Joop

Politici Forum promoten stelselmatig ‘hardcore antisemitische’ Twitter-accounts

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2773 keer bekeken
  •  
ANP-448506471

Politici van Forum voor Democratie promoten berichten van ‘hardcore antisemitische’ Twitter-accounts. Dat doen ze door berichten van de accounts te retweeten. Ze vergroten daarmee het bereik en de zichtbaarheid van die accounts. De berichten die ze retweeten bevatten op zich zelden antisemitische boodschappen maar de afzenders grossieren er wel in. Dat onthult De Volkskrant op basis van onderzoek door desinformatie-onderzoeker Peter Burger (Universiteit Leiden) en Elizabeth Cappon en Gijs van Beek van Textgain, een bureau dat data analyseert met behulp van kunstmatige intelligentie.

Zij bekeken meer dan 100 duizend tweets, retweets en likes van politici van FvD, BIJ1, D66, Denk, GroenLinks, PVV en SGP tussen december 2021 en februari 2022. Die dataset werd vergeleken met 25 miljoen willekeurige tweets om te kijken in hoeverre de antisemitische inhoud afweek van het gemiddelde op Twitter. (...) De conclusies van het onderzoek spreken voor zich, zegt Burger. Uit de kwantitatieve analyse blijkt dat geen enkele Nederlandse politieke partij zelfstandig ‘hardcore antisemitisme’ tweet. Wel retweeten en liken politici van Forum bijna vijf maal vaker tweets van ‘hardcore antisemitische’ accounts dan willekeurige Twitter-gebruikers. 

In de conclusies van het onderzoek staat verder:

Daarnaast bestaat maar liefst meer dan 10 procent van de gehele Twitter-activiteit van de onderzochte FVD-politici uit het liken en retweeten van ‘diffuus antisemitische’ accounts. Voor de PVV ligt dit getal op 2 procent, voor de willekeurige set op iets minder dan 1 procent en voor alle andere partijen op 0. Ook verspreidt FVD de meeste Holocaust-vergelijkingen en tweets die alt-right jargon bevatten (jargon gelinkt aan antisemitische fringe media). Alleen voor de categorie ‘anti-Israël’ vinden we de hoogste activiteit terug bij de partij DENK. DENK liket en retweet gemiddeld 9 ‘anti-Israël’-tweets per 5000 likes en retweets. Voor Bij1, D66, FVD, GL en de willekeurige set ligt dit getal op 1. Voor PVV en SGP op 0.

De Volkskrant beschrijft zo'n account die grossiert in antisemitische teksten en plaatjes. "De verspreider ervan, een Nederlander die schuilgaat achter een profielfoto van acteur Denzel Washington, noemt het coronavaccin een ‘jodenbrouwsel’ en deelt portretten van ceo’s van farmaceutische bedrijven die zijn voorzien van een davidster. En diezelfde verspreider was nu met twee muisklikken door Baudet en Van Houwelingen onder de aandacht gebracht van hun respectievelijke 273 duizend en 43 duizend volgers."

Onderzoeker Burger documenteert al langer de omarming en verspreiding van jodenhaat door FvD-politici. De politici in kwestie wuiven kritiek daarop weg, onder meer omdat dergelijke berichten nu eenmaal vaker voorkomen op Twitter. Burger besloot daarop zijn onderzoek uit te breiden door het retweet-gedrag van FvD-politici te vergelijken met dat van andere partijen en reguliere gebruikers. Daaruit blijkt dat Forum-politici wel degelijk uitzonderlijk gedrag te vertonen door accounts te retweeten die jodenhaat verspreiden.

Een van de FvD-politici die Burger al een tijdje volgt is het Groningse Statenlid Daniël Osseweijer. Hij retweette meermaals een zelfverklaard Hitler-aanhanger, die de beruchte antisemitische hoax van ‘de Protocollen van de Wijzen van Zion’ promoot. Toen het Dagblad van het Noorden hem daarover bevroeg, zei hij: ‘Moet ik de moraalridder zijn die alles dubbelcheckt? Ik vind dat ik onmogelijk kan kijken naar alles wat de mensen die ik retweet nog meer zeggen.’ Ook stelde hij: ‘Mensen moeten zelf onderzoeken wat voor account het is, als ik iemand retweet.’

Eind vorig jaar werd Baudet veroordeeld tot het verwijderen van enkele tweets waarin de coronamaatregelen op één lijn werden gesteld met de verschrikkingen van de Holocaust. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het CIDI werd al eerder duidelijk dat in kringen van Forum uitzonderlijk veel antisemitische berichten worden verspreid. Baudet wijst de kritiek tegenover de Volkskrant van de hand en acht zich niet verantwoordelijk voor het bestrijden van antisemitische accounts. "Wie mij een beetje heeft gevolgd weet dat ik geen dubbele agenda heb."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Ewout Pool
Ewout Pool25 mei 2022 - 8:09

Gelukkig verwordt op deze manier het Forum van een redelijk serieuze partij steeds meer een partij wiens ideeën en invloed totaal niet meer serieus te nemen zijn, die ook steeds verder in isolement komt. Een soort CD onder Janmaat. Ik vraag me wel af waarom er nog steeds veel kiezers zijn die stemmen op dergelijke partijen. We hebben nu meer dan 20 jaar ervaring met de populisten en geen enkele keer hebben ze ook maar iets écht voor elkaar gekregen. Het enige wat er is gebeurt is dat een aantal problemen bespreekbaar zijn gemaakt, maar de oplossing moet nog steeds van het midden komen. Overigens vind ik het wel jammer dat in dit onderzoek kritiek op het land Israël in verband wordt gebracht met antisemitisme. Dat is meestal niet/niet altijd het geval.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen25 mei 2022 - 13:00

FvD kan voor mensen met een IQ boven de 50 nooit een serieuze partij geweest zijn.

PVDB2
PVDB224 mei 2022 - 16:38

Helaas heb je mensen dit soort ongein posten en ook weer overnemen. Het zijn de gevaarlijke clubjes van Nederland. Niet voor niets kwam de PVV jaar 12 geleden al in de belangstelling van de AIVD en nu van de NCTV. Je kan het FVD er goed bij rekenen. Van ex FVD Nanninga, die nu bij JA21 zit, kennen we de tweets over Hitler, oven en joden. Antisemitisme is rijzende en zeker in de VS waar onze vrienden Baudet en Wilders de (westerse) meester hebben zitten. Nog steeds MAGA en de Trump aanhang radicaliseert verder. Sommige opperen al een burgeroorlog om de communisten te stoppen. Ook hier kom je de PVV en FVD'ers tegen die in de great replacement of reset theorie geloven. En dat serieus brengen. In de VS heeft inmiddels van alles wat onder binnenlands terrorisme verstaan wordt mag 2/3 aan extreemrechts toegerekend worden. Zoals Peyton Gendron; Buffalo. 20 Mei 2022. Zo gek is het gelukkig hier (nog) niet maar het NCTV waarschuwt er niet voor niets voor. In Duitsland pas nog een cel opgerold die ontvoeringen wilde plegen (van politici) en bomaanslagen plegen. Met als doel een burgeroorlog. Het is dan ook wachten op de volgende Breivik die via ON, (weer) Wilders of Baudet zich kenbaar gaat maken. Of via Filip de Winter van Vlaams Belang.

3 Reacties
Y-Line
Y-Line24 mei 2022 - 17:40

'kennen we de tweets over Hitler, oven en joden.' Satire, en satire mag. Net zoals dat Charlie Hebdo ook tekeningen mag maken van christenen, joden en moslims.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 mei 2022 - 19:15

"Satire, en satire mag. " Ik denk niet dat het satire is van Nanninga, saillant is dat ze om antisemitisme uit fvd zou zijn gestapt, die tante is volgens mij sadistisch aangelegd, dobbernegers is ook al zo’n ziek hoogstandje.

vdbemt
vdbemt26 mei 2022 - 15:35

@ Y-line. Een typische Baudet-defense.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 mei 2022 - 14:34

Voor een karakterloze wannabe fascist horen attributen als antisemitisme er gewoon bij, is welhaast voorschrift wil je tot de club internationale fascisten horen, om zijn ledigheid cachet te geven omringt hij zichzelf met dit soort attributen, ledigheid is des duivels oorkussen.

Sonic2
Sonic224 mei 2022 - 11:55

Het wordt eens tijd dat "rechts" eens aan zelfreflectie gaat doen. En de "rechtse" reageerders hier die aan de verkeerde en foute kant stonden voorop. Doe wat GL en PvdA doen. En ga een paar dagen( met de media er bij) naar je eigen navel staren. En ZELFREFTLECTIE tonen. Voordat dit soort types weer een grote mond hebben over links. Schaam je. Forum moet een casus worden. Nooit maar dan ook nooit mag dit gebeuren. Nooit meer knielen voor al die "rechtse" haat. Van Jole had een paar jaar geleden volledig gelijk dat Forum wel erg vroeg piekte. Het is goed dat we de ziekte in een vroeg stadium hebben kunnen smoren. Met WE bedoel ik fatsoenlijk Nederland en dat Baudet nooit macht heeft gekregen, maar dat is niet omdat de mensen in het land zo verstandig gehandeld hebben. Je bent geen Mussert aanhanger als je achter Baudet hebt gestaan, maar het zit er ook niet heel ver meer vandaan. Laten we nu EINDELIJK en dan ook echt EINDELIJK eens dat monster in de bek kijken. Kennelijk moeten we hier in Nederland eerst een echte Hitler krijgen voordat eindelijk die grenzeloze naïviteit voorbij is.

9 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons24 mei 2022 - 15:04

Sonic: ook linkse kiezers moeten eens aan zelfreflectie gaan doen. PvdA politicus Dick Benschop die er op Schiphol een enorme puinhoop van heeft gemaakt maar toch niet schroomt om bijna 6 ton salaris te vragen. Waarom was deze persoon de geschikte man om CEO van Schiphol te worden of heeft Baudet toch een beetje gelijk met zijn stelling van Kartel. Geef hier je commentaar eens over.

Sonic2
Sonic224 mei 2022 - 23:15

Er is in Nederland geen kartel. Dat zou betekenen dat linkse media op de schoot zitten van de VVD. Of dat GL en VVD 1 op 1 elkaars beleid uitvoeren. Ik zie verschillen. Ik zie zelfs in de coalitie verschillende stromingen. Onzin verhaal van leugenaar Baudet. Wat wel zo is dat is dat we geen presidentieel stelsel hebben. En dat de verschillen niet super groot zijn. Maar dat is wat anders als een kartel. Links en linkse kiezer doen niet anders als aan zelfreflectie. Volg de meningen maar over GL en PvdA. Of de SP. Forse kritiek. Het is "rechts" die het nooit heeft. En je mag ook niets negatiefs over Wilders en Baudet zeggen. Want demoniseren. Je noemt voor de rest Benschop. Ik geloof dat de PvdA tien duizenden leden heeft. Makkelijk populistisch scoren van u. Zonder context er aan te geven. Ik keur wat Benschop doet niet goed, maar het is een totaal eenzijdig beeld. En bovendien niet te vergelijken. Links deugt en er zit soms een rotte appel tussen. Ultra en neoliberaal rechts zijn verschrikkelijke gedrochten die alleen maar afwijzing verdienen

Piet Helmons
Piet Helmons25 mei 2022 - 5:06

Kartel betekent ook elkaar mooie baantjes toespelen. En dat kan je de traditionele partijen best verwijten. Benoemingen vinden plaats op basis van lidmaatschap van partij. Niet op basis dat men zoveel kwaliteit heeft op het vakgebied waarvoor men benoemd wordt. Voorbeelden ten over: Benschop; Pechtold; Nijpels; Rosenmöller; Samson en ik kan nog wel een tijdje door gaan. Men noemt dit: links lullen, rechts zakken vullen.

Sonic2
Sonic226 mei 2022 - 8:25

@ Piet Helmons Ik begin Rutte zijn opmerking van volgende week te begrijpen. Stel: U solliciteert naar een baan. Zou het een voordeel zijn dat u dan al een netwerk heeft en mensen kent? Onderhandelt u als u precaire onderhandelingen hebt over een deal ook altijd met 150 andere mensen er bij of doet u dat rustig in een kamer? Beide dingen die ik bespreek kun je zien als een kartel of achterkamertjes politiek. Of je kunt het zien als banen toeschuiven. Je kunt politici die hogerop willen opportunisten of zakkenvullers noemen, maar wilt u niet hogerop dan? Of wilt u lager op? Halveer a.u.b mijn salaris en degradeer mij. Voor de rest gaat dit artikel over het hyper foute Forum. Waarom heeft u zoveel moeite om Forum eigenlijk te veroordelen? Aan welke kant staat u eigenlijk?

vdbemt
vdbemt26 mei 2022 - 15:39

@Piet. Het ongegeneerde graaien, vind je in elke hoek van de maatschappij. Bij liberaal toch wel aanzienlijk meer, het is immers vrijheid blijheid, ieder voor zich, dan bij sociaal. Neemt niet weg dat dat toch totaal anders is dan racisme en fascisme.

vdbemt
vdbemt26 mei 2022 - 15:42

@Piet. "Kartel betekent ook elkaar mooie baantjes toespelen" Maar elkaar mooi baantjes toespelen, is niet meteen kartel. Een olifant is een dier. Niet elk dier is een olifant.

vdbemt
vdbemt26 mei 2022 - 15:43

Goeie vraag, Sonic.

Piet Helmons
Piet Helmons26 mei 2022 - 18:34

Sonic: wanneer iemand solliciteert naar een baan dan zou ik eerst kijken of hij of zij de kwaliteiten heeft voor die baan. Bij meerdere geschikte kandidaten is het hebben van een netwerk zeker een voordeel. Maar dit mag nooit het eerste criteria zijn.

Piet Helmons
Piet Helmons26 mei 2022 - 18:52

Sonic: nog vergeten te antwoorden op jouw vraag over mijn mening over Wilders en Baudet. Ik zal nooit op FVD of PVV stemmen maar ook niet op PvdA, GL of SP.

Zandb
Zandb24 mei 2022 - 10:12

Burger zegt: ‘Mensen moeten zelf onderzoeken wat voor account het is, als ik iemand retweet.’ Waarom zou je niet eerst zelf onderzoeken om wat voor account het gaat, voor je iemand retweet?

3 Reacties
Karingin
Karingin24 mei 2022 - 11:23

Als je iemand meermaals retweet, dan weet je echt wel met wie je te maken hebt

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2022 - 16:04

Die retweeters weten echt wel wat ze doen, n.l . het bijdragen aan de zichtbaarheid van bepaalde antisemitische accounts. Dat kan ook door het liken en retweeten van op zich niet-antisemitische tweets.

Zandb
Zandb25 mei 2022 - 8:24

Karin, Daniëlle Ik doel dan ook op de wijze waarop Burger zijn verantwoordelijkheid afschuift. Natuurlijk weet Burger donders goed weet met wie hij te maken heeft. Ik vind wel dat u zo nu en dan erg veel te kort door de bocht reageert. Gelukkig scheldt u er dit maal niet bij. Danielle Zie hier

Poezenmens
Poezenmens24 mei 2022 - 9:40

Griezels die bezig zijn met het vervagen en bagatelliseren van de holocaust. Nederland let op uw zaak.

Paul250371
Paul25037124 mei 2022 - 9:26

"Wie mij een beetje heeft gevolgd weet dat ik geen dubbele agenda heb." Dat klopt. De extreem rechtse racistische wannabefascistische agenda.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2022 - 10:54

Ik denk dat hij door de complexiteit van zijn agenda het bos niet meer kan zien, dan ga je van dit soort rare dingen zeggen. Ik moet altijd aan Theo Maassen denken als ik Thierry zie: 'Als er vraag naar is, wie ben ik dan om daar niet aan te voldoen'.

Norsemen
Norsemen24 mei 2022 - 9:07

FvD'ers zijmn domme en gevaarlijke idioten. Niets nieuws dus.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter24 mei 2022 - 11:45

Gevaarlijk sowieso, dom dikwijls niet , het zijn wolven in schaapskleren.

Norsemen
Norsemen24 mei 2022 - 14:41

Racisten zijn dom. Zo dom dat de meeste niet eens doorhebben op wat voor partij ze stemmen.

Olav Meijer
Olav Meijer24 mei 2022 - 9:04

Prima onderzoek. [Baudet wijst de kritiek tegenover de Volkskrant van de hand en acht zich niet verantwoordelijk voor het bestrijden van antisemitische accounts. "Wie mij een beetje heeft gevolgd weet dat ik geen dubbele agenda heb."] Baudet is een verstokte "van de prins geen kwaad-weter". Terwijl in de ideologie van FvD diepgeworteld en structureel antisemitisme verscholen ligt. (Zie hierover b.v.: https://www.trouw.nl/opinie/antisemitische-uitspraken-van-baudet-zijn-geen-incident~bdea8f1b/) ["De verspreider ervan, een Nederlander die schuilgaat achter een profielfoto van acteur Denzel Washington.....] Schaamteloos en misleidend misbruik van een profielfoto.