een scene van de film Goodfellas. Drie gangsters gaan bij de moeder van de gangster gezellig eten, terwijl er een man in de kofferbak ligt die ze na het avondeten gaan begraven in de bossen. Waarom kunnen we niet gewoon even afwachten tot de feiten boven tafel komen? Waarom moet de berichtgeving al zo gedraaid worden, zodat het zonder aantonende feiten al lijkt alsof de donkere man nooit een vlieg kwaad zou doen en de agent een racistische cowboy? Misschien een newsflash voor sommigen: Er zijn heel veel mannen die een schat zijn bij hun moeder, maar daarbuiten niet deugen.

5 Reacties
Auslander
Auslander2 jun. 2020 - 9:22

@ Dongen “Waarom kunnen we niet gewoon even afwachten tot de feiten boven tafel komen?” Jij doet zelf voorbeeldig de tegenovergestelde! Jij maakt de man verdacht en zijn dood gerechtvaardigd!

Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 9:26

Bodycam niet aan (waarom niet????). Een slachtoffer wat uren op straat ligt maar jij gaat een totaal niet terzake doende vergelijking met Goodfellas maken. De enige overeenkomst tussen de scene en wat jij beschrijft is de aanwezigheid van een moeder. Jij preekt zo graag eerst te willen afwachten, wat correct is. Maar in je laatste zin wat ook werkelijk niet ter zake doende is geef jij je voorkeur voor de politie tussen de regels door perfect neer. Iemand is doodgeschoten is en ligt uren als een hond op straat maar een ander verdraait volgens jou de berichtgeving. Zucht!!!

Richard58
Richard582 jun. 2020 - 9:46

Dongen volgens mij doe jij nu precies wat jij anderen vraagt niet te doen, door te beginnen maken over Goodfellas. Jij suggereert zelf iets.

Dongen2
Dongen22 jun. 2020 - 10:07

Ik geloof dat jullie het niet helemaal begrijpen. Deze reactie plaats ik in de context van een gebeurtenis waarbij een onschuldige donkere man met een nekklem om het leven is gebracht door een politieagent. Daarbij staat onder dit bericht als tag Black Lives Matter, die zeggen op te komen voor donkere onschuldige mensen die slachtoffer zijn geworden van politiegeweld. Of de man in deze situatie onschuldig is, weet niemand. Toch is de berichtgeving zo, door het erbij halen van de moeder, dat in ieder geval het slachtoffer niks verkeerd gedaan heeft. Mijn punt is dat we dat niet zeker kunnen stellen, maar toch wordt er al een frame gecreëerd waarbij de donkere man volledig onschuldig is en de agent een cowboy. Dat is gewoon zeer suggestief en is alleen bedoeld om een bepaald sentiment te voeden. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer er bv een Marokkaanse Nederlander doodgeschoten zou worden door de politie en dat je in de berichtgeving heel erg gaat benadrukken dat de man door zijn omgeving gehaat zou worden en dat hij eerder zich schuldig heeft gemaakt aan een roofoverval. Ik heb geen voorkeur voor de politie maar voor de waarheid. Ik vind het ook opvallend dat een man 12 uur lang voor dood achtergelaten wordt. Dat er iets niet klopt lijkt me duidelijk. Maar een racistische daad? Laten we dat even afwachten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jun. 2020 - 15:25

Dongen 2 juni 2020 at 12:07 [ Of de man in deze situatie onschuldig is, weet niemand. ] En dat doet er ook niet toe. Bodycamloze politiemensen hebben hem gedood en daarna 12 uur laten liggen. Dat is wat hier aan de kaak wordt gesteld. Wat jij doet is blaming the victim. Waarbij jij zelf die blame er alvast maar bijverzint.

Norsemen
Norsemen2 jun. 2020 - 7:47

Je merkt het aan de reacties van Republikeinen, je merkt het aan de reacties van sommigen hier op Joop. Ze vinden het wel vervelend dat er af en toe een onschuldige zwarte wordt neergeschoten, maar dat is lang niet zo erg als de rellen die er nu zijn. Met zo'n gedachtegang weet je wel dat black lives niet matters en dat er helemaal niets gaat veranderen.

13 Reacties
Jorah
Jorah2 jun. 2020 - 8:27

Wat een kwaadsprekerij. Mensen vinden het wel degelijk ontzettend erg als onschuldigen om het leven komen door (politie) geweld. Het is niet of het een of het andere veroordelen. Je kan gewoon beide veroordelen. Het is ook geen wedstrijdje verplassen wat het ergst is. Dat is wat jij ervan maakt. Welk doel dient dat?

Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 9:27

Jorah Waarom is het kwaadsprekerij en waarom voel jij je hierdoor blijkbaar aangevallen.

Auslander
Auslander2 jun. 2020 - 9:28

@ Jorah “Je kan gewoon beide veroordelen.” Jij bedoelt (bijvoorbeeld) men moet Pim Fortuyn en Vvd Graaf allebei veroordelen? Van onzin wordt niemand wijzer!

Jorah
Jorah2 jun. 2020 - 11:25

Auslander. Goed voorbeeld haal je aan. Pim Fortyun kan je prima veroordelen op zijn mening (alhoewel het vrije woord niet helemaal past in het vergelijk) en ook zijn moordenaar Volkert vd Graaf veroordelen om zijn daad. Het is niet zo dat als je Volkert veroordeelt om zijn daad je het automatisch eens bent met Pim. En andersom om ook niet. Als je tegen de mening van Pim bent ben je niet automatisch voor de daad van Volkert. De of/of stelling die Norsemen hier poneert is een valse tegenstelling. Een klassieke drogreden.

badgast
badgast2 jun. 2020 - 12:48

Hoor ik Jorah nu een combinatie doen van whataboutism en Trump parafraseren? "Very bad people on both sides"?

OlavM
OlavM2 jun. 2020 - 13:27

[De agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van McAtee, hadden hun bodycams niet aan. Dat is in strijd met de regels.] Dit op zich al kan aanleiding zijn tot ernstige vermoedens. Hoe kan dit, juist in de huidige toestand, "vergeten" worden? Of wil men eigenlijk "de vrije hand" hebben? En natuurlijk werden de agenten naar eigen zeggen zelf eerst beschoten. Verhaal geheel conform het standaard-boekje. [De 53-jarige stond erom bekend dat hij eten weggaf, onder meer aan politieagenten,.....] Dit maakt het extra wrang. En dan het lichaam twaalf uur laten liggen! Hoe schandelijk kan je het maken!

OlavM
OlavM2 jun. 2020 - 13:28

Sorry! Verkeerd geplaatst.

Jorah
Jorah2 jun. 2020 - 13:29

Badgast, je hoort mij het redelijke midden vertegenwoordigen. Ik ben tegen racisme en tegen plunderingen en rellen. Wat Trump wel of niet voor mening heeft interesseert mij weinig.

OlavM
OlavM2 jun. 2020 - 13:33

@ Jorah: [....dat men het heeft over plunderingen, antifa, links extreem geweld, enz.....] Dat is een Trump-frame dat met graagte klakkeloos wordt nagebauwd. Het zijn juist vooral extreem-rechtse groepen die geweld toepassen. Twitter heeft dan ook ingegrepen: “A Twitter account that tweeted a call to violence and claimed to be representing the position of “Antifa” was in fact created by a known white supremacist group, Twitter said Monday. The company removed the account.” {https://edition.cnn.com/2020/06/02/tech/antifa-fake-twitter-account/index.html)

Norsemen
Norsemen2 jun. 2020 - 14:19

Jorah, wat jij doet, en Trump en de republikeinen ook, is een excuus verzinnen om het probleem niet aan te pakken. De zwarten in de US die nu aan het rellen zijn verpesten het niet voor zichzelf. Het was al verpest voor ze en door opvattingen zoals de jouwe zal dat zo blijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2020 - 18:54

Paul250371 Het is kwaadsprekerij als je een ander iets in de mond legt!

Auslander
Auslander2 jun. 2020 - 23:23

@ Jorah Ik blijf toch zitten met de vraag wat moet ik bij de gedode zwarte man veroordelen!

Norsemen
Norsemen3 jun. 2020 - 6:34

@Minous En wat leg ik anderen in de mond dan?