Joop

Polen voert druk op verdeelde Duitse regering op: tanks hoe dan ook naar Oekraïne

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
962 keer bekeken
  •  
morawiecki

De Poolse premier Mateusz Morawiecki is van plan om hoe dan ook Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Oekraïne vraagt al tijden om die moderne tanks om weerstand te bieden aan de Russische agressor. Het is er tot nu toe niet van gekomen omdat Duitsland, waar de tanks zijn geproduceerd, twijfelt.

“Ook als we geen toestemming krijgen van Duitsland, zullen we onze tanks en die van andere landen naar Oekraïne verschepen”, stelt Morawiecki nu. Daarmee voert de Poolse premier de druk op de verdeelde Duitse regering op.

Zondag verklaarde de Groene minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op de Franse televisie dat Duitsland de levering van de tanks niet zal blokkeren. “We weten hoe belangrijk deze tanks zijn”, aldus Baerbock. “We moeten ervoor zorgen dat er mensenlevens worden gered en dat Oekraïens grondgebied wordt bevrijd.”

Daarmee gaf Baerbock opnieuw een veel duidelijkere boodschap af dan kanselier Olaf Scholz en de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius (allebei van de SPD). Zij twijfelen of het verstandig is om de tanks te sturen. De Rob de Wijk-achtige politici vrezen onder meer dat de Duitse bevolking gevaar kan lopen als de tanks worden ingezet in Oekraïne.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jan. 2023 - 13:33

Hoewel ik achter de ideeën van Polen kan staan vind ik het een stel hysterische oorlogshitsers, doen alsof de russen morgen op hun stoep staan, iemand zei hier eerder dat ze niet veel verschillen in mentaliteit van de russen, daar ben ik het mee eens,, willen voordringen in hun belang voor Europa, ze huisvesten 1.5 miljoen oekraïners, voor een paar vluchtelingen uit andere windstreken bouwen ze meters hoge prikkeldraad versperringen, laten ze meedogenloos doodvriezen, terwijl dat Pis Polen niet aan europese waarden voldoet, ik heb geen enkele sympathie voor dat land.

EricDonkaew
EricDonkaew24 jan. 2023 - 12:23

@Baerbock: “We moeten ervoor zorgen dat er mensenlevens worden gered (...) " ----------- Ja, maar dat doe je niet met het sturen van tanks natuurlijk. Pfff, wat is de wereld toch op zijn kop gezet in amper 50 jaar.

1 Reactie
erikbos
erikbos24 jan. 2023 - 16:21

@EricDonkaew Want de levens van de Oekraïens soldaten die hun land met verouderde spullen verdedigen tellen niet mee? De beste manier om mensenlevens te sparen is natuurlijk dat het Russische leger huiswaarts keert, als u daar de oplossing voor weet horen we het graag.

PamVlam
PamVlam24 jan. 2023 - 9:14

Die aarzeling van Duitsland is wel te begrijpen. Tanks zijn fossielen uit de koude oorlog. Voornamelijk bedoelt om mee te dreigen. Stel je voor dat die tanks toch niet zo geweldig zijn als wordt gesuggereerd. Weg afschrikking. En mochten die tanks echt heel geavanceerd zijn dan hoeft er maar een in Russische handen te komen en dan heeft Poetin ze binnen een maand ook. Maar als die Leopards worden ingezet dan ruimt dat lekker op. De VS hebben al nog geavanceerdere tanks op de lopende band staan om verkocht te worden.

1 Reactie
erikbos
erikbos24 jan. 2023 - 12:59

" mochten die tanks echt heel geavanceerd zijn dan hoeft er maar een in Russische handen te komen en dan heeft Poetin ze binnen een maand ook." Ik ben blij dat u ons voorlicht over de geweldige capaciteiten van de Russische industrie. Ik vraag me alleen af waarom ze dan al jarenlang zoveel moeite hebben de geavanceerde T-14 Armata tank te produceren. Tot op heden weten ze er in 7 jaar tijd slechts een handjevol van die lopende band te persen.

Juppé🎗
Juppé🎗23 jan. 2023 - 20:50

Mevrouw Baerbock is hier heel vaak op de Infokanalen en en verkondigt hier soortgelijke zaken al weken zoniet maanden. Mijn kennis van het Duits is gering maar ik hoor wel dat ze niet verkeerd vertaald wordt. Ik zou als ik in Duitsland woonde morgen op haar stemmen. Groen of niet groen. Zo logisch. Maar dan wordt er ergens vergaderd en niemand is tegen en toch gebeurt het niet. Er is daar ook nog Scholz en een partijgenoot van Baerbock die minister van Natuurbehoud en Reactorveiligheid is. Leuke titel waar je niet tegen kunt zijn. En ik ben het er mee eens ook kernreactoren die leeg en dicht zijnzijn intern het veiligst.alleen de natuur en de wereld er omheen worden daar in Duitsland en dus Europa stukken minder er onveiliger door. Dat is mijns inziens een groot deel van het duitse probleem. Ze kunnen op die manier niet zonder het russische gas.

Peace ....
Peace ....23 jan. 2023 - 18:18

Modern wapen, toppunt technologie .... Wat is eigenlijk het criterium voor succes van een dergelijke tank ? aantal doden ? aantal flats ? bruggen ? combinatie ? En wel grappig: alle communicatie (ALLE) , commentaren, beslissingen, analyses worden door mannen/meneren/heren rondbazuind. Sommigen in uniform, anderen in sfeervol groen T-shirt. Ben er van overtuigd dat 1 vrouw ertussen een wereld van vrede , pardon, verschil kan uitmaken.

3 Reacties
itsme3
itsme323 jan. 2023 - 20:38

Het criterium van succes is de bijdrage aan vrijheid, hetgeen na het leven zelf het belangrijkste is dat je kunt verliezen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst24 jan. 2023 - 7:53

Natuurlijk, voorbeelden te over, denk maar eens aan Thatcher, die was ook héél erg vredelievend…

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 jan. 2023 - 7:56

@peace, mevrouw Baerbock (minister van buitenlandse zaken) is prominent aanwezig in deze discussie en heeft al aangegeven dat Duitsland het leveren van deze tanks door derden niet gaat blokkeren. Ook mevrouw Marin (Finland) en mevrouw Kellas (Estland) zijn groot voorstander van deze deal, en leveren zelf al flink aan Oekraïne. Dus je wens is al lang in vervulling gegaan, ik denk echter dat het helemaal niets uit maakt in dit soort politieke kwesties.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 jan. 2023 - 17:13

De Groenen ( qua imago toch een beetje een partij van zwevers) tonen in deze wel daadkracht en realiteitszin. Dit in tegenstelling tot de slappe knieën van de SPD.

Noordermeer2
Noordermeer223 jan. 2023 - 15:20

Die Rob de Wijk-achtige politici vinden het niet zo’n goed idee om kernwapens te laten koppen door hun eigen bevolking. Inderdaad belachelijk.

6 Reacties
erikbos
erikbos23 jan. 2023 - 17:00

Als je daar bang voor bent, had je ook geen houwitsers, luchtafweer en andere wapens moeten leveren. Veilig op afstand 'Foei' roepen terwijl je werkeloos toekijk hoe er een etnische zuivering/genocide plaats vindt isinderdaad veel veiliger.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 jan. 2023 - 17:19

De Russische elite is veel te gehecht aan haar luxe-leventjes. Die snappen heel goed dat als zij ons kernwapens laten koppen, ook heel Rusland binnen 5 minuten één grote geasfalteerde parkeerplaats is. Een niet zo realistisch scenario dus. Om dezelfde reden hebben wij ook geen zin om als eerste kernwapens te gebruiken omdat dat überhaupt totaal zinloos is.

Noordermeer2
Noordermeer223 jan. 2023 - 17:53

@erikbos Ik wil inderdaad niet, dat m’n kinderen bij 1 miljoen graden verdampen tot gas of onder een berg stenen zwaargewond na enkele dagen sterven. U zult me dan wel erg zwak vinden, maar dat is dan maar zo. Ook de voor u blijkbaar zeer belangrijke vraag of de Donbas in de toekomst onder de invloedssfeer van Moskou of onder de invloedssfeer van Washington zal vallen is voor mij minder belangrijk dan de levens van mijn kinderen.

erikbos
erikbos24 jan. 2023 - 10:20

@Noordermeer2 Niemand wil een kernoorlog, maar als je je daardoor laat intimideren door types als Poetin kan je beter gelijk maar het Russische volkslied gaan leren en je mond houden over alles wat Poetin en consorten niet aanstaat. Dat dreigen met kernwapens doen ze al sinds het begin van de invasie in Oekraïne en Poetin weet ook dat het gebruik van kernwapens alleen maar verliezers geeft. Het gaat allang niet meer alleen over de Donbas, Poetins droom van groot Russische rijk omvat heel Oekraïne. En u heeft er geen moeite mee als er direct aan de grenzen van de EU een democratische staat wordt vertrapt en dmv van grootschalige etnische zuivering/genocide wordt ingelijfd door de agressor? De boodschap voor Poetin is dan dat hij kan gaan kijken wat hij nog meer aan zijn groot Russische Rijk kan toevoegen. Ik denk dat het spreekwoord "zachte heelmeesters maken stinkende wonden" hier van toepassing is.

Daslief
Daslief24 jan. 2023 - 11:38

@erikbos, fijne karikatuur maakt u ervan. ‘En u heeft er geen moeite mee als er direct aan de grenzen van de EU een democratische staat wordt vertrapt en dmv van grootschalige etnische zuivering/genocide wordt ingelijfd door de agressor?’ Of bedoelde u het niet als karikatuur, hebt u er echt geen moeite mee heeft als ‘kinderen bij 1 miljoen graden verdampen tot gas of onder een berg stenen zwaargewond na enkele dagen sterven’? De vraag hoeveel risico de wereld wil nemen om het ene imperialistische regime te laten zegevieren over het andere, waarom kan daar nou niet normaal over gepraat worden?

erikbos
erikbos24 jan. 2023 - 12:54

@Daslief De etnische zuivering/genocide is in de bezette gedeeltes van Oekraine al een feit. Het kernwapen dreigement van Poetin is simpel een changtage drukmiddel wat hij niet gaat uitvoeren. Of gaat u ook weer verplicht Russische gas afnemen a 250 Euro m3 als Poetin anders dreigt met gebruik van kernwapens. Waar legt u de grens om gechanteerd te worden door fascistische imperialistische regime van Poetin?

Pera71
Pera7123 jan. 2023 - 14:48

Polen weet heel goed hoe het is om door een agressief buurland dat je bestaan ontkent te worden aangevallen. Zij doen daarom het enige juiste.

5 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus23 jan. 2023 - 17:28

Spullen van een ander weggeven

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 jan. 2023 - 18:10

@onyx, "spullen van een ander weggeven", het zijn gewoon hun eigen spullen.

EenMening3
EenMening323 jan. 2023 - 19:57

Polen is van een paria in de EU een zeer belangrijk land geworden, dat bereid is Oekraïne te steunen met militair materieel inclusief de Leopard 2.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout23 jan. 2023 - 21:40

Mening, Polen is een ultrarechts gedícteerd, US-geleid ádemocratisch land; en heeft derhalve het recht op medezeggenschap over het Oekraïense vraagstuk reeds voortijdig verkwánseld.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 jan. 2023 - 9:15

@Hannes, een hoop grote woorden weer. Wat denk je van Finland, Estland, Letland en Litouwen die er hetzelfde instaan dan Polen? Wellicht is het feit dat je buurland onbetrouwbaar en gevaarlijk is gebleken, wel veel urgenter of belangrijker dan dat je 'ultrarechts gedícteerd, US-geleid ádemocratisch' bent. Overigens erg eng trekje om landen en mensen die er wat anders in staan dan jezelf buiten te willen sluiten.