Joop

Politici zouden meer moeten mediteren

  •  
03-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje: Meditatie is niet alleen ontspannend.  Je wordt er ook een stuk aardiger van
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Onderzoek heeft laten zien dat meditatie een positieve rol speelt bij ontspanning. Dus bij stress is het verstandig om even te mediteren. Het hoeft niet zo lang als je maar alles even los laat en meditatie blijkt daar erg effectief bij te zijn. Onderzoek laat nu zien dat er nog een voordeel aan meditatie verbonden is: je wordt een stuk aardiger en dat bevordert het contact met anderen.
Deelnemers aan het onderzoek volgden een training van acht weken in twee verschillende meditatietechnieken. Daarna werden ze getest op meelevendheid en sociaal gedrag. Voor het onderzoek was een wachtkamersituatie gecreëerd met daarin drie stoelen. Op twee van de stoelen zaten acteurs. De proefpersoon werd binnengelaten en nam de derde stoel in gebruik, maar vervolgens kwam er iemand binnen met krukken. De twee acteurs pakten een telefoon of een krant en negeerden de binnenkomst van de persoon op krukken.
Van de proefpersonen die de meditatietraining niet hadden gevolgd stond 15 procent op. Van de mensen die de meditatietraining hadden gevolgd stond 50 procent op. Het maakte niet uit welke meditatietechniek de proefpersonen gevolgd hadden. De onderzoekers concluderen dat door de meditatie het beste in mensen bovenkomt, zelfs in een omgeving waar de norm anders is (de meerderheid staat immers niet op).
Het is nog al wat. Kan het niet zijn dat je door het mediteren gewoon wat meer ontspannen bent en daarom wat minder angstig om betrokken te zijn bij anderen? Ik bedoel, het zijn meteen van die grote woorden als Boeddhisten zeggen dat je meer compassie en liefde krijgt door meditatie. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal bang voor grote woorden, maar het is misschien toch wel een goed idee als met name politici voor optredens met de pers even mediteren.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Consument proeft bedrog niet
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Candide2
Candide23 apr. 2013 - 8:35

'Ik bedoel, het zijn meteen van die grote woorden als Boeddhisten zeggen dat je meer compassie en liefde krijgt door meditatie. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.' 'Wie goed doet, goed ontmoet,' lijken mij toch geen grote woorden. Ook snap ik eerlijk gezegd niet wat daar 'ongewoon' of 'gek' aan zou zijn. Sinds enige jaren wordt er ontzettend veel empirisch onderzoek naar de effecten van meditatie gedaan. Zo wordt in het Amerikaanse leger van 'meditatie' gebruik gemaakt om posttraumatisch stresssyndroom onder militairen te voorkomen en te bestrijden. http://www.ptsd.va.gov/professional/pages/mindful-PTSD.asp Ik heb zo mijn bedenkingen tegen het gebruik van boeddhistische meditatie om van mensen betere vechtmachines te maken. Daarvoor is het ten enen male niet bedoeld. Het keizerlijke Japan heeft in de aanloop van en tijdens WWII fors misbruik gemaakt van zen, overigens van alle vormen van boeddhisme in Japan. Over de rol van het (nationalistische) Sri Lankaanse boeddhisme tijdens de burgeroorlog kunnen we ook duidelijk zijn. Zen at war http://www.ptsd.va.gov/professional/pages/mindful-PTSD.asp

lembeck
lembeck3 apr. 2013 - 8:35

Waarom zou je van mensen betere vechtmachines willen maken, door ze te laten mediteren? Het gaat erom dat mensen dankzij het mediteren vaker vriendelijker en socialer worden. Daar lijkt me niets mis mee. En dat is precies wat ook de Dalai Lame bedoelt. Of welke andere Boeddhistische monnik dan ook. Satish Kumar, ooit een Janaï monnik, heeft een jaar rondgewandeld op Dartmoor en daar een prachtige natuurdocumentaire van gemaakt. Hij zegt dat meditatie je dichter bij jezelf kan brengen. Sowieso is de stilte van de natuur met al haar geluiden, helend voor de geest. Dat er Boeddhisten zijn geweest en zijn die deze ideeën laten varen zegt veel over hen als mens, maar niets over de meditatie zelf. Ik denk dat het inderdaad goed zou zijn, als onze politici dat zouden doen, maar VVD-ers zijn daar zeer op tegen. Meditatie is kwakzalverij vinden ze. Zelfs als ik mijn kennis aanbiedt om alleen even een kwartiertje lekker tot rust te komen door een stoelbehandeling Reiki die alleen ontspannend werkt, durft hij het niet aan. Zo verbazend is het dan ook niet dat de meeste mensen die groepsgewijs, of ook alleen, mediteren, doorgaans zeer sociale mensen zijn.