Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poetin stuurt onbeschermde soldaten naar Tsjernobyl die niets van kernramp weten

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3137 keer bekeken
  •  
tsjernobyl

De Russische soldaten die de omgeving van de kerncentrale bij Tsjernobyl hebben ingenomen, deden dat zonder beschermende kleding. Met hun zware pantservoertuigen zorgden ze ervoor dat het stof opstoof. Als gevolg daarvan hebben ze mogelijk radioactieve deeltjes ingeademd, meldt Der Spiegel.

Twee Oekraïense medewerkers van de centrale verbazen zich over het gebrek aan voorzorgsmaatregelen bij de Russen. Eén van hen spreekt over “suïcidale actie”. Uit gesprekken met de Russische soldaten maakten de Oekraïners op dat de soldaten niets weten over de kernramp die in 1986 plaatsvond in de centrale. “Ze hebben geen idee waar ze zitten. Alleen dat het kritische infrastructuur is.”

De Russische militairen bereiken de centrale via het Rode Woud. Het gebied kreeg die naam toen na het reactorongeluk alle bomen rood kleurden. Het bos wordt beschouwd als zeer vervuild – ook medewerkers van de centrale wagen zich er niet. “Niemand gaat daarheen”, aldus de manager van de centrale, Waleri Seida.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.