Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Poetin kan binnen een paar dagen een wereldoorlog afkondigen’

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56077 keer bekeken
  •  
poetin

De Britse minister van Defensie Ben Wallace houdt er rekening mee dat Vladimir Poetin binnen enkele dagen een wereldoorlog zal afkondigen en opdracht zal geven tot een grootschalige mobilisatie. Dat zou volgens Wallace kunnen gebeuren op 9 mei, als Rusland de overwinning op de nazi’s viert.

De bewindsman constateerde op LBC dat Poetin de meeste van zijn doelstellingen in Oekraïne niet heeft gehaald. “Ik zou niet verbaasd zijn als hij zou zeggen: ‘we zijn in oorlog met de nazi’s van de wereld en moeten de Russische bevolking mobiliseren’.”

In de Russische staatsmedia wordt de retoriek de afgelopen weken almaar oorlogszuchtiger. De Russische tv-bekendheid Olga Skabeyeva, die grossiert in complottheorieën waarmee ze de Oekraïners zwartmaakt, verklaarde onlangs dat de Derde Wereldoorlog al is begonnen.

De NAVO houdt er ondertussen rekening mee dat de oorlog in Oekraïne nog jaren kan duren, zo verklaarde secretaris-generaal Mircea Geoană bij de BBC. “Het is duidelijk dat de komende dagen en weken beslissend kunnen zijn, maar de oorlog zal waarschijnlijk langer duren. Het kunnen weken, maanden of jaren zijn – dat is afhankelijk van een groot aantal factoren.”

Hoewel Rusland het strijdtoneel heeft verplaatst naar het oosten van Oekraïne, bestookten Russische troepen de hoofdstad Kyiv donderdag weer met raketten. Dat gebeurde tijdens het bezoek dat de secretaris-generaal van de VN António Guterres bracht aan president Volodymyr Zelensky.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.