Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Politici hebben te weinig ballen om burgers te beschermen tegen hyena’s uit het bedrijfsleven’

  •  
10-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2446 keer bekeken
  •  
ellendeckwitz

Afgelopen week schoof Filip Schittecatte van ExxonMobil aan bij de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Hij noemde het Groninger gasveld het kroonjuweel van ExxonMobil, omdat het zoveel geld opbracht. De aardbevingen deden hem niet van koers veranderen. “Mijn rol zat aan de commerciële kant”, verklaarde hij bij de enquêtecommissie.

“Als je zoiets zegt, kom je niet eens meer gewoon koud over”, constateert Ellen Deckwitz bij De Nieuws BV. “Dan lijkt vergeleken met jou een vat vloeibare stikstof opeens een jacuzzi. Alsof het hebben van een rol aan de commerciële kant je een vrijbrief geeft om andermans leven te ruïneren.”

“Het echte probleem is niet alleen een aasgier als Schittecatte”, vindt de Druktemaker. “De Nederlandse politiek en ambtenarij hebben te weinig ballen gehad om hun burgers te beschermen tegen dit soort hyena’s uit het bedrijfsleven.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Déjà vu
Déjà vu10 okt. 2022 - 23:38

De USA hebben gedreigd Nederland aan te vallen indien deze Amerikaanse oorlogsmisdadigers zou gaan berechten. Ik vind ze derhalve weinig dankbaar voor al die miljarden dollars aan aardgasinkomsten die ze van ons hebben mogen ontvangen ! Daar komt nog eens bovenop, dat ze geen verantwoordelijkheid wensen te nemen voor de door hen (mede) veroorzaakte schade.

Deugkeizer
Deugkeizer10 okt. 2022 - 19:50

Komt door de draaideur politiek. Grote bedrijven investeren in de eerste jaren van de meeste politici.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 okt. 2022 - 20:29

Daar zien we dus een probleem. Groot geld ondermijnt parlementaire politiek. Corrupt, maar legaal.

Volrin
Volrin10 okt. 2022 - 17:44

Sommigen durven niet, anderen boeit het niet, en weer anderen profiteren er juist van.

Nicotientje
Nicotientje10 okt. 2022 - 15:27

Het zijn politici geweest die ons land vermarkt hebben. Als je dit doet weet je van te voren dat uitsluitend geldelijk belang speelt. Dat is tenslotte het doel van bedrijfsleven. Het zijn geen liefdadigheid instellingen. Daarom verbaasd deze uitspraak me helemaal niet. Het zal ook niemand in het huidige kabinet verbaasd hebben. Want als je marktwerking heilig verklaard verlies je sowieso de mens helemaal uit het oog. En is het de bedoeling zelf zoveel mogelijk gelden hierdoor in de staatskas te krijgen.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 okt. 2022 - 5:45

Nicotientje Het zijn wel de volksvertegenwoordigers die wij gekozen hebben. Wij kozen massaal voor een regering die de marktwerking centraal stelt/stelde. Wij hebben er ook jaaaaaarenlang van geprofiteerd. En nu het mis dreigt te gaan, zijn wij het slachtoffer van de politici?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 okt. 2022 - 14:06

De Nederlandse staat was en is niet bij machte om op ordentelijke wijze de materiële schade te vergoeden die is ontstaan door de aardschokken vanwege de gaswinning. Die incompetentie is een schandaal maar waarom moet iedereen in Nederland en Oekraïne daar dan onder lijden?

2 Reacties
Volrin
Volrin10 okt. 2022 - 17:45

"Die incompetentie is een schandaal maar waarom moet iedereen in Nederland" Omdat is hoe een land en belastingen werken. Iedereen betaalt mee, omdat je van tevoren nooit weet wie wat nodig heeft. Jij betaalt voor dingen die jij niet gebruikt maar anderen wel, maar dat gebeurt andersom net zo goed.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 okt. 2022 - 20:38

@Volrin U heeft gelijk. Maar omdat de Groningers niet gecompenseerd zijn kan er geen gas gewonnen worden?

de passie preker
de passie preker10 okt. 2022 - 13:54

Al die energieboeren die die in het verleden expres met het niet vermelden van de kleine lettertjes en met complexe en vage berekeningen willens en wetens veel te dure energiecontracten verkochten. Al die verzekeraars die in het verleden gezellig met stropdas en een kopje koffie aan de keukentafel al die woekerpolissen verkochten, wetende dat ze die families financieel zouden ruineren. Al die aasgierinvesteerders die meer geld verdienen als het bedrijf waarin ze investeren failliet gaat dan wanneer het blijft floreren. Nee over de moraal in het bedrijfsleven maak ik mij geen illusies: die moraal die is er niet. Ik vraag me wel af wat “de politiek” nou concreet kan en moet doen om de burgers hier tegen te beschermen .

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 okt. 2022 - 14:08

Ik vraag me wel af wat “de politiek” nou concreet kan en moet doen om de burgers hier tegen te beschermen . Dat ligt eraan aan wiens kant die politiek staat. Er is in deze tijd altijd een lijntje, van het bedrijfsleven naar de politiek toe. Ambtenaren kennen psychopaten uit het bedrijfsleven, kennen ambtenaren, borrelen samen, snuiven samen coke, behartigen elkaars belangen. Mevrouw heeft dit goed begrepen.

adriek
adriek10 okt. 2022 - 15:17

Dát is nou de vrije markt. Geld verdienen is goed, op welke manier dan ook. Zelfs de drugscriminaliteit wordt maar mondjesmaat bestreden. En als het geld op is gaat de btw gewoon omhoog. We - zo ongeveer de hele wereld - zitten inmiddels zo diep in de schulden dat er geen fatsoenlijke uitweg meer is. Degenen die aan schuld verdienen zullen geld blijven bijdrukken tot de wal het schip keert. Zo'n oorlogje in Oekraine kan zomaar aanleiding zijn voor een enorme systeemcrash, maar het kan ook nog een paar jaar langer duren.

Greendutch
Greendutch10 okt. 2022 - 13:06

het is überhaupt raar dat mensen menen dat, iets dat in de aarde zit, zij zich toe mogen eigenen en dan zeggen dat het van hen is? het is ontstaan in vele miljoenen jaren en sommigen kennen er dan een bepaalde ‘waarde’ aan, wat ook maar een idee is. het is van de aarde en / of algemeen bezit, van en voor iedereen. er zit een rare kronkel in het menselijk hoofd dat vreemde conclusies trekt. je mag denken wat je wilt, dit is mijn gedachte.

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 okt. 2022 - 14:03

Dit is een terechte gedachte. Waarom is het gas van private ondernemingen? En niet van de bevolking die in/op dat land woont, waar het gas zich bevind? Waarom is land van investeerders, als we het allemaal nodig hebben? De zuurstof is toch ook niet geprivatiseerd. Als iemand je geld vraagt voor zuurstof, is dat raar. Maar hij/zij kan je wel torenhoge huur vragen, als je ergens wilt kamperen, of bouwen, of wonen. Dit zijn kwesties, waar niet voldoende over nagedacht word. Mensen vinden alles altijd maar 'heel normaal'.

TheunT
TheunT10 okt. 2022 - 14:11

Mensen hebben bezit nodig. Helaas is dit doorgeschoten naar statussymbool ondanks dat het vergaren ervan meestal ten koste gaat van het in mijn ogen meest kostbare bezit, het leven (van andere).

Bert van der Neut
Bert van der Neut10 okt. 2022 - 15:17

Slochteren heeft ons 417 miljard euro opgeleverd. Daar hebben we enorm profijt van gehad als inwoners van Nederland. Dat de Groningers niet gecompenseerd zijn is een schande.

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2022 - 20:48

Meneer Van der Neut, dekt u echt dat er niets boven maar alles onder Groningen gaat?