Joop

Politici hard geconfronteerd met honderden nabestaanden verkeersslachtoffers

  •    •  
28-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fiets
Het Belgische programma Make Belgium Great Again besteedde aandacht aan de veiligheid van fietsers. Of liever gezegd, het gebrek daaraan. België staat derde op de lijst van meest onveilige landen in Europa voor fietsers.
Politici werden meegenomen op een fietstocht over paden met de lugubere bijnaam Moordstrookjes om te laten zien hoe slecht het is gesteld met de verkeersveiligheid. Daar bleef het echter niet bij. De makers besloten shock-therapie toe te passen op de vijf prominente politici: Meyrem Almaci (Groen), Alexander De Croo (Open VLD, liberalen), Hilde Crevits (CD&V, christen-democraten), John Crombez (s.pa, sociaal-democraten) en Ben Weyts (N-VA, nationalisten). Ze werden op een weide onverwacht geconfronteerd met meer dan vijfhonderd nabestaanden van verongelukte fietsers.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Eric Minnens
Eric Minnens29 okt. 2019 - 9:02

500 kinderen? Dat is een complete school. Van lachende gezichtjes. Misschien zat er wel een Einstein tussen, een Ghandi, een Greta Thunberg, een Boyan Slot. We weten niet wat wij missen. Droevig.

2 Reacties
ton14024
ton1402429 okt. 2019 - 9:38

Hé Erik, ben je ook nog?

Eric Minnens
Eric Minnens29 okt. 2019 - 10:39

Ja, maar wel met een c, Tom.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2019 - 7:12

En meer verkeerslichten, ook en m.n. ook voor fietsers. Maar dan eerst de aparte fietspaden natuurlijk. En zet voor m.n. onbekenden eens die richtingaanwijzers op de goede plaats. Pijlen wijzen bij voorkeur naar de grond en bij kruispunten staan ze op ooghoogte bij voorkeur aan de overkant van de kruising, zodat je helemaal niets van de borden ziet als er ook maar een auto voor je staat. Er is niet veel veranderd sinds de jaren 70. Maar hopen dat het niet regent want dan zie je met de wegdekken daar geen hand meer voor ogen op de snelweg. Niet enkel fietsers lopen onnodig gevaar.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2019 - 7:13

bij kruispunten staan borden...

Greendutch
Greendutch28 okt. 2019 - 11:58

geweldig gedaan door die nabestaanden en hopelijk begint de belgische regering vandaag nog met minimaal de verkeersborden aanpassen en een (soort postbus 51) tv campagne. moet iets sneller kunnen m.i. dan al die veilige paden aanleggen. wij kunnen geen buren meer missen.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas28 okt. 2019 - 10:20

Ik ging vroeger nog wel eens toerfietsen door Belgie, maar dat doe ik niet meer. Automobilisten rijden daar als krankzinnigen. Nooit inhouden bij onoverzichtelijke bochten of kruisingen, vlak langs fietsers af scheren in plaats van heel eventjes te wachten etc etc. Natuurlijk is er winst te halen bij aanleg van betere fietspaden etc, dat zal zeker helpen, maar de hoofdmoot van het probleem zit hem toch echt bij de mentaliteit van de gemiddelde chauffeur daar. Ik vraag me af hoeveel van deze boze nabestaanden, die nu beschuldigend naar overheid wijzen, straks op weg naar huis weer met 100+ over de kronkelende landweggetjes scheuren.

1 Reactie
Katootje2
Katootje228 okt. 2019 - 16:10

Was maar links gebleven.

de Boer2
de Boer228 okt. 2019 - 10:05

Dat gaat over wat je shocktherapie noemt, maar het is de verkeerde methode. Want ongeluk is niet te voorkomen. Je kunt wel strenge maatregelen nemen zoals het scheiden van verkeersstromen en het verbeteren van wegen - de Boer is daar een voorstander van- , maar dan blijf je altijd zitten met de component van de menselijk natuur, de onvoorstelbare onvoorspelbaarheid van hetgeen mensen drijft. en dus de hele mobiliteitskwestie. De drang zich te verplaatsen, te migreren is sterker dan de liefde tot zijn land, beide zijn wel een eder eengeboren maar ze strijden om de eerste plaats. . De vraag is wederom: hoe voorkom je de schade, hoe voorkom je dat er nodeloos slachtoffers zijn te betreuren? Dat weet de Boer dus niet, maar alle pogen is schoon. Elke maatregel om het bewegen van mensen veiliger te doen zijn wordt door hem toegejuicht op voorwaarde dat die ook effect hebben en verstandig proportioneel zijn. En dat gelet wordt op de bijwerkingen die contraproductief zijn.

1 Reactie
Katootje2
Katootje228 okt. 2019 - 16:09

"maar dan blijf je altijd zitten met de component van de menselijk natuur" De component van de menselijke natuur kun je niet veranderen, dus doe je er verstandig aan om fietspaden aan te leggen om ongelukken te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het economische systeem waarin we leven: al dat gemekker over zuinig en gezond leven zal niet helpen. Je moet zorgen dat hebzucht niet langer lonend is: vervang aandelen door leningen met een aflopend rentepercentage en schep sociale zekerheid door een omslagstelsel.

MountEverest
MountEverest28 okt. 2019 - 10:03

Niet alleen voor fietsers is het slecht toeven bij onze Zuiderburen maar ook voor andere weggebruikers is België, en met name Wallonië, een onveilig land. Een van de oorzaken is het bijzonder slechte wegennet dat zich ongeveer op hetzelfde niveau bevindt als Namibië en Botswana. Maar ze hebben wel een vrouw als premier, dat dan weer wel.

1 Reactie
TigressApril
TigressApril28 okt. 2019 - 16:55

Demissionair, dat dan weer wel. Wat ik me aan de Belgische wegen herinner waren de betonplaten, kedeng kedeng kedeng. Om gek van te worden. Ik heb er nooit gefietst misschien maar beter als ik dit allemaal zo hoor en zie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2019 - 9:54

België is voor fietsers een ware ramp. Zoiets als aparte fietspaden kennen ze er niet! Automobilisten hebben dan ook geen enkel respect voor fietsers.