Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Blokkeerboeren snijden bevoorrading supermarkten af

Supermarkten roepen op acties te staken
Joop

Poliovirus in rioolwater Londen, waarschijnlijk na vaccinatie

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2551 keer bekeken
  •  
poliovaccinatie

In het rioolwater in Londen is het poliovirus aangetroffen. Volgens de gezondheidsautoriteiten is er nog geen reden tot grote zorg. Het virus is hoogstwaarschijnlijk in het water terecht gekomen, omdat het in zeer beperkte kring rondgaat.

Het komt vaker voor dat het poliovirus wordt aangetroffen in Londens rioolwater, maar het is voor het eerst dat er sprake is van een cluster van genetisch verwante monsters. De monsters met het virus zijn in de periode februari tot en met mei genomen.

De autoriteiten vermoeden dat iemand elders op de wereld tegen het polio is ingeënt met een verzwakt levend vaccin, en dat virus heeft overgedragen op anderen. Hoewel zo’n verzwakt virus doorgaans minder schade aanricht dan het wilde virus, kan het wel degelijk in sommige gevallen leiden tot ernstige ziekteverschijnselen, waaronder verlamming.

Polio kwam in de jaren vijftig nog vaak voor, maar de laatste Britse besmetting dateert van 2003. De laatste polio-epidemie in Nederland was volgens het RIVM in 1992/1993, en trof ongevaccineerde mensen. Dat was op de Biblebelt, waar relatief weinig mensen zijn ingeënt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Dehnus
Dehnus22 jun. 2022 - 14:58

Laten we het hopen, want met al die antivaxxers wil je geen polio uitbraak. Het is al erg genoeg dat die zooi terugkomt dankzij hun :( .