Joop

Poetin had geen idee hoe slecht zijn oorlog in Oekraïne verloopt

  •    •  
30-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3110 keer bekeken
  •  
ANP-445983449

Het lijkt erop dat de Russische dictator Vladimir Poetin door zijn hoogste militairen wordt voorgelogen over het verloop van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit nieuwe informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Op het ministerie van Defensie zou lange tijd een rooskleuriger beeld van de Russische successen – of het gebrek daaraan - op het slagveld zijn geschetst uit angst voor de reactie van Poetin. 

De leugens zouden de reden zijn dat de spanningen tussen Poetin en de top van het Russische defensieapparaat de afgelopen tijd zijn toegenomen, zo meldt the New York Times. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zei woensdag: ‘De achilleshiel van een autocratie is dat er niemand is die de waarheid durft te vertellen of kan vertellen tegen degene aan de macht. En dat is iets wat we nu in Rusland zien gebeuren.’

Andere Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat het rigide isolement van Poetin gedurende de coronapandemie en de gretigheid waarmee hij adviseurs met een andere mening publiekelijk afstraft, in de hogere rangen van het Russische leger een zekere mate van behoedzaamheid of zelfs angst hebben veroorzaakt. Ook dat zou eraan bijdragen dat Poetin onvolledige of te optimistische rapporten krijgt over de voortgang van de Russische troepen. 

De krant schrijft:

Poetin leek oprecht niet op de hoogte te zijn van het feit dat het Russische leger dienstplichtigen in Oekraïne had ingezet en dat er dienstplichtige soldaten onder de gesneuvelden waren. De onwetendheid van de heer Poetin toonde "een duidelijke verstoring in de stroom van nauwkeurige informatie naar de Russische president" aan.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2022 - 14:17

Dit doet denken aan wat er destijds in Irak gebeurde. In tegenstelling tot wat iedereen denkt was het niet de VS die loog over de zogenaamde vernietigingswapens van Saddam Hoessein. Het was de Jihaz al-Hanin, zijn veiligheidsdienst. Zijn eigen mensen logen uit angst dat de waarheid aan het licht zou komen dat de wapens nog lang niet klaar waren. Ze waren bang dat Saddam hen zou doden als hij achter de waarheid kwam. In werkelijkheid was het geld verdwenen in allerlei corrupte zakken. En dus dachten de Amerikanen dat ze er waren. Nu zien we iets soortgelijks. Niet alleen opereert het Oekraïense leger veel beter dan het Russische, ook de economische sancties hebben een veel grotere impact op het leven van alledag dan Poetin vermoedde. Daar bovenop komen die gelekte inlichtingen van binnen uit, waardoor we weten dat de info die Poetin van zijn mensen krijgt niet klopt. Poetin zal zich net als Saddam destijds afvragen waar al dat geld dat het Kremlin beschikbaar stelde voor modernisering van het leger is gebleven. Het antwoord ligt voor de hand. Kijk naar al die buitenpaleizen en peperdure jachten van de mensen om hem heen.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2022 - 19:30

Bovendien, wat is er schadelijker voor de reputatie van een ex spion dan te beweren dat hij niet weet wat er om hem heen gebeurt? Allemaal onderdeel van de psychologische oorlogsvoering van het westen, laten zien dat hij niet is wat hij beweert te zijn.

Jeroenvt
Jeroenvt1 apr. 2022 - 6:58

https://www.andersenstories.com/nl/andersen_sprookjes/de_nieuwe_kleren_van_de_keizer

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2022 - 15:01

Mogelijk vertelt de legerleiding niet het hele verhaal maar het kan Putin niet zijn ontgaan dat zijn speciale operatie enige vertraging heeft opgelopen.

Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2022 - 11:42

Is dit waar? Ik denk dat Putin dondersgoed weet wat er aan de hand is, maar dat het een uitweg is die door de Amerikanen voor hem bedacht is.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2022 - 9:42

Het is gewoon een theorietje die het goed doet momenteel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde31 mrt. 2022 - 11:41

Het zou kunnen. De man schijnt geen computers te gebruiken uit angst voor lekken en ander ongemak. Want internet staat vol met films en foto's over de oorlog. De westerse propagandamachine draait overuren. Net als de Russische trouwens. Toch vraag ik me af waarom de Amerikanen dit nieuws naar buiten brengen. Dat is niet zo maar, de keuze voor de NYT als serieuze en goed geïnformeerde krant is niet toevallig. Proberen de VS een easy way out te creëren voor Poetin? Er is van begin af aan al gezegd dat in geval van gezichtsverlies we Poetin een eervolle aftocht moeten gunnen. Om onrust en onzekerheid in Rusland te voorkomen. Niemand, zeker in het westen niet, zit te wachten op een volgende idioot die zich via de rangen omhoog heeft gewerkt en nu achter de rode knoppen gaat plaatsnemen. Hoe groot onze afkeer van Poetin ook is, laat de eventuele opvolging een kwestie zijn van het Kremlin. Is dit de uitweg die het westen/de VS Poetin geven?

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2022 - 11:59

Ik twijfel over het idee van die easy way out. Als ik naar de gebeurtenissen kijk van de afgelopen 48 uur dan zie ik vertwijfeling aan Russische kant. De standpunten worden om de paar uur gewijzigd. Men roept iets om vervolgens precies het tegenovergestelde te doen. Of het is een herijking van standpunten of ze zijn de weg volledig kwijt. Kijk naar de eis om af te rekenen in roebels. Eerst wel, toen niet, toen weer wel maar niet voor industrieel gebruik, toen weer niet maar via omwisseling van euro's en dollars. Het zou de roebel een paar puntjes omhoog duwen en zo de binnenlandse prijsstijgingen tegenhouden. Dat klopt maar het effect is marginaal. Het is symboolpolitiek. Laat de sancties nog even inwerken en Rusland gaat voor de derde keer in vijftig jaar compleet onderuit. De vorige keren hielpen de Amerikanen met vele miljarden aan staatssteun, dat zal nu niet gebeuren. En de prijs die China vraagt als onderpand zal niet gering zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 mrt. 2022 - 11:41

Ik kan moeilijk begrijpen dat Poetin onwetend zou zijn over de ontwikkelingen op het slagveld, dat z’n adviseurs valse info verstrekken wil ik nog begrijpen maar Poetin vertrouwt bijna niemand, een beetje spion zal toch z’n eigen info kanalen hebben, daarbij wordt hij overstelpt met buitenlands nieuws dat vrij gedetailleerd weergeeft wat er gebeurt, er zou toch een lichtje bij Poetin moeten gaan branden dat het misschien misloopt.

develhunt
develhunt31 mrt. 2022 - 11:37

Poetin is een strateeg, een schaker, die weer precies wat er gaande is, tuurlijk het westen wil het graag neerzetten als een gestoorde, maar helaas, Poetin heeft een hoger plan waar hij al jaren op broeit. Feit is denk ik wel dat hij zijn leger heeft overschat, de Oekraïners en de eenheid van de NAVO en de EU heeft onderschat, dat is een strategische blunder van jewelste.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2022 - 11:46

Develhunt, hij heeft zichzelf overschat. Hij laat zich leiden door een onrealistisch idee en geeft zijn leger opdracht onderdelen van dat idee uit te voeren. Hij doet hetzelfde als Hitler, die vanuit zijn bunker generaals opdracht geeft om tot de aanval over te gaan terwijl hij vanuit oost en west is ingesloten. Poetin is geen strateeg, hij is een tacticus. Hij geeft een vaag idee van wat hij wil maar geen idee hoe hij dat wil bereiken. Of wat de gevolgen van zijn ingrijpen zijn. Hij doet maar wat. En zijn staf staat erbij en durft niets te zeggen.

JohannesV2
JohannesV231 mrt. 2022 - 7:41

Is dit de opbouw van zijn 'ik wist van niets, dus mij kan niets worden verweten' scenario?

Peace ....
Peace ....30 mrt. 2022 - 21:30

Poetin weet wel degelijk wat er gaande is. Die walst gewoon door.

Thuiszitter
Thuiszitter30 mrt. 2022 - 20:02

En deze ex kgb’er zal niet via het world wide web kennis nemen van de gebeurtenissen in Oekraïne ? Dat gaat er bij mij niet in.

3 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 mrt. 2022 - 11:42

"Dat gaat er bij mij niet in. " Bij mij ook niet.

Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2022 - 11:44

Ich hab es nicht gewüst of zo? Maar dan omgekeerd. Ik geloof er ook niets van. Zoals je trouwens al het nieuws over deze oorlog met een flink pak Jozo-zout moet nemen.

Lentegenoegen
Lentegenoegen31 mrt. 2022 - 11:52

Ik denk dat de kans groot is dat Putin helemaal niet zo scherp en modern is als hij doet voorkomen. Ten eerste was zijn eerste baantje in Dresden een vrij laagdrempelige functie waarvan wel eens werd gezegd dat deze eigenlijk al iets te hoog voor hem gegrepen was. Verder lijkt zijn "leiderschap" op een vreemde mix van de Romanov's met een vleugje sovjet intrige. Zijn ideeën over de media zijn ook jaren 40 USSR waar het lomp weg retoucheren van de werkelijkheid aan de orde van de dag was. Daarbij is die lul ook alweer 70 jaar en als hij niet bij de Russische 8-bit generatie heeft gezeten, dan zal hij pas op zeer late leeftijd zijn eerste computer hebben gezien, dus de kans dat hij weinig tot niets met da intarwebs heeft omdat hij een niet al te snuggere ouwe lul is, is best groot. De kans is gewoon veel groter dat hij een lompe, ouderwetse niet al te slimme pestkop is die zijn eigen onzin gelooft.