Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politici van Sint Maarten zijn wel de laatsten die over herstelbetalingen moeten praten

  •  
17-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7651 keer bekeken
  •  
6545976001_353835556c_o

© cc-foto: Richie Diesterheft

Premier Silveria Jacobs van Sint Maarten is niet van plan excuses voor de slavernij te aanvaarden als premier Rutte die maandag aanbiedt. Ze zegt: “Sint Maarten moet de gelegenheid hebben om hierover te overleggen, onderzoek te doen en een standpunt in te nemen”. Op het eiland is een petitie gestart onder het motto no apology without reparations. Dit naar aanleiding van een open brief aan de regering waarvan de  eerste ondertekenaar is Rheina Arrindell, oud minister van Onderwijs, Cultuur Jeugd- en Sportzaken op het eiland.

Sint Maarten telt ongeveer 46000 inwoners. Premier Silveria Jacobs voert sinds 2020 een negenkoppig kabinet aan, inclusief zijzelf. Het parlement heeft zestien zetels.

In 2010 werd Sint Maarten een zelfstandig rijksdeel. Negen jaar later berekende de Sint Maarten News dat de regering en de volksvertegenwoordigers met elkaar tot op dat moment 50.944.526 Antilliaanse guldens hadden verdiend   € 26.666.047,77. Het maandsalaris van de premier bedroeg in dat jaar €11.814,93. Ministers vingen €11.301,44 en parlementariërs €10.787,43. Alles bruto zonder de vaste emolumenten.

Het eiland maakt zware tijden door. Eerst richtte een orkaan zware verwoestingen aan waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. Daarna bleven door covid-restricties de cruiseschepen weg. De economie is bijna totaal afhankelijk van toerisme. De regering moest dan ook in Den Haag aankloppen om budgethulp. Die kwam onder bepaalde voorwaarden. Onder invloed daarvan besloot premier Jacobs het salaris voor politieke functies met 25% te korten. Alle ambtenaren van hoog tot laag moesten 12,5% inleveren. 

Zoals zo vaak in het Caribisch gebied: besluiten is één, uitvoeren twee. In juni stelde de onderzoeksjournalist Ralph Cantave vast, dat er op de salarissen van de ministers en de parlementariërs alles behalve 25% was gekort. Aan het basisinkomen was niet geraakt. Wel werden de vergoedingen voor representatie en auto niet meer uitbetaald, evenals het vakantiegeld. Cantave presenteert de volgende berekening: ministers en de voorzitter van het parlement ontvangen  €10.671,07 per maand, parlementariërs  €10.177,03. Het actuele maandsalaris van premier Jacobs bedraagt €11.110,00.

Ter vergelijking: de gemeente Soest heeft ook ongeveer 46.000 inwoners. De gemeente telt niet minder dan 29 raadsleden, maar die krijgen een vergoeding van €1.047,82 per maand. Wethouders verdienen er maandelijks €7.611,20 en de burgemeester €9.532,60.

Het inkomen per hoofd van de bevolking bedraagt op Sint Maarten €27.349 per jaar. Het vertoont de laatste tien jaar een daling. Zestig procent van de bevolking verdient het minimumloon. Dit is €4,61 per uur. De laagst betaalde ambtenaren ontvangen een maandsalaris van €800,86. Het inkomen per hoofd van de bevolking in Nederland schommelt rond de €45.000 per jaar. Het minimumloon zonder de aangekondigde verhogingen per 2023 beweegt zich tussen €12,40 en €11,16. Hoe meer gewerkte uren per week, des te lager het uurbedrag.

In het licht van bovenstaande cijfers zijn de beloningen die de politieke klasse van Sint Maarten zich heeft toegedacht, wel bijzonder. De premier, haar ministers en de parlementariërs zijn wel de laatsten om straks een keel op te zetten over herstelbetalingen. Deze uitvreters zijn hiervoor – mocht het toch zover komen – in ieder geval niet de aangewezen gesprekspartners. Omdat de bestuurders van Sint Maarten, gezien de politieke normen in de meeste Caribische landen, zich niet uitzonderlijk gedragen, geldt dat voor de hele regio. Dit is géén argument om de gedachte aan herstelbetalingen a priori van tafel te vegen. Laat dat duidelijk zijn. Het dient wel een centraal punt te zijn in de discussie.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Peace ....
Peace ....18 dec. 2022 - 19:44

Maandag om 14:30 start de Grote Voorstelling van Complete Chaos en Vertier. Na het voorbereidend werk van ene Kaag en de steun van Weerwind zal dan toch de aftrap door Rutte gegeven worden. Uitkomst is voorspelbaar maar toch spannend of dat zal gebeuren in de verlenging, in de blessuretijd, met strafschoppen of gewoon door uitstel in verband met vorst aan de grond.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 17:16

Cynthia Mc Load (van Hoe duur was de Suiker), die ik zeer hoogacht(itt tot allerlei lobbygroepen en activisten) was blij met de erkenning, en met haar velen in de straten van Parbo. Tegenstelling tussen scherpslijpers en de gewone man/vrouw worden almaar groter, ja, dat hoort er ook gewoon bij nu, moet je maar pikken/slikken.....

JohnVKR
JohnVKR18 dec. 2022 - 12:41

Zwarte mensen met een eigen mening. Oops, wat hebben we daar moeite mee. En juist daarom halen we er argumenten bij die helemaal niets te maken hebben met de eigenlijke kwestie: excuses voor het slavernijverleden en herstelbetalingen. Hoe dat vervolgens moet worden uitgewerkt, is een heel andere kwestie, maar dat staat los van de salarissen van de bestuurders op het eiland.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 dec. 2022 - 14:32

Denk je dat politici met deze cultuur en dit track record de aangewezen gesprekspartners zijn in een discussie over herstelbetalingen en dat zij een rol verdienen bij het bepalen wat er met die herstelbetalingen moet gebeuren? Den je dat werkelijk?

Y-Line
Y-Line18 dec. 2022 - 15:31

@john Mag je mensen die toevallig zwart zijn niet aanspreken op het feit dat ze onzin uitkramen?

dirk den boer
dirk den boer18 dec. 2022 - 17:16

Sorry nee John, dat mag niet meer, vroeger wel, heel lang zelfs, eeuwenlang, maar nu, sinds kort eigenlijk, niet meer dus.

Hect0rro
Hect0rro18 dec. 2022 - 18:41

"En juist daarom halen we er argumenten bij die helemaal niets te maken hebben met de eigenlijke kwestie: excuses voor het slavernijverleden en herstelbetalingen. " Ik dacht dat de eigenlijke kwestie excuses waren. Die herstelbetalingen worden er met de haren bijgesleept.

JohnVKR
JohnVKR18 dec. 2022 - 20:02

@Han Herstelbetalingen betreffen Suriname, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland. En herstelbetalingen komen niet toe aan de bestuurders, maar aan alle inwoners. Als we de bestuurders niet vertrouwen, zijn er genoeg manieren om via maatschappelijke organisaties te zorgen dat herstelbetalingen de beste bestemming krijgen. Maar dat betekent niet dat bestuurders niet zouden mogen meepraten. Het zou pas echt schokkend zijn als dat zou worden besloten, want dan blijven we hangen in ons koloniale denken van 'alleen wij, moreel superieure witte mensen weten wat goed voor jullie is'.

Mark Huysman
Mark Huysman18 dec. 2022 - 23:24

[Denk je dat politici met deze cultuur en dit track record de aangewezen gesprekspartners zijn in een discussie over herstelbetalingen en dat zij een rol verdienen bij het bepalen wat er met die herstelbetalingen moet gebeuren?] De Nederlandse politici zijn wel oké? Mogen die wel meepraten over wat er met de betalingen moet gebeuren? Het punt is dat excuses en herstelbetalingen namens een land door een regering gedaan worden aan een bevolking die door gekozen politici vertegenwoordigt wordt. Als er wat mis is met die gekozen vertegenwoordiging (en volgens mij is daar veel mee mis, net als in Nederland) dan is het aan de bevolking om die vertegenwoordiging te vervangen. En niet aan de voormalige (?) koloniale heersers.

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 dec. 2022 - 11:19

John, als het gaat om het noemen van landen dan zou Rutte in ieder geval ook Guyana moeten noemen, het buurland van Suriname en de Amerikaanse Virgin Islands. Dat was een Deense plantagekolonie die vooral met Nederlands en Amsterdams geld was gefinancierd en waar op het platteland nog heel lang een op Nederlands gebaseerde taal werd gesproken. Google maar een beetje. Dan vind je meer. Vanuit Curacao zijn overigen slaven doorgevoerd naar het hele Caribische gebied en naar de Spaanse koloniën. Als Rutte excuses aanbiedt voor de Transatlantische slavenhandel hoort hij dat ook expliciet duidelijk te maken. Ik wijs daarnaast op de slavenhandel in Azië. Uiteraard houd ik staande wat ik over uitvreters heb geschreven.

Pater
Pater20 dec. 2022 - 17:43

@Huysman Als er al herstelbetalingen gedaan moeten worden, een discussie op zich waar lang niet iedereen om vraagt, dan kan dat echt geen gift zonder voorwaarden worden. Moreel gezien heel aardig hoor, praktisch gezien niet mogelijk omdat dan het draagvlak in NL zal ontbreken, wat mij betreft levert VdHorst daarvoor inzake St Maarten argumenten, en terecht. Belangrijker: laten we op de eilanden eerst maar eens zorgen voor uitkeringen waar de mensen van kunnen leven.

Inzicht
Inzicht18 dec. 2022 - 10:51

Nu een vrij willekeurige verzameling van belangengroepen, lagere overheden en buitenlandse overheden zich bemoeien met de excuses, zal eerst eens op zorgvuldige wijze moeten worden bepaald aan wie de excuses moeten worden gericht. Bij alle huidig betrokken partijen is het namelijk de vraag in hoeverre zij deze groep vertegenwoordigen. Wie zijn diegene met een slavernijverleden? Mijn inziens zou dat wereldwijd elk persoon moeten zijn die voor een groter gedeelte afstamt van personen die tot slaaf zijn gemaakt - door een organisatie die destijds hoofdelijk was gevestigd op een locatie binnen de huidige landsgrenzen van de Nederlandse Staat - dan dat deze persoon afstamt van personen die mogelijkerwijs hebben kunnen profiteren van de tot slaaf gemaakten. (Van een persoon die bijvoorbeeld voor 40% afstamt van tot slaaf gemaakte personen, voor 40% van personen die daar van hebben kunnen profiteren en voor een resterende 20% van personen die nooit iets met de Nederlandse slavenhandel te maken hebben gehad, zouden we immers kunnen zeggen dat deze zich voor wat betreft deze zaak in evenwicht bevindt.) Onder deze aldus vastgestelde doelgroep zou een referendum moeten plaatsvinden over de vragen hoe vaak, wanneer, waar, door wie en in welke exacte bewoordingen de excuses moeten worden gemaakt. Elke stem zou daarbij gewogen moeten worden op basis van de hierboven omschreven percentages.

1 Reactie
Pater
Pater20 dec. 2022 - 17:46

Wat een geleuter een mens wel niet kan verzinnen om excuses te ontlopen.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 dec. 2022 - 10:17

Het eiland kun je dus vergelijken met een groot bedrijf als KLM: tussen de CEO en de arbeiders zit eveneens een immense afstand (geld en persoonlijk). En die CEO krijgt ook een vette bonus als hij/zij een bak met extra subsidies weet binnen te harken. Geen verschil dus en allebei met grote instemming van ''ons'' kabinet. En nu we toch aan het cijferen zijn: historie geeft aan dat NL 600.000 slaven heeft verhandeld. Stellen we dat er 4 a 5 generaties tussen toen en nu zitten en er een gemiddelde van 3 kinderen was/is, dan kom je op een huidige nazaatpopulatie van ca 25.000.000. Indien elk een voorschot krijgt van 40.000 € dan is de staatskas 1000 miljard lichter. Ben nog steeds van mening dat de aflaat een Europeese aangelegenheid dient te zijn.

1 Reactie
Hect0rro
Hect0rro18 dec. 2022 - 18:44

"Ben nog steeds van mening dat de aflaat een Europeese aangelegenheid dient te zijn." Waarom? Gaan we landen als Polen hier nu ook bij betrekken?

Gio Servas
Gio Servas18 dec. 2022 - 5:47

Er kan sowieso geen sprake zijn van of excuses of herstelbetalingen. Nederland heeft net zoals elk volk in het verleden iets heel ergs gedaan en Nederland heeft zoals veel minder volkeren er wel degelijk iets van geleerd. Het is 1 van de veiligste landen voor iedereen om te leven. Door deze discussie op scherp te zetten proberen sommigen hun eigen falen te maskeren en zaait men een 2-deling in de maatschappij. Overigens elke keer dat Nederland geld stuurde naar de overzeese gebieden of b.v. Suriname, dan verdween dat weer in de zakken van een aantal corrupte politici en als Nederland daar wat over probeerde te zeggen werd Nederland meteen beticht van neo-kolonialisme en moest zij zich nergens mee gaan bemoeien. Niet dat Nederland dat allemaal perfect heeft gedaan hoor, dat zeker niet, maar de andere partijen hebben niet eens geprobeerd er iets van te maken en blijven maar met het vingertje naar Nederland wijzen.

1 Reactie
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 17:12

"Het is 1 van de veiligste landen voor iedereen om te leven." Wat heeft dat in vredesnaam met excuses voor het slavernij verleden te maken? "Door deze discussie op scherp te zetten proberen sommigen hun eigen falen te maskeren en zaait men een 2-deling in de maatschappij." Geld dit ook, bijvoorbeeld, voor verkrachtte vrouwen? Slachtoffers van het toeslagenschandaal? Je haalt echt de meest absurde non-sequiturs aan in je verhaal.

Pater
Pater18 dec. 2022 - 1:42

De cijfers spreken duidelijke taal. Ik mag wel hopen dat VdHorst hiermee niet de procedure van het kabinet goed wil praten. Ze hebben er nl. een absoluut zooitje van gemaakt.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 9:29

Ook op dat punt voel ik geen persoonlijke verantwoordelijkheid.

Pater
Pater20 dec. 2022 - 17:49

@Danielle Ik denk dat het voelen van persoonlijke verantwoordelijkheid in deze discussies niet zo relevant is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2022 - 1:37

@Pater Ik voel mij niet verantwoordelijk voor het geklungel van het kabinet.

Ewout Pool
Ewout Pool17 dec. 2022 - 23:31

Als ik het kabinet was zou ik afzien van excuses. Ze zijn blijkbaar niet gewenst. Proberen we het over 10 jaar nog eens. Verder zou ik ervoor pleiten subsidies aan alle geldbeluste clubjes en landen per direct stop te zetten. Zoek het uit.

1 Reactie
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 17:13

"Als ik het kabinet was zou ik afzien van excuses. Ze zijn blijkbaar niet gewenst. " Heb je nu daadwerkelijk het nieuws niet gevolgd, of speel je dom om een punt te maken? De excuses zijn wel degelijk gewenst.

Kuifje3
Kuifje317 dec. 2022 - 22:49

Ik heb voorouders met een slavenverleden. Ik heb deze mensen natuurlijk nooit gekend… zo oud ben ik ook weer niet. Mijn grootvader kwam uit die slavenfamilie en mijn grootmoeder kwam uit een familie met plantages. Toen ze voor elkaar gekozen hadden zijn ze uitgeweken van Suriname naar Nederlands Indië want zoals begrijpelijk in die tijd was niet iedereen in de familie het eens met hun huwelijk en dat is behoorlijk zwak uitgedrukt. Ik zal jullie het hele verhaal besparen, maar ik zou dus volgens diverse actiegroepen “recht” hebben op zo’n vergoeding van minimaal €40.000,00 vanwege mijn afkomst. Datzelfde geldt dan dus ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. €40.000,00 maal zes is een leuk bedrag waarvan we een paar jaar leuk rond moeten kunnen komen. Idioot natuurlijk want zowel ikzelf als mijn kinderen hebben het bijzonder goed. Geld kan je uiteindelijk maar een keer uitgeven. Geef dat geld wat mij betreft aan de voedselbanken in ons land. Die hebben het veel harder nodig. Wist u dat in mijn gemeente (40.000 inwoners ongeveer) het aantal hulpverzoeken in een paar maanden is opgelopen van 1.800 naar 2.300? Daar ligt naar mijn mening een belangrijkere taak voor onze bestuurders dan strooien met geld naar mensen met een slavernijverleden.

Hann63
Hann6317 dec. 2022 - 22:07

Niet moeilijk doen. Vraag of ze zelfstandig willen worden. Zo ja? Excuses aanbieden. 25 miljoen meegeven en daarna mogen ze het zelf uitzoeken. Kijken hoelang ze het vol houden.....

1 Reactie
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 17:15

Het een heeft niks met het andere te maken.

toentomatentomaten
toentomatentomaten17 dec. 2022 - 20:40

Het woord “parasieten” komt helaas bij mij op…

Gert Simons
Gert Simons17 dec. 2022 - 19:05

Uitvreters kun je ze met recht noemen inderdaad. Een elite, een politieke verweven met een bovenklasse, die zich ten koste van eigen bevolking maar ook door crimineel afromen van grote steunfondsen uit Nederland heeft verrijkt. Ironisch eigenlijk omdat ook in geval van het slavernijverleden er een zich verrijkende elite was van bestuurders verweven met een bovenklasse die daarnaast structureel de eigen bevolking uitbuitte. In dat licht is trouwens de hele idee om de hedendaagse Nederlandse bevolking geld te laten ophoesten als "herstelbetalingen" een farce. Met een gebaar als uitgesproken excuses namens ons land en daarmee iedere Nederlander, wit, zwart, lichtgetint, met welke achtergrond ook, het enige wat redelijk is en meer niet.

2 Reacties
Satya
Satya18 dec. 2022 - 14:21

"In dat licht is trouwens de hele idee om de hedendaagse Nederlandse bevolking geld te laten ophoesten als "herstelbetalingen" een farce. " Dat zou er op neerkomen dat Afrika betaald. Geen grotere parasitaire economisch macht als West Europa. Sta verbijsterd over de achterlijkheid van de reacties. Welke complottheorie gaan we hierna hypen op dit platform? Echt schandalig dat zulke idioterie geplaatst is in bijna iedere reactie.

DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2022 - 9:11

@ Satya Jij schrijft: Geen grotere parasitaire economisch macht als West Europa. Ook dit is maar jouw mening. Zelfs de stelling dat Europa middelen onttrekt aan Afrika is een mening en geen feit. Daarnaast zijn (West)Europa en Afrika geen samenhangende entiteiten. Dus is er geen reden voor Europa of Afrika om te betalen. Daarnaast concludeer jij dat Afrika betaalt maar Afrika betaalt niets. Ook geen vergoeding aan de slaaf gemaakten. In deze discussie zie ik racisme bij sommige mensen maar ook reacties zoals deze van jou hebben hetzelfde primitieve kortzichtige onmenselijke karakter. Een generalisatie waarmee iedere West Europeaan verantwoordelijk als dader maakt. Je kan dit vraagstuk heel klein maken door jezelf de vraag te stellen welk deel van jouw maand inkomen zo jijzelf in een fonds moeten storten omdat je je daartoe moreel verplicht voelt? Ik persoonlijk denk helemaal niets. Ik zou liever zien dat vanuit Europa investeringen worden gedaan in de Afrikaanse en en Zuid-Amerikaanse economie. En dat met duurzaamheid en fatsoenlijk ondernemen als kernwaarden. Maar ik snap best dat het voor sommigen gemakkelijker is te blijven hangen in rancune over zaken in het verleden. Ik maak mij liever druk over het heden.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 18:56

Dat zijn mooie cijfertjes zo. Jammer dat het kabinet zelf zoveel boter op het hoofd heeft. Anders zou dit een heel adequaat antwoord zijn.

4 Reacties
Ontheemde
Ontheemde17 dec. 2022 - 21:06

Ik denk dat er maar 1 partij dat wil in het kabinet - u mag zelf raden welke - benieuwd waarvoor ze dat geruild hebben.

Flix
Flix17 dec. 2022 - 21:40

Whataboutisme.

JanDuine2
JanDuine218 dec. 2022 - 7:58

"Jammer dat het kabinet zelf zoveel boter op het hoofd heeft." Kan je motiveren wat je met deze kretologie bedoelt?

DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2022 - 9:01

@ JanDuine2 Jij schrijft: Kan je motiveren wat je met deze kretologie bedoelt? Kan je motiveren wat je met deze vraag bedoelt? Kijk eens naar een actualiteiten rubriek op TV, lees eens een krant. Informeer jezelf eens over de redenen waarom Kaag snel naar Suriname ging. Het kabinet maakt in dit proces gigantische missers. Hoe komt het dat jij dat niet weet?