Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politici zijn onbetrouwbaar, toch?

  •  
15-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2067 keer bekeken
  •  
tweedekamer

Deze week gaf ik een cursusdag over politieke en bestuurlijke sensitiviteit voor medewerkers van gemeentelijke en regionale gezondheidsdiensten. Het doel van de dag was om medewerkers van de GGD-en een dagje te scholen over hoe politiek werkt en hoe je in een politieke omgeving als inhoudsdeskundig ambtenaar zo goed mogelijke resultaten kunt bereiken. Mijn uitgangspunt daarbij is dat je als ambtenaar beter gaat functioneren als je snapt hoe politiek werkt en, als het even kan, politiek leuk gaat vinden.

Ik had een zeer ervaren oud-ambtenaar van de GGD gevraagd bij deze dag aanwezig te zijn om vanuit zijn lange en brede ervaring bij te dragen in de discussie. Ik ben immers oud-politicus, geen oud-ambtenaar en ook niet inhoudelijk goed op de hoogte van hetgeen zich afspeelt in het werkveld van de GGD.

Het was een leuke dag, tot het moment dat de oud-ambtenaar de cursisten meegaf dat politici onbetrouwbaar zijn, en dat je als ambtenaar je dus continu bewust moet zijn van dit gegeven. Ik was, en ben het daar zeer mee oneens en vind dat je jonge mensen die aan het begin van hun ambtelijke carriere staan, niet met die boodschap weg moet sturen. Mijn betoog die middag, tegen de oud-ambtenaar in, ging over mijn ervaringen in de bijna 12 jaar politieke ervaring. De kern is dat ik heb gewerkt met collega’s die zich oprecht inzetten voor een betere wereld, op basis van hun idealen. Maar dat ook zij te maken hebben met diverse belangen, afwegingen die gemaakt moeten worden, compromissen die gesloten moeten worden en verwarrende  beelden die daaruit voort kunnen komen. Beelden die er op kunnen lijken dat politici onbetrouwbaar zijn omdat zij niet (helemaal) hebben kunnen waarmaken wat zij hebben beloofd. Dat maakt een politicus niet onbetrouwbaar, dat is hoe politiek werkt en in een democratie ook hoort te werken.

Toch zijn er in de samenleving grote groepen mensen van overtuigd dat politici onbetrouwbaar zijn. Mede gevoed door grapjes in de media, zoals deze week weer. Het is bijna kerstmis en er komt geen kerststal in de Eerste en Tweede Kamer. Waarom niet? Het lukt niet om 3 wijzen te vinden. En by the way, ezels zijn er genoeg. Leuk hoor! Net zo leuk als die oude grap over ambtenaren die in de ochtend maar 2 kopjes koffie krijgen omdat ze anders in de middag niet kunnen slapen. Die kwam deze week ook weer langs. Ontzettend flauw, ook nergens op gebaseerd maar eigenlijk best leuk... 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Karingin
Karingin
5 jun. 2024 - 3:32
Uuuh...en u is professor..? Ik begrijp het probleem en het sentiment, maar ik heb zelden zo'n slecht geschreven verhaal gelezen. Ik kan het niet eens ontleden, ik haal het einde niet...wat zonde! Je moet van een column geen roman proberen te maken
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2024 - 14:46
Visiting Professor en dat waarschijnlijk al heel lang geleden.
Marie Timmerman
Marie Timmerman6 jun. 2024 - 4:28
Toch nog best een stuk beter geschreven dan wat eerdere stukken. En ze sitten af en toe bomvol inhoud. Dat is beter dan de vaak onware rhetoriek en hyperbole of totalitaire spin elders. Overigens, er zijn een stuk of vier schrijvers op de roman toer geweest de laatste week.
Gajes
Gajes
5 jun. 2024 - 1:28
Als eerste moet die hele vergoeding eraf voor pleegouders. Alleen speciale (zorg)kosten mogen vergoed worden maar niet direct aan de ouders zelf. Het verdienmodel moet eraf. Pleegzorg zou ook meer met vrijwilligers kunnen werken die meer op huisbezoek kunnen gaan en tijd kunnen besteden aan het kind. Die rapporteren weer aan de casemanager, dat scheelt tijd. Pleegouders zijn ook verplicht 1x maand naar de huisarts te gaan met het kind, daar kan die ingetrokken vergoeding voor gebruikt worden. Die bezoeken kunnen na een x tijd afgebouwd worden. Dat zal wel betekenen dat er minder kinderen de pleegzorg ingaan dus pleeghuizen mogen zeker een upgrade gaan krijgen, daar betaal ik graag meer belasting voor Aan die psychopaten in Vlaardingen moet naast de max gevangenis ook TBS komen en alles wat zij bezitten moet verkocht en onteigend worden en op de bank gezet worden voor dit meisje. Die psychopaten gaan het ook het ook heel zwaar krijgen in de gevangenis want daar zijn ze niet zo sweet tegen gasten die kinderen op de een of andere manier misbruikt hebben. En eigenlijk is dat de enige genoegdoening hoewel dit het kind niet zal helpen. Ik hoop dat het meisje lichamelijk zal herstellen, psychisch ook omdat ze liefde leert kennen van mensen, zorg en veiligheid. Het is eigenlijk niet te bevatten vandaar mijn praktische verhaal.
EenMening6
EenMening6
4 jun. 2024 - 17:39
Als ik dit zo lees heeft de jeugdzorg nooit goed gefunctioneerd en zal deze ook nooit goed functioneren. Volgens mij heeft dat weinig te maken met wie het land regeert, maar is het inherent aan deze organisatie. De jeugdzorg is een grote, logge, buereacratiche organisatie, gesteund door kinderrechters, die in principe vijandig staat tegenover biologische ouders. De medewerkers zijn, de goeden niet te na gesproken, letterlijk professionals, die hun werk zien als een gewone job. De jeugdzorg trekt bovendien nogal eens foutes types aan. Er is bovendien een chronisch gebrek aan pleeggezinnen. Dat kan ertoe leiden dat regelmatig met de selectie de hand wordt gelicht. Daar komt bij dat lang niet iedereen geschikt is om kinderen met grote problemen te begeleiden en op te voeden. Ook zien sommige pleegouders, pleegzorg als een bron van inkomsten. Toch hebben we jeugdzorg nodig. Sommigen kinderen verkeren in zulke slechte en gevaarlijke omstandigheden, dat er wel moet worden ingegrepen. Maar jeugdzorg zal waarschijnlijk zal altijd problematisch blijven
3 Reacties
EenMening6
EenMening64 jun. 2024 - 21:37
buereacratiche --> bureaucratische
adriek
adriek5 jun. 2024 - 7:08
Gelukkig zijn er ook heel veel integere pleegouders die gelukkige pleegkinderen grootbrengen, vergeet dat ook niet. Hoe zo veel instanties (mensen!) in dit geval zo veel signalen zo verschrikkelijk hebben kunnen negeren gaat ieders pet te boven. Zover ik lees is bijna altijd gecommuniceerd met de pleegouders en vrijwel niet met het kind. Daar ligt waarschijnlijk de kern van het probleem: met die pleegouders zijn prima rapportages te schrijven, zo'n kind van tien geeft verwarrende en tegenstrijdige signalen af die dan genegeerd worden.
haarklover
haarklover5 jun. 2024 - 7:21
Er zijn natuurlijk fundamentele problemen, maar er is verbetering mogelijk als de werknemers van jeugdzorg gewoon meer tijd voor hun dossiers hebben. En regelmatig op bezoek gaan bij de kinderen. M.b.t. rechters denk ik dat het al zou schelen als ze niet blind varen op rapporten van jeugdzorg. En als er juridische bijstand voor biologische ouders is. Het moet mogelijk zijn de jeugdzorg beter te organiseren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor