Joop

Poetin, u verkwanselt de gelukswinst uit uw regeerperiode

  •  
24-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1086 keer bekeken
  •  
Poetin_glas

Uw regime zal onder druk komen te staan, schrijven Ruut Veenhoven en Ad Bergsma in een open brief aan Poetin.

Geachte heer Poetin,

U bent een oorlog begonnen die Russen in staat moet stellen zich 'veilig te voelen, te ontwikkelen en te bestaan'. We nemen daarom aan dat u zich inzet voor het geluk van het Russische volk en belangstelling heeft voor enkele resultaten van geluksonderzoek, zoals die zijn samengebracht in de World Database of Happiness.

Allereerst constateren we dat het geluk in Rusland gedurende uw regeerperiode is gestegen en in de buurt is gekomen van het gemiddelde in de Europese Unie. Zie figuur hieronder.

Figuur: Ontwikkeling gemiddeld geluk in Rusland en de Europese Unie, 1999-2019

gelukruslandeu

We verwachten dat de gelukswinst uit uw regeerperiode tenietgedaan wordt, indien u de oorlog in Oekraïne doorzet. Daar zijn de volgende redenen voor:

  • Russisch geluk zal dalen door de achteruitgang in welvaart als gevolg van de economische sancties en de kosten van de oorlog.  
  • Als de oorlog u noopt tot het verminderen van politieke vrijheid zal dat geluk nog verder schaden.
  • Een militaire overwinning brengt weinig verlichting, omdat nationale trots weinig bijdraagt aan geluk, terwijl de een mogelijke burgeroorlog of terrorisme zeker schadelijk zijn voor geluk.
  • Het vergroten van het Russische rijk zal evenmin bijdragen aan geluk. Burgers van kleinere landen zijn gelukkiger. Op de ranglijst van het gemiddelde geluk in landen komen de Verenigde Staten op de 46ste plaats onder de meeste westerse landen; China (60ste) en Rusland (101ste) scoren onder het gemiddelde in de wereld.

De vermindering van Russisch geluk heeft belangrijke indirecte gevolgen:

We verwachten dat het geluk in de Europese Unie stabiel blijft de komende jaren. Wie naar oorlog kijkt door de bril van geluksonderzoek moet constateren dat er alleen verliezers zullen zijn, ook bij de best bewapende partij.

Geluk is niet alles, maar valt niet te negeren.

Hoogachtend,

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Greendutch
Greendutch2 apr. 2022 - 14:24

ik denk niet dat Poetin zich iets aantrekt van zijn volk

Sonic2
Sonic224 mrt. 2022 - 20:03

Ik verwacht helemaal niet dat de oorlog in Oekraïne de ondergang wordt van Poetin. Of Poetin iets verkwanselt? Wie zal het zeggen? Rusland zal economisch door een moeilijke periode gaan. De oorlog zal hem in het Westen niet in dank worden afgenomen, maar het zal in Rusland wel loslopen. Laten we ons zelf geen moed in praten, maar gewoon realistisch blijven. Poetin gaat niet zomaar weg en de oorlog betekent niet automatisch zijn einde.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mrt. 2022 - 14:45

[We verwachten dat het geluk in de Europese Unie stabiel blijft de komende jaren.] Waar is dat op gebaseerd? Op de snel oplopende inflatie-cijfers? De toenemende geopolitieke spanningen? Of de nu praktisch onafwendbaar lijkende klimaatcatastrofe?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 14:48

Finland dat vijf jaar op nummer 1 stond zou nu wel eens minder gelukkig kunnen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 14:50

De site is technisch een drama.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 13:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 13:49

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 13:49

Volgens het World Happiness Report 2022 bleken de Finnen voor het vijfde jaar op rij de gelukkigste mensen ter wereld met een op enquêtes baseerde score van 7.8. Denemarken is tweede, IJsland derde. Nederland doet het niet slecht als vijfde maar het verschil met Noorwegen en Zweden is nihil (afgerond 7.4). Mogelijk zijn de Finnen van de ene op de andere dag wel een stuk minder gelukkig geworden.

8 Reacties
youppie
youppie24 mrt. 2022 - 15:49

Dit zegt iets over de manier van het WHP. Ben verschillende keren in Finland geweest. Nergens heb ik een depressiever volk meegemaakt dan in Finland, het land met het hoogste aantal zelfmoorden en alcoholisten ter wereld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 18:50

De Finnen zelf verklaren hun geluk door de aanwezigheid van natuur, kinderopvang, goede scholen en gratis gezondheidszorg. Dan kan ik me ook goed voorstellen dat de andere Scandinavische landen goed scoren. Waar Nederland zijn plaats aan te danken heeft begrijp ik dan weer stukken minder. Afghanistan bungelt tegenwoordig helemaal onderaan. Meiden weer naar school zou kunnen helpen?

Mark Huysman
Mark Huysman24 mrt. 2022 - 21:18

[Afghanistan bungelt tegenwoordig helemaal onderaan. Meiden weer naar school zou kunnen helpen?] Het zou denk ik ook helpen als de Amerikaanse sancties opgeheven werden. Volgens het World Food Program heeft 98% van de bevolking onvoldoende te eten. Het ziet er naar uit dat als de sancties niet opgeheven worden er komend jaar meer mensen van de honger zullen sterven dan in twintig jaar oorlog. https://eu.usatoday.com/story/opinion/columnist/2022/03/10/biden-sanctions-afghanistan-humanitarian-crisis/6918023001/

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2022 - 23:34

Slechts een klein gedeelte van Afghanistan is cultiveerbaar, maar wat heeft ook al weer veroorzaakt dat de lokale voedselproductie zo in het ongerede is geraakt? Voor het exploiteren van de minerale hulpbronnen is de bevolking te laag opgeleid.

Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2022 - 8:46

Ja Afghanistan is slechts voor een klein deel cultiveerbaar en ja de lokale voedselproductie in het ongerede geraakt. Daarom is het zo belangrijk dat Afghanistan kan importeren. Maar dat wordt dus door de VS-sancties -waaronder de confiscatie van 7 miljard internationale reserves- onmogelijk gemaakt. Met desastreuze gevolgen.

Halas
Halas25 mrt. 2022 - 9:33

Ad Mark: Dus omdat de Taliban er een mensonterend bewind op nahoud, en beloftes naar de eigen bevolking verkwanselt, moet de Westerse wereld gewoon geld overmaken etc

Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2022 - 11:42

@Halas Zoals in het artikel staat waar ik naar verwijs is het niet duidelijk waarom Biden zulke vernietigende sancties oplegt: “The sanctions do not seem to be directed at overthrowing the Taliban. Rather, it could be that the Biden administration, after its bad political experience with the military withdrawal, does not want to take the risk of appearing to be “soft” on the Taliban.” Dus om ‘niet soft’ te lijken worden een miljoen Afghaanse kinderen met de hongersdood bedreigd. Jij vindt dat misschien prima maar ik vind dat tamelijk onmenselijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2022 - 22:58

Kennelijk is er altijd wel wat dat belangrijker is dan emancipatie. Als emancipatie weer niet aan de orde is nu, wanneer dan wel? ik ben er wel klaar mee.