Joop

Polen verbreekt vriendschap met Hongarije om Poetin-knuffelaar Orbán

  •  
09-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3066 keer bekeken
  •  
ANP-340199106

De Poolse regering heeft de diplomatieke banden met Hongarije verbroken vanwege het standpunt van die laatste over de oorlog in Oekraïne. Terwijl Polen de grens met Oekraïne wagenwijd heeft opengezet voor Oekraïense vluchtelingen en bereid is het land op elke mogelijke manier te helpen, noemde de zojuist herkozen Hongaarse premier Orbán de Oekraïense president Zelenski zijn tegenstander. En dat is de Poolse regering in het verkeerde keelgat geschoten.

Normaliter kunnen Polen en Hongarije het uitstekend met elkaar vinden. Beide landen werpen zich voortdurend op als de extreemrechtsbuitens van de Europese Unie, beide landen lijken er een sport van te maken wie als eerste de democratische rechtsstaat af kan breken. Aan de innige vriendschap tussen de twee landen lijkt in elk geval voorlopig een einde te zijn gekomen, nu Orbán in een reactie op de Russische massamoord in Boetsja liet weten ‘niet goed te kunnen zien’ wat daar is gebeurd. 

‘Als premier Orbán dat niet kan zie, dan kan ik hem aanraden een oogarts te bezoeken,’ liet de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczyński daarop weten. Ook heeft hij naar eigen zeggen ‘niets dan negatieve meningen’ over de weigering van Orbán om de invasie van Oekraïne door Vladimir Poetin te veroordelen. De opstelling van Orbán is volgens Kaczyński ‘zielig en teleurstellend’.

Kort na de invasie van Oekraïne leek het er even op of Orbán, normaliter innig bevriend met Vladimir Poetin, zijn houding had gewijzigd. Hij stemde in met Europese sancties en zette de grens open voor vluchtelingen. Al gauw bleek echter dat alleen de Hongaarse minderheid in de westelijke oblast Transkarpatië welkom was. Ook is Hongarije het enige land in de regio van Oekraïne dat weigert wapens te leveren. Orbán heeft weliswaar gezegd tegen een invasie van Oekraïne te zijn, maar heeft daarbij zorgvuldig vermeden de naam van Poetin te noemen. 

Na de herkiezingen van Orbán als premier afgelopen week, zei hij te hopen de banden met Polen verder te kunnen aanhalen. Daarvan kan volgens Kaczyński geen enkele sprake zijn, zolang Hongarije niet scherp stelling neemt tegen Poetin.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

tinekea2
tinekea210 apr. 2022 - 9:11

2 Landen die aan cherry picking doen. Wel de lusten, maar niet de lasten. Nu willen ze wel hulp bij het opvangen van de vluchtelingen, versterking aan de grens, verzekering dat ze geholpen worden, maar daarna kan er weer niets met ze. Ik vind dat het NU het juiste moment is vanuit de EU en vanuit andere landen om keiharde eisen te stellen. Als je wilt dat je geholpen wordt, dan moet je NU dingen gaan veranderen in je land. Er zullen wel weer de nodige naïevelingen opstaan, die zeggen dat er nu nood is en dat het nu geen tijd is om daar eisen aan te stellen. Dat moeten we maar doen als deze crisis achter de rug is. Maar als dat achter de rug is, gaan beide landen gewoon weer door waar ze gebleven zijn.

PVDB2
PVDB29 apr. 2022 - 15:22

Goh, het ene autocratische land waar de rechtstaat en vrij media wordt afgebroken neemt afstand van het andere homofobe en autocratie land. Ben benieuwd of een kennis van me, die altijd in Hongarije op vakantie gaat (omdat dit geen vluchtelingen op neemt) nu hetzelfde idee heeft, het land links laat liggen, of toch gaat. Of naar Polen. Denemarken kan ook nog. Democratisch maar populistisch. Daar worden vluchtelingen ook niet erg geweldig behandeld en wil ze zelfs terugsturen naar een land met dezelfde dictator aan de macht die ze ontvlucht zijn en waar tegen men in opstand kwam. Met vele, vele doden tot gevolg. En een door Russen deels platgebombaarde stad. Misschien een goede vervanger voor deze kennis, die zijn rechts-extremisme niet onder stoelen of banken steekt. Maar wel een verbaal een stuk rustiger is geworden met de gebeurtenissen in Ukraine en de ontwijkingen van zijn grote held Wilders voor alles wat hier mee te maken heeft en niet op sociale media gebeurt.

6 Reacties
Hernandez
Hernandez9 apr. 2022 - 16:33

Je weet dat Polen, Hongarije én Oekraïne niet zoveel verschillen qua behandeling van mensen die homo zijn?

Thuiszitter
Thuiszitter9 apr. 2022 - 17:16

Zal wel een hele vage kennis zijn mag ik hopen , het zou mijn kennis niet worden .

Lentegenoegen
Lentegenoegen9 apr. 2022 - 18:00

Je zet Polen wel erg makkelijk in een bepaalde hoek omdat afwijken van "het ideaal" om een bepaalde ideologie (misschien die van jouw) volledig aan te nemen. Dit lijkt mij een onrealistische en oneerlijke manier van doen. Het is evident dat er zowel cultuurverschillen tussen het westen-westen en het voormalig oostblok bestaan. Ook is het duidelijk dat er extremistische elementen aanwezig zijn. Dit is echter niet uniek voor deze regio. Ook wij hebben op dat vlak een paar hardnekkige problemen. Ik denk dat de maatstaf moet zijn in hoeverre een maatschappij zich aan dat soort impulsen kan onttrekken en zelf een meer verlicht pad weet te kiezen. Het is niet te ontkennen dat dit tijd kost en moeilijk is, kijk maar naar Rusland. Met die maatstaf kan je mogelijk concluderen dat het in Polen met up's en down's gaat, maar dat over het algemeen de up's in de meerderheid zijn. Een focus op puur het negatieve, helemaal in deze situatie, is nutteloos whataboutisme van de eerste orde. Doe het dan ook maar gewoon niet!

Pater
Pater10 apr. 2022 - 2:46

@Hernandez Polen kent de laatste 10 jaar een enorme vooruitgang op het gebied van homorechten. De baas van de Russisch-orthodoxe kerk noemde de vrijheden voor homo's zelfs een reden voor de invasie. De veiligheid van homo's is sterk toegenomen. In Polen en Hongarije zijn de tendensen juist omgekeerd, net als in Rusland. Waarom zeg je dat er niet even bij? Stemming maken?

Zandb
Zandb10 apr. 2022 - 7:52

PVDB Ik vind niet dat dit - "Goh, het ene autocratische land waar de rechtstaat en vrij media wordt afgebroken neemt afstand van het andere homofobe en autocratie land." - ook maar ergens op slaat. Het gaat hier om de houding t.o.v. Poetin en niet om de zaken die u noemt.

Hernandez
Hernandez10 apr. 2022 - 8:32

@pater Zeker geen stemmingmaken, Polen kwam laatst toch nog in het nieuws met die 'homo vrije zones' ? Denk dat er daar nog wel wat te verbeteren valt, dat er veel vooruitgang is zal ik niet ontkennen. Maar mensen lijken (zeker nu) te vergeten dat Oost-Europese landen gewoon heel conservatief zijn.