Joop

Politicus van het Jaar, onzin of eer?

  •    •  
15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Joopdebat_politicusvhjaar.jpg
Is de verkiezing zoiets als 'beste lotenverkoper' of zegt de uitslag werkelijk iets over kwaliteiten?
Ieder jaar wordt de Politicus van het Jaar verkozen. Altijd leuk en spannend natuurlijk verkiezingen maar heeft het ook enig nut? Bestaat er zoiets als een ‘beste politicus’ of is dat net zoiets vaags als ‘beste ruimtevaarder’ , ‘beste ouder’ of ‘beste lotenverkoper’? In het Joop-Debat praten parlementair journalisten Max van Weezel (Vrij Nederland), Marcia Nieuwenhuis (De Pers), Joost Vullings (NOS) en Wouter Koolmees (D66) over het fenomeen.
Kijk en luister om 11:45 uur live naar het Joop-Debat via De Gids FM. Of stem af op Radio 1. Reacties kunnen aan de orde komen in de uitzending.
Er zijn verschillende verkiezingen van ‘Politicus van het Jaar’. Actualiteitenrubriek EenVandaag laat het publiek, dat wil zeggen de tienduizenden leden van het eigen ‘opiniepanel’, de politicus kiezen. De afgelopen jaren leidde dat tot deze winnaars:
2004 – Wouter Bos (PvdA) 2005 – Rita Verdonk (VVD) 2006 – Jan Marijnissen (SP) 2007 – Rita Verdonk (Lid Verdonk) 2008 – Wouter Bos (PvdA) 2009 – Alexander Pechtold (D66) 2010 – Geert Wilders (PVV)
Opvallende naam in het rijtje is natuurlijk Rita Verdonk, de politica die roemloos ten onder is gegaan, evenals de door haar opgerichte partij Trots op Nederland. Was ze ooit wel goed? Of zegt de verkiezing meer over het heersende sentiment?
Op Radio 1 wordt de verkiezing van de Politicus van het Jaar georganiseerd door de NOS. Daarbij kiezen parlementair journalisten de winnende politicus. De uitslag van de afgelopen jaren op een rij:
2003 Jozias van Aartsen (VVD) 2004 André Rouvoet (ChristenUnie) 2005 Piet Hein Donner (CDA) 2006 Jan Marijnissen (SP) 2007 Geert Wilders (PVV) 2008 Wouter Bos (PvdA) 2009 Alexander Pechtold (D66) 2010 Mark Rutte (VVD)
In het programma is geëxperimenteerd met verschillende vormen. Zo leidde meetellen van  de publieksstem tot de uitverkiezing van Geert Wilders in 2007. Die uitslag veroorzaakte een kleine rel. De voorzitter van de Vereniging van Parlementair Journalisten nam afstand van de uitslag.
Welke verkiezing heeft jouw voorkeur? Die van het publiek, van de parlementaire pers of zou je een heel andere opzet willen? Reageer.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

evaaah
evaaah15 dec. 2011 - 8:33

Wat een onzinverkiezingen zijn dit! Het gaat altijd over oppervlakkigheden: wie is het meest in het nieuws geweest of heeft zich goed 'geprofileerd.' Maar wat doet er nou toe? Er zou eens moeten worden uitgezocht wie politiek het meest voor elkaar heeft gekregen - niet alleen wie het hardst heeft geschreeuwd

pietdevries2
pietdevries215 dec. 2011 - 8:33

Je moet dat lezen als 'beste entertainer in het Haagse in een bepaald jaar'. De euro ellende toont aan welke kwaliteiten politici hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 8:33

Over 'Eer' Ik denk dat 'eer' geen duidelijke definitie heeft (Ideeën over 'eer' verschillen immers per cultuur) en alleen kan bestaan in de ogen van de gever en ontvanger. Ik vind 'eer' suggestief en gevaarlijk. Ik vind geëerden meestal sukkels op sokkels (...). Ik geloof wel in respect en waardering voor uitzonderlijke daden in een onvolmaakte wereld maar 'eer' heeft voor mij een griezelige bijsmaak. En zéker in de politiek !

Ineses
Ineses15 dec. 2011 - 8:33

Als er een verkiezing zou komen van de slechtste politicus van het jaar, zouden de meesten die hier genoemd zijn als beste politicus, ook heel hoog scoren. Volgens mij zou Wilders iedere keer bovenaan staan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 dec. 2011 - 8:33

Dé valse wetenschapper van het jaar 2011 bestaat ook!

ElChe
ElChe15 dec. 2011 - 8:33

Politieke versie van idols, leuk voor de persoon die het overkomt, verder niets zeggend, ongeacht wie het is. Hoort traditie getrouw een beetje bij oud jaar in Nederland net zoals oliebollen. Nederlanders zijn dol op nietszeggende lijstjes. Verder kijkt men alleen naar de resultaten c.q. optredens van de laatste maand. Nederlanders zijn zo kort van memorie.

Nossie2
Nossie215 dec. 2011 - 8:33

Het zou moeten zijn "welke politicus heeft dit jaar iets voor het land en volk betekend". Het zou steeds niemand zijn, want maar iets roeptoeteren betekend niets. De politiek word te veel overschat, ze doen niks anders dan ons verder de put in helpen en het volk stond er bij en keek er naar.

mosygi30
mosygi3015 dec. 2011 - 8:33

hallo het heeft geen zin om politicus te kiezen ze zijn allemaal het zelfde bedonderen doen ze de mensen allemaal,ze denken alleen maar aan hun eigen plus ,verder interseren ze de mensen niet

Joeri2
Joeri215 dec. 2011 - 8:33

Kiezen we niet al eens in de vier jaar de politicus van het jaar? Het kiezen gaat altijd zonder enig context. Beste waarin dan? In politicussen? Eigen zin doordrijven? Aanwezig zijn in de media? Vasthouden aan partijpunten? Ik denk dat de journalisten kiezen met wie ze het beste kunnen samenwerken. Wel aardig om te weten. Een rapportje erbij, en weer een item om 24/7 radio te vullen. Entertainment.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2011 - 8:33

Volgende week een "Verkiezing van het jaar" lijstje.

1 Reactie
ElChe
ElChe15 dec. 2011 - 8:33

http://www.alletop10lijstjes.nl/

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 8:33

Er zijn voor mij twee slechts criteria waar een politicus aan moet voldoen: ondubbelzinnig duidelijk communiceren en de waarheid spreken. Velen vallen dan al af. SP-ers hebben mijn voorkeur. Zij staan met de poten in de klei en halen daar de ondubbelzinnige waarheid vandaan. De rest verhullen hun 'utopie' (...), verzwijgen feiten en praten burgers naar de mond als tweedehands autoverkopers in een brei van eloquente prietpraat.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 8:33

'twee slechts' omgedraaid uiteraard.

CliffClavin1993
CliffClavin199315 dec. 2011 - 8:33

Klopt. Ik vind Emile Roemer een realist met een hart. Zulke mensen hebben we nodig, geen fantasten als Rutte, Wilders, Verhagen, en hun trawanten. Roemer weet dat onze middelen beperkt zijn. Hij weet echter ook dat niet de werklozen en de armen de crisis veroorzaakt hebben; en voorts dat het immoreel is om de rijksten buiten schot te laten, en de armsten altijd weer opnieuw de rekening te laten betalen. Helaas lijkt zo ongeveer driekwart van de Nederlandse kiezers zich in een zeer zware narcose te bevinden, veroorzaakt door de Telegraaf-GeenStijl-maffia onder aanvoering van blaaskaak mr. Sjuul Paradijs, en door een stel populistische polletiekers, voor wie 2 plus 2 vrijwel nooit 4 is. (Gôh, soms lijkt het alsof ik dezelfde grieven in verschillende threads opschrijf - maar wat kan je anders als de politiek met gekmakende monotonie steeds hetzelfde soort onrecht voortbrengt?)

shepu
shepu15 dec. 2011 - 8:33

"...waar een politicus aan moet voldoen: ondubbelzinnig duidelijk communiceren en de waarheid spreken. Velen vallen dan al af. SP-ers hebben mijn voorkeur..." Klopt; alleen hebben de SP-ers niet mijn voorkeur om op ze te stemmen. Het is voor mij nog te veel een tegen-partij.

evaaah
evaaah15 dec. 2011 - 8:33

De beste politicus wordt toch elke vier jaar gekozen? Waarom is dat niet genoeg?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 8:33

... Omdat de kiezerskeuze grotendeels gebaseerd is op de onderbuik kun je dit nauwelijks serieus nemen.