Joop

Poetin en Kirill in een orthodoxe kruistocht tegen Oekraïne

  •    •  
16-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1946 keer bekeken
  •  
1600px-Vladimir_Putin_and_Patriarch_Kirill_on_Unity_Day_2016-11-04_05

De invasie van Oekraïne is vooral ook bedoeld om te interveniëren in een kerkstrijd.

De voorlaatste Groene had weer een fraaie Joep Bertrams: ‘Geestelijk leider’. Hierop was Poetins hoofd bekleed met de parafernalia van de metropoliet van Moskou. Een schot in de roos, want het gaat om een morph van Poetin en Kirill, de patriarch van Moskou.

Allerlei amateurpsychologen speculeren over een eventuele gekte van de Russische president en anderen verwijzen naar de conservatie denkers die hem zouden hebben geïnspireerd. Met name naar de antisemitische, hyper-religieuze aristocraat Ivan Iljin, die uit enthousiasme voor Hitler zelfs Duitser werd, maar afhaakte toen die het ‘Slavisch ras’ minderwaardig verklaarde aan het Germaanse. De man stierf als balling in Zwitserland, maar Poetin liet hem in 2005 herbegraven in Rusland en legde vier jaar later samen met orthodoxe monnik Tichon Sjevkoenov bloemen op zijn graf. Monarchist was Iljin ook, zijn peetvader heette tsaar Alexander III van Rusland. Gaat het bij Poetin dus niet gewoon om de kerk?

Hij is niet alleen maar populair bij alt-rechts in Europa en conservatieve christenen in de Verenigde Staten omdat ze in hem een ‘sterke man’ zien, maar ook omdat zij als christenen de ‘cultuurstrijd’ vrezen te verliezen. Zoals Eric Zemmour in Frankrijk en onze eigen volksnationale gideonsbende in de Tweede Kamer.

De morph van Bertrams was zo raak omdat men meestal de Russisch-orthodoxe Kerk als een onafhankelijk opererende entiteit beschouwt. Zelfs toen de patriarch Kirill onlangs had gepreekt dat hij Poetin steunde, want ‘de redding van de mensheid staat op het spel’.

Volgens de patriarch wil Oekraïne bij een club landen horen die verplicht dat je gay prides houdt. Zo worden ze gedwongen tot ‘zonde’, en tot ‘ontkenning van God en zijn Waarheid’. Kirill is net als Poetin afkomstig uit Sint-Petersburg, was eveneens agent van de KGB en werd tien jaar geleden op zijn site betrapt met een oligarchenhorloge van $30.000 aan de pols. Citaat uit een preek: ‘Waar komt het Russische land vandaan", het land dat nu Rusland en Oekraïne en Wit-Rusland en andere stammen en volkeren omvat. De eenheid tussen deze drie is geestelijk en door God gewild. De duivel is bezig aan die eenheid te tornen.’

Kirills kudde vormt de kern van Poetins achterban en regeringspartij Verenigd Rusland.

De verstikkende band tussen de conservatieve, orthodoxe kerk en de op papier seculiere staat is al in tien jaar geleden in Rusland zelf aan de orde gesteld door de band Pussy Riot. Ze protesteerden tegen de herverkiezing van de orthodox-Russische president Poetin. Bewust kozen zij als locatie de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Een kitscherige imitatie van de Aya Sofia, die de overwinning op Napoleon moest vieren, maar pas in 1883 ter gelegenheid van de kroning van de tsaar werd ingewijd. De communisten sloopten het gedrocht in 1931 om er een ander gedrocht voor in de plaats te stellen, het Paleis van de Sovjets. Een wolkenkrabber hoger het Empire State Building - 415 meter – bekroond door een reusachtig standbeeld van Lenin. Gelukkig was de grond te drassig en werd de bouwput pragmatisch veranderd in het Moskvazwembad

Na de val van de Sovjetunie moest volgens de nieuwe symboolpolitiek van Jeltsin en zijn oligarchen het kerkelijke gedrocht vanzelfsprekend weer worden herbouwd. Poetins voorganger verleende al meteen in 1990 toestemming. Tien jaar later werd het gedrocht ingewijd. Vijf jaar later werd Ivan Iljin er herbegraven.

De invasie van Oekraïne is vooral ook bedoeld om te interveniëren in een kerkstrijd. Poetin en de zijnen vinden dat Russisch-orthodoxe gelovigen in Oekraïne gered moeten worden, sinds een deel van de kerk in Oekraïne een paar jaar geleden van hen losbrak. Zie Kirills goddelijke drie-eenheid hierboven.

Deze dagen hebben mensen het vaak over ‘een slappe, naïeve houding’ die EU-landen de laatste jaren tegenover het Kremlin hebben aangenomen.

Veel merkwaardiger vind ik de naïeve attitude tegenover religieuze organisaties. Vrijheid van godsdienst, toch? De enorme invloed van de kerken echter op de regeringspolitiek in de voormalige Oostbloklanden wordt zelden als een negatieve factor gezien. Achterlijke opvattingen over abortus, homoseksualiteit, de rol van de vrouw, minderheden en vreemdelingen worden toegeschreven aan politici. Niet aan hun kerk. 

Maar de schuld aan de agressie tegen Oekraïne delen de president en de patriarch.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Mantra
Mantra24 apr. 2022 - 11:50

De oplossing lijkt mij simpel : 1. Drugs-test bij Poetin (vernietigen met zijn eigen wapen tegen Oekraïne). 2. Kirill laten uitleggen wat hij tegen homo's heeft, terwijl hij zelf verliefd is op minimaal twee mannen : onze lieve Heer en Poetin (ook vernietigen met zijn eigen wapen tegen Oekraïne dus). Met andere woorden : waarom kunnen journalisten Kaag wel het vuur aan de schenen leggen en wij met de hele wereld twee mannetjes niet ?

JaapBo
JaapBo17 mrt. 2022 - 16:46

Over kruistochten gesproken: dit artikel lijkt tegen de vermeende kwalijke invloed van godsdienst in het algemeen gericht. Er is echter helemaal geen bewijs voor dat Poetin's oorlog tegen Oekraïne "vooral ook bedoeld [is] om te interveniëren in een kerkstrijd". Luister naar experts, die zeggen dat Poetin vooral bang is dat Oekraïne bij de NAVO gaat en er straks op Rusland gerichte Tomahawk raketten in Oost-Oekraïne staan. Bijv. https://youtu.be/ppD_bhWODDc

2 Reacties
∆
18 mrt. 2022 - 18:09

Poetin en Kirill trekken zich niks aan van Kaïn's bijbelse zonde, waarbij hij zijn broer Abel vermoordde. Het bloed van hun Slavische broedervolk kleeft aan hun handen.

Gerygrr
Gerygrr22 mrt. 2022 - 12:28

Het is de combinatie kerk met koopman, succesvol in het verleden vanaf keizer Constantijn. Wie een groot rijk wil overheersen dn de harten van het volk wil winnen, verenigt het volk in hetzelfde geloof. Poetin kan het niet schelen welk geloof dat is.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 mrt. 2022 - 14:22

Een vrij Oekraïne zorgt voor verdere splitsing in de Russisch Orthodoxe kerk. Dat is waar Kirill bang voor is. Maar de oorlog maakt dat zelfs het deel in Oekraïne dat trouw aan hem is zich nu wil afsplitsen. Kortom de teloorgang van de Russische cultuur is in volle gang. Oude culturen en zienswijzen overal ter wereld staan op omvallen. 9/11 was een poging van reactionaire krachten in de moslimwereld om de tijd stil te zetten. Trump en 1/6 staan voor een vergelijkbare reactie in het westen. En Poetins oorlog in Oekraïne is het nieuwste verzet tegen de nieuwe tijd. Het geweld en de agressie laten zien hoe desperaat ze zijn. Blijkbaar weten ze dat ze het met rationele overreding nooit zullen redden. Wat de oorlog betreft, ik geloof niet dat het alleen om religie gaat. Poetin grijpt gewoon alles aan wat hem kan helpen. Net als Hitler dat deed door het antisemitsime te gebruiken om zijn doelen te verwezenlijken. Ik geloof ook niet in zijn geopolitieke of culturele en religieuze argumentatie. Of dat hij gek zou zijn of de weg kwijt. Hij heeft twintig jaar lang toegewerkt naar dit moment. Hij wordt 70, ouder dan menig Rus ooit geworden is. Hij is de viriele held van bejaarde Russische vrouwen en bezig een gedenkteken voor zichzelf op te richten. Hij wil de boeken in gaan als de man die de wereld weer bang liet worden voor Rusland.

Olav Meijer
Olav Meijer17 mrt. 2022 - 9:48

[Kirill is net als Poetin afkomstig uit Sint-Petersburg, was eveneens agent van de KGB en werd tien jaar geleden op zijn site betrapt met een oligarchenhorloge van $30.000 aan de pols.] Ons kent ons dus. Lid van de kleptokratenclub, of op z'n minst profiteur daarvan. Een enge kongsi, die nauwe verbinding tussen kerk en staat.

Beisser
Beisser17 mrt. 2022 - 0:10

Vinjetgek? Natuurlijk zit de kerk erachter. Er is geen oorlog in de geschiedenis van de mens aan te wijzen waar ‘de kerk’ (‘moskee’, ‘sjoel’, ‘tempel’) níét achter zit, openlijk of achterbaks, als veroorzaker of als medeplichtige. De werkelijkheid van religie staat diametraal tegenover alles wat ze verkondigen: Ze preken liefde maar ze veroorzaken haat. Ze bazelen over vrede maar ze voeren oorlog. Ze hebben de mond vol over hoop en vertrouwen maar ze kweken doodsangst. Ze hebben het over verantwoordelijkheid maar eisen blinde gehoorzaamheid. Ze verkondigen de ‘waarheid’, maar hun hele leer is een grote onontwarbare Gordiaanse Knoop van leugens en bedrog. De kerk’ (‘moskee’, ‘sjoel’, ‘tempel’ is immoreel, reactionair, Het is het ultieme wij-zijdenken. ‘De kerk’ (‘moskee’, ‘sjoel’, ‘tempel’) is de moeder aller kwaden die de mensheid teisteren. Het geschiedenisboek van de mensheid druipt van het bloed, door religie vergoten.

2 Reacties
youppie
youppie17 mrt. 2022 - 11:01

Inderdaad. Zowel de Koran, de Bijbel en vooral ook niet te vergeten Das Kapital staan vol met oorlogsretoriek en het sussen van het geweten wanneer een oorlogsmisdaad begaan is.

Puddelglum77
Puddelglum7718 mrt. 2022 - 8:45

Beste Beisser, Wat een ongenuanceerde en onzinnige reactie. U ziet (on)bewust over het hoofd dat alleen al tijdens de vorige eeuw de meeste doden zijn gevallen onder repressieve en zeer gewelddadige regimes die het atheïsme tot staatsideologie hadden verheven. U weet wel, de regimes van (ha)atheīsten als Lenin,Stalin, Mao Zedong, Ceausescu, Pol Pot, enzovoorts. Kerken en kloosters werden massaal verwoest en tienduizenden priesters, voorgangers en gewone gelovigen over de kling gejaagd. En dan beweren dat religie 'de moeder aller kwaden is' ... Jazeker, er is bloed vergoten in naam van religie, maar u weet best dat elke (al dan niet religieuze) ideologie kan worden misbruikt. En u weet vast dat er ook zoiets bestaat als het Leger des Heils, of mensen als Desmond Tutu, Moeder Theresa, Martin Luther King, etc. Ten slotte nog even over de invloed van het christendom, lees eens 'Heerschappij' van de (ongelovige) Tom Holland. Armenzorg, gelijkwaardigheid, gelijke rechten, ziekenzorg en andere sociale hervormingen zijn bijvoorbeeld "erfgenamen van het christendom". Dus naast de kwalijke kanten van 'de' kerk is er voldoende aan te wijzen dat de mensheid positief heeft beïnvloed. Kortom, uw reactie lijkt mij eerder een product van een wat omvangrijke onderbuik en minder van een goedwerkend verstand. Verder wens ik u alle goeds.

∆
16 mrt. 2022 - 22:04

Goed getroffen stuk. Overigens heeft Poetin vandaag de Russische vredesdemonstranten verketterd tot verraders. Daarom: ❤️???????? Leve een vrij en democratisch Oekraïne! ❤️???????? Vrijheid voor de Russische vredesdemonstranten! ❤️???????? Leve het Internationaal Strafhof in Den Haag!