Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Poetin is woedend over verloop oorlog in Oekraïne’

  •  
01-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4038 keer bekeken
  •  
Putin ordered the Ministry of Defense to transfer the containment forces to a special mode of combat duty

© epa09789483 Russian President Vladimir Putin (R) attends a meeting with Russian Defence Minister Sergei Shoigu (C) and Russian General Staff Сhief Valery Gerasimov (L) in Moscow, Russia, 27

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is Vladimir Poetin woedend over het verloop van de strijd in Oekraïne. Hij zou flink hebben uitgehaald naar ondergeschikten. De Russische oorlogsmisdadiger had er niet op gerekend dat de Oekraïners zoveel tegenstand zouden bieden, meldt NBC News. De vrees bestaat dat Poetin opdracht zal geven om veel meer geweld te gebruiken.
In veel steden klinkt dinsdagochtend het luchtalarm. Door een raketaanval op het Vrijheidsplein in het centrum van Kharkiv zijn alle ramen in de omgeving gesneuveld. In de omgeving staan veel overheidsgebouwen.
Vanuit het noordwesten rukt een 64 kilometer lang militair konvooi op naar de Oekraïense hoofdstad Kyiv, zo blijkt uit satellietbeelden van Maxar. Het konvooi is in een dag tijd in lengte verdubbeld.
Uit andere beelden blijkt dat er in het zuiden van Belarus nieuwe Russische grondtroepen en helikopters klaar staan. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is inmiddels driekwart van de troepen die eerder aan de grens stonden, Oekraïne binnengetrokken.
De Russische strijdkrachten zetten zeer omstreden vacuümbommen in, stelt de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova. De explosieven zuigen de zuurstof uit de omgeving op, en veroorzaken daarmee enorme schade.
Facebook en Instagram leggen de Kremlin-propagandakanalen RT en Sputnik binnen de Europese Unie aan banden. Moederbedrijf Meta doet dit op verzoek van verscheidene EU-lidstaten, meldt Meta-topman Nick Clegg op Twitter.
12:35 uur
Oekraïense vluchtelingen hoeven geen kaartje te kopen als ze in Nederland met de trein willen. De Nederlandse Spoorwegen kondigden aan dat een Oekraïens paspoort geldt als een vervoersbewijs. “Zo hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een betere situatie.” De NS volgt hiermee het beleid van spoorwegmaatschappijen in andere Europese landen.
13:55
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft gebroken met Poetin-fan en dirigent Valéry Gergiev. Het jaarlijkse Gergiev Festival gaat niet door, meldt Rijnmond. Het Philarmonisch Orkest van München snijdt ook alle banden met de 68-jarige Gergiev door.
19:10 Diplomaten hebben massaal de zaal verlaten toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov het woord nam tijdens een zitting van de Mensenrechtenraad van de VN. Lavrov sprak de – lege – zaal toe via een videoverbinding.
Geen video? Klik hier.
Een geheel andere ontvangst trof de Oekraïense president Zelenskiy. Hij sprak het Europees parlement toe via een videoverbinding en kreeg een staande ovatie.
Geen video? Klik hier.
Nog een andere ontvangst kregen de Russische militairen die op bevel van Poetin de stad Berdyansk in het zuiden van Oekraïne innamen. De inwoners hielden een spontane demonstratie om hen duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn en dat ze houden van hun eigen president.
Geen video? Klik hier.
Dit bericht wordt aangevuld…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.