Joop

Poetin zet kernwapens op scherp

  •    •  
27-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
679 keer bekeken
  •  
poetin
Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven om de kernwapens op scherp te zetten. De Russische oorlogsmisdadiger doet dit naar eigen zeggen als reactie op de “agressieve verklaringen” van NAVO-landen. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu was zichtbaar ongemakkelijk toen Poetin de opdracht gaf, schrijft FT-correspondent Max Seddon.
De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield spreekt van een “totaal onacceptabele escalatie”.
Eerder deze week dreigde Poetin al op nauwelijks verholen wijze met de inzet van nucleaire wapens als andere landen zich naar zijn zin te veel met de oorlog in Oekraïne bemoeien. De Russische president waarschuwde toen voor “gevolgen die je nog nooit eerder in de geschiedenis hebt gezien”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (93)

Phil2
Phil228 feb. 2022 - 13:10

kWil niet veel zeggen... (nou vooruit), maar ik vond dat de meeting van Putin met twee ongetwijfeld hoge officieren er uit zag als een scene uit een cliché Hollywood film. Kubrick had er een vervolg in gezien van Dr. Strangelove. Niet de mensen aan wie je de 'rode knop' zou toevertrouwen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra28 feb. 2022 - 11:19

Michael Gorbatsjov heeft zich wel eens de enige socialistische leider genoemd die de Sovjet-Unie ooit heeft gehad. Alhoewel hij en Reagan het goed konden vinden met elkaar en een einde hebben gemaakt aan de koude oorlog en de nucleaire wedloop, kan ik mij niet anders voorstellen dan dat men in de VS en andere westerse landen stiekum heeft gedacht: 'dat kan allemaal wel zo wezen, maar die Gorby, dat blijft toch een socialist'. Wat ook waar was, gezien zijn eigen uitspraken. Rusland heeft een lange traditie van autoritaire leiders. Gorbatsjov was een zeldzame uitzondering, zijn opvolger Jeltsin een intellectueel lichtgewicht met een drankprobleem die door het westen ten onrechte op het schild werd gehesen als een iemand die de Sovjet-Unie nóg meer vrijheid zou kunnen bieden dan Gorbatsjov. Putin betekende de terugkeer naar het traditionele Russische leiderschap van tsaren en communistische apparatsjiks. Door Gorbatsjov niet volop te steunen in zijn binnenlandse politiek, heeft het westen een unieke kans laten liggen van waaruit Rusland, of de Sovjet Unie desnoods, zich had kunnen ontwikkelen tot een normale, (sociaal)democratische natie. De keiharde neo-liberale koers, die ook in het westen zulke heilzame effecten had gehad -zoals de nog steeds groeiende vermogenskloof- moest ook persé worden ingezet in de voormalige communistische staten van het Oostblok. Het gevolg is dat we nu zitten met een cynische machtspoliticus die zijn positie ten koste van alles bereid is te verdedigen. In mijn ogen was het een strategische vergissing met rampzalige gevolgen om Gorbatsjov niet de steun te geven die hij nodig had om zijn programma uit te voeren. Alles wat er daarna is gebeurt, inclusief deze dreiging met een kernoorlog, is het gevolg van deze vergissing.

1 Reactie
∆
28 feb. 2022 - 14:04

Er heerste in die tijd inderdaad een triomfantelijke stemming. In de trant van het communisme heeft gefaald en het kapitalisme is superieur. Francis Fukuyama schreef zijn paper 'The End of History'. Daarin kondigde deze denker zijn stelling dat we mogelijk in een post-ideologische tijd waren aanbeland, omdat de liberale democratie het einde van de geschiedenis zou kunnen zijn. Bescheidenheid siert de mens, nietwaar? Deskundigen en economen uit de VS adviseerden de voormalige Soviets hoe ze van de ene op de andere dag hun systeem moesten hervormen. Met een falend roofkapitalisme als kortetermijn resultaat. En dat is er sindsdien niet beter op geworden. https://www.jstor.org/stable/24561193 https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_End_of_History_and_the_Last_Man

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2022 - 8:42

Integendeel met de macht die zich aan de grens rond Oekraine verzamelde en toen de verdere stappen ondernam, het is niet zo dat het kern arsenaaal word gemobiliseert. Er gaan geen extra boten, onderzeeers en vliegtuigen de lucht in.

Pater
Pater28 feb. 2022 - 7:38

Ik betwijfelde indertijd of de generaals Trump zouden gehoorzamen als hij op de rode knop zou willen drukken. Die twijfel heb ik nu ook over Poetin. Het is wel een heel speciale tijd. Eerst een gek als Amerikaanse president, nu idem in Rusland. En die in China voert een agressieve buitenlandse politiek en heeft beslist een enorm opgeblazen ego. Duitse herbewapening, zij het met totaal geloofwaardige vreedzame bedoelingen. Ik begin serieus bang te worden. Maar toegeven aan Poetins dreigement is geen optie: toegeven aan chantage kent geen einde.

4 Reacties
JanB2
JanB228 feb. 2022 - 8:49

"toegeven aan chantage kent geen einde" En een kernoorlog wel natuurlijk. Al was het maar het einde van de menselijke beschaving.

Pater
Pater28 feb. 2022 - 11:25

@JanB De atomaire afschrikking berust op de wetenschap dat je eigen land net zo kapot gaat als de vijand. Zelfs als de vijand in brand staat hebben ze een second strike capability. Levensgevaarlijk, ze hadden allang afgeschaft moeten zijn, maar ik neem aan dat ze dit in het Kremlin toch wel beseffen. In elk geval die generaals daar. En ik meen het: als je nu toegeeft aan chantage is het hek van de dam en heerst er heel vlug weer de Russische dictatuur in alle voormalige sovjetstaten. Op z'n minst. De menselijke beschaving staat trouwens om andere redenen toch al op het spel, zeespiegel enzo, dat wordt o.a. een enorme internationaal rotzooi. Ik ben al een tijdje serieus bang.

JanB2
JanB21 mrt. 2022 - 1:15

"De atomaire afschrikking berust op de wetenschap dat je eigen land net zo kapot gaat als de vijand" Wanneer de leiding aan beide kanten goed bij zinnen is dan werkt nucleaire afschrikking redelijk goed. Op papier in ieder geval (ofschoon er altijd risico's op ongelukken zijn waardoor je je terecht af kunt vragen of het al met al wel zo'n goed idee is (het is in de Sovjet tijd 3 keer (!) bijna helemaal mis gegaan aan). Maar wat als de leiding aan minimaal 1 kant niet meer helemaal spoort? En dat is momenteel voor velen het punt: spoort Putin nog, of heeft hij zich alleen maar vreselijk verkeken op de situatie? Wanneer Putin niet meer spoort dan hebben we een levensgevaarlijke situatie waarin we op eieren lopen. Beter de hele voormalige SU onder russisch bestuur (wat er echt nooit van gaat komen, zoiets gaat ze gewoon niet lukken) dan Europa als nucleair slagveld. Overigens hebben kernoorlogen met het ook op de andere acute problemen van deze tijd ook een voordeel. Het mechanisme dat de nulceaire winter veroorzaakt kan matigend werken op de klimaatopwarming (tot zover mijn cynisme in deze).

JanB2
JanB21 mrt. 2022 - 1:16

PS typfoutje Overigens hebben kernoorlogen met het ook op de andere acute problemen van deze tijd ook een voordeel => Overigens hebben kernoorlogen met het oog op de andere acute problemen van deze tijd ook een voordeel.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 feb. 2022 - 4:44

Wederom tekenend was de scène waarbij Poetin zijn heldhaftige besluit tor het activeren van de kernmacht uit moet leggen aan zijn twee militaire commandanten. Poetin met de uitstraling van een radeloos en verongelijkt iemand die het wel weer even uitlegt aan zijn domme onderknuppels. Die twee zitten er bij als Jut en Jul en stralen in niets uit dat we hier met een intelligente levensvorm van doen hebben. Laat staan van kracht en vastberadenheid. Wat een verschil in statuur met Zelenzky en zijn regering. Poetin is inmiddels omringt door jaknikkers en hielenlikkers. Dat dat meestal de minst effectieve vorm van “samenwerking” is zal spoedig blijken

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2022 - 2:44

Vlaggetje zwaaien.

Paul!
Paul!28 feb. 2022 - 0:14

Heel erg eng dit. Hij ziet er trouwens inderdaad niet erg gezond uit, je zou bijna de geruchten gaan geloven dat hij ernstig ziek is, weet dat hij nog maar kort te leven heeft en daarom haast maakt om zoveel mogelijk mensen in zijn graf mee te nemen. Het wordt echt eng en bedreigend zo, ook voor mensen die niet in Oekraïne wonen. Al hebben die nu natuurlijk het meest te verduren van hem. Ik hoop zo dat er iets gebeurd waardoor hij opeens verdwijnt en enkele verstandige Russen de boel op tijd weten te keren. Al is het voor veel mensen nu al te laat, het kan altijd erger en dat ziet hij blijkbaar niet als een probleem, maar als een uitdaging.

3 Reacties
JanB2
JanB228 feb. 2022 - 8:53

Er zijn geruchten (let wel, geruchten!) dat hij inderdaad ziek is. Zijn uiterlijk is bijvoorbeeld zichtbaar veranderd. Opgeblazen (prednison?). Beetje rare blik. Het zou niet de eerste machthebber zijn die eerst fysiek aftakelt en vervolgens ook geestelijk. Het gedrag van de man is irrationeel geworden, en (wat je ook van hem vindt) zo kennen we hem eigenlijk niet (dat is juist het enge).

Kije
Kije28 feb. 2022 - 11:49

Die kop heeff die al jaren..zo als ik hem ken..ziet die er nooit goed en gezond uit .mag hipen dat die gauw de pijp aa n maarten geeft ...rotzak ?!!!!!!!(poetin)

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2022 - 16:25

Ziek is natuurlijk best mogelijk. Hij verdween in 2015(?) een weekje van de radar. Op de foto in Dagbladet zag hij er niet anders uit dan nu. Toen waren er ook geruchten.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton27 feb. 2022 - 21:36

Oorlogsmaniak economisch wurgen Poetin dreigt met kernwapens nu de internationale gemeenschap hem financiëel kortwiekt en zijn burgerluchtvaart weert uit het Europese luchtruim. Hij is een moorddadige maniak die nu dreigt zijn Oekraïense brandstichting uit te breiden naar ieder buitenland dat hem de voet dwars zet. Hieruit blijkt: 1. zijn brute overval loopt niet zoals gepland; 2. hij probeert nu met intimidatie de hem boycottende staten uit elkaar te spelen, omdat ze hem in zijn achilleshiel treffen. Dus moet de internationale coalitie het momentum vasthouden en hem in de economische wurggreep vastnagelen. Kunnen wij vredelievend ook zijn koopvaardij verlammen? Geen high-tech goederen meer naar Rusland exporteren? Zijn schepen in westerse havens aan de ketting leggen? Verzin maar duimschroeven als je niet militair wil escaleren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 feb. 2022 - 20:25

@)Olav Al voor deze oorlog was Poetin bezig met landjepik en met geweld grenzen wijzigen. Dat werd op wat sancties na die niet echt pijn deden gedoogd. Je kan dan net zo goed stellen dat dat gedogen hem juist heeft aangemoedigd.

6 Reacties
JanB2
JanB228 feb. 2022 - 0:40

Het stelselmatig buiten sluiten van Rusland heeft minstens even diepe sporen nagelaten. Dat dateert al vanaf 1991. Eerst werd het land leeggeroofd. Toen daar een stokje voor werd gestoken begonnen de treiterijen, zonder dat men zich ook maar een moment in de russische situatie en positie heeft verdiept. Putin was aan het begin van zijn presidentschap uiterst redelijk en zocht actief aansluting bij het Westen. HIj kreeg keer op keer nul op rekest. Die mondelinge afspraken/garantie's over de uitbreiding van de NAVO zijn er wel degelijk geweest. Men heeft er zich heen zak van aan getrokken (wel is men (met name in Europa) vergeten de strijdkrachten op peil te houden). Putin is daardoor volledig geradicaliseerd tot het niveau dat hij kompleet niet meer spoort. Dit is de afrekening voor dat "beleid". Een gek met een knop die een bondgenootschap chanteert, zodat niets kan worden ondernomen nu diezelfde gek aan de rand van dat bondgenootschap, in authentieke 1939 stijl, een land is binnengevallen en een grote oorlog is begonnen. Putin draagt primair de verantwoording in deze en geldt wat mij betreft als paria waar we verder geen zaken meer mee doen tenzij dat ONS en/of de Oekraine goed uitkomt. Maar het Westen moet zich nu al dringend gaan bezinnen op de houding die het wil aannemen tav Rusland op het moment dat Putin weg is (dat kan nog heel lang duren, maar ook, bij wijze van spreken, morgen al het geval zijn (ik kijk nergens meer van op)). Ook een herbezinning op onze relatie met Rusland zal in de toekomst nodig zijn, naast de ommezwaai die we op klimaat- en sociaal-economisch gebied zullen moeten maken.

JanB2
JanB228 feb. 2022 - 0:45

PS Dit alles tenzij we in het Westen, pak 'm beet, iedere 30 jaar een geopolitieke cliffhanger van dit kaliber willen hebben natuurlijk. Maar ik zou het wel weten.

Pater
Pater28 feb. 2022 - 7:30

@Frans Zeker. OlavM schrijft: "Feit IS dat de NAVO naar het oosten is opgerukt, en dat Rusland zich daardoor bedreigd voelt." Het eerste klopt, het tweede is helemaal geen feit. Russische ex-topmilitairen zien geen toename van dreiging, integendeel, ze vinden de situatie stabiel. "De serieuze bedreigingen voor Rusland zijn binnenlands van aard, namelijk de structurele degradatie van de samenleving, op alle terreinen. Die wordt veroorzaakt door het model van de staat en de kwaliteit van de politieke leiding, namelijk het volledige onvermogen en gebrek aan professionaliteit van de politieke leiders en het bestuur, de passiviteit en desorganisatie van de samenleving. In zulke omstandigheden kan geen land lang voortbestaan. Daarom is de situatie die rond Oekraïne wordt opgezweept, in de eerste plaats kunstmatig." (https://joop.bnnvara.nl/opinies/russische-militairen-roepen-poetin-op-geen-oorlog-tegen-oekraine-te-beginnen) Ik had het niet beter kunnen zeggen. OlavM praat Poetin gewoon na.

Pater
Pater28 feb. 2022 - 12:59

@JanB Er zijn wel degelijk mondelinge toezeggingen aan de toenmalige USSR gedaan, dat is waar, op ministerieel niveau, niet in afspraken vastgelegd. Maar na de ineenstorting van de USSR, aan wie de toezeggingen werden gedaan, was er dus geen USSR meer. En dat was echt het eigen werk van de voormalige sovjetstaten zelf. Het werd intern een chaos in Rusland, het neoliberalisme in de meest extreme vorm onder Amerikaanse invloed vierde hoogtij. Rusland stond op de rand van een burgeroorlog. De pensioenen zakten door elke bodem, de oude partijkaders werden steenrijk. Maar als iemand het land leeg roofde waren zij dat zelf. Van uitsluiting van Rusland was daarna trouwens aanvankelijk helemaal geen sprake. Rusland werd in 1997 opgenomen in de G8, die werd opgeheven na de Russische annexatie van de Krim. Rusland steunde ook ruimhartig de militaire operaties van Washington in Afghanistan. In het Boedapestmemorandum van 1994 werd vastgelegd dat Oekraïne in ruil voor de overdracht van de USSR-kernwapens een soevereiniteitsgarantie kreeg van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland. Het einde aan de onzekerheid over die kernwapens maakte nieuwe afpraken tussen de VS en Rusland over vermindering van kernwapens mogelijk. Toen Roemenië in 2002 lid werd van de NAVO, leidde dit niet tot toenemende spanningen. Sterker nog: Poetin zette partijgenoten die hier kritisch over waren onder druk. Pas geleidelijk, en onder druk van de Russische Communistische Partij en van Russische nationalisten, ontwikkelde Poetin het verhaal dat de NAVO-uitbreiding de veiligheid van Rusland bedreigde. Dat leidde tot de nu bekende anti-westerse retoriek. Ondertussen stelde de NAVO militair steeds minder voor, alle lidstaten profiteerden van het vredesdividend. Rusland nam de rol van beschermer van alle Russen, ook die in het buitenland, op in het veiligheidsbeleid, in 2008 leidde dat tot de eerste militaire agressie: de feitelijke verovering van twee delen van Georgië. En pas sindsdien is er wél sprake van uitsluiting van Rusland en krijgt Poetin inderdaad keer op keer nul op het rekest. Ik vind dat de NAVO op dat gebied echte fouten heeft gemaakt: voorzover het om NAVO-lidstaten ging had de NAVO de veiligheid van Russische minderheden in en met die staten moeten vastleggen, in overleg met Rusland. Ik weet niet of dat ooit binnen de NAVO is bedacht, achteraf zeer dom, het kan nog.

JanB2
JanB228 feb. 2022 - 18:55

Rusland geldt als rechtsopvolger van de Sovjet-Unie. Verdragen en afspraken met de Sovjet-Unie lopen vanaf 1991, ten zij herroepen, door als verdragen en afspraken met Rusland (daaronder vallen bijvoorbeeld ook akkoorden over de beperking van de kernwapenarsenalen). In die zin zijn de toezeggingen over uitbreiding van de NAVO feitelijk nog steeds van toepassing. Putin heeft het één en ander een tijd lang aangezien maar op een gegeven moment was voor hem de maat vol. Desondanks heeft het lang geduurd voordat Putin gevolg begon te geven aan zijn ongenoegen. Nu lijkt hij volledig doorgedraaid. En laten we eerlijk zijn: hij ís kompleet doorgedraaid. Maar niet ontoerekeningsvatbaar en daarmee wel verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Maar het Westen heeft hem wel tot deze waanzin gedreven.

Pater
Pater1 mrt. 2022 - 15:12

@JanB Vreemd dat je op grond van afspraken van ministers, waar bijv. de toenmalige Amerikaanse president of de Duitse kanselier zich nooit aan hebben verbonden, blijft volhouden dat het westen Poetin hiertoe heeft gedreven. Poetin heeft jarenlang niet geprotesteerd tegen nieuwe NAVO-leden, heeft zelfs die afspraak niet genoemd. Al je andere argumenten heb ik behandeld, de Russische elite heeft zelf het land leeggeroofd, er is geen sprake van een stelselmatige buitensluiting van Rusland. Integendeel, de internationale gemeenschap is nauwelijks opgetreden tegen de annexatie van de Krim en de interventie in de Donbas en in Georgië. Russische gepensioneerde generaals beoordeelden de internationale situatie als stabiel. Logisch, geen enkel land overweegt ook maar Rusland te bedreigen. Je koestert het sprookje dat Poetin heeft bedacht.

Noordermeer2
Noordermeer227 feb. 2022 - 19:30

Opmerkelijk dat er nul reactie komt van onze regering. Ze zouden toch minimaal het land kunnen/moeten voorbereiden op een kernoorlog door te vertellen hoe de mensen moeten reageren (en waar ze evt naar schuilkelders kunnen). Lijkt een beetje op de reactie aan het begin van de Coronacrisis toen ons verteld werd, dat Nederland vrijwel zeker niet geraakt zou worden, omdat we geen directe vluchten op Wuhan hadden.

5 Reacties
Lokidea
Lokidea27 feb. 2022 - 20:05

Want zelf nadenken lukt jou niet meer, wat zou je doen in geval van een kernoorlog, zou gewoon terrasje pakken Noordermeer voordat je naar je Noorderzon verdwijnt, nu al gaan liggen zeiken over gebrek aan reactie van onze overheid getuigt van weinig inzicht.

Thuiszitter
Thuiszitter27 feb. 2022 - 20:14

Schuilkelders tegen kernbommen zijn er niet in Nederland , bij de aanleg van de metro in Rdam en Adam is er enigszins rekening meegehouden. Moet je wel jaren daar blijven .

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 feb. 2022 - 21:22

Een aluminium hoedje op zetten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 feb. 2022 - 4:04

Reageren zoals jij voorstelt is voor mij wederom een teken dat jij je behoorlijk laat intimideren door Poetin en consorten. Door massaal niet te reageren laten regeringen zien dat ze zich niet bang laten maken. En vertel me eens hoe je je dan moet voorbereiden op een aanval met nucleaire wapens, met mondkapjes een een lockdown of zo?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2022 - 8:57

We hebben nog de mondkapjes!:)

Andreas4
Andreas427 feb. 2022 - 19:29

Let op, nu volgt een mening: De opmerkingen van Vlad P. zijn natuurlijk zeer suggestief, dreigend en vooral gericht naar de eigen bevolking. Dit om te laten blijken dat het Westen Rusland onder gruwelijke druk zet en dat ze niet anders kunnen dan het kernwapenarsenaal zogenaamd op scherp te zetten. Overigens is dat laatste niet wat P. met zoveel woorden heeft gezegd: de betrokken onderdelen van de Russische defensie moeten alert worden, een soort "alarmfase geel" misschien. Voorlopig blijft het - hopelijk - bij dreigen, net als in de koude oorlog het geval was. Intussen zullen EU en de NAVO moeten blijven overbieden: meer permanente bewapening naar landen als Polen en liefst ook (in een verder gevorderd stadium) de Baltische staten en Finland. Serieuze onderhandelingen hebben dus geen zin zolang P. aan de macht is en Oekraïne wordt aangevallen dan wel bezet is door Rusland. Hopelijk is er een Russische held die dicht genoeg bij P. kan komen om hem te vermoorden en verdere escalatie te voorkomen. Dat P. een gevaarlijke gek dan wel een psychopaat is, dat is duidelijk, maar hoe van hem af te komen? Niet met halfslachtige sancties ben ik bang.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 feb. 2022 - 21:40

Je spreekt jezelf tegen; je zegt dat hij het allemaal niet zo erg bedoelt, maar tegelijkertijd is het een gek. Dat rijmt niet en is een gevaarlijke cocktail. Het woord nucleair in je mond nemen is al reden genoeg om deze dwaas hard aan te pakken.

Thuiszitter
Thuiszitter27 feb. 2022 - 19:21

Hoe zet je je kernwapens op scherp ? Die staan altijd enigszins klaar om gebruikt te worden. Maar goed hij dreigt er dus nu al voor de tweede keer mee. Waar wilde hij die gaan gebruiken is nu de vraag , in Oekraïne zitten zijn eigen mensen, richting Brussel ? De afweersystemen in gereedheid, mocht dat helpen. Wat de man bezielt is niet belangrijk dat hij ertoe in staat is moet je vanuit gaan.

JanB2
JanB227 feb. 2022 - 18:33

Goed. De man geldt vanaf nu dus definitief als paria. Dreigen met kernwapens is an sich al een overschreiding van een rode lijn. Dat doe je niet. Althans niet expliciet. De afschrikking zit in het bezit van dit soort wapens. Elke vorm van openlijk dreigen ermee is een misdaad.

rupsje2
rupsje227 feb. 2022 - 18:10

Wat een geluk dat we de boeren nog niet allemaal het land uitgewerkt hebben.... Stel je nu toch eens voor dat Europa nu voor zijn voedsel voor een belangrijk deel van Oekraïne afhankelijk was geweest. Groot probleem voor the green deal deze toestand. Laten we hopen dat die ******van een Poetin niet met zijn vingers aan die verschrikkelijke wapens gaat zitten, Hij is er toe in staat ben ik bang.

jantje
jantje27 feb. 2022 - 17:25

Laten de Russische militairen zich om de vrede tegen Poetin zijn bevelen in te gaan. Wat hij allemaal beweerd klopt gewoon niet. Maar hoe kun je de gewone Russen dit duidelijk maken?

FromValue
FromValue27 feb. 2022 - 16:02

De Oekraïne campagne is dus volledig mislukt... tijd is geen vriend in dit soort zaken .. rond de 4000 dode Russische soldaten en grote materieel verlies. Geen greintje wereldwijde sympathie en een bankrun op maandagochtend. Dan moet je de overtreffende trap aanzwengelen. Gedaan, maar daardoor illustreert hij zijn eigen onmacht. Menig oligarch zit te knarsentanden en het is wachten op een belletje uit China dat het speelkwartier voorbij is. Vervolgens melden de Duitsers nog even doodleuk dat er 100 miljard in defensie wordt gestopt en dat zij even ergens anders hun gas gaan halen, m.a.w de Nordstream kan bij het grofvuil. Tot zover de briljante Putin.

10 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie27 feb. 2022 - 16:59

Wanneer in het beste geval dit het einde gaat zijn van Putin is het ook van groot belang om Rusland te gaan helpen om een echte zelfredzame economie op te bouwen. De oligarchen zijn het probleem voor de Russische bevolking. Deze usurperen alle macht en rijkdom terwijl jaar na jaar de rechten voor de gewone Rus steeds marginaler is geworden. Putin en de oligarchen zij in deze de vijand en vervullen een rol die niet totaal anders is dan de westerse mega-kapitalisten.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 17:12

@From Hij acteert als iemand die in zijn laatste levensfase zit en nog iets wil nalaten waarvan hij denkt dat het waarde heeft. In die 'state of mind' is het niet onwaarschijnlijk dat iemand denkt 'dan donder maar allemaal op' als het tegen zit, en hij op die knop drukt. Maar niettemin heb ik eigenlijk geen reden om aan te nemen dat aldaar, mocht hij zo wereld-destructief zijn, niet daar een stokje voor steekt en niet met hem mee gaat. Zoals ik verwacht dat dit hier in het westen ook niet zal plaatsvinden als een trump-like die opdracht geeft. Weten kunnen we niet. Alleen hopen op gezond verstand en wellicht dat er toch ergens een dienst is die in staat is een gevaar dat gerepresenteerd wordt door met name één wereldvreemde deze effectief kan uitschakelen (met daarna direct de wijdverspreide boodschap (en daden) dat we het samen wel kunnen, is al ons rest. We kunnen gewoon niet buigen. Onder een representatief regime is leven alleen bestaan en geen leven en iets wat we voor ons zelf niet willen laat staan dat we er reden van moeten zijn dat anderen (latere generaties) daar onder gebukt gaan. Stand. Ground.

Cam Millo
Cam Millo27 feb. 2022 - 17:21

De westerse propagande heeft er bij jou diep ingehakt

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 18:18

*repressief

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 feb. 2022 - 19:16

@Cam Millo, en wat klopt er dan niet aan het verhaal? Graag een enkel argument ipv wat loze retoriek (?)

Andreas4
Andreas427 feb. 2022 - 19:39

Dit klinkt als een stukje wishful thinking dan wel overtrokken propaganda: 4000 dode Russische soldaten... ik dacht het niet. Zo goed zijn de Oekraïense strijdkrachten nou ook weer niet. Welke bronnen gebruik jij?

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2022 - 8:59

De Oekraine campage is nog lang niet mislukt. Met dat vliegveld komen er nu troepen aan die Kiev omsingellen. Een heel stel vliegvelden elder zijn plat door raketted (dus weinig manschaoppen geriskeert) en de havens zijn geblokkeert dus die wapens uit Europa komen niet zo snel. Er zijn Oekrainishe units die Donetsk en Lukansk verdedigen maar tegelijkertijd komen er Russen uit het noord oosten die ze zouden kunnen isoleren. Vooral omdat er troepen zijn doe de Kherson regio bezet housen, en bijna in Mariopol zijn. Oekrainiers moeten overal verdedigen in plaats van aantekunnenvallen dus kunnen ook niet de Russen makkelijk verslaan. Er komt een ontmoeting aan maar zonder dat er een staakt het vuren daaraan vooraf gaat. Dan zal mischien de vraag zijn, of Rusland het oosten en zuiden bezet mag houden, of dat ze doorgaan met Kiev intenemen. Er zijn nog maar heel weining Russische troepen of tanks ingezet. Ook worden er integendeel tot Grozny of Idlib nog niet platgebombardeerd, wat ze in dit geval met raketten zouden kunnen doen. Het ziet er naar uit dat ze het eerst goedkoop proberen. Wel verliezen de Russen momenteel de media oorlog. Maar die gaat wel weer over. Kortom, nog te vroeg om te zeggen.

Cam Millo
Cam Millo28 feb. 2022 - 10:28

@A little bit of sunshine 27 februari 2022 at 20:16 @Cam Millo, en wat klopt er dan niet aan het verhaal? Graag een enkel argument ipv wat loze retoriek (?) Een verhaal met aannames welke niet bevestigd worden. I.e. : erzijn al 4000 russische soldaten omgekomen. ! Ok, laat de beelden maar zien. Het roepen maakt het nog niet waar Het is nu maandag. Welke bamkrun hebben we het over. Waar zijn de beelden. Ergo, From is helemaal geïndoctrineerd door alles wat er over hem aan propaganda wordt uitgestrooid

FromValue
FromValue28 feb. 2022 - 14:39

Alles wijst erop dat de volledige strategie van Putin gebaseerd was op de assumptie dat de Oekraïners hem met bloemetjes zouden ontvangen – RIA had het editorial stukje al klaar staan en heeft het afgelopen weekend per ongeluk gepubliceerd. Geeft een interessant inkijkje en is ook wel een verklaring waarom de Russen tegen flinke verliezen aanlopen. Een matig voorbereide chaotische aanval waar ze louter op het zuidelijke, goede voortgang boeken. Strategisch gezien had het Kremlin binnen 2 dagen klaar willen zijn, dan was er een fait accompli geweest, weinig binnenlandse weerstand en waren de hele zware sancties naar hun inschatting niet gekomen. Een Krim scenario. Door het vastlopen van de invasie is het momentum echter verschoven. De westerse wereld wordt impliciet door de gebeurtenissen gedwongen om versneld zwaardere sancties in te zetten en de Oekraïners worden nu en masse bewapend met modern spul. Dat laatste is voor de mechanische troepen van Russen een nachtmerrie. Je ziet vrij veel verouderd materiaal rondrijden – Het is veel materiaal, maar wel kwetsbaar tegen infanterie met moderne middelen, met name in verstedelijkte omgevingen. Hetzelfde geldt voor het luchtoverwicht. We zien eigenlijk nog relatief weinig luchtmobiele bewegingen en de bewegingen die rond de vliegvelden in Kiev waren, zijn relatief desastreus afgelopen waarbij – naar geruchten, naast de nodige helikopters ook zo’n 4 IL-76’s uit de lucht zijn gehaald. Dat de Oekraïners gaan winnen lijkt mij sterk. We gaan straks zeer grof geweld zien in stedelijke gebieden met zeer veel doden. Waarschijnlijk inzet van TOS, maar dat is meer het gevolg van grof strategisch geblunder dan dat het daadwerkelijk een strategie was. Het is nu alle hens aan dek voor de Russen, die ten kosten van alles, nu moeten winnen. Kortom, een mislukte opzet en mijn conclusie dat het met de briljante strategische geest van Putin wel meevalt.

Pater
Pater28 feb. 2022 - 17:05

@Winterdepressie Verstandige taal.

Sonic2
Sonic227 feb. 2022 - 16:01

De afgelopen dagen zijn het startsein geweest voor Koude Oorlog 2.0. Dit wordt de nabije toekomst. Er komen overal veel hogere defensie budgetten. Rusland zal de grens nadrukkelijk opzoeken. In feite kun je het ook laten starten in 2000 of 2014. Al was het toen nog een lauwe oorlog. Laat ik het zo maar even noemen. Dat de Koude Oorlog echt afgelopen is dat is een Westers beeld. In Rusland is dat nooit zo ervaren. En nu zitten we er weer volop 100% in. De Koude oorlog die nooit is weg geweest zeg maar

3 Reacties
mordicant
mordicant27 feb. 2022 - 18:01

Achteraf kun je een koe in de kont kijken maar de München speech van 2007 had onze Europese leiders wakker moeten schudden. Als we toen allemaal de 2% defensie budget hadden gehaald had Putin zijn kans ook niet geroken. Daar ben ik van overtuigt.

Roeluit1986
Roeluit198628 feb. 2022 - 15:42

Hopelijk blijft het bij een Koude Oorlog 2.0

Pater
Pater28 feb. 2022 - 17:04

De oude USSR stelde heel wat meer voor dan het huidige Rusland; een bewapeningsrace kan Rusland helemaal niet aan. In 1980 was de USSR de tweede economie van de wereld, daarna stagneerde de economie, en vanaf 1990 verarmde het nieuwe Rusland zeker 10 jaar lang enorm. De Russische economie bedroeg in 2021 zo'n 1033 miljard euro. Dat is maar iets groter dan Nederland (850 miljard euro), maar kleiner dan bijvoorbeeld Spanje (1200 miljard) en meer dan drie keer kleiner dan Duitsland (3500 miljard). En deze oorlog zal opnieuw een klap zijn voor de economie. Je gunt het land betere leiders. Navalny bijvoorbeeld.

Hernandez
Hernandez27 feb. 2022 - 15:12

Denk dat dit vooral is om de regering van Oekraïne onder druk te zetten.

2 Reacties
tinekea2
tinekea227 feb. 2022 - 15:51

gewoon lekker naïef blijven.....

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 feb. 2022 - 21:42

jaja en hij zou Oekraine ook niet binnenvallen zeker? Die man spoort niet en is onvoorspelbaar en gevaarlijk. Nooit meer geloven.

mordicant
mordicant27 feb. 2022 - 15:05

Voor zover ik kan overzien is er geen enkele reactie van de NAVO geweest die er ook maar in de verte op zou wijzen dat de NAVO aanvallend zou optreden, integendeel, anders hadden er wel troepen in Ukraine gestaan inmiddels. Deze reactie van Putin is dan ook veelzeggend, hij WIL de zaken verder op scherp zetten en hij zal dan ook zeker niet stoppen bij Ukraine. Het wordt met het uur duidelijker wie hier nou eigenlijk de agressor is en de kortzichtige argumenten dat "de NAVO steeds verder oprukt" en de whataboutisms over de "agressie" van het westen gaan steeds minder op. Als de Putin товарищи nou nog niet doorhebben wie hier het werkelijke gevaar is..

9 Reacties
OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 15:33

@ mordicant: Feit IS dat de NAVO naar het oosten is opgerukt, en dat Rusland zich daardoor bedreigd voelt. Als je dit constateert, wil dat helemaal niet zeggen dat je dus achter de militaire aanval op Oekraïne staat of Poetins politiek überhaupt steunt. Hier wordt een opzichtige frame neergezet.

OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 15:36

Met "naar het oosten oprukken" bedoel ik, voor de duidelijkheid, dat landen van het vroegere "oostblok" die aan Rusland grenzen NAVO-partners zijn geworden. Ook wat betreft Oekraïne was daar sprake van.

erikbos
erikbos27 feb. 2022 - 16:16

@OlavM " NAVO naar het oosten is opgerukt, en dat Rusland zich daardoor bedreigd voelt." Met dat bedreigd voelen bedoelt Poetin vooral dat hun invloed op de desbetreffende landen weg is gevallen, niet dat ze zich militair bedreigd voelen want daar is geen reden toe. Maar een land dat eenmaal dat de NAVO is toegetreden kunnen hij niet meer naar de pijpen van Moskou laten dansen. Dat is het punt waar het Poetin omgaat, alleen kan hij dat natuurlijk niet zo zeggen

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 feb. 2022 - 16:45

@OlavM - 'Met “naar het oosten oprukken” bedoel ik, voor de duidelijkheid, dat landen van het vroegere “oostblok” die aan Rusland grenzen NAVO-partners zijn geworden. Ook wat betreft Oekraïne was daar sprake van.' Die landen zijn niet lid te worden van de Navo onder dwang. Dat hebben die landen uit vrije wil gedaan, omdat die de burgers van die landen de voorkeur geven aan een westerse vorm van democratie en niet voor de corrupte staatsvorm waarvan Vladimir Putin de belichaming is. Een bedreiging voor Rusland is dat natuurlijk niet. Wel voor Putin en de kliek om hem heen.

mordicant
mordicant27 feb. 2022 - 17:58

Olav Als je stelt dat die landen in het oosten (geheel vrijwillig) NAVO lid zijn geworden klopt het, door te stellen dat de NAVO "oprukt" impliceert men dat het doel Rusland is en dan wordt het als smoes gebruikt om Putin te verontschuldigen. En dat is apert onjuist.

Eid
Eid27 feb. 2022 - 18:10

@Olav " Feit is...dat Rusland.." Olav, wat zijn feiten, of zijn voorwendselen om te komen tot.. En wat is Rusland of is het Putin met wat getrouwen en veel propaganda. En dat opschuiven slaat alleen maar op 'naast elkaar ad grens staan' maar als je Oekraine bezet sta je dus ook naast de NAVO, zonder buffer, want die buffer is het Russische leger in de Oekraine de facto Rusland. Allemaal verhaal dus om iemand die gefrustreerd is over de Sovjet Unie z'n grootzuchtige droom te rechtvaardigen.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 19:06

@Eid Tja, volgens de mensen die het logisch vinden dat de navo (op het, nu zeker blijkende gerechtvaardigde, verzoek van het land zelf) om niet naar het oosten op te schuiven hebben er dan wel weer geen moeite mee dat rusland naar het westen op schuift. Ma ja, van baarle he, en verhofstad. En die navo, En.. en.. logisch toch deze stap van Poetin... zoooo verklaarbaar. Ziek.

JasDon
JasDon27 feb. 2022 - 19:18

@OlavM "Feit IS dat de NAVO naar het oosten is opgerukt, en dat Rusland zich daardoor bedreigd voelt." - Poetin is niet Rusland. - NAVO is door het oosten uitgenodigd. - Bedreigt Poetin niet al jaren Moldavië, Oekraïne en Georgië? En dan klaag jij over opzichtige frames.

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 feb. 2022 - 21:44

Ach gut Olaf en Rusland is straks directe buur van NAVO en dan voelt hij zich niet meer bedreigd? Hou toch op, Rusland is een imperialistisch kudtland.

Noordermeer2
Noordermeer227 feb. 2022 - 15:01

Misschien toch verstandig om een beetje te deëscaleren. Het is wel heel stoer om : ‘Fuck you’ te zeggen tegen iemand, die een doorgeladen pistool houdt tegen het hoofd van je kind, maar zeker niet het verstandigste.

9 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot27 feb. 2022 - 15:31

Ik denk inderdaad dat dat het meeste verstandige is, Noordermeer. De twijfels aangaande Poetins toerekeningsvatbaarheid nemen toe. Zo iemand kan inderdaad ongelooflijk gevaarlijk zijn. Rationaliteit krimpt, emotie groeit... Ach, die arme kinderen, vrouwen, mannen, soldaten, dieren, etc, in het oorlogsgebied en elders .... Wellicht komt er toch binnenkort overleg, ergens op de grens van Belarus en Oekraïne? De-escalatie is meer dan dringend nodig.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven27 feb. 2022 - 16:58

De-escaleren? Die fase hebben we al achter de rug en dat werkte dus duidelijk niet. Als we Poetin hiermee weg laten komen ligt heel Europa voor hem open. Niets geleerd van de aanloop naar WO II? Het is tot hier en niet verder.

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 feb. 2022 - 17:20

Wat een onzin en lafheid. In jouw voorbeeld staat er ook een laserlampje van een scherpschutter op het hoofd van Poetin gericht. De man zal beseffen dat als hij de trekker overhaalt hij ook binnen één seconde verleden tijd is. Wat mij betreft is het een teken van zwakheid van Poetin. Hij heeft de reactie van de Oekraïners en de rest van de wereld totaal onderschat en staat nu al met de rug tegen de muur. Het dreigen met kernwapens duidt op pure wanhoop en is nogal sneu omdat dat hij de boel weer totaal verkeerd inschat. Dat hij denkt dat iedereen hier denkt zoals de Noordermeren en Willem de Grooten is gelukkig een misvatting Laat je nooit intimideren door dit soort tuig want dan stoppen ze nooit.

WillemdeGroot
WillemdeGroot27 feb. 2022 - 17:52

Ach, Huilen en Herr, wat een doorgeslagen stoere taal. Net alsof iemand als die Poetin bestreden moet worden met jullie spierballentaal, wapengekletter en opgefokte emotie. Dat werkt bij iemand die blijkbaar totaal de kluts kwijt is, om welke reden dan ook, averechts. Waarom Huilen het huidige tijdsgewricht vergelijkt met de fase voor WOII is me een raadsel. Totaal andere wereld, andere verhoudingen, andere wapens.. 'Wat een onzin en lafheid', zegt Herr. Dat doet me benieuwd zijn naar wat hij als de beste vervolgstappen ziet. Alvast bedankt voor je antwoord, Herr.

Noordermeer2
Noordermeer227 feb. 2022 - 17:55

Als Hitler de beschikking had gehad over kernbommen, had hij deze dan gebruikt in de laatste dagen in Berlijn, denkt u?

JasDon
JasDon27 feb. 2022 - 19:21

Noordermeer een week geleden: "Vind het wel opvallend (en ook teleurstellend) hoe slaafs grotere Europese landen als Duitsland en Frankrijk de VS hier napraten. Had toch wel op enige inbreng gehoopt, maar dit neigt echt naar de parlementen van Saddam Hussein en Kim-Jong-Un : klappen, juichen en napraten, want anders kun je binnenkort een andere baan gaan zoeken (of erger)." Weer eentje die zonder geloofwaardigheid doorkletst.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 20:15

Hé een meertje uit het noorden dat wordt ingezet om het dreigement van Putin maximale waarde te geven door de onrust die dat geeft nog meer aan te wakkeren. Die vergelijking met dat pistool gaat alleen op als je daarna ontzet wordt en de aanvaller ontwapend. Beide zaken gaan juist niet gebeuren als je zegt 'jij je zin'. Als je het al overleeft heb je daarna ook geen leven meer. En zoals Jasdon al concludeert, jij komt hier op strategische momenten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 feb. 2022 - 4:27

@WillemdeGroot Tegen primitievelingen met een negentiende eeuwse imperialistische kijk op de wereld past maar één houding. Uitstralen dat je het gevecht durft aan te gaan. Ik ben blij verrast over de sterke eenheid binnen de onlangs nog verdeelde EU en NAVO En bovenal de houding van de Oekraïnes bevolking en hun president. Laatstgenoemde straalt totale rust en vastberadenheid uit. Wat een held en eindbaas. Een soort Churchill 2.0

WillemdeGroot
WillemdeGroot28 feb. 2022 - 9:08

Herr. Dank voor uw reactie. 'Uitstralen dat je het gevecht durft aan te gaan.' Uw stelling. Ik stelde: 'De-escalatie is meer dan dringend nodig.' Dat vindt u 'onzin en lafheid'. Weet u, stoere taal leidt tot stoere, stoerder en allerstoerste taal. Wellicht de taal van pubers: wie plast het verst. De emotie die leidt tot dergelijke taal is zeer begrijpelijk. Schakel ik mijn ratio uit, dan scheld ik net zo hard en misschien nog harder op die idioot van een Poetin, en die ja-knikkende kliek om hem heen; op het hele Russische overkapitalistische stelsel ook, waarin despotisme heerst. Maar we beschikken ook min of meer over onze z.g. ratio. Wie een redelijk zicht heeft op historie en ruimer kijkt dan deze vreselijke tijden, zal toch ook zien dat er gevaren kleven aan ongeremde, noem het domme, stoerheid. We hebben toch niet de illusie dat, voor zover we dat kunnen weten, een gewetenloze man als Poetin slechts reageert op stoerheid en geweld? En dan angstig terugkrabbelt? Ik denk dat er iets anders met hem, en zijn naaste omgeving aan de hand is, iets waardoor een reactie met (nog groter) geweld niet positief werkt. Voer voor psychiaters, wellicht? En voor economen ook? Kortom: mijn (maar wie ben ik) voorkeur gaat duidelijk uit naar die strenge sancties (economische invalshoek) en de-escaleren middels proberen te onderhandelen (psychische kant). En daar denken we dus, Herr, verschillend over. In een vrij land, met vrije geesten, mag en kan dat, gelukkig.. Opvoerend geweld kan tot een wereldramp leiden.

Juppé🎗
Juppé🎗27 feb. 2022 - 14:54

Ik denk en hoop dat als deze twee mensen die knop voor Putin echt operationeel moeten maken dat ze dan iets heel anders zullen doen. Maar misschien hebben ze door dat ze dat beter morgen al kunnen doen.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 16:05

Er gaat onderhandeld worden maar ik ben er niet gerust op.

Uw Psychiator
Uw Psychiator27 feb. 2022 - 16:20

@ Juppé (15:54u) - dat is een begrijpelijke gedachtegang. Als commentatoren van uiteenlopende snit het eens zijn over de geestelijke gesteldheid van Putin, dan zullen ook de hoogste militaire gezagsdragers in Moskou een gelijkluidende diagnose gesteld hebben. Bij hen zal de vraag gerezen zijn: willen wij nu echt deze figuur in alles onvoorwaardelijk blijven steunen? Zijn wij bereid om samen met hem op relatief korte termijn ten onder te gaan? En anders wel zullen wij, na de komende nederlaag, samen met hem voor een internationaal tribunaal moeten verschijnen; dan worden we berecht als oorlogsmisdadigers. Putin kán hier niet zegevieren, dat is mijn overtuiging. En dat hij alsnog besluit om zo eervol mogelijk deze missie te beëindigen? Daar geloof ik niet in. Putin is mentaal "off the deep end". Dat is het, Wat denken andere Joop-leden hierover?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 16:47

Een snelle "overwinning"is niet gelukt. Kan Putin nog terug?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 16:57

Is de kliek om hem heen even wereldvreemd?

Cam Millo
Cam Millo27 feb. 2022 - 17:25

@DanielleDefoe 27 februari 2022 at 17:47 Een snelle “overwinning”is niet gelukt. Kan Putin nog terug? Wat is snel?! Hitlers blitzkrieg tegen Polen duurde 2 weken. In de Oekraine zijn ze pas 4 dagen bezig. Dus Putin heeft nog even

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 feb. 2022 - 17:28

@ Psych Ben het volledig met je eens. Het zou me niet verbazen als we binnenkort horen dat de beste man gearresteerd of geliquideerd is. Wellicht is de wens de vader van de gedachte. Maar toch...

Juppé🎗
Juppé🎗27 feb. 2022 - 18:14

« Een snelle “overwinning”is niet gelukt. Kan Putin nog terug? »…….ik denk dat iemand als Putin nooit terug kan. Maar hij heeft allerlei verschillende dingen gezegd over zijn doel, kaders en operationele werkwijze. Ukraine lijkt bereid te zijn haar NATO lidmaatschap voor goed te vergeten. Die republiekjes stellen economisch niet veel voor en meer dan 50 procent van de inwoners is gepensioneerd. Dus als ze graag willen. Daar ligt een eervolle vrede voor Putin in Rusland zelf. Maar zijn internationale schade is enorm. Putin is geen logisch probleem maar een probleem voor Psychiaters.

JasDon
JasDon27 feb. 2022 - 19:26

Poetin kan niet terug, alleen een overwinning is voor leiders van hem de garantie voor een langer leven. Hoe Poetin of Rusland ook gepresteerd heeft, in de PR-campagne is de man van een berekenend genie en killer naar moordzuchtige sukkel gegaan. Die schade kan hij niet meer herstellen. Helaas zal het nog vele duizenden mensen levens kosten voordat hij of iemand in zijn omgeving dat zal erkennen.

Eric Minnens
Eric Minnens28 feb. 2022 - 2:04

@Uw Psych Poetin is gekker dan Trump. Een uiterst 'verwarde figuur' als head of state, van kop tot staart van de ratten besnuffeld. Hij kan zomaar, van de pot gerukt, uit frustratie op de rode knop drukken. Hopelijk hebben de hoogste militairen om hem heen inmiddels impliciet besloten deze allerzotste opdracht niet uit te voeren, en in plaats daarvan Poetin via een putsch (Poetsch?) uit te schakelen

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2022 - 5:38

Uw Psychiator Wat denk je. Putin is als de dood voor covid-19. Daarom zit hij al 2 jaar in zijn eigen schuilkelder blijkbaar, en verordonneerde hij de veiligheidsdienst een extra lange overlegtafel te maken, met voldoende afstand. Kat in het zakje zou ik zeggen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2022 - 5:40

-/- met voldoende afstand...

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2022 - 9:35

Cam Millo de tijden zijn veranderd. "Snel" kan worden geherdefinieerd. Voor de stcihting van twee "republiekjes" was 1 toespraak voldoende.

Neeltje3
Neeltje327 feb. 2022 - 14:48

Niks aan de hand, alle deskundigen schatten in dat Putin geen kernwapens gaat gebruiken. Maar wat als de deskundigen van Putin inschatten dat er toch niet teruggeschoten zal worden? Dat er niet met kernwapens teruggeschoten zal gaan worden daar moeten we maar aan vasthouden. Want dan is het echt game over. Gegokt en spelletje verloren.

Joop Schouten
Joop Schouten27 feb. 2022 - 14:35

Hier was ik bang voor.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2022 - 2:42

Dat hij je bang maakt?

∆
27 feb. 2022 - 14:19

Zo simpel is het. Kom je aan zijn persoonlijke kapitaal. Dan blaast hij de boel op.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 feb. 2022 - 14:18

Het laat zien dat dingen helemaal niet gaan zoals Poetin graag had gewild. Niet aan het front maar ook niet op andere vlakken. In Rusland is veel verzet. Nu nog beperkt tot de meer ontwikkelde Russen maar zoals altijd zijn zij de katalysator van groeiend verzet. Maar ook economisch en politiek staat hij alleen. China houdt misschien zijn handje vast maar dat is er alleen om grip te houden op de vele grondstoffen die Rusland heeft. Ook zij zien Poetin voor wat hij werkelijk is, een wereldvreemde sadist zonder manieren. Geen leider die een grote wereldmacht kan leiden. Poetin begint in te zien dat hij het niet gaat redden en zet daarom de boel op scherp. Of het werkelijk zo ver komt zal van anderen afhangen. Daarom zijn harde sancties nodig om de loyaliteit van zijn mede mobsters af te breken. Want zij weten dat zij zonder de steun van een machtige Poetin geen toekomst hebben. En Poetins machtsbasis in de wereld en thuis begint steeds zwakker te worden.

Salama.
Salama.27 feb. 2022 - 13:57

Dit is zeer verontrustend. We moeten hopen dat de legerleiding nu inziet dat Putin krankzinnig is geworden en dat ze het bevel voor kennisgeving aanneemt.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 13:52

Waarmee hij aangeeft dan zijn doelstelling verder strekken dan de Oekraine. Des te meer reden ons niet te laten chanteren. Leven onder de druk van een repressief regime is niet iets wat je je zelf toewenst maar ook de nog ongeboren volgende generaties niet. Leven is wat anders dan bestaan.