Joop

‘Poetin rekent op slappe knieën VS en EU’

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4802 keer bekeken
  •  
poetin

Vladimir Poetin bereidt zich voor op een langdurige oorlog in Oekraïne. De verovering van de Donbas-regio zal niet genoeg zijn voor de Russische president. Hij wil een groter deel van het land in handen krijgen. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Avril D. Haines, dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting van de Senaat.

Ze zei dat Poetin ervan uitgaat dat Rusland bereid is om de strijd langer voort te zetten dan zijn tegenstanders. “Hij rekent er waarschijnlijk op dat de Verenigde Staten en de Europese Unie slappe knieën krijgen als de voedseltekorten en inflatie toenemen en de energieprijzen stijgen.”

Haines denkt dat de kans de komende maanden groter wordt dat Poetin een noodtoestand zal uitroepen. Ook zal hij vermoedelijk vaker dreigen met nucleaire wapens. Ze denkt niet dat de Russische oorlogsmisdadiger op korte termijn daadwerkelijk een kernwapen zal inzetten.

De directeur van de inlichtingendiensten verwacht voorlopig geen diplomatieke oplossing van het conflict. De twee strijdende partijen denken allebei dat ze nog vooruitgang kunnen boeken. Volgens Scott D. Berrier van de militaire inlichtingendienst is er op dit moment sprake van een patstelling. “De Russen winnen niet en de Oekraïners winnen niet.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Hahyrningur
Hahyrningur11 mei 2022 - 16:47

Ik vind het zo onbegrijpelijk dat er mensen zijn die het verhaal van Poetin serieus nemen dat Rusland werd bedreigd door Oekraïne en dat militair ingrijpen de enige optie was. Ben nu een boek aan het lezen over de oorlog tegen Finland in 39/40. Ook toen werd gezegd dat de invasie noodzakelijk was om vanuit dat land een aanval dreigde. Leren de Russen het dan nooit?

Sonic2
Sonic211 mei 2022 - 13:40

Ik denk dat Poetin helemaal niet vanuit macht of sterkte redeneert. Hij voelt zich ingesloten en de "operatie" in Oekraïne komt helemaal niet over als een rationele ingeving. Volgens mij gaat er veel minder een plan achter schuil als veel mensen denken. De oorlog zal ook niet leiden tot de val van Poetin. Als er een eind aan komt dan zal Poetin het op een manier doen dat het hem aanzien in Rusland geeft. De schuld zal naar het Westen gaan. Of Poetin neemt genoegen met invloed in het oosten van Oekraïne.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2022 - 3:06

Het regiem redeneert uit machtsvergroting met criminele gewelddadige middelen. Het rijkste deel van Oekraine en de strategish belangrijkste in de regio en voor mechtsvergroting. Dat is gewoon naakte imperialisme. Natuurlijk wil ie het laten lijken dat Rusland er goed uitkomt. Dat doet elke regering over alles. De vraag is hoeveel van de rijkdommen van Oekraine ze kunnen stelen en behouden.

Kikkerts
Kikkerts11 mei 2022 - 11:22

‘Poetin rekent op slappe knieën VS en EU’ Altijd fijn om van ''deskundigen'' te horen waar Poetin op rekent. Maar minstens voor zo interessant voor burgers is te weten waar de VS en de EU agressors op hebben gerekend met het jarenlang miljarden uitdelen aan vazallen en opstapelen van wapentuig aan de Russische grens. En waar de VS en de EU agressors op rekenen nu ze daar nog steeds onverminderd mee doorgaan? - hoeveel oorlogsslachtoffers? - hoeveel verwoesting met bommen e.d.? - hoeveel gastekort? - hoeveel inflatie? - hoeveel voedseltekort? - hoeveel kans op kernoorlog? - etc. Vragen, vragen, vragen maar de deskundigen laten het behoorlijk afweten. En bij de de agressors zelf blijft het ook oorverdovend stil. Intussen wordt in Oekraïne de gaskraan dichtgedraaid in opdracht van iemand. Zogenaamd overmacht. https://www.nu.nl/economie/6200027/oekraine-stopt-doorgifte-deel-russisch-gas-naar-europa.html#coral_talk_wrapper

4 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos11 mei 2022 - 13:28

Het bruine kikkertje heeft zijn roebels weer verdiend.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2022 - 14:16

@ Kikkerts Jij schrijf: Vragen, vragen, vragen maar de deskundigen laten het behoorlijk afweten. Deskundigen kunnen niet veel zeggen over de besluiten van een regering waar de waanzin over de ratio heerst. Het aantal slachtoffers, de verwoesting, de honger en andere zaken zijn voor westerse bestuurders van belang. Dat willen ze voorkomen. Het krankzinnige bestuur in het Kremlin zal het een zorg zijn. Net zoals jij het gezien je teksten totaal onbelangrijk vindt hoeveel Oekraïense burgers en soldaten sterven als gevolg van de Russische agressie. Dus waarom zouden deskundigen antwoorden moeten geven op jouw vragen? Je hebt geen enkele belangstelling voor de antwoorden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2022 - 14:24

Wat u zegt Oma!. Wat zijn die roebels trouwens nog waard?

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2022 - 3:10

Weer doe je net alsof Oekraine zich slaaf zou moeten maken onder de Russische laars inplaats dat ze als onafhankelijk vrij land met basis rechten mogen bestaan. Gatver.

Gerygrr
Gerygrr11 mei 2022 - 10:15

Het is een mooie lente en de zomer komt eraan. Wat weten we van nepnieuws en de daarop gebaseerde uitingen van FvD? Onzin, dat wij moeten vergroenen. Poetin rekent op zijn gas en olie-inkomsten. In dit jaargetijde laten wij ons niet onder druk zetten. Poetin kent ons en onze hebzucht door en door. Rekent hij op de onmacht van de EU en de wereld om ons warm te blijven stoken zonder zijn leveringen? Een slijtageslag ten koste van zijn eigen soldaten?

CeesRotteveel
CeesRotteveel11 mei 2022 - 7:46

Er was eens een tijd dat inbakeren van een baby gebruikelijk was. Met de zwachtels dacht men het kind een geborgen gevoel te geven en door het ontbreken van prikkels van buitenaf zou het dan rustig moeten worden. Zeg maar, wat de taliban beogen met de bourka... geintje! Toch werden er ook toen al grappen mee uitgehaald door b.v. een onwijs dik pak windsels. Thuis gekomen moesten de ouders eerst de twee helften van elkaar trekken zodat er een kleinere versie uitkwam en daarmee doorgaan tot het begon te brullen. Nou zegt men dat Poetin niet helemaal zichzelf is. Ik denk dat men één laagje te vroeg gestopt is met delen zodat er een inmiddels zeer nijdig kereltje in zit. En is er nou helemaal niemand die even die twee helften van elkaar kan trekken? Mocht hij toch gaan brullen, heb ik mij vergist en was hij toch het laatste poppetje. Omverwerpen kan niet! Zijn zwaartepunt is gezakt tot op de bodem, waardoor hij altijd overeind veert. Op diplomatieke wijze aan knopen morrelen gaat ook niet want dan schiet hij snorrend alle kanten op tot de spanning eraf is. Volkomen onbeheersbaar. Nee, er is maar een manier, en dat is de stoel onder hem vandaan trekken. Rusland moet zijn eigen rotzooi opruimen! Sancties in een land omringt door de vijand kunnen contraproductief uitvallen, tenzij er iets tegenover staat, zoals lid worden van de NAVO. Men zou kunnen beginnen met de gevluchte Russische soldaten leren wat democratie inhoud.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2022 - 11:13

CeesRotteveel Jij schrijft: Men zou kunnen beginnen met de gevluchte Russische soldaten leren wat democratie inhoud. Die soldaten die vluchten weten heel goed wat democratie inhoudt. De afwezigheid daarvan zal de belangrijkste reden zijn voor hun vlucht. Deze soldaten kunnen beter de Nederlanders die nog steeds achter Poetin staan leren wat een democratie niet is.

Ivan61
Ivan6111 mei 2022 - 7:20

Dat Poetin blijft dreigen is niet meer dan duidelijk. Wat gaat VN doen? Dat is voor mij grote vraag. Wanneer gaan blauwe helmen en waarnemers naar Oekraine?

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2022 - 11:10

@ Sarajlija Jij schrijft: Wat gaat VN doen? Dat is voor mij grote vraag. Merkwaardige vraag. De VN doet niets. Kan niets doen, Rusland heeft een veto. Er gaan nooit blauwhelmen naar Oekraïne.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2022 - 13:22

[Wat gaat VN doen? ] De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties houdt toespraken. Stille diplomatie kan maar iets doen stuit op vetorechten.

Ivan61
Ivan6111 mei 2022 - 15:26

Daan Ouwens, Vetorecht van grote machten moet per direct prullenbak in. Laat VN dat eerst afschaffen en dan actie ondernemen. Terwijl wij schrijven worden vrouwen en kinderen vermoord en dat moet zo snel mogelijk stoppen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2022 - 8:44

@ Sarajlija Jij schrijft: Laat VN dat eerst afschaffen en dan actie ondernemen. Dat kan niet want Rusland heeft veto recht. Verder hebben ongeveer 100 landen problemen met de Russische moorden in Oekraïne. De rest, 80 dacht ik, zal het een zorg zijn. Je wil iets dat op zich positief is, maar niet erg realistisch.

Deugkeizer
Deugkeizer10 mei 2022 - 18:41

Poetin had aanvankelijk veel succes met zijn decennialange strategie. Hij is denk ik de voornaamste aanstichter van de polarisatie in de westerse wereld door hem mislukte veel campagnes in het midden oosten, met als hoogtepunt de bestorming van het capitool. Maar tot ieders verbazing bleef het capitool overeind staan. Echter had Putin met zijn geflirt met het nationalisme zelf al een hoge prijs betaald. Hij trapte in de linkse valkuil, waarbij je ineens aan de rechterkant staat als je eigen maaksamenleving gaat roepen om vrijheid. Toch gaat Poetin toch weer verder op de oude toer en zijn eigen volk zal ook een verdere prijs betalen.

9 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 mei 2022 - 22:31

@ Deugkeizer: [Maar tot ieders verbazing bleef het capitool overeind staan.] Hoe kom je daarbij? Trumps weigering de uitslag van de presidentsverkiezing te erkennen was van begin af aan kansloos. De ene na de andere rechter verwierp dan ook de ongefundeerde juridische acties van het kamp van Trump. Ook de fysieke actie tegen het Congres was kansloos. Goed dat vice-president Mike Pence zijn rug recht hield en zich niet liet meeslepen met de tot mislukking gedoemde ongrondwettige actie van Trump die volledig uit de hand liep. (Die kostte zes doden en vele gewonden). Hopelijk gaan de processen tegen Trump hun beslag krijgen. Hij zou nooit meer kandidaat mogen staan voor het presidentschap. Hij veroorzaakte veel schade, in letterlijk fysieke en politieke zin.

Olav Meijer
Olav Meijer10 mei 2022 - 22:34

@ Deugkeizer: [Hij trapte in de linkse valkuil, waarbij je ineens aan de rechterkant staat als je eigen maaksamenleving gaat roepen om vrijheid.] "Linkse valkuil"? Wat een nonsens.

Mohawk2
Mohawk211 mei 2022 - 8:29

"Echter had Putin met zijn geflirt met het nationalisme zelf al een hoge prijs betaald. Hij trapte in de linkse valkuil, waarbij je ineens aan de rechterkant staat als je eigen maaksamenleving gaat roepen om vrijheid." Ik proef een sneer/verwijt/afleidingsmanoeuvre om "links" (welk "links"?) iets in de schoenen te willen schuiven aangaande Putins misdadige gedrag en oorlogszuchtige daden, maar het is me een volstrekt raadsel wat je het over hebt. Wat bedoel je in vredesnaam met die "linkse valkuil" waar Putin ingetrapt zou zijn? En "valkuil" impliceert ook nog eens dat er sprake zou zijn van misleidende opzet van dat "links", waardoor je suggereert dat Putin eigenlijk een slachtoffer is van een "links" vooropgezet plan om deze oorlog uit te lokken. Dubieuze verdachtmakingen, Deugkeizer!

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2022 - 9:05

'Maar tot ieders verbazing bleef het capitool overeind staan.' Nee, die verbazing is er alleen op de andere sites waar jij je nieuws vandaan haalt. Net zoals de linkse valkuil. Waar is Poetin precies in gevallen dan? De term heeft tot doel negatief sentiment voor links op te roepen maar wat je precies bedoelt met die kreet is volstrekt onduidelijk.

Mohawk2
Mohawk211 mei 2022 - 9:35

*wat = waar (je het over hebt)

Deugkeizer
Deugkeizer11 mei 2022 - 17:12

@ stokkickhuysen Nou ik denk dat als het capitool in puin had gelegen en er buitensporig geweld was gebruikt de wereld er nu wel wat anders had uitgezien. Een Amerikaanse burgeroorlog op zijn minst. Met linkse valkuil bedoel ik dat links niet altijd verzorgen betekend maar in de ambitie om te verzorgen andere weg te zetten op etnocentrische gronden. Zoals jij dat nu eigenlijk een beetje doet. Ik zorg er gewoon altijd voor dat ik iets slechts en iets te zeggen heb over mijn idolen en als dat een stemming veroorzaakt tja…

Mohawk2
Mohawk211 mei 2022 - 19:58

"Met linkse valkuil bedoel ik dat links niet altijd verzorgen betekend maar in de ambitie om te verzorgen andere weg te zetten op etnocentrische gronden. Zoals jij dat nu eigenlijk een beetje doet. Ik zorg er gewoon altijd voor dat ik iets slechts en iets te zeggen heb over mijn idolen en als dat een stemming veroorzaakt tja…" Ik begrijp ook hier niet wat je zegt. Waar heb je het over? Wees eens concreet.

Deugkeizer
Deugkeizer12 mei 2022 - 6:00

@ Mohawk2 Ja sorry ik ben zo verbaast van deze opmerkingen dat behoefte om zorgvuldig iets te zeggen sterk afneemt. Ik bedoel te zeggen als je mensen teveel als gelijke probeert te behandelen je de kans loopt dat je het individu beperkt. Of mensen onnodig gaat aanvallen die uit de pas vallen. Dat is de linkse valkuil, nergens heb ik gezegd dat dit hier in grote mate ook speelt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mei 2022 - 10:26

@Deugkeizer ‘Nou ik denk dat als het capitool in puin had gelegen en er buitensporig geweld was gebruikt de wereld er nu wel wat anders had uitgezien. Een Amerikaanse burgeroorlog op zijn minst.’ Als het Capitool in puin had gelegen was er een veelvoud nodig van het geweld dat nu is gepleegd. Dan was iets heel anders aan de hand dan 1500-2000 man die nu kwamen opdagen na twee maanden ophitserij. Maar dat is dus niet gebeurd, dus ik stap uit deze zweefmolen. ‘Met linkse valkuil bedoel ik dat links niet altijd verzorgen betekend’ Eens, links betekent veel meer ‘maar in de ambitie om te verzorgen andere weg te zetten op etnocentrische gronden.’ ?? ‘Zoals jij dat nu eigenlijk een beetje doet.’ Begrijp ik het nou goed dat je vindt dat ik Poetin wegzet op etnocentrische gronden? ‘Ik zorg er gewoon altijd voor dat ik iets slechts en iets te zeggen heb over mijn idolen en als dat een stemming veroorzaakt tja…’ Ik neem aan dat ‘goed’ is weggevallen, en dat jouw idool Poetin is, anders kan ik geen chocola maken van je tekst. Fair en balanced, ook al is iemand bezig met een flinke moordpartij. Tja, in welke valkuil ben je dan gevallen. Niet de linkse dat is wel duidelijk. En niet alleen een ideologische, ik zou ook wat minder internetten als ik jouw was.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2022 - 18:12

Het is koffiedik kijken volgens mij bij het voorspellen van de besluiten van Poetin. Het lijkt mij dat al het realisme uit de besluitvorming is verdwenen. En zolang de overgrote meerderheid in Rusland het beleid steunt ontstaat er geen nieuwe realiteit. De Russische samenleving is dermate verrot dat herstel van binnenuit uitgesloten is. Er is geen Rus die Poetin nog zal aanspreken op de gevolgen van zijn besluiten. Zelfs niet als hij kernwapens inzet. Ik denk dat het dus op het slagveld moet gebeuren. Dus nog meer wapens. En wellicht nog meer militaire informatie. Ik zie geen andere wegen die iets zouden kunnen bijdragen aan het oplossen van het conflict.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 mei 2022 - 22:42

@ DaanOuwens: [Er is geen Rus die Poetin nog zal aanspreken op de gevolgen van zijn besluiten. Zelfs niet als hij kernwapens inzet.] Er zijn wel degelijk Russen die tegenstanders zijn van Poetins aanval op Oekraïne. Het wordt wel steeds moeilijker dat in het land zelf kenbaar te maken. Steeds meer ontvluchten het land. Maar zeker als kernwapens worden ingezet zal binnenlandse oppositie, hopelijk ook binnen de bestuurlijke en militaire gelederen, naar mijn verwachting toenemen. Bij een conflict met kernwapens zijn er geen winnaars, maar alleen verliezers.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2022 - 11:06

@ Olav Meijer Jij schrijft: Er zijn wel degelijk Russen die tegenstanders zijn .... Ja die houden hun mond dicht of ontvluchten het land. Dus hoezo schrijf jij wel degelijk? Waarom doe alsof je mij corrigeert terwijl je zelf mijn opmerking bevestigt? Heb je een ideologisch probleempje met mijn constatering? En je schrijft: ... zal binnenlandse oppositie, hopelijk ook ... Hopen heeft weinig zin. Jouw verwachting ook niet. Vooral omdat jouw verwachting op niets is gebaseerd. Het Russische volk staat achter Poetin of is gemuilkorfd. De enkelingen die nog iets doen worden snel opgepakt. Hoeveel feiten heb jij nodig om in te zien dat jouw verwachting weinig realistisch is? Volgens mij doe jij exact hetzelfde als een groot aantal nog meer extremistische types op deze site. Namelijk het ontkennen of bagatelliseren van het feit dat er een fascistisch Rusland is ontstaan. In Duitsland waren er destijds ook mensen die tegen Hitler en de holocaust waren. Van grote betekenis voor de uitkomst van die oorlog zijn ze niet geweest. Als ik jou was zou ik stoppen met hopen en dit weerzinwekkende probleem onder ogen gaan zien. Het is niet onwaarschijnlijk dat iedere samenleving tot een keuze moet komen die eigenlijk niemand wil maken. Dat kan je beter bij het volle verstand doen.