Joop

Polen arresteert mensenrechtenactiviste na bezoek aan Nederland

  •  
06-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-05-06 om 22.05.34
De Poolse mensenrechtenactiviste Elżbieta Podlesna is in Polen gearresteerd voor het verspreiden van posters van de maagd Maria met een regenboog-aureool om het hoofd. Dat meldt Amnesty International. Podlesna kwam terug van een bezoek aan België en Nederland om namens Amnesty te spreken op Bevrijdingsdag-evenementen, onder meer over de aantasting van de rechtsstaat in Polen. Ze is inmiddels vrijgelaten, maar wordt aangeklaagd wegens ‘belediging van religieuze overtuigingen’.
De politie heeft in afwezigheid van Podlesna een huiszoeking bij haar gedaan en daar de posters hebben aangetroffen. Die huiszoeking zou zijn gedaan omdat de posters in april in de stad Płock waren verspreid en Podlesna daarvan verdacht werd.
In een verklaring schrijft Amnesty:
"Gezien het ontbreken van bewijs voor een misdaad, kunnen we alleen maar aannemen dat Elżbieta is aangehouden vanwege haar vreedzame activisme. Amnesty International doet een beroep op de Poolse autoriteiten om te stoppen met het lastigvallen van vreedzame demonstranten en activisten in Polen, onder meer door willekeurig mensen te arresteren die opkomen voor hun rechten. Het is onwettig om activisten te beletten vrijuit hun mening te uiten in het land en hier moet onmiddellijk een eind aan komen."
Volgens Amnesty heeft de politie de laptop, mobiele telefoon en meerdere geheugenkaarten van Podlesna in beslag genomen. Ook zijn camerabeelden opgevraagd van een beveiligingscamera in het gebouw waar Podlesna woont.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Mostafa
Mostafa7 mei 2019 - 9:21

Polen lijken Turkije, alleen Turkije krijgt meer aandacht van de ''democratische '' Europa in zulke situaties !

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2019 - 13:45

@Mostafa Lijkt me sterk dat Elsbjieta voor deze actie in Turkije zou worden opgepakt. Wel als ze een Regenboog-Mohammed maakt natuurlijk...

Mostafa
Mostafa8 mei 2019 - 4:02

Eric, Logisch.

Frits Jansen
Frits Jansen7 mei 2019 - 8:27

Voor de diep gelovige Polen is dit een provocatie die ze beter achterwege had kunnen laten. Het doel is toch niet om de gelovigen te kwetsen? Ze wil opkomen voor homo's.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 mei 2019 - 10:26

@ Frits Jansen Jij schrijft: Voor de diep gelovige Polen is dit een provocatie die ze beter achterwege had kunnen laten. Waarom is dat een provocatie? Maria is toch een belangrijk symbool? Lesbiennes kunnen toch ook een belangrijk symbool zijn? Of is dat alleen voorbehouden aan hetero vrouwen? Het lijkt mij dat het eerder jouw normen en waarden zijn die maken dat dit voor jou een provocatie is dan de intentie van deze vrouw.

4Vier!
4Vier!7 mei 2019 - 20:04

Frits Jansen 7 mei 2019 at 10:27 “Het doel is toch niet om de gelovigen te kwetsen?” Hail Mary full of grace, except for the gays?

Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2019 - 4:41

Maria en Jezus. Zoiets als Sinterklaas en Zwarte Piet. Niks bijzonders. Je hebt tegenwoordig toch ook Regenboogpieten? Wat zou Rutte denken? Een aureool is nu eenmaal geel? (O nee, blauw! ????) Actievoeren... Je moet nu eenmaal op zere tenen trappen om je punt zo scherp mogelijk duidelijk te maken.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen7 mei 2019 - 6:34

Mensen die zelf beledigen voelen zich het snelst beledigd.

Mostafa
Mostafa8 mei 2019 - 4:04

Je mag alles beledigen behalve Mozes en de Thora lijkt mij ook lachwekkend.