Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Polen voert druk op verdeelde Duitse regering op: tanks hoe dan ook naar Oekraïne

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1110 keer bekeken
  •  
morawiecki

De Poolse premier Mateusz Morawiecki is van plan om hoe dan ook Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Oekraïne vraagt al tijden om die moderne tanks om weerstand te bieden aan de Russische agressor. Het is er tot nu toe niet van gekomen omdat Duitsland, waar de tanks zijn geproduceerd, twijfelt.

“Ook als we geen toestemming krijgen van Duitsland, zullen we onze tanks en die van andere landen naar Oekraïne verschepen”, stelt Morawiecki nu. Daarmee voert de Poolse premier de druk op de verdeelde Duitse regering op.

Zondag verklaarde de Groene minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op de Franse televisie dat Duitsland de levering van de tanks niet zal blokkeren. “We weten hoe belangrijk deze tanks zijn”, aldus Baerbock. “We moeten ervoor zorgen dat er mensenlevens worden gered en dat Oekraïens grondgebied wordt bevrijd.”

Daarmee gaf Baerbock opnieuw een veel duidelijkere boodschap af dan kanselier Olaf Scholz en de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius (allebei van de SPD). Zij twijfelen of het verstandig is om de tanks te sturen. De Rob de Wijk-achtige politici vrezen onder meer dat de Duitse bevolking gevaar kan lopen als de tanks worden ingezet in Oekraïne.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.