Joop

Poetin keert terug naar de straat

  •  
07-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
936 keer bekeken
  •  
Straatvechters(Poetin&NKorea&Iran)+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

GMatth52
GMatth528 sep. 2023 - 11:26

Ik mis de figuren Joe Biden (VS), Rishi Sunak (VK) en Jens Stotenberg (NAVO) in dit plaatje.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar8 sep. 2023 - 13:00

Leuke grap! Mijn dag is weer opgevrolijkt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2023 - 15:35

Vooral het interview met Poetin waarin hij zei dat het westen een jood naar voren had geschoven om zo het onmenselijke Oekraïne te verbergen vond ik redelijk schokkend. Rusland glijdt echt helemaal af richting fascisme.

26 Reacties
EenMening3
EenMening37 sep. 2023 - 22:50

De wereld telt 4 schurkenstaten: China, Rusland, Noord-Korea en Iran. Het Westen moet er, samen met de Aziatische bondgenoten voor zorgen dat deze staten niet de overhand krijgen en de wereld gaan overheersen.

GMatth52
GMatth528 sep. 2023 - 11:52

A little bit of sunshine 7 sep. 2023 - 17:35 "Vooral het interview met Poetin waarin hij zei dat het westen een jood naar voren had geschoven om zo (...)." Zelensky is in 2019 op democratische wijze tot president gekozen, dus Poetins bewering (Ynet 09-05-2023, Israëlische bron) is ver bezijden de waarheid. Wel is het zo dat de Amerikanen met een staatsgreep in 2014 in Oekraïne de macht hebben gegrepen, geholpen door Oekraïense nazi's. In 2019 moest Zelensky zijn verzoeningspoging met de Donbas beëindigen onder doodsbedreigingen van Oekraïense Nazi's, die in feite de Amerikaanse agenda in Oekraïne doordrukken: Zelensky is eerder een gegijzelde van de Nazi's. dan een dekmantel. Zie: VS koos voor extreemrechts en saboteerde vredesmandaat Oekraïense president Zelensky, Aaron Maté, deWereldMorgen.Be 25-04-2022

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2023 - 14:20

@GMatth52, heel Oost-Europa en ook de voormalige Sovjet Republieken willen zo ver mogelijk weg van Rusland en aansluiting met het westen. Deze beweging wordt alleen maar tegengehouden door zetbazen van het Kremlin zoals die dictator in Belarus en voor 2014 door de zetbaas in Kiev. Ik gok dat je in de wens van de bevolking van Moldavië, Georgië en binnenkort Armenië ook ziet als het doordrukken van de Amerikaanse agenda. Ik mag hopen dat ze binnen afzienbare tijd ook in Belarus vrijheid kunnen vinden, maar ook dat zal door sommigen worden uitgelegd als Amerikaans imperialisme. Dat hele verhaal over Nazi's in Oekraïne is zo overdreven. Ja, extreemrechtse groepen kwamen als eerste in actie tijdens de Russische inval, maar hun politieke invloed is nihil.

Mark Huysman
Mark Huysman8 sep. 2023 - 15:26

[heel Oost-Europa en ook de voormalige Sovjet Republieken willen zo ver mogelijk weg van Rusland en aansluiting met het westen.] Waarom was er in 2014 dan een coup nodig? Als ‘heel Oost-Europa’, dus ook heel Oekraïne, aansluiting zoekt bij het Westen dan zou je toch denken dat dat met verkiezingen beslecht zou kunnen worden.

Volrin
Volrin8 sep. 2023 - 15:36

Ik zie dat GMatth nog steeds dezelfde complot onzin klakkeloos blijft herhalen. Dat artikel van de Morgen haalt de beweringen van een enkele persoon aan. Een persoon die ook graag door Russia Today als bron word aangehaald. Bewering die veelvuldig ontkracht zijn: https://www.dw.com/en/fact-check-russias-foreign-minister-claims-at-un-security-council-minsk-agreement/a-65422713 https://www.theguardian.com/world/2022/mar/03/russia-ukraine-conflict-top-10-war-myths-newsguard https://www.thebulwark.com/what-really-happened-in-ukraine-in-2014-and-since-then/

GMatth52
GMatth528 sep. 2023 - 17:16

A little bit of sunshine 8 sep. 2023 - 16:20 "@GMatth52, heel Oost-Europa en ook de voormalige Sovjet Republieken willen zo ver mogelijk weg van Rusland en aansluiting met het westen. Deze beweging wordt alleen maar tegengehouden door zetbazen van het Kremlin (..). Ik gok dat je in de wens van de bevolking van Moldavië, Georgië en binnenkort Armenië ook ziet als het doordrukken van de Amerikaanse agenda. (...). Dat hele verhaal over Nazi's in Oekraïne is zo overdreven. Ja, extreemrechtse groepen kwamen als eerste in actie tijdens de Russische inval, maar hun politieke invloed is nihil. " Dat de Baltische staten na hun onafhankelijkheid veiligheidsgaranties wilden is heel goed te begrijpen. Maar die konden het best verankerd worden in een veiligheidsstructuur, die ook Rusland in zou sluiten. De NAVO had -volgens zijn eigen uitgangspunt in 1949, de vermeende dreiging van de Sovjet-Unie- opgheheven moeten worden. Toch bleef de NAVO bestaan, en begon zich uit te breiden naar vroegere Warschaupactlanden, wat voor Rusland bedreigend was, en een schending van belofte in 1990 van Genscher en Baker aan Gorbatsjow: "Not 1 inch Eastward." De NAVO had geen bestaansreden meer, tenzij als vehikel van de Amerikaanse machtsuitbreiding: het tijdpad van Brzezinski (1997). De Oekraïense Nazi's zijn getalsmatig niet sterk, maar in de regering van Jatsenjoek na de coup van 2014 bezetten zij sleutelposities, en in 2019 bedreigden zij Zelensky. Over de NAVO was/is Oekraïne diep verdeeld.

JasDon
JasDon8 sep. 2023 - 19:19

"Waarom was er in 2014 dan een coup nodig? Als ‘heel Oost-Europa’, dus ook heel Oekraïne, aansluiting zoekt bij het Westen dan zou je toch denken dat dat met verkiezingen beslecht zou kunnen worden." Mark, dat kan je makkelijk zelf opzoeken. Maar dat doe je niet, want dat betekent opeens dat je zelf nuances moet aanbrengen. Zoals het feit dat Putin's Rusland in al de genoemde landen zetbaasjes inzet om de democratie te ondermijnen. Zoals ook gebeurde in Donetsk en Kharkiv toen mensen voor geld de straat op gingen op tegen de nieuwe regering te protesteren om vervolgens de uitgedeelde prullaria weer ergens te dumpen. Jouw commentaren zijn zo ongeveer even cynisch als het handelen van Putin in desbetreffende landen. En je hebt het volgens mij niet eens zelf door.

erikbos
erikbos8 sep. 2023 - 19:48

" Oekraïne, aansluiting zoekt bij het Westen dan zou je toch denken dat dat met verkiezingen beslecht zou kunnen worden." Dat is ook gebeurt, na de volksopstand begin 2014 zijn er in Oekraïne in mei 2014 vrij en eerlijk verlopen verkiezingen gehouden.

erikbos
erikbos8 sep. 2023 - 20:13

@GMatth52 " een schending van belofte in 1990 van Genscher en Baker aan Gorbatsjow: "Not 1 inch Eastward." Zelfs al was die belofte waar dat was die nog niks waard aangezien beide heren niet gemachtigd waren om dergelijke besluiten te maken. Vandaar ook dat dit in geen enkele verdrag of NAVO besluit voorkomt. Dus kom met wat beters dan met dit grijsgedraaide riedeltje.

GMatth52
GMatth528 sep. 2023 - 22:24

Volrin 8 sep. 2023 - 17:36 "Ik zie dat GMatth nog steeds dezelfde complot onzin klakkeloos blijft herhalen. Dat artikel van de Morgen (..). Bewering die veelvuldig ontkracht zijn: (...)." Om mij tot uw eerste bron te beperken: "Fact check: What to make of Lavrov's claims at the UN", DW (Deutsche Welle) 25-04-2023; tegen een claim van minister Lavrov in de VN-Veiligheidsraad, dat het Kiev-Nazi-regime NIET de bewoners van het territorium vertegenwoordigt, die de resultaten van de coup d'état in Kiev van 22-04-2014 verwierpen; dan wordt door DW de gewelddadige coup zelf ontkend; een 'Nazi-regime' kan de regering in Kiev niet zijn, want Zelensky is een Jood. Dat 'Kiev' de opstandige regio's niet vertegenwoordigt, is in een burgeroorlog evident. De bewijzen voor de gewelddadige coup zijn onweerlegbaar: aanvallen van rechts tegen linkse tegendemonstranten, schoten op Maidan op 19-02-2014 vanuit een door Nazi's bezet gebouw. De Jood Zelensky is in 2019 tot president gekozen. Dat feit maakt de coup van 2014, en de invloed van de Nazi's, niet ongedaan: en is juist consistent met de bedreiging van Zelensky -door de nog steeds machtige Nazi's- in 2019. Zie: In Oekraïne werkt Europa samen met oligarchen en fascisten, Chris de Ploeg, De Groene Amsterdammer 21-12-2014; De ultranationalisten: beschermers van Oekraïne of bedreiging voor de democratie? Pieter Stockmans, MO* 05-09-2016; Sleurt de VS Europa mee in een oorlog met Rusland? Paul Lookman, Geopolitiek in context 29-05-2023

Mark Huysman
Mark Huysman9 sep. 2023 - 8:17

[Zoals het feit dat Putin's Rusland in al de genoemde landen zetbaasjes inzet om de democratie te ondermijnen. Zoals ook gebeurde in Donetsk en Kharkiv toen mensen voor geld de straat op gingen op tegen de nieuwe regering te protesteren] Dus de coup was nodig omdat *na* de coup zetbaasjes ingezet werden om ‘de democratie’ te ondermijnen? Vreemde logica. [Dat is ook gebeurt, na de volksopstand begin 2014 zijn er in Oekraïne in mei 2014 vrij en eerlijk verlopen verkiezingen gehouden.] Hoe democratisch zijn verkiezingen als je eerst (met behulp van de VS) een democratisch verkozen president met ongrondwettelijke middelen verjaagt? De coup leidde tot een opstand in de Donbas en tot een Russische bezetting van De Krim. Vervolgens deed De Krim niet mee aan de verkiezingen en was de opkomst in het oosten van Oekraïne extreem laag. In alle districten waar de verjaagde Janoekovitsj bij de vorige verkiezingen een (ruime) meerderheid haalde, kwamen door de nieuw ontstane situatie heel weinig mensen naar de stembus. Hoe zeer de VS de boel regisseerde blijkt o.a. uit het gelekte telefoongesprek tussen onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland over wie Oekraïne na de coup moet regeren. https://www.youtube.com/watch?v=L2XNN0Yt6D8

erikbos
erikbos9 sep. 2023 - 13:35

@Mark Huysman "Hoe democratisch zijn verkiezingen als je eerst (met behulp van de VS) een democratisch verkozen president met ongrondwettelijke middelen verjaagt" Die verkiezingen waren heel democratisch net als alle opvolgende verkiezingen die sindsdien zijn gehouden. De reden voor het afzetten van de president was dat hij de wil van het volk en het Oekraïense parlement negeerde. Dat de afzettingsprocedure niet volgens het juridisch boekje was klopt. Maar dat doet niks af aan het democratische gehalte van de daarop volgende verkiezingen. Dat de in de Krim en de Donbass mensen niet/beperkt konden stemmen is geheel te wijten aan de mannetjes van Poetin/wagner die daar rondliepen. U heeft er blijkbaar moeite mee te geloven dat de Oekraïners zich liever aansluiten bij de EU dan bij Rusland. Kijk naar het heden en de geschiedenis en het lijkt me duidelijk waarom men liever onderdeel wordt van de EU.

JasDon
JasDon9 sep. 2023 - 16:56

"Dus de coup was nodig omdat *na* de coup zetbaasjes ingezet werden om ‘de democratie’ te ondermijnen? Vreemde logica." Je houdt je weer van de domme, omdat je best wel weet dat Putins corrumperende invloed de democratie en de wens van het volk in Oekraïne ondermijnde. "Hoe zeer de VS de boel regisseerde blijkt o.a. uit het gelekte telefoongesprek tussen onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland over wie Oekraïne na de coup moet regeren. " En je gaat op de volle complotorgel, daar ben je een tijdje vandaan gebleven nadat je meeging over de leugens van Putin dat hij Oekraine niet zou binnenvallen. Ik weet nog wel dat je voor de vorm toen je verschrikking uitsprak. Maar dit soort reacties tonen hoe je in het spel zit. Alleen maar de echt achterlijke complotgekkies refereren naar Nuland in de discussies die ik voer met tankies. Een beetje factchecken en je weet dat je mis zit. Ook hier doe je alsof Putins Rusland geen enkele rol speelde in de opgelegde keuzes van de voormalige Oekraïense president. Bad faith spul Mark.

GMatth52
GMatth529 sep. 2023 - 17:32

erikbos 8 sep. 2023 - 22:13 @GMatth52 "" een schending van belofte in 1990 van Genscher en Baker aan Gorbatsjow: "Not 1 inch Eastward." Zelfs al was die belofte waar dat was die nog niks waard (..). Vandaar ook dat dit in geen enkele verdrag of NAVO besluit voorkomt. Dus kom met wat beters (..)." Een verbod over NAVO-troepen op voormalig DDR-gebied stond aanvankelijk wel in het 'Vier plus Twee-verdrag', het Verdag van 1990 over de vereniging van Oost- en West-Duitsland. Dat verbod werd afgezwakt met de toevoeging dat een toekomstige Duitse regering hiervan 'op goede gronden' mocht afwijken. Gorbatsjow -en zijn opvolgers- zijn door de VS & Co. bedrogen, want die 'goede gronden' waren snel gevonden toen de NAVO aan haar expansie Oostwaarts begon. Afgezien van het schofferen van de verdragspartner, die de hereniging van beide Duitslanden heeft toegestaan, kun je de zaak vanuit het machtsevenwicht tussen 2 grootmachten bekijken. Rusland is na 1991 de zwakste partij, en de VS kan ongestraft de NAVO uitbreiden: Rusland doet toch niets. Uitingen van ongenoegen, en aanvragen van het NAVO-lidmaatschap door Rusland, worden genegeerd. Rusland is zwak, dus er wordt met het land gesold. Dan geeft Rusland in 2008 een signaal: Oekraïne -en Georgië- in de NAVO integreren betekent een existentiële dreiging, dus oorlog. De korte oorlog tegen Georgië betekent: Rusland bluft niet. Na de coup in Kiev 2014 wordt Oekraïne, De Facto, een NAVO-bolwerk. De oorlog is onvermijdelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman9 sep. 2023 - 19:46

[De reden voor het afzetten van de president was dat hij de wil van het volk en het Oekraïense parlement negeerde.] Er was niet één wil van het volk. Het volk was juist ernstig verdeeld. Zie bv dit artikel uit de WaPo van feb 2014: https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2014/02/12/who-are-the-protesters-in-ukraine/ Voor het geval je het artikel niet kunt lezen citeer ik: Moreover, the protests themselves are not particularly representative of the views of a broader Ukrainian polity.  The claims that “the movement as a whole merely reflects the entire Ukrainian population, young and old,” find very little support.  In this (..) Ukrainians are pretty clearly divided. Surveys taken in the past two months in the country as a whole range both in quality and in results, but none show a significant majority of the population supporting the protest movement and several show a majority opposed.   Recent surveys provide suggestive findings that quite large majorities oppose the takeover of regional governments by the opposition.  The most reliable and most recent survey shows the population almost perfectly divided in its support for the protest: 48 percent in favor, 46 percent opposed. [Dat de afzettingsprocedure niet volgens het juridisch boekje was klopt. Maar dat doet niks af aan het democratische gehalte van de daarop volgende verkiezingen.] Natuurlijk wel. Want de coup zette ontwikkelingen in gang die tot een onrepresentatieve uitslag leidden.

erikbos
erikbos10 sep. 2023 - 6:46

". Want de coup zette ontwikkelingen in gang die tot een onrepresentatieve uitslag leidden." Dat Rusland met zijn geweld in delen van de Oekraïne onmogelijk maakt klopt. Maar 90% van de bevolking kon gewoon stemmen. Net als in alle verkiezingen sindsdien die steeds weer de richting bevestigen die de Oekraïners bevolking op wil. De keuze is voor de meeste ook wel duidelijk, aansluiting bij de EU (democratisch, corruptiebestrijding, meer economische welvaart) of bij Rusland waar je een 2e rangs burger bent die zijn mond moet houden, geen economisch perspectief en een cultuur van imperialisme en fascisme. Daar heb je geen VS-diplomaat voor nodig om te zien wat het beste is voor je kinderen.

GMatth52
GMatth5210 sep. 2023 - 8:48

erikbos 10 sep. 2023 - 8:46 “". Want de coup zette ontwikkelingen in gang die tot een onrepresentatieve uitslag leidden." Dat Rusland met zijn geweld in delen van de Oekraïne onmogelijk maakt klopt. Maar 90% van de bevolking kon gewoon stemmen. Net als in alle verkiezingen sindsdien die steeds weer de richting bevestigen die de Oekraïners bevolking op wil. ” Wat u schrijft over het geweld van Rusland 'in delen van Oekraïne' klopt niet. Er zijn geen verkiezingen verstoord door Russisch geweld, omdat de laatste verkiezingen in Oekraïne in 2019 waren, ver vóor de invasie: - presidentsverkiezingen 31 maart en 21 april 2019; - parlementsverkiezingen 21 juli 2019. Er was toen een burgeroorlog gaande van de regering in Kiev tegen de opstandelingen in Oost-Oekraïne (Donbas-provincies). Zelensky is in mei 2019 gekozen met een vredesmandaat, hij streefde naar verzoening met de Oost-Oekraïners: hij won met 73,22 % van de stemmen. Bij de parlementsverkiezingen in juli 2019 werd Zelensky's partij, Dienaar van het Volk, de grootste met 43,1 % van de uitgebrachte stemmen. Aantal zetels (op een totaal van 450): 254. Opkomstpercentage: 49,9 %. Dus de meeste Oekraïeners wilden vrede.

erikbos
erikbos10 sep. 2023 - 11:33

@GMatth52 "Er zijn geen verkiezingen verstoord door Russisch geweld," In de Krim kunnen geen verkiezingen worden gehouden en in het bezette Donbass ook niet door toedoen van Rusland. Dus ja, Rusland belemmert daar verkiezingen en zal geweld gebruiken als de lokale Oekraïners een stembureau zouden inrichten. "Er was toen een burgeroorlog gaande van de regering in Kiev" Tuurlijk geleid door FSB-officieren, betaald en bewapend door Rusland met steun van pmc's als wagner. Hoe geloofwaardig vindt u een 'opstand' in bijv. Honduras als deze geleid, betaald en bewapend wordt door CIA-officieren ondersteunt door blackwater huurlingen "Dus de meeste Oekraïeners wilden vrede." Klopt, maar een het overgrote gedeelte van de Oekraïners wil eerst dat het Russische leger oprot naar Rusland.

Mark Huysman
Mark Huysman10 sep. 2023 - 12:08

[Je houdt je weer van de domme, omdat je best wel weet dat Putins corrumperende invloed de democratie en de wens van het volk in Oekraïne ondermijnde.] De wens van het volk in Oekraïne was niet eenduidig. Zie mijn citaat uit de Washington Post. Het Oekraïense volk was praktisch fiftyfifty verdeeld. [En je gaat op de volle complotorgel] Dus dat telefoongesprek heeft niet plaatsgevonden, is in scene gezet of zo? Het is zo duidelijk als wat dat de VS een dikke vinger in de pap hadden bij de gebeurtenissen rond de coup. [Ik weet nog wel dat je voor de vorm toen je verschrikking uitsprak.] Hoezo voor de vorm? Je kan tegen de Russische inval zijn maar tegelijk erkennen dat er een ondemocratische coup plaats gevonden heeft en dat de NAVO tegen de afspraken in steeds verder richting Rusland opgeschoven is. [Dat Rusland met zijn geweld in delen van de Oekraïne onmogelijk maakt klopt.] Je doet alsof de mensen in Oost-Oekraïne geen eigen agency hebben. De opstand in de Donbas was wel degelijk een lokaal initiatief. Met diepe wortels in het verzet van de mijnwerkers tegen privatiseringen, bezuinigingen en ontslagen. Een directe aanleiding was de dreiging van gewapende extreem-rechtse Oekraïense nationalisten die met de nieuwe regering van Kiev verbonden waren. Je kunt je zelfs afvragen of Putin wel zo blij was met die opstand aangezien hij tot een vergelijk wilde komen met de nieuwe machthebbers in Kiev in de hoop NAVO-integratie te voorkomen.

Mark Huysman
Mark Huysman10 sep. 2023 - 12:10

Aanvulling: In een erg interessant artikel van de Australische journalist Renfrey Clarke wordt betoogt dat de opstand in de Donbas populair was onder het Russische volk waardoor Putin wel gedwongen was steun te verlenen. https://drive.google.com/file/d/10dcCbdMlBgGmOdjdGE3z03aW86CaYasJ/view (GMatth52: als je wat tijd hebt zeer de moeite waard om te lezen. Clarke is jarenlang Moskou-correspondent geweest en heeft zeer gedetailleerde kennis van de verhoudingen in Rusland en de Donbas)

erikbos
erikbos10 sep. 2023 - 13:18

"Je kunt je zelfs afvragen of Putin wel zo blij was met die opstand aangezien hij tot een vergelijk wilde komen met de nieuwe machthebbers in Kiev in de hoop NAVO-integratie te voorkomen" Poetin heeft zelf de opdracht geven voor die opstand, waar denk je dat al die tanks en zware wapens vandaag kwamen. Een van de reden van het orkestreren van de opstand was juist om een NAVO-lidmaatschap onmogelijk te maken. Daarbij heeft Poetin al meerdere malen aangeven dat Oekraïne geen echt land is en onderdeel hoort te zijn van Rusland. Die boodschap wordt ook veelvuldig uitgedragen op de door het Kremlin aangestuurd Russische propaganda kanalen. Dus als je denkt dat Rusland met een land waarvan hij het bestaansrecht niet erkent tot een vergelijk wilde komen dan heb je wel hele grote oogkleppen op. "Clarke is jarenlang Moskou-correspondent geweest en heeft zeer gedetailleerde kennis van de verhoudingen in Rusland en de Donbas" Dan zou ik ook even de kritiek op zijn zienswijze meenemen, https://links.org.au/russias-invasion-ukraine-response-renfrey-clarke

GMatth52
GMatth5210 sep. 2023 - 16:37

erikbos 10 sep. 2023 - 13:33 @GMatth52 “"Er zijn geen verkiezingen verstoord door Russisch geweld," In de Krim kunnen geen verkiezingen worden gehouden en in het bezette Donbass ook niet door toedoen van Rusland. Dus ja, Rusland belemmert daar verkiezingen en zal geweld gebruiken als de lokale Oekraïners een stembureau zouden inrichten. " De Krim had ik niet eens meegerekend, de bewoners, in meerderheid Russischtalig en -gezind, hadden al voor zelfstandigheid annex aansluiting bij Rusland gekozen - zij het in een eenzijdig, niet internationaal erkend referendum. De Donbas was niet bezet door de Russen, er waren geen reguliere Russische legereenheden, alleen Russische vrijwilligers op individuele basis. Vergelijk dat eens met toestroom van westerse, buitenlandse vrijwilligers voor de nationalistische milities, en de trainers uit NAVO-landen voor het reguliere Oekraïense leger. ""Er was toen een burgeroorlog gaande van de regering in Kiev" Tuurlijk geleid door FSB-officieren, betaald en bewapend door Rusland (...). Hoe geloofwaardig vindt u een 'opstand' in bijv. Honduras als deze geleid, betaald en bewapend wordt door CIA-officieren (..). ” De bewoners van Donbas waren vanaf lente 2014 in opstand tegen de staatsgreep-regering (van Jatsenjoek) in Kiev, waar fascisten sleutelposities innamen: uit zelfverdediging. Wat u zegt over CIA-officieren is van toepassing op de extreem-rechtse groepen voor en tijdens de coup tegen president Janoekovitsj 22-02-2014.

GMatth52
GMatth5210 sep. 2023 - 19:39

erikbos 10 sep. 2023 - 15:18 ""Je kunt je zelfs afvragen of Putin wel zo blij was met die opstand aangezien hij tot een vergelijk wilde komen met de nieuwe machthebbers in Kiev in de hoop NAVO-integratie te voorkomen" "Poetin heeft zelf de opdracht geven voor die opstand, waar denk je dat al die tanks en zware wapens vandaag kwamen. Een van de reden (...) van de opstand was juist om een NAVO-lidmaatschap onmogelijk te maken. Daarbij heeft Poetin (...) aangeven dat Oekraïne geen echt land is en onderdeel hoort te zijn van Rusland. "” Wat u hier schrijft is onjuist: Poetin heeft geen opdracht gegeven voor de opstand. Poetin wilde een diplomatieke oplossing binnen Oekraïens staatsverband voor de Donbas -de Minsk-Akkoorden- en zag de kwestie met Donbas als een interne Oekraïense aangelegenheid. Totdat hij, na mislukte diplomatie, begin 2022 tot de invasie besloot. Zware wapens: delen van het Oekraïense leger kozen de kant van de opstandelingen in de burgeroorlog: er dienden ook Oost-Oekraïners. "Oekraïne geen echt land" is niet wat Poetin zegt. Poetin constateert dat Oekraïne pas een zelfstandige politieke entiteit was bij de aansluiting bij de Sovjet-Unie in 1922: dat is historisch juist. In 1991 erkende Rusland het zelfstandige Oekraïne en Poetin komt daar niet op terug: Rusland erkent de nieuwe geopolitieke realiteiten (Article by Vladimir Putin ”On the Historical Unity of Russians and Ukrainians“ • President of Russia (kremlin.ru). Mark Huysman dank voor de leestip.

GMatth52
GMatth5210 sep. 2023 - 19:40

erikbos 10 sep. 2023 - 13:33 @GMatth52 2e reactie - vervolg ""Er zijn geen verkiezingen verstoord door Russisch geweld," (...) "Dus de meeste Oekraïeners wilden vrede." "Klopt, maar een het overgrote gedeelte van de Oekraïners wil eerst dat het Russische leger oprot naar Rusland."" Het schijnt maar niet tot u door te dringen: in mijn eerdere bijdrage van 10 sept. 10:48 uur, waar u op reageert, zei ik dat de laatste Oekraïense verkiezingen van maart/april 2019 en mei 2019 bijna 3 (zegge: drie) jaar vóór de Russische inval van februari 2022 hebben plaatsgevonden. In heel Oekraïne, vooruit dan maar, met uitzondering van de geannexeerde Krim, waren in 2019 geen Russische troepen! Die kwamen pas in 2022. Het vredesmandaat, waarmee Zelensky in april 2019 tot president werd gekozen, betrof de binnenlandse oorlog tussen de regering in Kiev en de Donbas-provincies. De Oekraïners kozen Zelensky, omdat hij beloofd had zich in te zetten voor verzoening met de landgenoten in de Donbas. Zie: De VS koos voor extreemrechts en saboteerde vredesmandaat Oekraïense president Zelensky, Aaron Maté, DeWereldMorgen 25-04-2022 N.B.: het hier besproken interview met prof. Stephen Cohen was in oktober 2019; prof. Cohen is in 2020 overleden.

erikbos
erikbos10 sep. 2023 - 20:25

"De Donbas was niet bezet door de Russen, er waren geen reguliere Russische legereenheden, alleen Russische vrijwilligers op individuele basis." Ha, de bekende groene mannetjes, Russische soldaten die hun officiële identificatie afdoen en opeens local of vrijwilliger zijn. Eerst op de Krim en vervolgens door naar de Donbass. Toch aardig van hun baas dat ze hun wapens mochten meenemen. En de Wagner "vrijwilligers" deden het vast gratis en werden niet betaald door het Kremlin. Het verhaal dat de opstand een spontane authentieke lokaal gebeuren was is net zo geloofwaardig als Rutte die beweert dat hij nooit iets vergeet.

GMatth52
GMatth5212 sep. 2023 - 13:22

erikbos 10 sep. 2023 - 22:25 ""De Donbas was niet bezet door de Russen, (..), alleen Russische vrijwilligers op individuele basis." “Ha, de bekende groene mannetjes, Russische soldaten die hun (..). Eerst op de Krim en vervolgens door naar de Donbass (..). "” Het heeft veel voeten in de aarde, zeker voor iemand als Rutte, om het NAVO-verhaal over de binnenlandse strijd in Oekraïne in stand te houden: 1. de 'coup' in Kiev was een oprechte volksopstand tegen de 'pro-Russische' president Janoekovitsj, vanwege afwijzing EU-Associatieverdrag; 2. de 'volksopstand' in 2014 tegen de nieuwe regering in Kiev was door Moskou georkestreerd (FSB-officieren e.d.). Daarvoor laat men een paar 'lastige feiten' buiten beeld: - ruim 30 slachtoffers, onder de politie, van Nazi-sluipschutters op Maidan 22-02-2014; - het verjagen van president Janoekovitsj, ondanks het akkoord met de oppositie over vervroegde presidentsverkiezingen; - daarna: inzet van rechtse milities als Pravi Sektor van dhr. Dmytro Yarosj, naast het leger, tegen anti-Maidan-demonstranten; - met als resultaat: in Odessa 48 doden (02-05-'14), en in Marioepol (09-05-'14) tientallen doden, o.w. politieagenten; - ca. 10.000 doden in de binnenlandse strijd 2014-’16; - tevens 1.500.000 vluchtelingen, o.w. 1.000.000 opgevangen in Rusland. Zie: 'Oekraïneverdrag is een onverantwoord risico van de EU', Volkskrant 02-04-2016; In Oekraïne werkt Europa samen met oligarchen en fascisten, C. de Ploeg, De Groene Amsterdammer 24-12-2014