Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poging Forum voor Democratie om Amsterdams theater te censureren mislukt

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3487 keer bekeken
  •  
hell

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft voorkomen dat Forum voor Democratie het vermaarde theatergezelschap ITA kon censureren. De partij wilde dat de financiering werd stopgezet omdat ITA deze zomer een stuk opvoerde waar seks in voorkwam. A Divine Comedy van de Oostenrijkse dansmaker Florentina Holzinger is een hedendaagse bewerking van het beroemde boek van Dante. Forum wilde ITA daarop laten cancellen door de gemeente. De actie laat eens temeer zien dat de partij van Baudet in een surrealistische waanwereld verzeild is geraakt.

Forum-fractievoorzitter Van Schijndel, ooit Kamerlid voor de VVD, beweerde dat de voorstelling vanwege de seks te vergelijken was met de misstanden in het Amsterdams studentencorps. Bij die laatste werd de subsidie stopgezet nadat vrouwen seksueel werden geïntimideerd en bedreigd met seksueel geweld. Hij eiste dat een dergelijke stap ook tegen ITA genomen zou worden. Het stadsbestuur antwoordt: "Het college ziet niet in hoe intimidatie en bedreiging kan worden vergeleken met het gebruik van seksualiteit in de kunst. Hierop ingrijpen zou censuur zijn en daarmee een schending van de grondwet."

De bezoekers aan de voorstelling waren van tevoren nadrukkelijk gewaarschuwd voor het expliciete karakter.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.