Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie blijft omstreden nekklem gebruiken, past training aan

  •  
30-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Weer protest bij politiebureau Schilderswijk

© 2015-07-01 21:49:01 DEN HAAG - Op de grond voor het politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk ligt een flyer met daarop Justice for Mitch Henriquez. Honderden betogers kwamen wee

Vorig jaar kwam de Arubaan Mitch Henriquez, die op vakantie was in Nederland, om het leven nadat de politie hem hardhandig had aangehouden bij een Haags festival. Behalve klappen op de neus, zette de politie ook op onjuiste wijze pepperspray in en gebruikten agenten de omstreden nekklem. Die nekklem leidde uiteindelijk tot zuurstofgebrek. Toen Henriquez na drie minuten van trekken, vuistslagen en drukken met de wapenstok op zijn achillespezen in de boeien werd geslagen, bewoog hij niet meer.
De politie heeft nu besloten de nekklem in de toekomst te zullen blijven gebruiken, wel is besloten de training aan te passen. Na drie maanden van oefenen heeft de politie dat nu naar buiten gebracht. De opleiders gaan nu nadrukkelijk in op het verschil tussen hoe je de nekklem kunt gebruiken, zonder iemand dood te wurgen. Ook is er binnen de training meer aandacht voor de zogenoemde ‘regierol’ bij het toepassen van politiegeweld:
"Daarbij neemt steeds één politiemedewerker de regierol op zich om het overzicht te bewaren. Zo zien agenten ook in hectische situaties of de betrokkene zich nog steeds verzet tegen de aanhouding, maar ook of deze zich probeert te ontworstelen aan verstikking. Dit voorkomt hachelijke situaties."
Twee van de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez worden verdacht van doodslag, dan wel dood door schuld. De drie overige agenten hebben volgens de Officier van Justitie geen geweld gebruikt dat bijgedragen heeft aan de dood van Henriquez, wel valt hen plichtverzuim te verwijten.
Eerder overleed ook Wensley Udenthout naar verluidt door gebruik van de nekklem door politie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.