Joop

Poetin zet gevreesde generaal in, Zelenski waarschuwt: 'Komende dagen cruciaal'

  •  
11-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1630 keer bekeken
  •  

Poetin draagt de leiding van de Russische invasiemacht over aan generaal Aleksander Dvornikov, de militair die eerder huishield in Syrië, ten koste van talloze burgerslachtoffers en een humanitaire ramp.  Het AD schrijft

Dvornikov kreeg in 2016 van Poetin zelf de hoogste onderscheiding ‘Held van de Russische federatie’, vanwege bewezen diensten in Syrië. Niet vreemd dat van Oekraïense kant is opgeroepen dat burgers maken dat ze wegkomen en dat het Westen meer hulp moet bieden in wat lijkt op een erop of eronder. Want de vc van Dvornikin is huiveringwekkend. In Aleppo hebben de Russen destijds een ravage aangericht, het valt te vrezen dat de Donbas — en dan in het bijzonder steden als Charkov en Marioepol — hetzelfde te wachten staat.

De generaal moet er voor gaan zorgen dat het invasieleger de Donbas volledig in bezit krijgt, de regio in het oosten van Oekraïne waar Moskou jaren geleden al een gewapend conflict in gang zette. Het is de wens van Poetin dat er voor 9 mei grote successen worden geboekt want dan wordt de capitulatie van nazi-Duitsland herdacht. Poetin bestempelt de democratische regering van Oekraïne, geleid door een joodse president, als nazi's om zijn gewelddadige machtshonger te rechtvaardigen.

Het vermoeden bestaat dat Dvornikov als begonnen is. De raketaanval vrijdag op een treinstation vol vluchtelingen past in zijn strategie om met ongekende terreur de tegenstander op de knieën te dwingen.

De Oekraïense president Zelenski heeft in zijn nachtelijke toespraak gewaarschuwd dat de komende dagen cruciaal zijn voor het het verloop van de strijd. Hij stelt dat Rusland nog meer troepen naar het oosten overbrengt om daar de schaal van de militaire operaties te vergroten.  "Mensen die het aan moed ontbreekt om hun fouten toe te geven, excuses te maken, te leren en zich aan te passen aan de werkelijkheid, veranderen in monsters," zei hij doelen op de Russische leiding. "En als de wereld dat negeert dan besluit het monster dat de wereld zich aan hem moet aanpassen."

De Oekraïense president vertelde het parlement van Zuid-Korea stelt dat er in de belegerde stad Marioepol vermoedelijk tienduizenden doden zijn gevallen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Déjà vu
Déjà vu12 apr. 2022 - 22:05

Zelenski had komiek moeten blijven, mist namelijk elk gevoel voor diplomatie.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra13 apr. 2022 - 8:30

@Vu - Diplomatie terwijl je tegenstander willekeurig mensen executeert en vluchtelingen bestookt met raketten? Misschien moet je zelf komiek gaan worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2022 - 11:37

Diplomatie gebeurt niet op TV of op het slagveld. Dus weet jij veel..

Olav Meijer
Olav Meijer11 apr. 2022 - 14:53

Te vrezen valt dat Aleksandr Dwornikof bekend zal komen te staan als "de slager van Oekraïne". (Mijn spelling is de meest logische in het Nederlandse taalgebied, omdat die het dichtst de uitspraak benadert. De spelling van Russische (en Griekse) namen varieert al naar gelang de taal van de desbetreffende tekst. Overigens heeft het AD het ten onrechte over "Dvornikin").

Kikkerts
Kikkerts11 apr. 2022 - 14:11

"Mensen die het aan moed ontbreekt om hun fouten toe te geven, excuses te maken, te leren en zich aan te passen aan de werkelijkheid, veranderen in monsters," Gaat het nog lukken om de complete Donetsk regio compleet te verwoesten voordat die in Russische handen valt? In zoverre die nog niet verwoest is de laatste jaren. Dat is de cruciale vraag. En uiteraard de vraag of het de bewoners nog gelukt om zich uit de voeten te maken voordat de zaak met de grond gelijk gemaakt wordt.

5 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier11 apr. 2022 - 18:50

Rusland streeft er naar om Marioepol en al het land tot en met Charkov te bezetten. Mocht dit lukken dan zal waarschijnlijk Frankrijk het initiatief nemen om het onbezette deel van Oekraïne te laten demilitariseren (o.a. Azov-milities) door soldaten met een VN mandaat ; opsplitsen in Britse, Franse etc. sectoren. De beste oplossing om zo min mogelijk verder bloedvergieten te voorkomen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 apr. 2022 - 7:40

Dronevliegenier Natuurlijk doet Frankrijk dat niet. Natuurlijk geeft Oekraine zijn leger niet weg. Natuurlijk doet de VN dat niet. Je zogenaamde beste oplossing is een van Poetin's natte dromen zodat ie de rest van Oekraine ook zou kunnen controleren. Niemand behalve Poetin of een van zijn sycophanten zou zo dom zijn om dat te geloven. De beste oplossing is dat Rusland niks of zo min mogelijk wint zodat er zo weining mogenlijk mensen en land worden onderdrukt en gestolen en zodat hij zo weining mogenlijk moeilijkheden zal kunnen maken in de toekomst.

Dronevliegenier
Dronevliegenier12 apr. 2022 - 20:26

25 maart was er het bericht Frankrijk, Turkije en Griekenland werken aan evacuatieplan inwoners Marioepol. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/frankrijk-turkije-en-griekenland-werken-aan-evacuatieplan-inwoners-marioepol-a4105330

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2022 - 0:04

Nou en? Dat zegt niks over het "onbezette deel van Oekraïne te laten demilitariseren" En inmiddels is er niks gebeurt met dat plan en is Mariupol op een wijk of tween na al gevallen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2022 - 0:07

@Dronevliegenier ook van de evacuatieplannen komt maar weinig terecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2022 - 13:29

De 60-jarige Dvornikov heeft een zeer onprettige staat van dienst. Zijn Oekrainse collega Valeriy Zaluzhnyy is een 48-jarige onopvallende generaal die een deel van zijn training in het westen heeft ondergaan. Hij laat de PR over aan Zelenskyy die hem benoemde in 2021. Zijn oorlogservaring deed hij op in de Donbas. Samenwerking met de NAVO heeft geleid tot professioneel ingestelde officieren die streven naar westerse normen en naar een gedecentraliseerde, krachtigere, meer flexibele manier van oorlogvoering dan die van de Russen. https://www.politico.com/news/2022/04/08/ukraines-iron-general-zaluzhnyy-00023901

Greendutch
Greendutch11 apr. 2022 - 11:52

hopelijk is het gezicht van Dvornikov wijd verspreid bekend zodat hij snel gevonden en uitgeschakeld kan worden. het westen moet wat meer moed tonen door gas en olie af te sluiten. dan moeten er maar met spoed meer zonnepanelen op daken-, en windmolens in het land langs snelwegen en waterwegen + op bedrijventerreinen geplaatst worden in heel Europa. ik vraag me af waarom Poetin geen gezichtsverlies mag lijden??? wie fout heeft gedaan moet boeten, waarom geldt dat voor Poetin niet? bovendien is het tijd om de grondwet van de verenigde naties te wijzigen zo dat, als een land dat een vaste plaats in de veiligheidsraad heeft, het meteen die plaats moet afstaan zodat anderen -van enige afstand- besluiten kunnen nemen.

5 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra11 apr. 2022 - 13:35

'ik vraag me af waarom Poetin geen gezichtsverlies mag lijden??? wie fout heeft gedaan moet boeten, waarom geldt dat voor Poetin niet? ' Dat is een begrijpelijk standpunt dat op het eerste gezicht moreel gezien volkomen juist is. Echter: Poetin begrijpt heel goed dat als hij gezichtsverlies lijdt, hij hoogst waarschijnlijk ook zijn macht verliest. Inmiddels heeft Poetin zoveel vijanden gemaakt, dat er een aanzienlijke kans is dat hij gaat worden vermoord of levenslang in de cel eindigt. Hij zal dus moeten doorvechten tot het bittere eind. Gezichtsverlies betekend voor Poetin, dat hij zijn leven verliest. Willen we de oorlog in Oekraïne zo kort mogelijk laten duren, moeten we dus ons best doen om Poetin een uitweg te bieden. Moreel gezien lijkt dat verkeert, maar je redt er wel enorm veel mensenlevens mee.

Olav Meijer
Olav Meijer11 apr. 2022 - 14:37

@ Greendutch: [.....is het tijd om de grondwet van de verenigde naties te wijzigen.....] Het gaat niet om een "grondwet", maar een verdrag. Het is een heel moeizaam, langdurig en ingewikkeld proces om daarin wijzigingen aan te brengen, en zeker in het vetorecht van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Frans Akkermans
Frans Akkermans11 apr. 2022 - 20:01

@Veenstra Maar Poetin een zogenaamde uitweg bieden houdt in dat Oekraïne de oorlog verliest. Dat laatste zijn ze nog niet van plan. Geef ze daarom de hulp die ze vragen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra11 apr. 2022 - 21:11

@Akkermans - 'Poetin een zogenaamde uitweg bieden houdt in dat Oekraïne de oorlog verliest.' De reden dat deze oorlog lang gaat duren is dat Oekraïne deze oorlog niet kán verliezen. En Poetin kan deze oorlog niet winnen. Een oude wijsheid in het bestrijden van tirannen zegt dat je voor hen een gouden brug moet bouwen. Een uitweg. Laat ze de gedachte koesteren dat ze een rustige oude dag te wachten staat. Misschien komt er later alsnog een mogelijkheid ze te laten boeten voor hun misdrijven. Waar het op dit moment om zou moeten gaan is maar één ding: hoe zal deze oorlog gaan eindigen? Dat het verloop gruwelijk gaat zijn, dat lijdt geen twijfel. We hebben nog lang niet alles gezien. Maar iedere oorlog eindigt uiteindelijk met vrede. En met vrede bedoel niet: rechtvaardigheid. Ik bedoel dat het moorden en verwoesten stopt. Pas als die vrede is verwezenlijkt, is er weer ruimte om na te denken over rechtvaardigheid. Het spijt me enorm dat dit zo onbevredigend is en dat het zo lang duurt voor het recht kan zegevieren en misschien gebeurt dat in dit geval wel helemaal nooit. Als het westen zich laat verleiden tot het brengen van rechtvaardigheid met militaire middelen, zal dat leiden tot een nog veel groter drama.

KM2
KM212 apr. 2022 - 10:49

"dan moeten er maar met spoed meer zonnepanelen op daken" De panelen, veelal afkomstig uit China, geproduceerd door oeigoerse "arbeiders", moeten hierheen gehaald worden, kost ook veel olie,... zo'n schip vaart niet op lucht (of water, nouja, de verbrandingsmotor dan). Na 20 jaar zijn ze afgeschreven, en dan? Alle giftige stoffen, het aluminium, rubber, (plastic) plaat etc etc, zit je daar weer mee. Nederland gaat binnenkort tegen de max aanlopen wat betreft zonnepanelen, in noord Nederland is deze al zo goed als bereikt.