Joop

Politici en journalisten veroordelen extreemrechtse FvD voor intimideren van journalist

  •  
24-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4220 keer bekeken
  •  
ANP-455508403

Premier Mark Rutte, verschillende politici, journalisten en journalistieke instanties veroordelen Forum voor Democratie voor een video waarin FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren politiek verslaggever Merel Ek wegzet als ‘riooljournalist’. 

FvD-Kamerlid Van Meijeren deelde de video op twitter met de tekst: "Activisten die riooljournalistiek bedrijven mogen niet langer wegkomen met hun leugens, desinformatie en fake news. Tijd voor de tegenaanval."

De video die op het YouTube-kanaal van de partij staat, wordt door Van Meijeren afgetrapt met een verwelkoming van de ‘eerste aflevering van Rioolratten Ontmaskerd’. Van Meijeren loopt richting de kantoren van verschillende nieuwsredacties waar volgens hem ‘een rioollucht’ hangt. Hij benadrukt op een sarcastische manier dat hij tegenwoordig erbij moet zeggen dat hij niet de letterlijke betekenis van het woord ‘rioolratten’ gebruikt, maar de betekenis ‘verachtelijke persoon’. ‘In het bijzonder heb ik het over journalisten die riooljournalistiek bedrijven’, aldus Van Meijeren. 

Hij richt zich op Merel Ek, die politiek verslaggever is voor Hart van Nederland. Hoewel Ek in het begin aangeeft niet aan de video te willen meewerken, blijft de camera stiekem filmen. Ek wordt aangevallen over de definitie die ze heeft gegeven van het woord liquidatie. De twee hebben elkaar eerder gesproken over de uitspraak van Johan Derksen. In Vandaag Inside zei Derksen over Baudet dat ‘ze die gozer moeten liquideren’. Derksen gaf later aan dat hij zich had versproken. Ek verwees naar de Dikke van Dale en zei dat liquideren ook ‘wegsturen’ kan betekenen. Deze betekenis staat niet in de Van Dale en Van Meijeren wil dat Ek dit rechtzet. Ondertussen blijft de camera het gesprek door filmen zonder enige bewustzijn van Ek. 

De SBS-politiekverslaggever vindt dat de manier waarop ze is benaderd door Van Meijeren ‘niet oke’. "Inhoudelijk sta ik achter het gesprek dat stiekem is gefilmd. Ik had in een eerder interview met Gideon van Meijeren de Dikke van Dale niet moeten noemen, want 'wegsturen' stond daar inderdaad niet in. Mijn punt was duidelijk en blijft staan: woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd’’, aldus Ek. Ze laat weten dat ze altijd bereid is om over haar werk in gesprek te gaan. "Maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver."

De collega’s van Ek reageren geschokt op de video. Forum voor Democratie zou het volgens de politiekverslaggevers het op deze manier doen, omdat de partij weet dat het benoemen van de naam van de verslaggever op sociale media tot intimidatie leidt. De Parlementaire Persvereniging liet weten op de hoogte te zijn van deze intimidatie en alles te doen om Ek te ondersteunen.  

Ook de journalistenvakbond NVJ reageert dat de actie in alle opzichten alarmeren en kwalijk is. Algemeen secretaris Thomas Bruning: "Vooral omdat hij Kamerlid is en aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van de journalist.’’ Bruning onderzoekt of er juridische stappen ondernomen kunnen worden. 

Premier Mark Rutte vindt dat er een nieuw dieptepunt is bereikt met deze actie van de partij. "In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht’’, aldus Rutte. Volgens vicepremier Sigrid Kaag ‘denk je iedere keer dat de bodem in zicht is’ maar dan blijkt het ‘erger en gevaarlijker’ te kunnen. ‘’Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving", schrijft Kaag op Twitter. 

De Kamerleden delen de mening van de bewindslieden. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver laat op Twitter weten dat het een ‘trieste week’ is met ‘dieptepunt na dieptepunt’. ‘’Nu moet de journalistiek het ontgelden.’’ ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers twittert dat het ‘bedreigend is voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie.’ Hij vindt het ‘doodeng’ en ‘onacceptabel’. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp reageert op het voorval. Ze vindt het 'ongepast en ongehoord' dat Van Meijeren Ek heeft geïntimideerd. ''Mensen moeten veilig en prettig hun werk kunnen doen in het Tweede Kamergebouw. Dat geldt ook voor journalisten. Niemand moet met een draaiende camera overvallen worden in of bij hun werkkamer. Laat staan dat er heimelijk geluidsopnames worden gemaakt. Dat Gideon van Meijeren dit wel heeft gedaan in het Tweede Kamergebouw neem ik hoog op en ik heb hem dat zelf gisteren direct laten weten. Daarnaast kijk ik of regels aangescherpt moeten en kunnen worden.’’ Om welke regels het precies gaat, laat Bergkamp niet weten. 

Forum-leider Thierry Baudet steunt de actie van zijn collega. De veroordeling van deze actie door Rutte zou volgens Baudet laten zien dat de partijen en de media samenwerken. "Het is één club. Dezelfde lui, dezelfde ideeën. Samen maken ze Nederland kapot", aldus complotdenker Baudet. "Alléén FvD zet die gasten steeds genadeloos te kakken. Daarom haten ze ons. Aan welke kant sta jij?", vraagt hij op Twitter. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

Jozias2
Jozias224 okt. 2022 - 20:16

Van Meijeren is tegelijkertijd gemeenteraadslid in Den Haag, Staten lid in zuid Holland, en lid van de tweede kamer. Daar verdient hij ruim 12.500 euro per maand mee. (Daarnaast zal hij nog wel een boek schrijven). FVD is een verdienmodel. Het gaat er niet om iets te bereiken of een ander te overtuigen. Het gaat om ophef en het bedienen van de complot wappies. Als er daarvan maar genoeg zijn dan zijn er voor de fvd’ers baantjes en inkomen.

chwiedijk
chwiedijk24 okt. 2022 - 19:23

Het is me wat.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 okt. 2022 - 17:38

De verontwaardiging over die vent neemt niet weg dat zij inderdaad een opmerking over dat 'liquideren' heeft gemaakt die in de categorie 'beetje dom' valt. Ik snap niet waarom ze het voor Derksen zo nodig op moest nemen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 okt. 2022 - 20:19

@frans Nou versprak Derksen zich overduidelijk en gaf hij dat gelijk en daarna nog een paar keer aan. Als baudet eerst aangifte doet en vervolgens de meest rare uitspraken doet met het excuus dat je het niet letterlijk moet nemen. Dan is het toch de taak van de journalist om te bevragen op de dubbele moraal?

Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:23

Frans In mijn visie nam ze het niet op voor Derksen maar tegen Baudet: Je kunt alles wat je beweert wel relativeren door te stellen dat je zoiets natuurlijk nooit niet letterlijk zou bedoelen.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 4:13

Niemand ontkent dat van Ek een fout heeft gemaakt. Dat praat op geen enkele manier de actie van Van Meijeren goed.

Miss Piggy
Miss Piggy24 okt. 2022 - 17:32

Bij elk nieuw dieptepunt van het FvD denk je: het kan niet erger. Maar dan denken zij : 'Hold my beer!' Het vervelende van dit gebeuren is eigenlijk vooral dat het afleid van de zaken waar wij nu mee te maken hebben. Er is in dit land genoeg om aan te pakken, zeker door de politiek en journalistiek. Maar nu wordt het nieuws weer gedomineerd door dit maffe clubje non-valeurs.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:26

Piggy Maar er is zo veel dat afleidt van wat u dan vindt waar het werkelijk waar het om moet gaan. Dan is dit natuurlijk ook maar één flets voorbeeld van van de ontelbare andere die u had kunnen kiezen.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 16:58

Overigens niet vergeten dat deze actie is uitgevoerd omdat ze af willen leiden van het feit dat Thierry het heeft gehad over reptielen die de wereld zouden regeren.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 20:25

Die aktie was weer bedoeld om af te leiden van het feit dat baudet een straf heeft gekregen van het parlement.

Ivan61
Ivan6124 okt. 2022 - 16:24

Deze complotmarmot wordt steeds meer brutaal. Sommige mensen praten zijn gedrag goed, dat zegt genoeg over stand van het land volgens mij.

GeenProbleem
GeenProbleem24 okt. 2022 - 16:17

Zie Merel geregeld bij Vandaag Inside voorbijkomen en ben echt fan van haar, onacceptabel wat die hamster doet. #teamMerel

1 Reactie
Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:32

GP Het woordenboek leert dat u Van Meijeren, althans geen 'hamster' kan noemen, althans volgens Van Meijeren. Hamster: 1) Bontsoort 2) Dier 3) Huisdier 4) Huisdiertje 5) Knaagdier 6) Knaagdiertje 7) Korenwolf 8) Middelgroot knaagdier met korte staart 9) Muisachtig knaagdier 10) Schraper 11) Woelmuis 12) Zoogdier 13) Zoogdiertje 14) Klein zoogdier

Bernie2
Bernie224 okt. 2022 - 14:06

Ook nu weer zijn de reacties van 'echte' politici op FvD'er Gideon van Meijeren voorspelbaar en tegelijkertijd nogal lachwekkend. Iets met heel veel zure boter op het hoofd, en wel met kilo's tegelijk. Rutte runt de toko en van hem mag je immers stevige daadkracht in deze verwachten. Doet ie niet. Andere politici branden hun vingers ook liever niet aan de kwestie. Dat geeft te denken en dat maakt me heel boos. Slappe hap.

3 Reacties
Volrin
Volrin24 okt. 2022 - 21:43

En die journalisten due gestalked en bedreigd worden moeten maar niet zo klagen of niet dan?

Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:34

Volrin Bernie heeft het over de wijze waarop m.n. Rutte deze kwestie - waar volgens Bernie dat bediiegen ongetwijfeld een onderdeel van uitmaakt - NIET aanpakt.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 4:23

@Zandb Bedankt voor de verheldering. @Bernie excuses voor het onbegrip.

Van Tax
Van Tax24 okt. 2022 - 13:49

Tja, staat SBS6 nou bekend om de hoogdravende journalistieke programma's, of maken ze ook iets anders dan shownieuws. Ik stoor me enorm aan Gideon v M, maar die gefakete ophef is minstens erg, zo niet erger. Juist omdat het nergens over gaat. Het geeft alleen maar een podium aan forum.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 20:27

Wat bedoel je met "gefakete ophef"?

Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:35

Van Tax Noem het maar niets, dat journalisten bedreigd worden.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 4:23

"Ik stoor me enorm aan Gideon v M, maar die gefakete ophef is minstens erg, zo niet erger. Juist omdat het nergens over gaat. Het geeft alleen maar een podium aan forum." Het is niet gefaket en gaat wel ergens om: intimidatie en als gevolg daarvan bedreiging van journalisten.

TeeJee2
TeeJee224 okt. 2022 - 13:32

Volgens Ipsos had FvD in Augustus 2022 nog vier virtuele zetels over. September 2022 waren dat er drie. Men timmert flink aan de weg om daar twee van te maken voor het einde van het jaar. Op naar de nul.

1 Reactie
Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 4:24

Helaas grijpen ze daarom wel naar steeds extreme uitspraken en acties met schadelijke gevolgen van dien.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 13:27

25 freelance-journalisten uitgerust met noodknop en camerabeveiliging. https://archive.ph/6DM9K Dit alles puur en alleen door rechts gedreig en rechtse haatzaaierij.

Hansch2
Hansch224 okt. 2022 - 13:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

7 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:28

Hansch Dat is onzin. Het aantal doet er niet toe. De onderbouwing wel. En die deugt in ieder geval bij Van Meijeren niet. Ek het al helemaal niet voor Derksen opgenomen. Ze heeft Van Meijeren alleen geconfronteerd met z'n eigen tactiek. Of denkt u echt dat het woord "liquideren" niet in overdrachtelijke zin gebruikt kan en mag worden?

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 14:14

ja joh, maak van de dader maar weer het slachtoffer. Zo kennen we de schijnheilige en achterbakse rechtse huilie huilie mentaliteit.

Nejras
Nejras24 okt. 2022 - 15:37

Als een journalist een politicius zou aanduiden als rioolrat, om vervolgens een interview proberen af te nemen: dan is dat net zulk laakbaar gedrag als wat Gideon ten toon spreid. Werkelijk walgelijk. Uw vergelijking slaat als een tang op een varken. Ik voorspel dat deze maand de verkoop van bruine hemden een piek zal vertonen. De fascisten in dit land hebben weer een stukje vrijheid ingenomen van het redelijke midden.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 16:13

6 duimpjes omhoog maar liefst voor deze enorme drogredenatie. Triest volk dat rechtse smaldeel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2022 - 16:22

'bevraagd wordt' Ik denk dat het bevragen hier niet het probleem is.

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 21:28

Er werd niet 'bevraagd'. Er werd uitgelokt en geïnsinueerd.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 15:44

1. Ze werd niet één op één gevraagd. Er werd een camera op haar gezet, door een partij die er een handje van heeft te knippen en plakken en op die manier de boel te verdraaien. 2. Het gaat er niet alleen om dat van Meijeren haar ging bevragen, maar ook dat hij haar, en andere journalisten bestempelde als rioolratten. Een tactiek die eerder al toegepast werd door de Nazis maar ook de racisten die oorlog in Rwanda ontketenden.

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 12:58

Walgelijke figuur, die Gideon. Heel berekenend ook, hij weet goed hoe hij zo waardig en overtuigend mogelijk moet overkomen (geleerd van Goebbels waarschijnlijk). Maar dan... Ach Merel! Wat flik je ons nou?! Nu reik je hem (c.s.) plots op een gouden schaaltje materiaal aan, waarmee hij zijn gelijk over 'riooljournalistiek' met twee vingers in de neus kan onderbouwen. Hoe verzin je het? Liquideren = wegsturen ??? OMG!! Schot in eigen doel. De hele extreemrechtse wereld lacht in zijn extreemrechtse vuistje. Makkelijker kun je het hen niet maken. Nee merel, liquideren beteken in de verste verten niet: wegsturen!! Het betekent afmaken, opruimen, uit de weg ruimen. Hoe kun je je zo slecht voorbereiden op een gesprek met de vijand?! Volgende keer VEEL beter graag! (Overigens sluit ik mij aan bij de mening dat je die idioten van het FvD zoveel mogelijk publiciteitsruimte moet onthouden. Laat ze gewoon in hun sop gaarkoken.)

9 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:33

Eric Helemaal met u eens. al wil ik wel benadrukken, dat ik bepaal of ik woorden dan wel letterlijk dan wel figuurlijk bedoel. Hoe een ander dat op vat, dat is zijn zaak.

Bernie2
Bernie224 okt. 2022 - 13:45

Klopt, Ek had zich wel heel slecht voorbereid, journalistiek onwaardig. Maar ja. boulevardomroep he. Is net als bij het werkwoordje to execute dat niets meer of minder dan uitvoeren betekent. Huisuitzetting, doodstraf etc. Gideon Van Meijeren is inderdaad (met zijn handlangers) een walgelijk figuur dat -denk ik- door elke democraat in Nederland én in de 2e Kamer in het bijzonder uitgekotst wordt. Hem blijft geen lang politiek leven gegund vrees ik. Blijft toch die ene vraag rondzingen: waarom verlaagt dit sujet zich zo tot pathetische diepten?

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 14:15

een tweet van Sander Terphuis: Zoveel verdient Gideon van Meijeren per maand: - Als Kamerlid € 8.599 - Als Statenlid ZH € 1.311 + € 183 OV - Als Raadslid DH € 2.427 IN TOTAAL € 12.620 PER MAAND

Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2022 - 20:50

@Eric Ik heb het idee dat ze zich vergiste en ‘elimineren’ bedoelde. Dat duidt niet per se op doodmaken. Overigens, die Derksen heeft eerst meegeholpen Baudet salonfähig te maken en trad zelfs op als spreekstalmeester op FvD-bijeenkomsten. Kennelijk beseft 'ie nu dat dat niet zo’n verstandige keuze was en gebruikt 'ie extra heftige taal om duidelijk te maken dat 'ie d'r niks meer mee te maken heeft. Erg veel politiek inzicht heeft de beste man niet.

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 21:54

Ik heb het in mijn (kleine. oude) Van Dale opgezocht Ik laat de zakelijke betekenis even buiten beschouwing. Blijft over: "(een bij de regering niet geliefd persoon) heimelijk wegwerken, al of niet door een vonnis". Op internet zijn nog andere definities te vinden zoals bijv. ‘het (gedwongen) afbouwen van een positie’ Beide interpretaties kunnen uitgelegd worden als ‘wegsturen’ Ek had dus wel gelijk, maar ze zocht op de verkeerde plaats. En die FvD-Goebels hanteerde natuurlijk de definitie die hem het beste uitkwam.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 9:02

■een bij de regering niet geliefd persoon) heimelijk wegwerken, al of niet door een vonnis■ Dat staat onder 'liquideren' inderdaad ook in mijn 'Nieuw Handwoordenboek der Nederlandse Taal', van Van Dale, uit 1956. Maar (1) 'heimelijk wegwerken' etc. is natuurlijk niet zomaar hetzelfde als 'wegsturen'; dan had Ek trouwens, als goede journalist, Van Meijeren met dié betekenis moeten confronteren. Vérgezocht dus Bijter, en uiteindelijk zichzelf ook daarmee in de voet schietend. Temeer daar wij (2) voor betekenissen van woorden, levend in 2022, in de huidige driedelige Van Dale kijken, en daaruit is die woorduitleg van 1956 compleet verdwenen. Je mag van Van M veel verwachten (hoewel...), maar niet dat hij in verouderde woordenboeken gaat zoeken. Dus, hoe graag ook ik Ek graag zou willen verdedigen tegen die demagogische hufter, of hufterige demagoog, hier heeft ze bepaald een interviewtechnisch minpunt gescoord. Je moet je als journalist niet verlagen tot het modderpoelniveau van het FvD.

Beisser
Beisser25 okt. 2022 - 13:41

@ Eric ['Dus, hoe graag ook ik Ek graag zou willen verdedigen tegen die demagogische hufter, of hufterige demagoog, hier heeft ze bepaald een interviewtechnisch minpunt gescoord. Je moet je als journalist niet verlagen tot het modderpoelniveau van het FvD. '] Ga ik helemaal in mee.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 15:06

@Beisser "Ga ik helemaal in mee." 👍

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2022 - 18:51

Iedere moedertaalspreker zou mogen weten dat "liquideren" foute boel is. Het woord gebruiken is dom.

Sonic2
Sonic224 okt. 2022 - 12:40

Ik vind dat je een ziekte in de eerste fase van het bestaan moet aanpakken. Ik doel dan niet op verbieden, maar op het gevaar serieus nemen. De Forum stemmers, gedogers en de rode loper uitrollers voor het rechts radicalisme zijn schuldig. Forum is rechts extremisme op steroïden. Er is ook geen weg meer terug. Forum zal alleen nog maar verder radicaliseren. En dat wil de meerderheid van Nederland ook en absoluut de meerderheid van deze site( de reageerders). Maar heel weinig mensen willen het echt aanpakken. Heel weinig mensen durven echt stelling te nemen. Ze noemen Baudet "gek" of ze vinden dat hij de "weg kwijt is". Dat zijn allemaal kwalificaties van mensen die totaal niet in de gaten hebben hoe gevaarlijk Baudet echt is. En hoe gevaarlijk rechts radicalisme is. Ik ben de fase voorbij dat ik me er echt wanhopig over maak. Het heeft ook geen zin meer namelijk. We hebben al de afslagen gemist om er wat aan te doen. Ik kan me zelf gelukkig in de spiegel aan kijken. Dat geldt niet voor heel wat verraders. Die zeer nalatig zijn geweest en nog steeds zijn.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 okt. 2022 - 13:56

Kiezen tussen links en FvD is als kiezen tussen door de hond of de kat gebeten worden.

wittecisnoot
wittecisnoot24 okt. 2022 - 19:22

Baudet gevaarlijk? Zware overschatting. Bijna vier jaar geleden, was de man de lijsttrekker van, in de provinciale verkiezingen, de grootste partij van Nederland. Inmiddels heeft hij alle serieuze partijleden en stemmers weg gejaagd. Zijn partij is een schaduw van wat het vier jaar gelden was en heeft zichzelf helemaal in de hoek gezet. Je hoeft Baudet niet aan te pakken, dat kan die man al prima zelf aan.

Volrin
Volrin24 okt. 2022 - 21:47

@Gelijk Want een breed scala aan partijen is een op een te vergelijken met één extreem rechtse partij .....

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 22:09

@Sonic. Ik weet niet of 'verraders; in je laatste zin wel juist is. 'Naïevelingen' lijkt me beter. Verder ben ik het helemaal met je eens. @wittecisnoot ['Je hoeft Baudet niet aan te pakken, dat kan die man al prima zelf aan.'] Of je gelijk hebt moet nog blijken. Maar dan nog: Zolang de vele crises in ons land niet opgelost worden en de steeds breder en dieper wordende armoedekloof niet gedicht wordt zal extreemrechts blijven bestaan en zullen er steeds nieuwe, steeds engere leiders opstaan. Tijd dat redelijk links de touwtjes in handen neemt (vooropgesteld dat ze er competente mensen voor vinden.)

oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 2:53

IHAG gaat natuurlijk voor de FVD.

oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 2:53

Voor de volle 100%

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 okt. 2022 - 12:28

Johan Derksen vergeet wel vaker zijn medicatie. Als je daar al van de kook van raakt, hoe moet je dan als volksvertegenwoordiger de crises confronteren waar de kiezers mee te maken hebben?

Nicolay2
Nicolay224 okt. 2022 - 12:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

RuuDW
RuuDW24 okt. 2022 - 12:01

Het is niet Forum voor Democratie, maar Forum voor Destabilisatie. Deze club heeft niks met democratie zie hun adoratie voor Poetin en hoe ze in het land van Poetin om gaan met kritische journalisten. Je kan wel stellen dat FvD en omroep ONG Poetins 5e kolonne in Nederland is.

zeeman aan wal
zeeman aan wal24 okt. 2022 - 11:54

Je kunt als journalist ook gewoon de keuze maken om deze politicus niet te interviewen. Veel zinnigs heeft hij toch al niet te melden. Ook voorkom je dan een hoop nutteloze discussies waar op zeer kinderachtige manier elk woord op de weegschaal wordt gelegd. En verder lijkt het mij gewoon uitermate armoedig het in de politiek en in de media hierover gaat.

EUpiet
EUpiet24 okt. 2022 - 11:53

Toch vraag ik me af of negeren niet beter zou zijn. Zekers is het natuurlijk een totaal stelletje kwaadaardige debielen bij FvD maar het gaat de hele tijd over een ook malloot zoals Derksen, en de relletjes van dat FvD. Terwijl er heel veel superbelangrijke onderwerpen zijn. Van geopolitiek tot aan klimaat tot aan energie en inflatie. Nu krimpt dat FvD wel maar ander extreem rechts zoals PVV en JA21 worden hierdoor als gematigd gezien en groeien. Zekers is het niet normaal hoe FvD journalisten benaderd en wat Derksen allemaal uitkraamt. Maar ik heb totaal geen interesse in die mensen en ik heb er nog nooit een zinnig woord horen uitkomen. Onze regering voert beleid en de oppositie moet daarop controleren en met alternatieven komen. Maar waar FvD en ook PVV het over hebben heeft daar niets mee te maken. Als ze juridisch aan te pakken zijn prima maar er jaar in jaar uit zoveel woorden aan verspillen?

Proletarier
Proletarier24 okt. 2022 - 11:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 okt. 2022 - 11:47

Oh hemel, die ene partij komt weer in het nieuws. Hoe schreef iemand dat ook alweer. There is no such thing as bad publicity. Het lijkt wel komkommertijd alsof er niets belangrijkers in de wereld zich afspeelt.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:36

Gelijk Het zou inderdaad wel eens permanent komkommertijd kunnen zijn dan, als je de hoeveelheid publicaties afmeet aan de kwaliteit er van. Voor u was er blijkbaar ook even niets belangrijker dan dat u u zich hiermee bemoeit.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 14:56

Noem jij dergelijke aanvallen op de pers maar "komkommertijd" nieuws. Wanneer gaan je ogen open en zie je dat die FvD-club een fascistische bende is?

Ejoth
Ejoth24 okt. 2022 - 10:53

Wat is het verschil met journalisten die met camera kantoren van kamerleden binnenvallen met de meest vreemde vragen. Dat het over en weer gebeurd vind ik raar, maar ga nu niet janken als journalist wat zij dagelijks met kamerleden doen. Heb je Powned wel eens gezien. OMG.

14 Reacties
Jozias2
Jozias224 okt. 2022 - 11:49

Ejoth Een politicus onverwacht benaderen met draaiende camera is ook nog done, PowNed is daar destijds ook op aangesproken.

Gio Servas
Gio Servas24 okt. 2022 - 11:51

Het verschil is dat de FvD dit nu doet en alles wat zij doen is bijvoorbaat fout.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 okt. 2022 - 11:53

De één heeft langere tenen dan de andere. Ik ben ook wel eens door Powned ondervraagt, gewoon het spelletje meespelen een leuk antwoordt geven ( en ja het kwam in de uitzending).

Norsemen
Norsemen24 okt. 2022 - 11:59

"Wat is het verschil met journalisten die met camera kantoren van kamerleden binnenvallen met de meest vreemde vragen" Dat de één politicus is, en de ander journalist.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 12:38

Powned is walgelijk inderdaad, extreem rechts geen stijl kliek. Alleen dat kun je Ek niet kwalijk nemen.

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:39

Ejoth Wie dat ook doet, dat doet er niet toe, vind ik. Kunt u daar wat mee? Of is dat een te links standpunt?

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:40

Gio begrijpt u n u echt niet, dat hier er niet om gaat wie op dergelijk schandalige manier verhaal gaat halen?

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:42

Gelijk En wie heeft er hier nu dan precies lange tenen? Ik zie alleen maar een gefrustreerde politicus (als er dan een lange tenen moet hebben, dan is het Vam Meijeren wel) die verhaal gaat halen en niets anders wil horen dan dat die wil horen.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 14:58

Dus Gio, jij vind dit gedrag wel ok? Mag ik die conclusie trekken?

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2022 - 16:25

'Wat is het verschil met journalisten die met camera kantoren van kamerleden binnenvallen met de meest vreemde vragen. ' Kun je hier een voorbeeld van geven?

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 22:16

Kamerleden houden zich met politiek bezig. Zij worden geacht het land te besturen. Dat is hun werk. Journalisten controleren of zij dat goed genoeg doen en informeren het publiek daarover. Dat is hun werk.

Gio Servas
Gio Servas25 okt. 2022 - 11:50

@Zandb. Gelijke acties door verschillende partijen, maar andere reacties? Het is al vaker gebleken hier dat de dader belangrijker is dan de daad. @Oproepkraaier, natuurlijk mag u dat. Het is een vrij land. Het is dan wel niet zo, ik irriteer mij al jaren aan journalisten die halve woorden gebruiken om hele verhalen te schrijven en als havikken microfoons in iedereen's mond proppen, zo vind ik ook deze actie erg irritant, maar het lijkt erop dat we nu eenmaal in zo een wereld leven.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 15:55

"Wat is het verschil met journalisten die met camera kantoren van kamerleden binnenvallen met de meest vreemde vragen" Dat de meesten dat niet doen. Die vragen een interview aan of wachten in openbare of daarvoor aangewezen ruimtes. "Heb je Powned wel eens gezien. OMG. " Vind ik net zo waardeloos, maar zij zijn een uitzondering op de regel.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 15:55

"Het verschil is dat de FvD dit nu doet en alles wat zij doen is bijvoorbaat fout." Onzin.

Cave Canem
Cave Canem24 okt. 2022 - 10:11

Voor de zoveelste keer een door hun politieke tegenstanders geëntameerde dosis gratis publiciteit. Precies waar ze op uit zijn. Opnieuw een gemakkelijk punt gescoord. Dat smaakt naar meer, dus nieuwe provocaties zullen zullen snel volgen, met nieuwe verontwaardigde reacties als schoten in eigen doel. Onbedoelde bijdragen aan de verwurging van onze democratie, terwijl je de FvD niet harder kunt treffen dan door een uitgekiende strategie van zowel negeren als met behulp van een flinke dosis humor ze belachelijk maken. Bij Gideon van Meijeren en Thierry Badet lukt dat laatste met heel weinig moeite.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 okt. 2022 - 11:09

@ Cave Canem Jij schrijft: gratis publiciteit. Precies waar ze op uit zijn Dit is geen publiciteit. Publiciteit is regie hebben op je eigen verhaal. Dat heeft het FvD nu niet. Het biedt andere partijen slechts de mogelijkheid afstand te nemen van het FvD. En je schrijft: Dat smaakt naar meer, Dat smaakt niet naar meer. Het levert slechts meer polarisatie op in de samenleving. De achterban van het FvD wordt nog meer met de nek aangekeken. En je schrijft: dan door een uitgekiende strategie van zowel negeren als met behulp van een flinke dosis humor ze belachelijk Dat klinkt vooral als wegkijken en afdalen naar hetzelfde niveau. Het zou ook mooi zijn als je jouw uitgekiende strategie zou demonstreren met de flinke dosis humor die het FvD monddood zou maken. Dit soort teksten zijn op deze manier nogal inhoudsloos. Meer in het algemeen heb ik niet zo veel waardering voor teksten als deze van jou. Er zitten nogal wat veronderstellingen onder waarvoor weinig bewijs is. Impliciet suggereer je dat deze manier van handelen het FvD meer kiezers/leden oplevert. Maar de club loopt leeg en radicaliseert. Dus de meest extreme types blijven trouw maar degenen met nog een enkele actieve hersencel haken af. Maar als jij gelijk hebt zal het FvD nu weer hard gaan groeien. Ik ben benieuwd op welke manier je dat denkt te onderbouwen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2022 - 16:30

@Cave Canem 'met nieuwe verontwaardigde reacties als schoten in eigen doel' De aantal zetels van FvD is meer dan gehalveerd in de peilingen. Wie schiet er nu precies in eigen doel?

wittecisnoot
wittecisnoot24 okt. 2022 - 19:35

Wat Daan zegt: vergelijk Forum van vier jaar gelden (grootste partij in de provinciale verkiezingen) eens met dat van nu. Het grote verschil is, op de grootte na, dat Forum niet meer serieus te nemen is.

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 10:04

Ik word hier zo vreselijk boos van. Onvoorstelbaar, hoe iemand z'n eigen bedoelingen projecteert op anderen. Ik kan werkelijk geen enkel begrip op brengen voor Deze Van Meijeren ook al vind ik het ook vreselijk dat Derksen beweert dat Baudet geliquideerd moet worden, in welke figuurlijke of letterlijke betekenis hij dat dan ook zou bedoelen. Dat vind ik overigens wel even wat erger, dan hoe Baudet letterlijk of figuurlijk spreekt van reptielen. (Als je alleen naar de stem luistert, dan hoor je Arjan Ederveen op z'n best in die serie afleveringen "30 mintuen" . Helaas is dit serieus.)

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2022 - 15:28

30 minuten blijft geweldig. De satire van 30 jaar geleden is helaas ingehaald door de waarheid, ongelofelijk. (Het is nu wachten op een haartransplantatie rechtstreeks van de donor) Jacobse en Van Es zijn nu opeens hele brave jongens.

Zandb
Zandb25 okt. 2022 - 6:52

stokkickhuysen Ik heb 'toen' al ervaren dat er heel veel mensen (middelbare scholieren) waren die de ironie van m.n. Van Kooten en De Bie werkelijk niet doorzagen. Ik was het dan ook helemaal met Van Kooten en De Bie eens, dat dat ook een reden was om te stoppen. Zo had Jiskefet naar mijn mening nooit De Lullo's moeten bedenken en opvoeren; heel kwalijk. Dat de werkelijkheid de fantasie inhaalt, maakt het er niet makkelijker op. Wat Christiaan Jongeneel nu beweert, daar ga ik (mag ik zeggen 'zelfs'?) nogal eens in met boter en suiker. Maar die 30 minutenserie: Vakwerk.

a.doorgeest
a.doorgeest24 okt. 2022 - 9:57

Eén kennelijke vergissing, zoals door Merel Ek begaan, maakt iemand nog niet tot riooljournaliste. Mevr. Ek heeft op een onhandige en doorzichtige manier Derksen misplaatst uit de wind proberen te houden. Een schoonheidsfoutje, meer is het niet, waarschijnlijk uit misplaatst mededogen geboren. Voor echte politieke riooljournalistiek moeten we tegenwoordig bij Ongehoord Nederland zijn, het huisorgaan van Van Meijeren zelf. Presentatrices van deze omroep maken zich stelselmatig en moedwillig schuldig aan het verspreiden van feitelijke onjuistheden, grove onwaarheden, niet bestaande/vermeende complotten en bedrijven putluchtjournalistiek. Daar zit dus het probleem dat Van M. eigenlijk wil aanpakken. In die zin kan hij daar de redactie wel platlopen om alles recht te zetten wat daar aan onwelriekende onjuistheden de ether wordt in geslingerd. ON zou sowieso per direct opgeheven moeten worden. Van Meijeren zelf gedraagt zich trouwens jegens Ek walgelijk, mag ik wel zeggen. De koning van de mestkar heeft niet door hoe onwelriekend zijn eigen vehikel ruikt. Forum voor Democratie is slechts uit op ontbinding, heilloze desintegratie. Fantasten die slechts willen schaden en vernietigen om er zelf beter van te worden c.q. macht te verwerven en aandacht te genereren. Hun aanpak is structureel, met enige regelmaat lasterlijk, intimiderend en een serieuze bedreiging voor de Democratische Rechtsstaat en slechts uit op systeemschade en ontwrichting. Kortom: een letterlijke Gideonsbende...

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 9:56

Wat een ongelooflijk schijnheilig zielig figuur. Wat een ongelooflijk schijnheilige en in het gunstigste geval domme eikel. Het enige wat Van Ek doet is Van Meijeren confronteren met de manier waarop hij het van het woord reptielen misbruikt.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 14:59

Heb je wel eens een oprechte fascist meegemaakt?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 okt. 2022 - 9:49

Het fulminerende falderappes van Forum voor Democratié (sic) is andermaals bezig per grensoverschrijdende methoden de journalistieke vrijheid van meningsuiting te schofferen, teneinde die zich voor zichzelf op te eisen, geheel naar LPF protocol. Het valt hiermede te vrezen dat het tevens verhaal komt halen op de burelen van BNN-VARA. Zoals meermaals gezegd, het siert Joop in hoge mate dat dergelijke platitudes hier een podium mogen hebben, daar immers op de geijkte guurrechtse platforms men als andersdenkende onmiddelijk wordt weggejorist, zelfs als men op correcte wijze iets te berde brengt. Het valt te hopen dat oppositie en fatsoenlijk denkenden op adequate wijze afrekenen met deze toxische anomalie in ons democratisch bestel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2022 - 9:25

Mensen van die partij, die dat gedachtegoed aanhangen en Gideon van Meijeren voorop zijn totaal geflipt. Ik hoop dat er nog gezond verstand is in Nederland. Gelukkig lees ik zelden, eigenlijk nooit Twitter en kijk ik amper naar Video's en al zeker niet waar betreft de politiek. Het is zo langzamerhand een verslaving geworden die niet bepaald gezond is voor mensen. FvDemocratie sluit ik zoveel mogelijk uit. Alleen wat in de kamer gebeurt heb ik mijn buik al van vol. Dat zoiets geaccepteerd wordt begrijp ik niet. Er zijn grenzen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2022 - 11:19

"en al zeker niet waar betreft de politiek." en al zeker niet waar het de politiek betreft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2022 - 11:20

Alleen al van wat er in de kamer gebeurt..... Sorry mensen!

Pieterplezier
Pieterplezier24 okt. 2022 - 9:24

De vorm is natuurlijk slecht, en belachelijk, en schandalig dat er wordt doorgefilmd. En je mag alles vinden van de FvD en Gideon (ben er zelf absoluut geen fan van en zou er nooit op stemmen), maar hij heeft natuurlijk wel een punt: wordt aangesproken met allerlei camera's om hem heen met een onjuist punt. Dat hij zijn gelijk wil halen soit, maar niet op deze manier.

Kit2
Kit224 okt. 2022 - 9:23

Ik heb er niets tegen dat journalisten hun visie laten doorklinken in het nieuws. Het wordt wat anders als je het nieuws vorm geeft door jouw visie. Zoals het NOS Journaal: Een voorbeeld. In ‘Oranje’ komt een AZC en de mensen protesteren. ‘’Het dorp is het dorp niet meer’’ en ‘’we zijn niet meer onder ons’’ en ‘’winkels gaan zich richten op asielzoekers in plaat van op ons’’. Ze werden, wat je er ook van vindt, neergezet als xenofobe Tokkies. Het journaal kiest voor een interview met een ongeletterde volksdame in plastic ogend Primark wattenjasje, die beroerd en jammerend uit haar woorden komt. In DEZELFDE week. In Amsterdam wordt geklaagd over de grote hoeveelheid toeristen. ‘’De stad is de stad niet meer’’ en ‘’we zijn niet meer onder ons’’ en ‘’winkels gaan zich richten op toeristen in plaat van op ons’’. De keuze is voor keurige welbespraakte Amsterdammers die aan het woord komen. De interviewer knikt begrijpend. Nee, het journaal snapt die klacht wel. Dat is immers ‘ons’ soort mensen, niet? En dan al die verdomde buitenla...ehhh toeristen. Jeroen Pauw mocht er trouwens nog een mooi programma over maken: Nederland is vol, over de toeristen in Amsterdam. Een ernstiger bord voor de kop is toch bijna niet mogelijk? Dan ook niet boos worden als een FvD (wat je ook van dat zootje vindt) dezelfde streken uithaalt.

1 Reactie
Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 15:58

"Ik heb er niets tegen dat journalisten hun visie laten doorklinken in het nieuws." Is ook bijna onmogelijk om dat helemaal niet te doen. "Dan ook niet boos worden als een FvD (wat je ook van dat zootje vindt) dezelfde streken uithaalt." Dat is gewoon een tu-quoque drogredenatie en verdediging.

ZonderNaam2
ZonderNaam224 okt. 2022 - 9:22

Hoe vaak moeten politici en journalisten nog geschokt zijn over het FvD? Het is toch al lang duidelijk welk vlees we hier in de kuip hebben? Werk er gewoon helemaal niet meer aan mee. Waarom zou je als journalist nog vragen stellen aan FvD politici? Er komt toch niks productiefs uit, dus gun ze dan ook geen mediamoment. Zelfde in de Kamer. Is een FvD'er aan het woord, dan is het tijd om koffie te halen of Wordfeud te spelen. Niet meer interumperen, gewoon negeren. Weiger ze alle aandacht die ze zo graag zoeken, anders blijft dit circus aan de gang.

1 Reactie
Freek74
Freek7424 okt. 2022 - 13:08

de beste oplossing inderdaad

PamVlam
PamVlam24 okt. 2022 - 9:21

Wat brutaal van FvD. Kritiek leveren op journalisten. FvD moet zijn plek weten en alleen kritiek ontvangen.

3 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 13:47

PamVlam Zoals Van Meijeren hier te keer gaat, dat heeft niets met kritiek geven te maken. Gaf die Van Meijeren maar eens blijk van een kritische geest!

Nejras
Nejras24 okt. 2022 - 15:26

Het FvD mag alle kritiek hebben die ze willen. Mensen uit maken voor rioolrat of riooljournalist is geen kritiek, maar gescheld. En als er een gek op staat die denkt op eigen houtje het aantal rioolratten te moeten reduceren, dan kleeft er ook bloed aan Gideons handjes. Werkelijk schokkend hoeveel reacties hier over victim blaming gaan en niet over de onfatsoenlijke en gevaarlijke manier waarop het FvD ‘kritiek’ uit.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 15:59

"Wat brutaal van FvD. Kritiek leveren op journalisten. FvD moet zijn plek weten en alleen kritiek ontvangen." Misschien moet je het artikel even lezen, in plaats van te reageren op een stukje fantasie.

Freek74
Freek7424 okt. 2022 - 9:15

Het wordt de hoogste tijd om geen letter, laat staan een woord, te verspillen aan dat rare clubje.

1 Reactie
JawelHoor
JawelHoor24 okt. 2022 - 11:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Phantom3
Phantom324 okt. 2022 - 9:11

En weer is het FvD gelukt om ophef en aandacht te creeren. Wanneer gaan we ze dood (spreekwoordelijk) negeren?

1 Reactie
Volrin
Volrin24 okt. 2022 - 21:53

Op het moment dat ze geen invloed op de politiek meer hebben.

Abma
Abma24 okt. 2022 - 9:10

Ach, je hebt er veel last van, maar ze zijn op zeker niet slim met hun kleuter gedoe. Pruillippen zijn het, en collaborateurs van een dictator die met veel mensen levens speelt.

Jan Wijn
Jan Wijn24 okt. 2022 - 9:10

Extreemrechts: is immer het gedrag der nuttelozen.

vdbemt
vdbemt24 okt. 2022 - 9:09

"Baudet. "Alléén FvD zet die gasten steeds genadeloos te kakken" Dat is helemaal waar. Maar hoe of wat of waar kan ik uit deze vaststelling opmaken dat het ook terecht is? Dat zij het gelijk aan hun zijde hebben? Dat zij de enige zijn, als enig nietig clubje tegen de rest van de wereld, duidt er eerder op dat het 'vreemd' is wat ze doen. En niet zo'n klein beetje vreemd ook.