Verschillen geven onze samenleving haar vrijheid, veerkracht en innovatiekracht.
Discrimineren betekent letterlijk “het maken van onderscheid”. De juridische betekenis gaat echter een belangrijke stap verder. Discriminatie is het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen, oftewel het ongelijkwaardig behandelen van gelijkwaardige gevallen.
In de letterlijke betekenis discrimineren wij allen. Want wij zijn verschillend, benoemen en waarderen die verschillen en maken op basis van onderscheid ook onze keuzes.
Om ons bij de les te houden is daarom in de Grondwet een verbod vastgelegd op ongelijkwaardige behandeling op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, of op welke grond dan ook. De expliciet benoemde categorieën onderkennen dat we onderscheid maken, maar trekt meteen ook een streep als die verschillen tot onrechtmatige ongelijkwaardigheid leiden. Een modernere versie van: “Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”. En om de samenleving te versterken.
Verschillen geven onze samenleving haar vrijheid, veerkracht en innovatiekracht. Het vermogen om zich aan te passen als de wereld verandert. De veerkracht van diversiteit heeft zich in de geschiedenis al talloze malen bewezen. Maar je moet er maar geduld mee kunnen hebben, al die verschillen. Vertrouwen op die meerwaarde. Het schuurt voortdurend. Met verschillen omgaan kost tijd, energie, ergernis en hoofdpijn. Vrijheid kent een dagprijs.
Wie die prijs niet kan of wil betalen, gaat liever voor een wereldbeeld waarin onze verschillen geformuleerd worden als simpele tegenstellingen. Liefst zo veel mogelijk geclusterd en gelabeld. Het formuleren en benadrukken van die tegenstellingen heet polarisatie. Bestaande breuklijnen worden verbreed en bruggen worden vernield. Polarisatie is op groepsniveau eigenlijk een efficiëntieslag. Meer slagkracht en grote duidelijkheid. Dezelfde slagkracht en duidelijkheid trouwens, als van een tunnelvisie. Die angsten wegneemt en minder inspanningen kost. Duidelijke doelen zonder teveel oponthoud. Minder vrijheid ook.
In de aanloop naar verkiezingen neemt de polarisatie gewoonlijk toe. Het wij-zij-denken splitst het grijze midden in meer zwart en wit, in goed en fout. Het middenkader wordt van twee (of meer) kanten onder druk gezet om een keuze te maken. Leugens en bedrog zijn ineens deugden, zolang ze de tunnelvisie versterken. En wie breder kijkt, is dissonant of dissident. De keuze voor de kiezer wordt ook gemakkelijker. Ben je rechtsradicaal, linksradicaal, of ben je helemaal niks?
En dan, na de verkiezingen, moet er ineens een verbindende regering gevormd worden. Vreemd en onwennig, alsof dat niet voorzien was. Een parlement voor alle Nederlanders. Na een fase van polarisatie is mogen het winnende kamp en het verliezende kamp proberen om samen weer bruggen te bouwen. Als ze beiden tenminste werkelijk het hele volk willen vertegenwoordigen. Er zijn ineens nuanceringen nodig. En kandidaten uit beide kampen kunnen ineens veel minder geschikt lijken voor hun politieke functie.
Begrip voor de standpunten van de ander, gebruik maken van kritiek voor betere besluitvorming, herbouw van afgebroken bruggen en het dempen van breed getrokken kloven, zijn zo wat verschijnselen die ik de komende tijd wel weer eens zou willen zien. Met popcorn op de bank.
Voor een volgende verkiezingsronde moeten we maar onthouden dat we als volk een ondeelbare eenheid vormen, met een enkel parlement. Dat polariseren volgt op discrimineren. En dat we het beter weer kunnen afleren voor we moeten regeren. En dat alles om te voorkomen dat radicalere vormen van links en rechts in hun gedeelde tunnelvisie op elkaar botsen.
De conclusie is onontkoombaar dat Omtzigt geen leiding kan geven. Hij had zich kunnen redden door zelf partijfilosoof te blijven en het personeelsbeheer over te laten aan iemand die dat wel kan.
Tja.
Als je er van uit zou kunnen gaan dat iedereen in staat is om zakelijk en objectief te onderbouwen, dan is dergelijke informatie goud waard.
Symion, “Het is onze passie om jouw organisatie te helpen toegevoegde waarde te vinden en samen deze ‘waardemotor’ op gang te brengen en te houden. Jouw toegevoegde waarde staat bij ons voorop.
Dat is ‘Samen Ondernemen’.”, denkt dit te kunnen doen door de NSBer in ons wakker te maken. Nooit meer inhuren dit cluppie.
Omtzigt is weer terug.
Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.
.
Overigens was al vanuit zijn CDA tijd bekend dat hij niet bepaald gemakkelijk was in de omgang en dat zijn focus op onveiligheid toch echt die van hem betrof.
“Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.”
Ik ga het nsc steeds meer als een sekte beschouwen rondom een ietwat sikkeneurige leider waar je geen ruzie mee wilt krijgen, z’n ex collega’s van het cda hebben dat keurig beschreven, een tering hond, maar wat opmerkelijker is, zijn theorieën/hersenspinsels slaan bij praktisch niemand aan, als het al aan de man wordt gebracht blijkt het weinig doordacht en doortastend, de menselijke factor lijkt compleet afwezig en dat met een kleurloosheid waar zelfs het cda bij verbleekt, geen sprankje humor, het aller ergste vind ik dat door zijn medewerking we met dit kabinet zitten opgescheept, dat dit land z’n waarden verliest, het enige wat Pieter bij mij goed kan doen is de stekker uit het kabinet trekken.
Misschien toch functie elders n betere optie gezien zn gemoedstoestand nu , en die is onstabiel!
iets met splinter en balk in het oog Omtzigt is de loopjongen van extreem rechts en ultrakapitalistisch NL geworden. Een in en in slecht mens.
Dit zou je jaarlijks bij elk bedrijf moeten doen en dan de slechts scorende ontslaan.
Dat zou een hoop helpen.
Ervaring leert dat uitkomsten subjectief zijn en de onderlinge omgang tussen collega's en functioneren en productiviteit niet verbeteren. Negatieve beweegredenen van mensen kunnen o.a. afgunst, eigen positionering zijn. Onderschat roddelen en kliekvorming binnen organisaties niet.
Bij een bedrijf krijg je elk jaar een functioneringgesprek. Met verbeterpunten. Haal je die niet na nog 1 of 2 gesprekken kan het negatieve gevolgen hebben. Waar je uiteraard je tegen kan verdedigen als de motivering en onderbouwing te kort schiet. Als er een reorganisatie zal plaats vinden zal men de eerste zijn die mag vertrekken. Of het contract niet verlengt word.
+
Het is daarom goed dat er werknemersrechten zijn. Vakbonden. Dat er bescherming is. Dat er CAO onderhandelingen zijn. Waar ook (verbeterde) werkomstandigheden afgesproken kunnen worden.
Rechten die voor jou en mij geld. Maar waar je pas het belang van inziet als jer mee te maken krijgt.
Seriously?? Wat een rancuneus terinzootje zal het in jouw bedrijf zijn, likken naar de baas en trappen naar je collega's
@Karingin
Laat het dus nou net niet de baas zijn die over jouw functioneringsgesprek gaat maar je collega’s. Of was dat niet duidelijk?
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Wie vormt vaak een remmende (niet opbouwende) factor?’
Dat was één van de vragen, ik weet het antwoord, Pieter Omtzigt, het is niet voor niets dat het in die tijd over ontpieteren ging.