© cc-foto: sspiehs3
Meer over:
coronamaatregelen, social distancing, kerk, zingen, nieuws, duitsland, godsdienstvrijheid, mondkapjesEn dat met de CDU in de deelstaat-regering. Daar kunnen CDA en CU een voorbeeld aan nemen. Wat het is een fabeltje dat onze grondwet verbiedt om vanuit de volksgezondheid regels te stellen aan kerkdiensten; het enige dat daarcvoor nodig is is een wet waarin dat wordt vastgelegd. Hoogtijd voor een initiatief-wetsontwerp vanuit de Kamer.
“Johann: En al helemaal niet, als mogelijke oplossingen daarvoor niet zijn uitgeput. Dat is in sommige gevallen zelfs niet geprobeerd. Te denken valt aan het opsplitsen van kerkdiensten in meerdere diensten.” Dat gebeurt ook volop hoor, er is geen kerk die diensten op reguliere wijze laat doorgaan. Of heeft u daar voorbeelden van? De politie greep ook niet bij de demonstratie in Haarlem waar mensen hutje mudje zonder mondkapje bij elkaar stonden. Ook daar de afweging tussen grondrecht op vrijheid van demonstratie en op te leggen beperkingen door de overheid. Dit is breder dan alleen kerken, hoewel de discussie zich daar op deze site - voor mij wat onbegrijpelijk - steeds op toespitst. Feit is dat elke Corona besmetting in Nederland te herleiden is tot een moment waarbij de voorschriften niet in acht zijn genomen. Dit kan tijdens een kerkdienst zijn, maar de serieuze getallen komen daar echt niet vandaan. De focus op de kerken is wel begrijpelijk maar ook wat hypocriet en eenzijdig dus. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/278631/de-peiling-staat-het-grondrecht-om-te-demonstreren-boven-de-volksgezondheid
Feit is dat elke Corona besmetting in Nederland te herleiden is tot een moment waarbij de voorschriften niet in acht zijn genomen, maar dat je daar beter geen voorbeelden van kunt geven, want dan ben je hypocriet.
En dat je daardoor de dood van anderen op je geweten kunt hebben, als je tenminste een geweten hebt. Die mensen in die kerk zeggen van wel. Ik waag dat te betwijfelen.
“The Apple: maar dat je daar beter geen voorbeelden van kunt geven, want dan ben je hypocriet.” Daar mag je best voorbeelden van geven, maar de eenzijdige focus op de marginale bijdrage die kerken hier mogelijk in leveren valt op. Anti religieus sentiment speelt ontegenzeggelijk een rol. Zie ook de voortdurende berichtgeving over rellen in “christelijke dorpen”.
Je zou ook bij de ingang iedereen kunnen testen die deel wil nemen aan de kerkdienst.
he Apple En dan, dan willen ze morgen een dance-festival, de cafe's open etc..etc..en wie gaat er dan al die testen afnemen?
Ik denk dat het hier ook zou kunnen, absoluut verbod op kerkdiensten niet, maar wel restricties zoals groepsgrootte en dragen van mondkapjes. Hier wordt door juristen verschillend over gedacht, zou interessant zijn als een kerklid in Duitsland dit aan de rechter voorlegt, tot dan weet niemand het zeker. Zeggen dat het zondermeer kan is tekort door de bocht, wel degelijk een spanningsveld. Er is behoefte aan jurisprudentie. Blijft staan dat het maar helemaal de vraag is of kerkdiensten de toename van besmettingen afdoende verklaren. Hoe christelijke dat soort dorpen in ogen van stedelingen ook is, ook daar gaat (zeker nu) een veel groter deel niet naar de kerk dan wel. De relatief grote gezinnen en dorpscultuur speelt m.i een grote rol. Eerder werd dit ook al als verklaring aangevoerd voor hoger aantal besmettingen bij Nederlanders met migratieachtergrond.
Elk recht wordt begrensd door andere rechten; ook grondrechten. Het valt niet in te zien, dat dat voor dit ene grondrecht niet zou gelden. Bijvoorbeeld, zoals nu, door een levensbedrijgende pandemie. In dit geval wordt niet zo zeer de vrijheid van godsdienst, als wel de gemeenschappelijke uitoefening ervan beperkt; let wel beperkt, niet verboden. En al helemaal niet, als mogelijke oplossingen daarvoor niet zijn uitgeput. Dat is in sommige gevallen zelfs niet geprobeerd. Te denken valt aan het opsplitsen van kerkdiensten in meerdere diensten. Het argument van de godsdienstvrijheid wordt in die gevallen misbruikt .
johannn Gewoon dezelfde regels die van toepassing zijn op normale mensen ook toepassen op religieuzen. Dat is helemaal niet zo moeilijk lijkt me, en je hoeft ook niet meer energie te verspillen aan het faciliteren van wolkenridder-LARP-verenigingen.
" In Nederland vinden er diensten plaats met een veelvoud daarvan. Zo waren er in Urk en Staphorst met Kerst kerkdiensten met honderden aanwezigen." En maar vol blijven houden daar, dat hun enorme hoge besmettingsgraad daar niets mee te maken heeft. 'De besmettingen vinden plaats in de huiselijke kring'. Ze hebben ook grote gezinnen. Niemand vraagt zich af, WIL zich afvragen, hoe die besmetting dan in die huiselijke kring komt.
Maar in NL hebben we "vrIJhEid van goDSdIEnSt".
@GoudenBergen VvG is een overbodig concept wat allang geleden vervangen had moeten zijn door nieuwe, verbeterde concepten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Die speciale vermelding is nergens voor nodig. Wat erger is, is dat onze rechtschristelijke regering VvG schaamteloos misbruikt om de eigen achterban extra privileges toe te kenen. Dat laatste heeft niets te maken met VvG. Sterker nog, aangezien de regering ook nog eens bepaald welke religies voorgetrokken worden, heeft NL meer weg van een land met staatsreligies dan een seculier land. Het is heel simpel. Als je hooguit met 30 mensen mag samenkomen, dan geld dat ook voor religieuzen. [punt]
@Marinus Los van dat VvG een overbodig concept is, hebben de religieuzen zich deze positie met geweld en onderdrukking toegeëigend.
@Marinus, dat achterban verhaal als motief om niet te grijpen geloof ik niet zo, ben zelf ingevoerd in deze wereld met veel directe familie die normaliter zondags naar de kerk gaat. Een meerderheid van de kerkgangers zou begrip hebben voor strengere restricties, denken hier niet anders over dan u en ik en houden zich daar nu ook al vrijwillig aan. Geloof helemaal niet dat dit electoraal gewin oplevert, eerder omgekeerd. Christenen zijn er in veel soorten en maten, een grote meerderheid is gematigd en ging sowieso al niet perse wekelijks naar de kerk.
Dat het artikel van de Vrijheid van godsdienst nog steeds nodig is, blijkt wel aan het toenemende aantal anti-religieuze reacties op de fora. Godsdienst wordt door velen niet als een acceptabele vrije levensovertuiging erkend. Het heeft die extra bescherming dus helaas nodig. .
@johannn @Jaco38 Het is tijd dat alle mensen die pal staan voor de Vrijheid van Godsdienst en van Onderwijs, samen gaan werken om deze vrijheden te behouden. Christenen, joden, moslims, hindoe's en andere gelovigen hebben uiteindelijk dezelfde belangen tegenover de seculieren. @Marinus en @Norsemen hebben beiden een uitgesproken hekel aan christenen, die waarschijnlijk zijn oorzaak vindt in vroegere frustraties. Daardoor komen zij, ironisch genoeg, uiteindelijk in hetzelfde onverdraagzame antireligieuze kamp terecht als Geert Wilders. Gevaarlijke onverdraagzame mensen.
@Goudenbergen Ik heb geen hekel aan christenen maar aan het christendom (en islam en alle andere religies).
@johann Waar haal je toch het idee vandaan dat een mening dom en achterhaald vinden betekent dat je het wil verbieden? Anderen iets willen verbieden alleen omdat ze er zelf een probleem mee hebben is toch typisch iets voor religieuzen zou ik zeggen.
@johannn Ik ben oprecht verbaasd dat jij pleit voor vrijheid van godsdienst.
@Johannn Vrijheid van godsdienst wordt voldoende gegarandeerd door dingen als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. De speciale vermelding van godsdienst heeft er alleen maar toe geleid dat bepaalde groepen religieuzen , met behulp van de rechter en de politiek, zichzelf privileges toekennen. Religieuzen worden dan ook niet bedreigt of vervolgt, ze krijgen juist een voorkeursbehandeling. En daar moeten we van af. Je gejank is nergens voor nodig. Ik wil religie niet verbieden, ik wil dat het dezelfde status krijgt als iedere andere ideologie. Maar natuurlijk voelen religieuzen zich al heel snel vervolgt. Dat begint al als je ze verbied om anderen lastig te vallen met hun religie. De toenemende negatieve reacties op forums zijn onder andere een gevolg van de voorkeursbehandeling die religieuzen zichzelf toegekend hebben. Dat steekt en daardoor worden mensen chagrijnig en soms ook onredelijk en kort door de bocht. En religie verdient geen voorkeursbehandeling. Het is gemiddeld genomen irrationele onzin die vooral dient als een soort van mentale masturbatie. Jezelf beter voelen dan de rest en dus vinden dat je meer mag. Goudenbergen "@Marinus en @Norsemen hebben beiden een uitgesproken hekel aan christenen, die waarschijnlijk zijn oorzaak vindt in vroegere frustraties" Dat doet niet ter zake, we komen beide met argumenten, en i.p.v. die argumenten te adresseren speel je op de man. @Jaco Onze rechtschristelijke regering, die aan de macht is gekomen door massale steun van Christenen, steunt en faciliteert de voorkeursbehandeling van Christenen, Ik trek dan gewoon conclusies hoor.
In het meest religieuze land van West Europa (op Ierland na) valt het blijkbaar wel te regelen dat je met maximaal 20 mensen in een kerk mag.