Joop

Politie: 112 kampt al jaren met problemen

  •  
13-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-112_300.jpg
Update: Minister van Justitie reageert op KRO Brandpunt ... Twee mensen overleden in 2012 aan hartaanval toen 112 tijdelijk onbereikbaar was ... Die storingen blijken geen incidenten
De alarmcentrale 112 wordt al een aantal jaren geplaagd door grote storingen. Een bereikbaarheid van 100 procent is onhaalbaar zegt verantwoordelijk hoofdcommissaris Co Hoogendoorn in het televisieprogramma KRO Brandpunt.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Update 22.40 Op de website van het verantwoordelijke ministerie van Justitie is een verklaring verschenen naar aanleiding van de uitzending van KRO Brandpunt:
Voor ons staat voorop dat het alarmnummer altijd bereikbaar moet zijn. Er mag geen gesprek gemist worden. Er wordt daarom met de hoogste prioriteit aandacht besteed aan het oplossen van storingen en het treffen van maatregelen om dergelijke storingen te voorkomen.
De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en het Agentschap Telecom voeren op dit moment het onafhankelijke onderzoek uit naar de gehele 112 infrastructuur. Hierbij zal de gehele keten vanaf de burger tot en met de hulpverleningsdienst worden doorgelicht. Dit betekent dat de opdracht die de Inspecties hebben gekregen de afgelopen tijd verder is uitgebreid tot de gehele 112-keten en alle recente storingen. Dat onderzoek is noodzakelijk gezien de inspanning van overheden en private partijen om alle punten op orde te krijgen. De verwachting is dat het onderzoek in het voorjaar is afgerond.
Feitelijke beschikbaarheid 112 De afgelopen jaren was de feitelijke beschikbaarheid van het alarmnummer 112 altijd boven 99.9%.
Eerder KRO Brandpunt beschikt over documenten waaruit blijkt dat de politietop al jaren op de hoogte is van technische problemen bij de alarmcentrale:
Uit de stukken blijkt dat de politie al in 2009 constateerde dat er betere monitoring op de 112-gesprekken zou moeten komen, maar werd daar te weinig mee gedaan.
(..) Maar niet alleen de monitoring schoot tekort, ook was er geen duidelijk beleid over wat er moest gebeuren als zich een storing zou voordoen. Daarnaast blijkt dat interne regels over de werkwijze van het alarmnummer jaar na jaar niet werden nageleefd.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Zjenny
Zjenny13 jan. 2013 - 16:45

..en er wederom niemand die zich op welk niveau dan ook verantwoordelijk voeld en vannuit menselijk inzicht optrad en zijn nek uitstak.De ziekte van het extreme kapitalisme tentoon gespreid. Leer hartmassage en onderwijs jezelf. Het www met die enorme bieb en youtube instructies geeft je alle mogelijkheid. DOE!

lembeck
lembeck13 jan. 2013 - 16:45

Tamelijk schokkend, allemaal. En geen enkele belofte dat het ooit anders zal worden. Misschien maakt het uit hoe hoog je opleiding is, of hoeveel je verdient?

RadiusLuns
RadiusLuns13 jan. 2013 - 16:45

Dat de politietop al jaren op de hoogte is van dit niet te accepteren falen van de 100% bereikbaarheid geeft wel goed aan dat het hoog tijd is dat bezem door de organisatie wordt gehaald. De hele automatisering bij de politie is al jaren een groot, geld verslindend, fiasco en kost ook nog eens levens. De recent opgeheven Raad voor Hoofdcommissarissen met een belachelijk grote staf van voorlichters en staf-adviseurs, heeft op alle fronten gefaald en daarom is het goed dat minister Opstelten heeft ingegrepen en de Nationale Politie heeft ingevoerd. Het is nu aan de heer Bouwman de baas van de Nationale Politie om te bewijzen dat het afgelopen is met dit soort onacceptabele manco's in de dienstverlening, die levens heeft gekost. Wat ik tot nu toe gezien, gelezen en gehoord heb van de heer Bouwman is positief en daarom verdient de heer Bouwman een faire kans te krijgen om dit grote ingewikkelde proces zsm effectief en efficiënt te organiseren. Het is wel bijzonder frustrerend dat een van de politie vakbonden (ACP) zich zo negatief opstelt ten aanzien van de nieuwe Nationale Politie. Maar gelukkig hebben zij het niet voor het zeggen en voor wie niet loyaal wil meewerken is er maar 1 deur en dat is: ontslag op staande voet zonder wachtgeld! Het heeft al veel te lang geduurd die obstructie van die vakbonds-mannetjes, zoals voorman van der Kamp van de ACP, met zijn grote mond, die denken dat zij het beleid kunnen bepalen. Als je op van der Kamp ACP googelt kom je allen maar negatieve uitspraken tegen. Medezeggenschap is prima, maar binnen de kaders en vakbonden horen niet op de stoel van het bestuur of de politiek. De politie heeft een zware taak, maar wordt goed betaald en niemand hoeft te vrezen voor zijn baan (als hij of zij althans goed functioneert). Daarom opstropen die mouwen en aan de slag. Die pet past overigens niet alleen de politiemensen , maar ons allemaal.

eeweew
eeweew13 jan. 2013 - 16:45

Voor belangrijke systemen is er altijd secondaire infrastructuur. Waarom niet voor 112?

adriek
adriek13 jan. 2013 - 16:45

Als we toch aan het onderzoeken slaan: doe dan ook gelijk een analyse van de betrouwbaarheid van het veelgeroemde C2000 systeem, vooral in rampensituaties.

MrOoijer
MrOoijer13 jan. 2013 - 16:45

"De afgelopen jaren was de feitelijke beschikbaarheid van het alarmnummer 112 altijd boven 99.9%." Ja, de bekende smoes. Het lijkt veel, maar 8 uur achter elkaar niet beschikbaar in een jaar is nog steeds beter dan 99.9%. Die norm is dus voor een nummer als 112 beslist onvoldoende.

mensje1
mensje113 jan. 2013 - 16:45

Beste Radio Luns, jij denkt dat het aan de politievakbond ligt dat 112 niet werkt, of moest je gewoon je dagelijkse portie haat kwijt? Ik vind dat je reactie nergens op slaat. (sorry bovenin, iPad)

1 Reactie
RadiusLuns
RadiusLuns13 jan. 2013 - 16:45

Ik voel mij kip lekker Mensje. Bent u de weg kwijt? Toon mij 1 reactie waarin mijnerzijds haat bespeur baar i.s. Ik heb niks tegen vakbonden, maar wel regen vakbondsbestuurders, zoals ene meneer van der Kamp, die denkt dat we nog in de tijd leven dat vakbondsbestuurders dachten dat ze de dienst uit konden maken over andermans zaken. Hoeveel % van de werknemers is nog lid van een vakbond? Een beetje minder grote mond en je al helemaal niet bemoeien met de uitvoering van democratisch tot stand gekomen wetten lijkt me niet te veel gevraagd. Maar ja U mag er best anders over denken, we leven tenslotte in vrij land gelukkig.