© cc-foto: 21967857
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik zie de verre toekomst van de mensheid, het sociaal economische systeem, in de heropvoeding van de generaties en mensenkinderen. Nu is het nog altijd zo dat de gewone burger en consument in dolle haast allerlei nutteloze zaken (of nieuwere versies van de oude) wil aanschaffen om te laten zien hoe goed hij het heeft, tot groot genoegen van de industrie en markerteers, die donders goed weten hoe ze hierop n kunnen spelen. Maar ga eens na wat je daarvan werkelijk nodig hebt om beetje vrolijk en waardig te leven? Dus ik blijf optimistisch, maar het is iets vd lange termijn.
Buitengewoon goed verhaal, al heb ik wat twijfels van dezelfde soort als Mark Huysman. En ook goede reacties, enkele -te verwachten- uitzonderingen daargelaten. Dit artikel lijkt me een goede ingang om van daaruit verder te praten, gewoon om en stap verder te komen...., want dat zal wel moeten. Je zou willen dat 'Joop' hier meer de aandacht op zou vestigen dan op Baudet, andere zonderlingen en trivialiteiten.
Helder, zonder omwegen verwoord artikel. [Want dat is precies wat de sociale media doen: ze eroderen het verschil tussen feit en fictie, tussen waar en onwaar.] Exact. [De mondiale opwarming en de bredere aantasting van de natuur worden veroorzaakt door economische activiteiten die uiteindelijk in het teken staan van kapitalistische winstmaximalisatie voor de rijken der aarde......Willen we een ecologische ineenstorting vermijden, dan zullen we het kapitalisme drastisch moeten beteugelen.] "Beteugeling" zal niet meer toereikend zijn. Zoals de schrijver zelf zegt: het kapitalisme is geen natuurwet. Het is historisch gegroeid als reactie op het feodalisme. Voortzetting ervan leidt tot een catastrofe. Het zal als systeem ontmanteld moeten worden en vervangen door alternatieve samenlevingsvormen en economische modellen, gebaseerd op solidariteit en coöperatie. Gemakkelijk gezegd, ik weet het, de weg hiernaartoe is lang en moeizaam, maar er is geen andere keuze als we de planeet willen behouden voor toekomstige generaties.
[Keynesianisme, het Rijnlandse model, steady-state economie, markt-socialisme, corpo-syndicalisme – er zijn genoeg redelijke alternatieven denkbaar.] Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik me bij een steady-state economie en corpo-syndicalisme moet voorstellen maar Keynesianisme en Rijnlands model zijn natuurlijk vormen van kapitalisme. Markt-socialisme is volgens mij een contradictio in terminis. Waarom komt een medewerker van de Socialistische Partij niet gewoon op voor een democratisch socialistische samenleving? Productiemiddelen in gemeenschapshanden en productie naar behoefte en in harmonie met de natuur?
Interessant stuk van deze schrijver. Het is mij ook wel duidelijk dat niet alle aspecten van kapitalisme wenselijk zijn, maar als ik zo de geschiedenis bekijk is communisme nog minder wenselijk. Misschien zou @Peter Sas een vervolgstuk kunnen schrijven om de termen Keynesianisme, het Rijnlandse model, steady-state economie, markt-socialisme en corpo-syndicalisme uit te leggen. Ik ben zeer benieuwd of hij dan verder nog concrete voorstellen heeft aangaande een alternatief systeem.
Zolang we al snel zo'n 8 uur per dag doorbrengen onder een niet democratische instellingen, de werkplek, is de kans op een wereld waar we samen een juiste balans vinden tussen gebruik van deze planeet en onze materiele verlangens nihil. Onder een kapitalistisch systeem is de natuur en menig mens sowieso de Sjaak: plunderen van de natuur, uitbuiten van de mensen onderaan de ladder. Maar zolang menig burger dit systeem als iets normaals, natuurlijks of de standaard ziet... Pas als we in ons werk democratisch te werk zouden gaan, en dus bedrijven ook de burger vertegenwoordigen, kan de mens en het bedrijf de politieke koers uitzetten op een rechtvaardige en democratische manier. Op naar een betere volksvertegenwoordiging.
Het is niet voor niets dat alles wat maar riekt naar verandering ten goede, per direct politiek geframed wordt als communisme.
Bij communisme denk ik aan geen koopwoningen, iedereen heeft een huurwoning;; maximaal vermogen de Feeney-norm d.wz. 2 miljoen:
(link) https://nos.nl/artikel/2348545-miljardair-die-blut-wilde-sterven-is-nu-blut-en-nog-niet-dood
Wel een apocalyptische versie van het kapitalisme wordt hier beschreven, schuld van alles... kan de schrijver een land noemen met een andere vorm waar dezelfde mate van welvaart en welzijn en geluk (NLbehoren tot de top 5 vd gelukkigste op de wereld) heerst. Juist, Kapitalisme is de mist slechtste vorm.
De top van deze lijstjes wordt bevolkt door landen waar kapitalisme en socialisme een goede combinatie vormen. Dus als je dit lijstje als referentie neemt mag het wel wat minder met het kapitalisme.
Kapitalisme heeft ons geen welvaart gebracht. Dat hebben wetenschap en fossiele energie gedaan. Kapitalisme is niets anders dan feodalisme 2.0.
Hansje: "Kapitalisme is de mist slechtste vorm." Voor haar wel, ze behoort tot de rijkste 1 procent die 30 keer zoveel CO₂ uitstoot als de armste 50 procent van de wereldbevolking en heeft het moeilijk zich te realiseren wat de gevolgen daarvan zijn. Want het raak haarzelf. "Bij uitstek relevant hier is de uitspraak van Hannah Arendt: “Het ideale subject van het totalitaire bewind is niet de overtuigde nazi of de overtuigde communist, maar mensen voor wie het onderscheid tussen feit en fictie (d.w.z. de realiteit van de ervaring) en het onderscheid tussen waar en onwaar (d.w.z. de denknormen) niet meer bestaan.”
Je verwart kapitalisme met de manieren die we gebruiken om kapitalisme niet zomaar haar gang te laten gaan. Kapitalisme wil echt niet een minimum loon of betaalde vakantie. Sociale democratie wel.
Ondernemers zijn steeds meer de baas geworden in de huidige westerse neoliberale wereld. En omdat risico nemen bij ondernemen hoort, zal de doorsnee ondernemer al gauw in de verleiding komen op preventie en op een degelijke risicoanalyse te bezuinigen, in de veronderstelling zijnde, dat hij dan meer winst kan maken. Ze lijken liever op de gevolgen te sturen waarvan de oorzaken in het verleden liggen. ...En pas op het moment dat er een aanzienlijke schade uit is ontstaan, gaan ze, met de hulp van hun verzekering, de boel trachten te repareren. Kortom, ik voorzie dat we als maatschappij, als we op deze koers voortgaan, ons dan nog vele rampen zullen treffen voor we eindelijk tot bezinning komen. ...Maar misschien is het dan al te laat.
@ Peter Sas – Ik ben door toeval gestuit op Eli F. Heckscher, een zondermeer uiterst briljante tijdgenoot van John Maynard Keynes. Hem heb ik ontdekt door een uitspraak van Islahi Abdul Azim: 'Mercantilism: A Reaction Against Muslim Powers'. 'OMG een islamocentrist met bijbhorende tunnelvisie' was mijn eerste gedachte. Nader onderzoek leerde dat dhr. Azim Eli F. Heckscher's oeuvre als onderbouwing ziet voor zijn tamelijk pittige stelling over Mercantilisme (voorloper van vroeg kapitalisme enz. enz.). In zijn tweeluik over Mercantilisme beschrijft de auteur hoe feodaal particularisme evolueert naar het universalisme van met elkaar handeldrijvende provincies en stadstaten die als een lappendeken lag over de toen gekende wereld. En toen was er ineens de NATIESTAAT, De natiestaat die diende als een kazerne voor Mercantilistische soldaten die dezelfde taal spraken. Immers taalverwarring was de hoofdoorzaak dat Kruisvaarders op jacht naar goud van 'Muslim Powers' telkenmale kapotgemept werden. Het zichzelf beleven als inwoner van een dorp of stad in een provincie/stadstaat werd weggeslagen en de vervreemding trad in. Dus vanuit, hopelijk niet te beknopt, voorgaande zie ik heil in een hedendaags Rijnlands model dat de burger weer een overzichtelijk burgerschap geeft en economie kadert in een civilissatiestaat cq. mondiale onbegrensde civilisatiestaat.
(link) Islahi Abdul Azim: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/18384/1/Emergence_of_Mercantilism.pdf
Backtobasics 2 februari 2022 at 18:21 [helemaal onderaan pagina] Het neoliberalisme heeft eigenlijk min of meer de plaats van het Katholicisme van vroeger overgenomen. ======================================================== Van ‘min of meer’ kan compleet gemaakt worden. De reeds hiervoor opgemelde Eli F. Heckscher: Mercantilism was indeed a new religion and ‘in deifying’ the state it opposed medieval religion, which had worshipped at quite other shrines’ .(Vol 2, p. 155). Ofwel: het post-christendom was ontstaan (zonder dat dit laatste ook maar iets zegt over christenen van toen en van nu).
Het is altijd verleidelijk om kritiek te uiten op de uitwassen van het kapitalisme, zoals wij dat niet kennen in NL, want bij ons komen we niet verder dan geleide markteconomie. Maar net zo goed is het makkelijk om kritiek te hebben op in de wereld zichtbare uitwassen van socialisme... En persoonlijk ben ik niet onder de indruk van wat de SP en XR te bieden (???) hebben als alternatief.
SP zijn niet activisten. Maar XR of iets dergelijks is nodig om het groter geweld van kapitalisme af en toe te blokeren of wat langzamer te laten gaan.
Als je op zoek bent naar een beter alternatief, dan is het verstandig om alle slechtere alternatieven te schrappen. Maar iets in jouw wijze van formulieren nodigt uit tot de conclusie dat jij probeert om kapitalisme te verdedigen via de redenatie 'er zijn nog andere slechte alternatieven, dus kapitalisme is zo slecht nog niet'. Is dat inderdaad wat je bedoelt?
@ Peter Sas - dank voor dit bevlogen en kwalitatief hoogstaande betoog. Ik las een pakkend en kundig geweven verhaal, dat feiten en persoonlijke gevoelens integreert. Ik verwacht veel tegengas in de nog komend commentaren, Peter; ik wacht even af en wil eens zien hoe andere reageerders, elk op zijn of haar eigen manier, proberen je argumenten te ontkrachten. Het is niet onmogelijk dat sommigen van hen denken feitelijk en rationeel te argumenteren in hun oppositie jegens jou; maar tegelijkertijd verwacht ik dat hun kritieken zelf al zullen tonen dat de schrijvers vooral 'fictionaliseren' over mooiere toekomsten, schitterende vooruitzichten, de zelfreinigende vermogens van het kapitalisme, noem maar op; alle aan de kaak gestelde crises zullen beëindigd kunnen worden door het kapitalisme zelf. Mocht mijn intuïtie me niet bedriegen, dan heb ik voor de diehard-supporters van het neoliberale kapitalisme deze website aan te bevelen: https://monthlyreview.org/ PS: dank voor het aanhalen van Fredric Jameson en Hannah Arendt; dat citaat van Jameson wordt regelmatig toegeschreven aan anderen, bijvoorbeeld Slavoj Zizek. Maar voor zover ik weet komt het echt van Jameson.
@Uw Psychiator Mijn dank voor de link. 'Bury Class Society Before It Buries Us All' heb ik met grote belangstelling - gedeeltelijk - gelezen . Trouwens ook mijn dank voor onlangs 'Sugarman Thrift'
@ Dronevliegenier (21:06u) - uitzonderlijk veel dank voor je reactie! Deze toont dat je werkelijk geïnteresseerd bent in dat wat ik schrijf. Weet je: dat je ook nog refereert naar Jeff Sugarman en Erin Thrift, dat maakt me oprecht blij, zo op de latere avond. Ik hoop meer van je te horen!
Het genoegen is geheel wederzijds! Ik heb mijn keuze gemaakt uit wat de auteur aanbiedt: Het Rijnlandse corpo-syndicalistisch model waarbij het Rijnlandse model kadert in integratief corpo-syndicalisme aangezien kiesrecht en industrialisatie bij het ontstaan van het Rijnlandse model nog niet bestonden. 2 links naar de pijlers: https://managementscope.nl/magazine/artikel/681-verschillen-angelsaksisch-rijnlands-model https://www.adamsmith.org/blog/the-grand-plan-from-mr-varoufakis
Ik ben het geheel eens met uw artikel geachte scribent maar alsjeblieft plaats wetenschappelijke links naar wat neoliberalisme is en de ontstaansgeschiedenis want anders volgen er weer talloze reacties van wat is neoliberalisme of u overdrijft de betekenis er van.
Mooi betoog, maar .... zonder kapitalisme hadden we nooit de welvaart gehad die we nu hebben. Dat weten de meeste mensen donders goed. Laat de terechte lritiek eens vergezeld gaan van een overtuigend alternatief.
Alternatief is het Rijnlands kapitalisme of sociaal kapitalisme. Jawel het goed van links het goede van rechts verenigd. Niet zo moeilijk toch? Bij dit soort vraagstukken ligt het antwoord altijd in het midden.
Ik verwacht eerder een ondemocratisch bestel als SP aan de macht zou komen, dan dat de kapitalisten de macht zullen grijpen en de democratie afschaffen. De uitspraken van deze SP'er neigen naar een complottheorie.
Noem 1 uitspraak in dit artikel die op onwaarheid berust, of die een of ander complot impliceert. Kun je niet. Je hebt ze echt zelf niet allemaal op een rijtje
Ik zou zelf liever de negatieve aspecten van het " Neoliberalisme" bespreekbaar maken, wat weer een uitvloeisel is de economische praktijk van het Kapitalisme. Het vrij agressieve vertoog hoe samenlevingen het Kapitalistisch systeem moeten "beheren". Het neoliberalisme heeft eigenlijk min of meer de plaats van het Katholicisme van vroeger overgenomen. Het is als ideologisch systeem nadrukkelijk aanwezig; het heeft eenzelfde, alomvattende maatschappelijke impact, .........en bepaalt hoe de ideale mens eruitziet. Dat is vooral lastig omdat het, net als met geloofsovertuigingen, op een vrij bedekte manier gebeurt, met bv woordkeuzes die mensen een bepaalde denkrichting in stuurt.
@Backtobasics [Het neoliberalisme heeft eigenlijk min of meer de plaats van het Katholicisme van vroeger overgenomen.] Van 'min of meer' kan compleet gemaakt worden. De reeds hiervoor opgemelde Eli F. Heckscher: Mercantilism was indeed a new religion and 'in deifying' the state it opposed medieval religion, which had worshipped at quite other shrines' .(Vol 2, p. 155). Ofwel: het post-christendom was ontstaan (zonder dat dit laatste ook maar iets zegt over christenen van toen en van nu).
Uw beschrijving stemt precies overeen met hard core socialisme en vooral het communisme. "met bv woordkeuzes die mensen een bepaalde denkrichting in stuurt." agitprop in de USSR "en bepaalt hoe de ideale mens eruitziet. de sovjet-mens