Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politici in Nederland: stelletje valse hypocriete opportunisten

  •  
02-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
503 keer bekeken
  •  
wopke
Column: het conservatieve CDA-bestuur durft een eerlijke politicus als Omtzigt niet aan als vlag op hun modderschuit.
De manier waarop de aanval is geopend op Mark Rutte geeft maar weer eens aan hoe verschrikkelijk hypocriet en opportunistisch de meeste politici zijn. Ik ben echt al mijn hele leven anti-VVD maar heb de afgelopen dagen wel bewondering gekregen voor Rutte die zijn rug recht houdt onder al die laffe aanvallen.
Dat Jesse Klaver een progressief blok tegen Rutte wil vormen, is nog wel logisch. Die moet nog wat natrappen vanwege de mislukte poging om zelf een ministerpost te bemachtigen in de vorige formatie. Dat Ploumen Rutte rechtstreeks aanvalt vind ik al moeilijker te accepteren. Haar partij heeft immers samen met de VVD jarenlang meegedaan aan het vernielen van solidariteit, de afbraak van het sociale zekerheid en het discrimineren van Nederlanders met een moeilijke achternaam, met de toeslagenaffaire als droevig voorbeeld. Gelukkig hoefde Asscher haar woorden “guur en rechts beleid” niet uit te spreken, want was de PvdA daar niet medeverantwoordelijk voor? Over Baudet zullen we het maar niet hebben, toen ik erachter kwam dat Baudet in het Frans ‘ezel’ betekent viel alles op zijn plaats. Sinds duidelijk is dat hij zijn gedroomde premierschap zelf om zeep heeft geholpen klinkt zijn kritiek nog maar als wat onnozel gebalk.
Maar dan de huidige regeringspartijen. Sigrid Kaag doet het heel tactisch. Ze kiest voor een maximale termijn van 8 jaar voor het premierschap en meent dat het niet gezond is om zo lang hetzelfde te doen. Vals hoor. Verder valt ze de huidige corona-aanpak van het kabinet af, waar ze notabene zelf inzit.
Maar dan Wopke Hoekstra. Omhoog gevallen omdat Hugo de Jonge tegen een burnout aanzit en het conservatieve CDA-bestuur een eerlijke politicus als Omtzigt niet aandurft als vlag op hun modderschuit. Ik citeer Wopke uit zijn speech bij het begin van zijn campagne: “De gebroken belofte is de erfenis van tien jaar VVD. De optelsom van een reeks gebroken beloftes. Daarom kan die partij niet de verandering brengen die nodig is.”
Ongelooflijk hypocriet om zoiets uit je mond te krijgen als je zelf net vier jaar minister van Financiën bent geweest in een kabinet dat inderdaad nauwelijks iets ten positieve heeft veranderd aan zaken als klimaat, inkomensverschillen en solidariteit. Deze van Shell afkomstige meester in de rechten zat jarenlang voor adviesbureau McKinsey in de senaat (pardon, voor het CDA). Hoekstra (verloofd, vier kinderen) moet nu zijn gedecimeerde partij redden, die de laatste ‘lichte’ katholieken en protestanten nog een alternatief biedt voor de zwarte kousenpartijen CU en SGP. Daarvoor moet hij een dolk in de rug te steken van de man waar hij vier jaar naast zat en hij doet dat met een kennelijk genoegen. Nog een citaat: “We kregen jarenlang de boodschap dat het vanzelf goed komt, als we allemaal maar zoveel mogelijk ons eigenbelang najagen.” Van wie kregen we die boodschap? Van hem toch, met zijn voortrekken van KLM en Booking.com met zijn eigen steunfonds voor grote bedrijven waar hij straks wellicht weer commissaris of directeur van gaat worden, zoals zijn collega Eurlings. Als je hem diep in de ogen kijkt tijdens zijn televisieoptredens zie je gewoon dat hij zijn eigen woorden zelf niet gelooft.
Helaas moet ik weer mijn petje afnemen voor de CU waarvan Segers zich publiekelijk afzet tegen de harde en persoonlijke aanvallen aan het adres van Rutte. Hij stoort zich aan zijn collega’s die nu al druk aan het formeren zijn. Niet dat ik nu VVD of CU ga stemmen. Ik heb ook nog principes en vind niet dat het huidige kabinet ook maar enig besef heeft dat ze buiten de Corona een nog veel grotere crises hebben op te lossen. Met al dit hypocriete geweld blijft er wel heel weinig over te kiezen.
Een minuut voor twaalf: negeer de echte crises niet langer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 7:50

"...populaire want kundige Hoekstra..." Populair betekent niet, ik herhaal: niet, dat iemand ook kundig is. Dat is een misverstand. Misschien moet lego zich eens verdiepen in het begrip "want".

TwoTone
TwoTone2 feb. 2021 - 19:23

De vraag is uiteindelijk: maakt het nog uit opwelke partij je stemt in Nl ? A) ze voeren toch niet het verkiezingsprogramma, mede omdat de gemene deler als is vastgelegd in Brussel. En lokaal de b&w’s hun eigen gang gaan (zie amsterdam); B) uiteindelijk ongeacht de verkiezingsuitslag de midden partijen gezamenlijk de enige optie zijn tot een formatie, evt aangevuld met een wat meet rechtse of meer linkse partij op de flank.

The Apple
The Apple2 feb. 2021 - 18:07

Klaver heeft duidelijk niet dezelfde vaardigheid bij het inslikken van meloenen als Segers en dat is maar goed ook, want de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens en je kunt er al te gemakkelijk in stikken.

Frans Cobben
Frans Cobben2 feb. 2021 - 16:56

zie de strijd binnen het CDA tussen 1ste minister Ruud Lubbers en kroonprins Eelco Brinkman. De oude Katholieke Volkspartij met Roomse Draaikonten en listige Jezuiten leeft voort binnen het CDA.

Thuru
Thuru2 feb. 2021 - 15:36

Betreft CU, heeft deze betreft de kabinetspartijen nog het beste gedaan en ook nog wat puntjes voor de achterban binnengesleept. Hier ben ik dus positief over. Hopelijk wordt deze partij daar ook voor beloond met paar zetels extra. Wat GL betreft. Deze had 4 jaar geleden zijn kans gehad. Doch door vast te houden op een punt wat het volk absoluut niet ziet zitten en daar een breekpunt van te maken heeft deze partij aan zichzelf te danken dat het niet in Kabinet kwam. Waarbij GL veel had kunnen betekenen qua sociale zekerheid en zorg. Het mocht dus niet zo zijn. En ik vrees ook dat ze nu op het zelfde punt hun eisen maken, iets wat niet als dank wordt afgenomen. Dus zal GL vermoedelijk zich weer buitenspel zetten komende kabinetsbesprekingen. Maar goed we zullen het zien wat het in maart wordt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 2 feb. 2021 - 17:23

Noem eens, die puntjes van de CU. Want op dit moment vallen alleen de geslikte meloenen op.

gimli55
gimli552 feb. 2021 - 22:42

Heb je de rapporten niet gelezen over de NVWA, dat valt onder minister Schouten van de CU. In alle geblunder en voortdurende ellende van Rutte 3 is er weinig aandacht voor geweest. Vergelijkbaar met de Nationale politie en de zorg. Veel te veel taken, te weinig geld en veel te weinig personeel. Het systeem faalt, wie er ook in de regering zit. Ik wijs naar het gebrek aan perspectief en een alternatief, een TINA systeem van stilstand afbraak corruptie en bedrog.

Hakkepuf
Hakkepuf2 feb. 2021 - 14:09

De meeste politici in NL zijn inderdaad 'selectief dementerende' opportunisten. Dit is niet het grootste probleem in Nederland. Het grote probleem is het onontslabare bureaucratische ambtenarenkorps. Wanneer je als minister of stas een reorganisatie op het ministerie door wilt voeren, dan kan dat niet omdat je niets over je eigen ambtenarenkorps te vertellen hebt. Wie de poule van topambtenaren verzonnen heeft weet ik niet, maar hij heeft erg goed voor zichzelf gezorgd. Dit geldt ook voor de aan de ministeries gekoppelde ZBO's. Als minister heb je er niets over te vertellen, maar je bent er wel verantwoordelijk voor. En dan is er nog een taboe: De dubbele loyaliteit van de topambtenaren. De topambtenaren zijn bijna allemaal actief lid van een politieke partij. Moet de topambtenaar nu doen wat de minister zegt, of is hij ook lid van de oppositie?

Ivan61
Ivan612 feb. 2021 - 13:33

Ik woon in een oude volkswijk nabij centrum van Groningen, De enige politieke partij die actief aanwezig is SP. De rest zie en hoor ik nooit. Nu zijn de verkiezingen in aantocht en alle koppen zijn niet af te slaan van TV en andere media. Voor en nabeschouwen op talkshows tafels. Ik ga zeker niet kijken, ga mijzelf niet martelen. Mijn keuze staat vast, Ergens hoop ik dat wij eindelijk knetterrechte regering krijgen. De kans op knetterlinks is vrij klein laten wij eerlijk wezen. Als zij zo een regering vormen dan wordt oppositie ook eens wakker en gaan zij de regering controleren en desnoods dwarszitten.

2 Reacties
Martin007
Martin0072 feb. 2021 - 15:10

Sarajlija, waar ben jij geweest, de afgelopen 40 jaar? Die knetterrechtse kabinetten hebben wij al vanf 1980, toen het CDA was ontstaan uit Christelijk Historische Unie Katholieke Volkspartij Anti Revolutionaire Partij en samen met de VVD het roer omgooide van sociaaldemocratisch naar extreem liberaal om van Nederland weer een nachtwakersstaat te maken. Iets wat ze bijzonder goed lukt, omdat de gemiddelde kiezer zich ontiegelijk belachelijk maakt door zich straal voor de gek te laten houden.

Ivan61
Ivan612 feb. 2021 - 15:39

@ Martin007, Ik ben sinds najaar 1994 hier. Paars 1 en vervolg is minder kleurrijk.

Pater
Pater2 feb. 2021 - 13:14

Fons toch. Klaver heeft echt wel andere redenen om Rutte aan te vallen dan "...natrappen vanwege de mislukte poging om zelf een ministerpost te bemachtigen in de vorige formatie." Hoe bedenk je het. De één zegt dat Klaver toen bang s weggelopen, Fons heeft weer een héél eigen interpretatie, ze vergeten dat GL zeer tevreden was over de opstelling van Klaver vier jaar geleden. Als je op inhoud wordt weggezet door VVD en CDA zoals toen moet je ook niet meer willen. GL, PvdA, SP en hopelijk ook D66 moeten deze keer elkaar vasthouden en één machtsblok vormen. Mag Ploumen ook al geen kritiek hebben op Rutte? Medeverantwoordelijk in één kabinetsperiode, waarvoor de PvdA nu enkele malen excuus heeft aangeboden, consistente oppositie de afgelopen vier jaar. Ploumen heeft het handelsverdrag CETA als minister verdedigd, in de oppositie heeft ze er afstand van genomen. Je moet het altijd nog maar afwachten met de PvdA na de verkiezingen, maar recht op kritiek hebben ze zeker weer verdiend. Over Hoekstra & Kaag zijn we het eens. Het CDA heeft 6 van de 10 jaar Rutte met de VVD geregeerd en heeft daar inhoudelijk nooit afstand van genomen. En Kaag heeft het handelsverdrag CETA met rechtstreekse leugens in de Kamer verdedigd, en daar nooit afstand van genomen. Dat is de D66-lijn.

2 Reacties
Martin007
Martin0072 feb. 2021 - 15:31

Pater, D66 in dezelfde zin zetten als GL, PvdA en SP getuigt van weinig kennis. D66 zit in het Europarlement in de liberale fractie, gezellig samen met hun vriendjes van de VVD. D66 roept wel van alles over klimaat en dergelijke, maar zij weten donders goed dat niemand er achter komt wat zij ECHT stemmen in de tweede kamer. En daarbij, de andere liberale partijen hebben een dermate grote meerderheid (die alle goede plannen tegenhoudt) dat D66 kan zeggen wat ze wil.

Pater
Pater3 feb. 2021 - 16:22

Ach Martin, ik spreek hoop uit, ik weet natuurlijk wel dat D66 een liberale partij is, zie mijn beoordeling van Kaag, maar ik zie ook wel enkele punten waarop D66 bij coalitie-onderhandelingen zich kan aansluiten bij een links front: vluchtelingen, milieu, landbouw bijvoorbeeld. Wat nou echt dom is: die hoop afwijzen vanuit de dogmatische zekerheid dat D66 nooit iets goeds kan doen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2021 - 12:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Krek
Krek2 feb. 2021 - 13:26

Even mijn eigen politieke kleur aan de kant zettend, kan ik me wel vinden in deze reactie. Ik ben wel ietwat verbaasd, op een positieve manier, over het ontbreken van Marijnissen/SP in het lijstje. Van wat ik mij herinner van de oppositie van de laatste jaren is dat ze zich graag even laat horen wanneer de grote jongens een aanval inzetten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 feb. 2021 - 12:53

"Sigrid Kaag doet het heel tactisch. Ze kiest voor een maximale termijn van 8 jaar voor het premierschap en meent dat het niet gezond is om zo lang hetzelfde te doen. Vals hoor." Kaag denkt laat ik de indirecte route nemen. Al die aanvallen getuigen van toenemende frustratie bij andere partijen dat er helemaal niets aan die vermaledijde Rutte blijft kleven, wat ze ook proberen. Als iedereen nou eensgezind op hem in gaat hakken krijgt 'ie straks nog de sympathie van de underdog ook, terwijl hij dat helemaal niet is.

2 Reacties
Martin007
Martin0072 feb. 2021 - 15:33

Kees, Rutte is niet het probleem. Maar de Nederlandse kiezer, die steeds weer VVD, CDA en D66 (samen met CU of PvdA) een meerderheid geeft. En laten we SGP, PVV en Forum niet vergeten. Ook al zitten die niet in de coalitie, zij helpen de VVD om van Nederland weer een nachtwakersstaat te maken, omdat zij meestal de zelfde keuzes maken als de VVD.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 feb. 2021 - 16:19

Martin007, Voor de PVV ligt dat genuanceerder, die stemmen op economisch vlak nogal eens met links mee; zie de bronnen bij de reacties van Mickeymouse en mijzelf op dit artikel: https://joop.bnnvara.nl/opinies/gaat-het-wel-slecht-genoeg-met-links#comment-2712259 Maar zie ook de reacties van Satya aldaar, die linkt naar een artikel in de correspondent waar precies het tegenovergestelde wordt beweerd. Het zou overigens goed zijn voor de discussie op deze site als hier een keer definitief duidelijkheid over zou komen. Maar goed, afgezien daarvan heb je gelijk, Nederland is in meerderheid een rechts land. Alleen een grote partij op links zou de VVD kunnen uitdagen, maar de ruimte daarvoor is al jarenlang slinkend. Wat niet helpt is dat linkse kiezers onzettend kritisch zijn en de neiging hebben om regeringsdeelname keihard af te straffen. Dat is niet de voornaamste reden, maar toch.

nikita72
nikita722 feb. 2021 - 12:38

Klaver is niet aan het natrappen. Hij is konsekwent, want tijdens de formatie had hij al door dat hij met Rutte geen goed beleid maken kon.

Sonic2
Sonic22 feb. 2021 - 12:00

Het gaat fout volgens mij bij het grote publiek die volstrekt verkeerde beoordelingen( en massaal) heeft over de leiders van verschillende partijen. Ik laat die 2 rechts radicale clowns zoveel mogelijk buiten beschouwing, want dat is de ergste mis calculatie. Dan naar Segers. Segers ageert tegen het neoliberalisme, maar stemt wel doodleuk in met het afschaffen van de dividendbelasting. Segers is een mooie prater, maar ik had liever gehad dat hij wat beter zijn werk in het kabinet had gedaan. Segers wilt al jaren een fors socialere samenleving. Ik zie het alleen niet. Dus wat Segers zijn geloofwaardigheid is weet ik niet. Rutte is een machtspoliticus en Hoekstra ook. Beide willen in 17 Maart de grootste worden. VVD en CDA zijn a 30 of 40 jaar totale machtspartijen. Dus waarom verrast zijn. Het CDA is een machtspartij en na de verkiezingen in Maart zal er onder het CDA niets veranderen. Daar is het CDA niet voor opgericht en dat hoef je dus ook niet te verbazen. Omtzigt is een beroepspoliticus en loyaal aan het CDA. Hij bijt nooit echt helemaal nooit door. Hij doet zijn controlerende taak erg goed. Omtzigt is eigenwijs en als je het als anti elite ziet dan is dat geen goede beoordeling. En hypocriete opportunisme. Tja. Hoekstra wil de grootste worden en dat moet ten koste van de VVD. Rutte liegt heel veel en Hoekstra wat minder. Dat onderscheid maakt Hoekstra. Volgens mij maakte Hoekstra een helder onderscheid. Hij zei nergens dat hij 100% de hele VVD verwerpt. Alleen een CDA/VVD coalitie met premier Hoekstra. Zo werkt nu eenmaal politiek. Hoekstra is een hypocriet, maar Rutte die zeer opzichtig de Jonge als Corona minister weg zet is niet hypocriet. Je gaat dan bijna denken dat de VVD slachtoffer is van het CDA. Nou nee. Zijn ze niet. Gewoon een strijd. Het valt me wel vaker op. Asscher was de man van de dolksteek in de rug van Samsom. Terwijl Samsom volledig 100% verantwoordelijk was voor Rutte 2 en het rampbeleid. Dat Samsom zichzelf ook ernstig in de problemen brengt, lees je verder niets over. En als mensen dat blijven vol houden dan ontstaan ook volstrekt verkeerde beelden. Het is van belang dat in ieder geval de mensen die er verstand van hebben politiek erg goed gaan duiden. En het goed neerzetten. Als je ziet hoeveel mensen 100% loyaal zijn aan volstrekte mallotige politici dan weet je dat daar erg veel mis gaat.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax22 feb. 2021 - 13:39

' Hij doet zijn controlerende taak erg goed. Omtzigt is eigenwijs en als je het als anti elite ziet dan is dat geen goede beoordeling.' Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we moeten benoemen dat een kamerlid zijn controlerende taak goed uitvoert.

Krek
Krek2 feb. 2021 - 13:48

"Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we moeten benoemen dat een kamerlid zijn controlerende taak goed uitvoert." Mee eens.

harmmeijer
harmmeijer2 feb. 2021 - 15:18

@ Sonic “Het CDA is een machtspartij” Kun je wel stellen. Ze zullen er alles aan doe om dat te blijven. Van de 29 kabinetten na WOII zaten ze 26 keer in een kabinet en ik vrees dat we voorlopig nog niet van ze verlost zijn, de enge mannen van het CDA. https://youtu.be/b3v_77kP6gg

Sonic2
Sonic22 feb. 2021 - 15:31

@ MaxMax Helemaal mee eens. En een goed punt. En in die zin doen heel veel kamerleden ook slecht hun werk. Ze controleren niet en functioneren als ondersteuning van de regering. Dat lijkt me de tegenovergestelde taak van de regering. En dat blijft toch vreemd en tegenstrijdig. U heeft het terecht over een kamerlid die WEL de regering controleert en hij zit in een regering die weinig verantwoording af legt en het CDA is juist een partij die controle op de macht over het algemeen niet wilt. We zitten in Nederland collectief vast in het vernauwende perspectief dat we een MEERDERHEID kabinet moet hebben. Want dat is het enige wat stabiel is en regering vatbaar is. We moeten naar minderheid kabinetten. Waar de regering in de minderheid is en de 2e kamer eens gaat doen wat ze echt moeten doen. Controleren en bijsturen waar nodig. Heel veel partijen doen geen van 2. En verwarren weinig constructief geschreeuw met controleren. En bovendien zit een ander deel van de kamer bij de regering op schoot en dat is ook niet het doel van je rol.

MaxMax2
MaxMax22 feb. 2021 - 11:55

De reacties hier tonen wel aan dat ze heel erg bang zijn voor Hoekstra en Omtzigt. Omtzigt gaat veel stemmen binnenhalen van mensen die normaal niet op het CDA stemmen zoals 'Mark Huysman' dat hieronder beschrijft.

Miss Piggy
Miss Piggy2 feb. 2021 - 11:51

Spijker op z'n kop, dit artikel. Ik heb zelf nu werkelijk geen idee wat ik zou moeten (of kunnen) stemmen. Nederland staat buiten Corona voor een aantal grote uitdagingen: de toegenomen ongelijkheid, klimaatcrisis, verschillende onderdelen van de publieke sector die op instorten staan (onderwijs, zorg, defensie, politie en justitie etc) én ook dat de overheid een log, bureaucratisch monster is geworden dat haar burgers als frauderende vijanden behandelt. Om dat allemaal ook maar gedeeltelijk op te lossen is leiderschap en visie nodig. Het huidige zooitje middelmatige hypocriete lijsttrekkers heeft dat zeker niet.

2 Reacties
Sonic2
Sonic22 feb. 2021 - 12:34

Ik bedoel dit niet betweterig ;) , maar in Nederland met zijn ingewikkelde coalities en zijn ontelbare partijen hoef je niet visie of leiderschap te verwachten. Eerder een manager type zoals Rutte. Een zeer uitgesproken visie zal in Nederland leiden tot een snelle kabinetsval. Niemand krijgt in ons stelsel helemaal 100% gelijk. Iedereen moet water bij de wijn doen. Het systeem is niet ingericht voor visie. Rutte is de premier omdat hij het systeem begrijpt. De media werkelijkheid. Rutte laat dingen overwaaien. Rutte zegt sorry als het hem politiek voordeel biedt. Rutte laat zijn coalitie partners het vuile werk opknappen. Rutte is aardig voor de schermen en boos, woedend en onredelijk als het hem voordeel biedt. Achter de schermen dan. Rutte laat een kabinet vallen als hem dat de juiste hoeveelheid lucht verschaft zodat hij weer door kan. Want Rutte wil nog een Rutte 4 of 5. Rutte is niet zoals Trump, maar als de VVD op 17 Maart de 4e partij wordt zie ik hem aanblijven en via het formatie achterluik nog een gooi doen naar het premierschap. Biesheuvel werd in 1971 ook premier op die manier. ARP was de 4e partij geloof ik. Rutte zal niet met slaande deuren Den Haag verlaten, maar uit zichzelf en makkelijk weg gaan doet hij ook niet. En D66 heeft geen van Mierlo. De PvDA heeft geen Joop den Uyl. Dus ook dat speelt Rutte in de kaart.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 feb. 2021 - 19:43

@Sonic Rutte is de premier omdat de grootse partij de premier levert. En als VVD-partijleider deed hij dat drie keer achter elkaar. Dan doe je het -objectief bekeken- niet slecht. En als de voortekenen ons niet bedriegen wordt hij niet afgerekend op de coronacrisis en het toeslagenschandaal.

Krek
Krek2 feb. 2021 - 11:40

Eerlijk gezegd vraag ik me of al die aanvallen de VVD niet in de hand gaan werken. Men is zo opzichtig bezig met de verkiezingen dat de kiezer juist meer respect krijgt voor de partij(en) die zich meer bezighouden met regeren. Als Rutte rustig blijft, kan hij hier wel eens zonder veel moeite doorheen komen. Nu is 'rustig blijven' onder al die aanvallen op zich al een opgave. Verder valt het niet goed dat juist de partijen die met VVD het kabinet vormden nu zo fel de aanval openen. Als iemand van de SP dergelijke kritiek uit, dan is dat geloofwaardig. Mevrouw Kaag, met haar 'laat ik snel even zonder overleg heel veel geld overmaken naar mijn echtgenoot's sympathisanten-strategie, had voor mij al afgedaan. Maar goed, ze moet zich in korte tijd profileren en dan maakt een kat in het nauw rare sprongen. De vraag of 8 jaar niet genoeg is, is natuurlijk niet serious te nemen wanneer die komt op een moment waarop het overduidelijk is dat de huidige MP je angstgegner is. Maar goed, iedereen heeft de peilingen gezien, en het is nu of nooit voor de troonpretendenten. Dan over Klaver. Tijdens de vorige verkiezingen had hij al de wens geuit om MP te worden, al was het wat voorzichtiger dan deze keer. Al hij destijds in het kabinet was gaan zitten, had hij die droom wel op zijn buik kunnen schrijven. De mogelijkheid dat hij dan wel meer invloed gehad zou hebben op het beleid door samen met D66 op te trekken, was niet zo belangrijk als Jesse Klaver zelf die vooral uit lijkt op roem voor zichzelf. Herinneren we ons de Jesse Klaver show nog in de Heineken Musical Hall? Of de berichten dat geld wat bestemd was voor partij-ondersteuning uiteindelijk werd uitgegeven om Jesse Klaver's presence op social media te boosten. Het is lastig wegkijken van de populistische trekjes van Klaver. Hoekstra is niet serieus te nemen na vier jaar als minister, en de aanvallen wringen destemeer nu Omtzigt goed werk heeft verricht met de toeslagenaffaire, en De Jonge - of je nu een fan bent van zijn beleid of niet - zich met hart en ziel heeft ingezet in de Corona-crisis. Hoekstra zet zichzelf op deze manier buitenspel. Maar goed, hier geldt hetzelfde als voor Kaag. Als ze het niet doen, dan is de kans verkeken om zichzelf in de kijker te spelen. Segers heeft het in dat opzicht gemakkelijker. Zijn naam is al gevestigd, en hij beschikt over een vrij trouwe achterban. Hij heeft de aanvallen op Rutte niet zo verschrikkelijk nodig als zijn collega's dat hebben. Ploumen laat een enorme kans liggen hier, in mijn ogen. Als ze zich nu distantieert van de aanvallen op Rutte, maar zich volledig richt op wat de PvdA voor de kiezer kan betekenen, dan heeft ze een open veld voor zich. Nu wordt het een wedstrijdje Rutte bashen... en daar heeft de kiezer verder weinig aan..

1 Reactie
Sonic2
Sonic22 feb. 2021 - 12:21

Ploumen, Kaag en ook Hoekstra moeten de knoop door hakken. Niet onder Rutte meer dienen. Dan maar een andere VVD'er. Ik snap dus je betoog. Als je afstand neemt van Rutte moet je dat volledig doen. En het niet in het schemergebied laten hangen. En voor de rest heb je gelijk dat het niet 100% geloofwaardig is. Al is een coalitie akkoord natuurlijk altijd een verstandshuwelijk. En moet je je kunnen profileren. Echt heel erg geloofwaardig is het echter niet.

Janko2
Janko22 feb. 2021 - 11:40

Ben je een zorgzaam mens, dan trekt een baan in de Zorg je aan. Ben je een technisch mens, dan trekt een baan in de Techniek je aan. Ben je vals, hypocriet, crimineel en oppertunistisch, dan trekt de politiek je aan.

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.22 feb. 2021 - 12:29

Aangezien je graag over anderen oordeelt neem ik aan dat jij bij de rechterlijke macht werkt?

Janko2
Janko23 feb. 2021 - 5:49

@Marcus A. Ah, u bent politicus merk ik. Dat merk ik doordat u zonder enige vorm van kennis over het onderwerp een statement inneemt.

mjschwe
mjschwe2 feb. 2021 - 11:30

Doorpakken is het motto van het CDA, ik vraag me af : wie nu weer?

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2021 - 11:14

Terechte aanval op hypocriet Hoekstra. Een gevaar wat ik in mijn eigen omgeving zie: sommige (linkse) mensen vinden Omzigt zo goed en onafhankelijk dat ze overwegen om op hem te stemmen. Ik leg ze uit dat ze daarmee op het CDA stemmen en op voortzetting van het huidige beleid maar dat kwartje valt maar moeizaam. Ook omdat het linkse alternatief niet zo sterk is. De PvdA heeft in Rutte2 meegewerkt aan de afbraak. GL lijkt nu wat van het Halsema-liberalisme kwijtgeraakt te zijn maar hoe betrouwbaar is dat? De SP voert oorlog met haar linkse jongeren. In de aanloop van de verkiezingen is het denk ik belangrijk om die Omzigt-kwestie te tackelen. Anders kon het CDA wel eens een heleboel stemmen binnenschrapen van mensen die eigenlijk een heel ander beleid willen.

8 Reacties
MaxMax2
MaxMax22 feb. 2021 - 11:52

'Een gevaar wat ik in mijn eigen omgeving zie: sommige (linkse) mensen vinden Omzigt zo goed en onafhankelijk dat ze overwegen om op hem te stemmen.' Ja stel je voor dat die mensen zelf na gaan denken en buiten de lijntjes gaan kleuren.

Mohawk2
Mohawk22 feb. 2021 - 12:28

"stel je voor dat die mensen zelf na gaan denken en buiten de lijntjes gaan kleuren" Heeft niets met een (links) 'verbod' op buiten de lijntjes kleuren te maken, maar alles met dat als je links(er) beleid voorstaat je niets bij het CDA te zoeken hebt. Omtzigts goede werk in de Toeslagenaffaire niet te na gesproken, hij gaat het CDA niet naar links trekken, hoeveel voorkeursstemmen hij ook mocht krijgen. Hij is niet links... zo moeilijk of onbegrijpelijk is dat toch niet?

Krek
Krek2 feb. 2021 - 12:28

Ik ben geen fan van het FvD, maar ik kan wel met die partij meegaan in het idee dat benoeming van ministers minder partij-afhankelijk zou moeten zijn. De PvdA heeft - in mijn ogen - duidelijk laten zien dat zij het landsbelang vóór partijpolitiek laten gaan toen ze tijdelijk Martin van Rijn de post van minister voor medische zorg lieten bekleden. Wat mij betreft had Van Rijn mogen blijven zitten. Wat ik verder van de PvdA standpunten mag vinden, dit was - in mijn ogen - een klasse actie. In dat licht, zou ik het dan ook heel mooi vinden als het mogelijk zijn om Omtzigt en Leijten eventueel gezamenlijk, een portefeuille te laten beheren waarin onder andere de toeslagen en de controle daarop herbezien worden. Dit ongeacht wie de verkiezingen wint of welke poppetjes er elders op de ministersposten komen.

Paul250371
Paul2503712 feb. 2021 - 12:54

"Ja stel je voor dat die mensen zelf na gaan denken en buiten de lijntjes gaan kleuren." Daarom noemde Mark het ook "een gevaar" Als je blijft nadenken dan bedenk je je wel 2 keer om op het CDA te stemmen.

MaxMax2
MaxMax22 feb. 2021 - 13:37

@Mohawk 'j gaat het CDA niet naar links trekken, hoeveel voorkeursstemmen hij ook mocht krijgen. Hij is niet links… zo moeilijk of onbegrijpelijk is dat toch niet?' Dat hoeft ook helemaal niet, ik zit er aan te denken om dit jaar op Renske Leijten of Jasper van Dijk te stemmen. Gewoon puur omdat ik dit uitstekende kamerleden vind.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2021 - 14:37

[…ik zit er aan te denken om dit jaar op Renske Leijten of Jasper van Dijk te stemmen. Gewoon puur omdat ik dit uitstekende kamerleden vind.] Goed idee. Het verschil met Omzigt is dat de SP-kamerleden volledig in lijn met de uitgangspunten en praktijk van de partij opereren. De SP heeft bv tegen de fraudewet gestemd toen die werd aangenomen. Omtzigt is een grote uitzondering in zijn partij. Als je op hem stemt dan versterk je een partij die precies het tegenovergestelde doet van de zaken waarmee Omzigt de laatste tijd opzien heeft gebaard. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat hij niet in de kamer komt want hij is de nummer 2 op de CDA-lijst.

Gerygrr
Gerygrr2 feb. 2021 - 16:28

“De SP voert oorlog met haar linkse jongeren.” Dat is overdreven. De jongerenafdeling koos een communist als voorzitter. Hij wilde een andere koers als de partij. Lilian Marijnissen vraagt aan de leden simpelweg de koers van de partij te steunen en uit te dragen. Er is veel verschil op links, socialisme is net anders dan communisme.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 feb. 2021 - 19:55

@Huysman Omzigt gaat als rechtse politicus stemmen trekken. Net zo goed als de linkse Leyten dat waarschijnlijk gaat doen. Omdat hun kiezers ze fatsoenlijk, betrouwbaar, geloofwaardig en competent achten als volksvertegenwoordigers. Niet zozeer omdat ze een rechtse of linkse koers willen. Het is voor sommige reageerders wat zuur te moeten erkennen dat rechts niet per definitie samenvalt met slecht.

Norsemen
Norsemen2 feb. 2021 - 11:09

Dat Omtzigt nu als een soort heilige wordt gezien is ook niet helemaal terecht. Hij heeft zeer goed werk gedaan met de toeslagen affaire, maar op andere punten is hij net zo als de rest.

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.22 feb. 2021 - 12:27

@norsemen Is je azijn nog niet op? Schijnt de zon nog achter de wolken? Blijft het glas half leeg?

GHS
GHS2 feb. 2021 - 13:14

Ben bang dat de formatie van een regering vormen wel weer eens een hele tijd kan duren. Heb gelezen hoe dat in Zwitserland gaat: t.w. . De 4 grootste partijen ( geen een uitgezonderd) vormen de regeing. De 3 grootste krijgen ieder 2 zetels en de vierde 1 zetel. Dus als de uitslag van de verkiezing bekend is, dan weet men ook gelijk de regeringssamenstelling. Zou men in Nederland ook eens moeten proberen.

Norsemen
Norsemen2 feb. 2021 - 13:26

Marcus, mijn SGP vriend. Is kritiek op een CDA’er nu ook al gods schennis voor je?

vdbemt
vdbemt2 feb. 2021 - 11:01

Wow. Hier worden feiten ( 1 ervan: Klaver breekt met formatie Rutte II) wel heel erg gelardeerd (verdraaid) met de eigen mening (Die moet nog wat natrappen vanwege de mislukte poging om zelf een ministerpost te bemachtigen in de vorige formatie). Maar, nagegeven, Burger pakt links EN rechts aan. Met uitzondering van Segers. Zijn 'afschuw' van de effecten van het beleid van Rutte (Kamp Moria, toeslagenaffaire, en meer) tegenover het in bescherming nemen van Rutte, is NIET (?) hypocriet. En dan Rutte zélf. Weet je wat synoniem is voor 'rug rechthouden'. ? ONgevoelig zijn voor kritiek en (o.a. door bewust slecht informeren) je eigen bedoelingen doordrukken.

2 Reacties
Filthy McClean2
Filthy McClean22 feb. 2021 - 19:23

Mijn waarde vdbemt (12:01u) - ik wijs U erop dat 'larderen' niet hezelfde is als 'verdraaien'. Het eerste werkwoord betekent kookkundig gesproken: 'met reepjes spek doorsteken', met het oog op sappigheid en smaak. Het tweede betekent: 'dat wat de meeste politici, maar ook vele journalisten, maar niet kunnen laten: niet de waarheid zelf presenteren, maar iets minder dan de helft daarvan'. Uw interpretatie van 'de rug recht houden', die kan ik daarentegen wél waarderen. Omdat zij in het onderhavige geval (betreffende de heer Rutte) een vlag is die de lading volkomen dekt. Geheel de Uwe, dhr. Filthy McClean.

vdbemt
vdbemt3 feb. 2021 - 10:30

@Filthy. Dank voor de taalkundige uitleg van het verschil tussen larderen en verdraaien. Je hebt gelijk. maar zie mijn gebruik als beeldspraak. Als je aan het larderen bent, ben je op dat moment de samenstelling van wat je onderhanden hebt, aan het veranderen. Ik vind de suggestieve verandering die Fons Burger aanbrengt wel heel groot. En vond het nodig dat nog even extra te duiden met "verdraaien".