Politici schuiven aan bij Schippers om formatie te bespreken
• 20-03-2017
• leestijd 2 minuten
Alle fractieleiders van de verkozen partijen mogen vandaag op de koffie bij Edith Schippers om hun voorkeuren uit te spreken over de te vormen formatie. Mark Rutte heeft in eerste verkennende gesprekken met verkenner Edith Schippers aangegeven dat hij graag zou willen regeren met het CDA en D66. Hij zou graag een stabiel meerderheidskabinet willen hebben, met een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens hem liggen het CDA en D66 ideologische het dichtste bij zijn eigen VVD.
Wie even meerekent ziet echter dat er met deze twee partijen nog geen meerderheid is in de Tweede Kamer. Bij een coalitie van de VVD, het CDA en D66 zou nog een vierde partij nodig zijn om te zorgen voor een meerderheid. Over de vierde partij die deel zou moeten nemen aan die formatie wilde Rutte echter geen voorkeur uitspreken. De SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, mogelijke kandidaten om aan te schuiven in de onderhandelingen, hebben volgens hem allemaal voor- en nadelen. De PVV blijft voor Rutte uitgesloten als coalitiepartner.
Ook Jesse Klaver is op bezoek gegaan bij Edith Schippers. Hij zou graag een ‘christelijk-progressief’ kabinet vormen, zonder de VVD. Dat zou neerkomen op een coalitie met CDA, D66, PvdA, SP en ChristenUnie. Emile Roemer voelde ook wel wat voor een kabinetsformatie zonder de VVD. Zijn ideale coalitie bestaat uit dezelfde partijen, hoewel Partij voor de Dieren voor hem ook een mogelijke coalitiepartner is. Hij wil de verkenner graag oproepen om meerdere opties te onderzoeken.
Een dergelijk kabinet ziet CDA-leider Buma echter niet zitten. Hem lijkt het onlogisch ‘om met deze uitslag een coalitie te bouwen zonder de grootste partij’. Ook is het voor hem belangrijk dat de vier partijen die gaan regeren, samen ook een meerderheid moeten hebben in de Eerste Kamer. Hij sprak geen voorkeur uit voor GroenLinks of ChristenUnie als vierde partij in de formatie. Alexander Pechtold van D66 heeft aangegeven een kabinet te willen met de VVD als grootste partij, en de winnaars van de verkiezingen: D66, CDA en GroenLinks. Ook voor hem is regeren met de PVV geen optie.
Geert Wilders zelf heeft een voorkeur voor een coalitie waarin de PVV zou regeren met de VVD, het CDA, 50Plus, SGP en Forum voor de Democratie. Hij denkt dat er voldoende inhoudelijke overlap is tussen deze partijen en de PVV. Ze zouden elkaar goed kunnen vinden op de onderwerpen immigratie, zorg, pensioenen, veiligheid en Europa. Eerder zei Wilders niet te willen regeren met de VVD zolang Mark Rutte premier is. Maar daar denkt hij nu dus kennelijk anders over.