Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie arresteert racistische nepsinterklaas na Zwarte Piet-gerelateerd geweld

  •  
05-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5290 keer bekeken
  •  
8227097119_13369bdde2_k

© cc-foto: Gerard Stolk

De politie heeft een 56-jarige man uit Bunschoten opgepakt die zich vermomde als Sinterklaas om racistische oproepen tot geweld te verspreiden. Een video van de nepsinterklaas werd dit weekeinde massaal gedeeld in Bunschoten-Spakenburg. Het begon met een incident rond racistisch uitgedoste Zwarte Pieten die zaterdag op de markt in de conservatieve gemeente paradeerden. Een 20-jarige man uit Rotterdam kreeg daarbij een racistische opmerking naar zijn hoofd. Dat conflict liep uit op een handgemeen met een man (62) en een vrouw (59) waarbij allen gewond raakten. De politie arresteerde het slachtoffer van racisme wegens openlijke geweldpleging.

Op sociale media verscheen na het incident een filmpje waarin een als Sinterklaas verklede man oproept tot geweld tegen een man die "het kinderfeest verpest" zou hebben. De Sint vraagt inwoners om die "smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde". "Je mag alles met hem doen wat je wil, laat geen haar van hem heel", voegt hij daaraantoe. De politie laat het er niet bij zitten. Niet alleen 'Sinterklaas' wordt gezocht, ook de makers en verspreiders van het filmpje. Volgens de politie is er sprake van eigenrichting en aanzetten tot geweld, haat en discriminatie. Een 56-jarige man uit Bunschoten is zaterdag al aangehouden omdat hij de video op sociale media heeft gedeeld.

cc-foto: Gerard Stolk 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines6 dec. 2022 - 12:44

Na eerder al een hele reeks aan gearresteerde KOZP-demonstranten en kopstukken daarvan als Afriyie, Akwasi, Gario, leden van de Grauwe Eeuw vanwege bedreigingen, geweldspleging, of ordeverstoring zijn er dus ook een hele reeks arrestaties geweest onder partijen die tegenover hen staan. Triest gedoe allemaal.

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 14:07

behalve dan dat de door jou genoemde arrestaties allemaal onrechtmatig zijn verklaard door de rechter, maar dat zeg je er niet bij.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk6 dec. 2022 - 15:44

Die arrestaties waren ook bedoeld om een voorbeeld te stellen.

Jozias2
Jozias27 dec. 2022 - 7:40

@oproerkraaier Dat is niet waar. De voorman van de grauwe eeuw is meerdere malen door de rechter veroordeeld. Akwasi is schuldig en heeft dat erkend maar zijn zaak is voorwaardelijk geseponeerd mede omdat hij excuses heeft aangeboden. Ook affriye is veroordeeld. Wat in 2019 door de hoge raad is bevestigd. Dus hoezo waren alle aanhoudingen onrechtmatig?

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2022 - 10:28

@ Jozias2 Jij schrijft: Dus hoezo waren alle aanhoudingen onrechtmatig? Jij refereert niet aan de aanhoudingen maar aan andere acties. Oproerkraaier wijst naar de KOZP acties tijdens normale demonstraties. Jij gebruikt enkele excessen om de demonstraties van KOZP verdacht en onwettelijk te maken. Je laat jezelf weer van je beste kant zien.

Jozias2
Jozias27 dec. 2022 - 11:06

@daan Ik refereer naar de uitlatingen van akwasi op de Dam, de bedreigingen en oproepen tot geweld door de grauwe eeuw over Sinterklaas en affriye is in Gouda aangehouden tijdens een Kozp betoging: “Voor het incident in Gouda moest Afriyie in 2016 voor de rechter verschijnen, waar hij werd vrijgesproken.[18] Maar in het hoger beroep achtte de rechter het bewezen dat Afriyie zich met geweld heeft verzet tegen een brigadier van de politie Eenheid Den Haag.[19] Ten gevolge van het geweld van Afriyie heeft de opsporingsambtenaar lichamelijk letsel opgelopen.[19] Afriyie werd veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro en tot een onvoorwaardelijke betaling van een schadevergoeding van 500 euro voor de immateriële schade. Afriyie ging in cassatie tegen het Hoger Beroep, maar op 28 mei 2019 werd de uitspraak van het Hoger Beroep bevestigd door de Hoge Raad.” Dit is waar ik naar verwijs en wat ik onderbouw. Kortom: niet alle aanhoudingen waren onrechtmatig. Of bedoel je te zeggen: alle aanhoudingen waren onrechtmatig behalve de rechtmatige aanhoudingen?

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines7 dec. 2022 - 14:29

Nu laat ik dus duidelijk zien dat er aan beide zijden een behoorlijk aantal arrestaties heeft plaatsgevonden wat een eenvoudig feit is. Of daar ook vervolging en zelfs veroordelingen uit volgden is een andere zaak maar ook die zijn aan beide zijden gerechtvaardigd voorgekomen. Daan Ouwens tegenwerping naar Jozias begrijp ik al helemaal niet: "Jij gebruikt enkele excessen om de demonstraties van KOZP verdacht en onwettelijk te maken." Andersom geldt net zo goed dat enkele excessen gepleegd door een relatief klein aantal mensen staat tegenover een veel groter aantal mensen wat geen moeite heeft met de Zwarte Piet en zich duidelijk tegen KOZP verklaart.

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2022 - 14:56

@ Jozias2 Jij schrijft: Ik refereer naar de uitlatingen van akwasi op de Dam, Dat was niet waar oproerkraaier refereerde zoals jij wel begreep. Hij verwees naar hun normale demonstraties. En de manier waarop jij reageerde was ver onder de maat. Net zoals deze toevoeging van jou trouwens. Je schrijft nu dingen op die niet door oproerkraaier of mij ter discussie zijn gesteld. Het is niet onverstandig ook je tegenstanders met een zekere mate van oprechtheid te benaderen. Jij doet dat bewust hier niet.

Jozias2
Jozias27 dec. 2022 - 20:55

@daan Oproerkraaier stelde letterlijk dat alle aanhoudingen onrechtmatig waren. Oproerkraaier noemde zelf geen aanhoudingen maar verwees naar de eerste reactie van Tjeerd. En tjeerd noemt toch letterlijk akwasi als kopstuk van de Kozp beweging en het feit dat hij is aangehouden vanwege bedreigingen. Een bedreiging letterlijk gericht aan mensen die zich verkleden als zp. Dus ik weet niet wat ik verkeerd zeg als ik stel dat het niet waar is dat al deze aanhoudingen onrechtmatig waren. Dat is gewoon een feit. Maar ja feiten….

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2022 - 12:30

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Klederdracht_van_Staphorst Een trditionele gemeenschap, die haar tradities eeuwenlang heeft gehandhaafd. Hoe verklaren we dat?

KritischKijken
KritischKijken6 dec. 2022 - 12:09

Verwarde Sint....

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines6 dec. 2022 - 11:17

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:31

Te dom voor woorden.

Flix
Flix5 dec. 2022 - 19:38

Nog maar 1 nachtje slapen en dan zijn st.Klaas en Piet weer vertrokken en dan verstomd het geraas van beide zijden weer tot juli. Tis me wat met die tradities in Nederland.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 11:08

Flix Alsof het niet gaat om wat aan dat geraas ten grondslag ligt. Lijkt een beetje op denken dat wat je niet hoort of ziet, niet bestaat en geen invloed heeft.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 dec. 2022 - 17:54

We hebben onze broeders en zusters van de zwarte kousen kerk altijd wat meewarig bekeken. Hun opvattingen, hoewel verachtelijk, zagen we toch als iets kleins en onschuldigs. Toch schuilt hierin meer agressie en onverwerkte frustraties dan we dachten. De strikt bijbelse retoriek geeft ze blijkbaar genoeg voeding voor ditvsoort haatpreken. Net als in de VS waar de haat tegen andersdenkenden gemeengoed is in het kerkelijke midwesten. En extreem rechts maar denken dat we onze samenleving beschermen als we onze grenzen dichtgooien voor moslims. De echte intolerantie nestelt zich al eeuwen in onze eigen schoot. En ze is nog beschermd ook door de vrijheid van onderwijs.

6 Reacties
EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 22:26

Dit is een nogal generaliserend verhaal.

Jozias2
Jozias26 dec. 2022 - 8:18

Als je het hebt over intolerantie tegen anders denkenden dan werkt dat twee kanten op. Hoe tolerant tegen anders denkenden zijn diegene die geen bezwaar hebben tegen zwarte piet?

oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 14:11

jozias, geen bezwaar tegen zwarte piet? Volwassenen mensen bedrijven de meest extreme vorm van identiteispolitiek door er koste wat koste aan vast te houden. Het racisme onder dat tuig is stuitend zoals in dit artikel wordt aangetoond.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk6 dec. 2022 - 15:47

Geen bezwaar tegen zwarte piet. Laat ze lekker het feest op hun manier vieren. De minderheid die het anders wil kan het op hun manier doen. Iedereen blij en inclusief. Het is een vorm van identiteispolitiek door er koste wat koste het willen veranderen om het veranderen.

oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 19:07

onze rechtse kameraden hebben geen probleem met zwarte piet. Goh wie zou dat gedacht hebben. /s

Jozias2
Jozias26 dec. 2022 - 22:24

@oproerkraaier De meeste Nederlanders hebben een voorkeur voor de traditionele zwarte Piet blijkt uit het jaarlijks opinieonderzoek van EenVandaag. En van de mensen die wel voor verandering zijn, zijn dat niet vanuit een principiële overtuiging maar omdat ze moe zijn van het gedoe.

Olav Meijer
Olav Meijer5 dec. 2022 - 17:35

Weer een voorbeeld waaruit blijkt hoe Zwarte Piet wordt aangegrepen om ernstige racistische gedragingen te vertonen.

1 Reactie
PVDB2
PVDB25 dec. 2022 - 18:20

Zoals ik ooit enkele jaren geleden in een winkel heb mogen aanschouwen dat de ene blanke werknemer de andere donkere gekleurde collega meerdere malen Zwarte Piet noemde. En dat ook nog eens in de zomer. Raar dat ik deze persoon na een aantal weken niet meer heb gezien. Maar je mag het geen racisme noemen uiteraard. Op de vraag aan deze collega wat hij ervan vond zie hij: Ik probeer het van me laten afglijden. Zij werkte er al veel langer dan ik dus... Maar dat gaat niet in de koude kleren zitten en heb je op een gegeven moment wel genoeg van gehad. Een jaar of twee later was de winkel overigens opgedoekt.

Jax Teller
Jax Teller5 dec. 2022 - 17:13

Het 20-jarige “slachtoffer” heeft onder meer een oudere vrouw die wilde sussen haar oogkas verbrijzeld. Racisme vergoelijkt dit niet. Nooit.

6 Reacties
EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 17:56

Dat wist ik niet. Deze Rotterdammer moet hard aangepakt worden voor zware mishandeling.

DaanOuwens
DaanOuwens5 dec. 2022 - 18:31

@ Jax Teller Jij schrijft: Racisme vergoelijkt dit niet. Nooit. Is dat zo? Waarom dan? Wat wilde de vrouw dan sussen? Wat viel er dan nog te sussen? Hoe kon zij in deze confrontatie een neutrale sussende positie innemen? Hier niet in kiezen kan niet. Verder is het gebeuren mij niet helder, maar jouw conclusie valt er zeker niet uit te trekken.

Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:38

Jax En wie vindt dan, denkt u, dat deze 20-jarige man vrijuit moet gaan? Ik erger me er enorm aan, dat u met zo'n open deur de aandacht probeert af te leiden van de 'boodschap' van dit bericht: Je zet niet aan tot geweld. En dat impliceert dat mensen nooit voor eigen rechter mogen spelen en dat o.a. de 20-jarige man, hoe dan ook, verkeerd zit

Jax Teller
Jax Teller6 dec. 2022 - 8:07

@Daan Ik heb beelden van dit incident op social media gezien en die liegen er niet om. De gekleurde jongeman werd inderdaad op racistische wijze bejegend en toen begrijpelijkerwijs boos. Echter hij sloeg door en heeft daarbij een ouder echtpaar dat de zaak slechts wilde sussen keihard in het gezicht geslagen. Als 20-jarige man sla je geen vrouw van 60+ neer. Ook al zou deze vrouw zichzelf ook niet onbetuigd hebben gelaten, dan nog doe je dat niet. Dit incident is wat mij betreft kenmerkend voor de hele uit de hand gelopen discussie omtrent Zwarte Piet. De hakken gaan in het zand. Aan de ene kant de provocerende pro-Pieten die steeds racistischer worden en aan de andere kant de provocerende anti-Pieten (KOZP onder meer). En dat terwijl de ruime meerderheid (waaronder ikzelf) het prima vindt dat de kleur zwart bij Piet verdwijnt maar slechts storen aan de toon van de muziek. Aan beide kanten van het spectrum.

Marinus C.
Marinus C.6 dec. 2022 - 10:41

Of Racisme dit al dan niet vergoelijkt hang bij jouw slag gemiddeld genomen af van wie wat doet. Bij rechtsmensjes gaat ethiek meestal niet veel verder als "in mijn/ons voordeel = goed" en "niet in mijn/ons voordeel = slecht". Persoonlijk wordt ik altijd een beetje onpasselijk van de hypocrisie van rechtse moreel-krijsers, zeker als de moreel-krijserij, zoals in dit geval, iedere vorm van onderbouwing mist.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 13:17

@ Jax Teller Jij schrijft: de ruime meerderheid (waaronder ikzelf) het prima vindt dat de kleur zwart bij Piet verdwijnt maar slechts storen aan de toon van de muziek. Je meldt niets nieuws. Er was sprake van racisme en de vrouw probeerde iets te sussen dat niet te sussen valt. Er is hier een neutrale midden positie. Op het moment dat je die kiest accepteer racisme als een opvatting. Dat je jongen slaat is fout dat die vrouw probeert en middenpositie te kiezen is net zo fout. Wat jij je kennelijk niet realiseert is dat die ruime meerderheid waaronder jijzelf niet veel doet tegen racisme. Terwijl racisme op veel plaatsen in de samenleving mensen uitsluit. En dan is het ook niet onlogisch dat slachtoffers van racisme hun zelfbeheersing verliezen.

itsme3
itsme35 dec. 2022 - 17:04

Slechts nieuws voor Joopers, alle sinterklazen zijn nep. Een nepsinterklaas is dus een pleonasme.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 22:03

Daar ging dit bericht niet over, maar je open deur stond al open. Dit ging over racistische pro-pieten: ""smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde". "Je mag alles met hem doen wat je wil, laat geen haar van hem heel" Schofterig hoe je dat onder de tafel probeert te moffelen.

Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:42

itsme En als ik nu eens zou vinden, dat een (nep) Sinterklaas onderdeel uitmaakt van een kinderfeest en een nep (nep) Sinterklaas niet, mag dat dan van de taalpolitie?

Ontheemde
Ontheemde5 dec. 2022 - 17:03

Mentaal instabiel personage die gebaat zou zijn bij hulp lijkt me zo.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 22:04

Maar wel een door en door racistisch iemand zoals er zoveel zijn in dit land.

Dehnus
Dehnus5 dec. 2022 - 16:17

Tja, in calvinistisch NEEderland, moet je je niet gaan verdedigen als slachtoffer. Dan pakt de politie je op wegens "vrijheid van meningsuiting belemmering van de witte hetero man". De politie is namelijk aan hun kant en daar moet je niet teveel van verwachten.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:45

Dehnus Dat 'de politie' - want menselijk - fouten maakt, dat zal helaas het geval zijn. Dat er daarbij soms sprake is van een zich opdringend idee van 'partijdigheid', dat geloof ik ook. Maar uiteindelijk geloof ik niets in dit verband, dan na wettig en overtuigend bewijs.

Y-Line
Y-Line5 dec. 2022 - 15:11

Ik heb dit artikel echt twee keer goed moeten lezen.. wtf.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:49

Y-Line Munt inderdaad niet uit in duidelijkheid. Ik heb ook wat langer dan ik wilde moeten nadenken over wat het voor u moet betekenen dat u dit artikel wtf echt wel twee keer hebt moeten lezen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 dec. 2022 - 14:43

Ja, van Bunschoten-Spakenburg, tot ter Staphorst en op Úrk, gaat men uit z'n plurk als de fles verlost is van de kurk. De bijbelriem slaat harder dan de knoet, omdat het van den Heere móet.

EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 14:02

In Bunschoten zitten nu 2 mensen vast. Een voor openbare geweldpleging, de ander voor oproepen tot geweld.