Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Poetin rekent op slappe knieën VS en EU’

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5001 keer bekeken
  •  
poetin

Vladimir Poetin bereidt zich voor op een langdurige oorlog in Oekraïne. De verovering van de Donbas-regio zal niet genoeg zijn voor de Russische president. Hij wil een groter deel van het land in handen krijgen. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Avril D. Haines, dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting van de Senaat.

Ze zei dat Poetin ervan uitgaat dat Rusland bereid is om de strijd langer voort te zetten dan zijn tegenstanders. “Hij rekent er waarschijnlijk op dat de Verenigde Staten en de Europese Unie slappe knieën krijgen als de voedseltekorten en inflatie toenemen en de energieprijzen stijgen.”

Haines denkt dat de kans de komende maanden groter wordt dat Poetin een noodtoestand zal uitroepen. Ook zal hij vermoedelijk vaker dreigen met nucleaire wapens. Ze denkt niet dat de Russische oorlogsmisdadiger op korte termijn daadwerkelijk een kernwapen zal inzetten.

De directeur van de inlichtingendiensten verwacht voorlopig geen diplomatieke oplossing van het conflict. De twee strijdende partijen denken allebei dat ze nog vooruitgang kunnen boeken. Volgens Scott D. Berrier van de militaire inlichtingendienst is er op dit moment sprake van een patstelling. “De Russen winnen niet en de Oekraïners winnen niet.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.