Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poetin daagt Westen uit: 'Totale oorlog op Oekraïense bodem onvermijdelijk'

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6332 keer bekeken
  •  
ANP-451458645

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft het Westen uitgedaagd oorlog met hem te voeren. Westerse landen leveren op grote schaal militaire kennis en materieel aan Oekraïne, maar zijn huiverig zelf betrokken te raken bij de oorlog. Maar volgens Poetin is dat laatste de enige manier om te proberen hem te stoppen. Ook waarschuwt hij dat hij ‘nog niet eens echt begonnen’ is met de oorlog tegen Oekraïne.

Poetin deed zijn uitspraken tijdens een overleg met leiders van het Russische parlement. Daarin zei hij ook open te staan voor vredesonderhandelingen: ‘Maar wie dat afwijst moet wel weten dat hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om nog met ons te onderhandelen.’ Volgens Poetin wijst alles erop dat een totale oorlog op Oekraïense bodem tussen Rusland en het Westen onvermijdelijk is. 

Hoe die vredesonderhandelingen er voor Poetin uit moeten zien, werd duidelijk na het bezoek van zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan de G20-top in Indonesië. Lavrov liet na afloop weten eventueel met Oekraïne en Turkije te willen onderhandelen over graanexport, maar zei ook verder ‘niets’ met het Westen te bespreken te hebben aangezien die landen blijven eisen dat Rusland zich volledig terugtrekt uit Oekraïne, wat Rusland pertinent weigert. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Olav Meijer
Olav Meijer8 jul. 2022 - 21:47

Poetin is een narcist en megalomaan, en vanwege zijn in de loop der jaren steeds verder uitgebouwde machtspositie levensgevaarlijk. Het lijkt erop dat hij koste wat het kost zijn reactionaire wensdromen wil verwezenlijken, ongeacht wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor de bevolking van zowel te veroveren gebieden als Rusland zelf. Eigenlijk onvoorstelbaar dat dit nog in deze tijd kan gebeuren. De dreiging van een nieuwe wereldoorlog wordt steeds reëler.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 jul. 2022 - 9:43

De dreiging van een nieuwe wereldoorlog wordt steeds reëler. Help je mee dat te voorkomen? Even los van of we Poetin een narcist vinden of niet. Dat is verder irrelevant

PVDB2
PVDB28 jul. 2022 - 17:44

De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid toegestemd dat Zweden en Finland NAVO lid kunnen worden. Alleen Wybren van Haha (ex FVD) en onze eigen polder Mussolini en Poetin muppet Baudet stemde tegen. Ja, zelfs de PVV kan af en toe verbazen. Als je na de inval van de Krim, na de het feit Rusland achter het neerschieten van de MH17 zit met 198 doden, gewoon bij Poetin op visite gaat en met een speldje terugkomt, niet bij de toespraak van Zelenski bent, je tegen onderzoek naar financiering vanuit Rusland van Europese organisaties, toch meestemt met de meerderheid van toelating en dus uitbreiding van de NAVO, dan wil je de verdenking zo klein mogelijk houden (excuus). Als je geen inkomsten hebt behalve je salaris als kamerlid, maar toch onder meer campagne kan voeren, dan is men bijgedraaid, er geen financiering meer is, of men ziet de bui voor komende Statenverkiezingen al aan komen. Er lopen al aardig mensen weg uit het clubje. Terecht maar wat laat. Je weet nooit wat Poetin van plan is. Finland is een buurland en kan een volgende zijn. Je vraagt je af wat de FVD aanhang ervan vindt, maar waarschijnlijk is men te dom om te realiseren wat er gaande is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jul. 2022 - 17:15

Poetin is bang en verstopt dat achter grote woorden voor het eigen publiek. Hij is met recht bang want de hele wereld ziet dat Rusland alleen gevaarlijk is vanwege zijn snel groeiende kernwapenarsenaal. Dus dreigt hij daarmee. Ik las afgelopen weekend dat er naar schatting 200.000 kinderen uit Oekraïne naar Rusland zijn vervoerd en ieder spoor ervan ontbreekt. De inval in de Donbass lijkt daarmee een dekmantel voor kinderhandel te zijn worden.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2022 - 6:01

Kinderen werden al ontvoerd vanaf het allereerste moment. Ook vanuit de dorpen rondom Kiev zijn de verhalen bekend. Russen zijn wederom barbaren gebleken en grenzeloos.

Pindaklaas
Pindaklaas9 jul. 2022 - 6:48

De hele wereld? Volgens mij alleen de VS en de NAVO landen.

Ivan61
Ivan619 jul. 2022 - 12:20

Martin, Bush jr. Blair en Balkenende ( 3 B ) dienen als voorbeeld. Jij weet warover ik heb toch? Een leugenaar en misdadiger met te veel macht komt ook hier in het Westen ook voor.

EenMening3
EenMening38 jul. 2022 - 11:58

Poetin heeft dezelfde veroveringsdrang als Hitler en Napoleon, maar dan vanaf de andere kant van ons wereldeel. Napoleon werd uiteindelijk verslagen bij Waterloo, Hitler pleegde zelfmoord in een Berlijnse bunker. Op dit moment kan de NAVO weinig anders doen dan Oekraïne volstoppen met moderne wapens, in de hoop dat dat het verschil maakt. Dat kan leiden tot een militaire confrontatie van de NAVO met Rusland. Hopelijk zijn de dappere en zeer gemotiveerde Oekraïnse soldaten in staat om het Russische leger enorme schade toe te brengen, zodat het tijdelijk niet meer kan opereren. Door het embargo kan Rusland niet meer aan moderne electronica komen, daardoor kunnen de Russen geen geavanceerde wapens meer produceren. Veel NAVO-landen hebben hun defensie laten versloffen, zodat ze zich zonder de VS niet meer effectief kunnen verdedigen. Finland en Zweden zijn zo bang voor Rusland, dat ze bereid zijn om hun langgekoesterde neutraliteit op te geven en lid van de NAVO willen worden. We zitten weer midden in een Koude Oorlog, net als voor 1989 is de NAVO genoodzaakt om grote aantallen militairen (ca 300.000) in Europa te stationeren.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jul. 2022 - 14:39

Zowel de NAVO als Rusland, wilt geen oorlog tussen de NAVO en Rusland. Tenzij men suïcidaal is

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 jul. 2022 - 15:07

300.000 man in EU? Hoe moet dat dan? Niemand heeft zin in dienstplicht, vooral in ons land niet. En terecht, bovendien is Europa, behalve Polen en Honarije niet begeesterd van aansturing onder de vlag van US Pentagon, zeker niet nu conservatief Republikeins belijdingsgoed wordt geproclameerd door God's eigen hooggerechtshof aldaar. Men moet er niet aan denken dat die ook gaan beschikken over de Martiale Wet aldaar.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jul. 2022 - 20:35

Precies, Hannes Denk maar niet dat ik een zogenaamde 'dienstplicht' ga vervullen. Zeker niet voor de NAVO. Wat denken ze allemaal wel niet. Stelletje narcisten

Bernie2
Bernie28 jul. 2022 - 11:15

Hoogste tijd om Jantje Smit, Tsjakka Ratelband, Rutte, de 16 J's, Fransje Bauer en andere schone bards op de Grebbeberg op te stellen. Geen groen mannetje die Nederland dan nog in durft te komen om Poetins hijgende Europese aspiraties te volvoeren.

EenMening3
EenMening38 jul. 2022 - 10:43

Poetin heeft dezelfde veroveringsdrang als Hitler en Napoleon, maar dan vanaf de andere kant van ons wereldeel. Napoleon werd uiteindelijk verslagen bij Waterloo, Hitler pleegde zelfmoord in een Berlijnse bunker. Op dit moment kan de NAVO weinig anders doen dan Oekraïne volstoppen met moderne wapens, in de hoop dat dat het verschil maakt. Dat kan leiden tot een militaire confrontatie van de NAVO met Rusland. Hopelijk zijn de dappere en zeer gemotiveerde Oekraïnse soldaten in staat om het Russische leger enorme schade toe te brengen, zodat dat tijdelijk niet meer kan opereren. Door het embargo kan Rusland moeilijk aan moderne electronica komen, daardoor kunnen de Russen geen geavanceerde wapens meer produceren. Veel NAVO-landen hebben hun defensie laten versloffen, zodat ze zich zonder de VS niet meer effectief kunnen verdedigen. Finland en Zweden zijn zo bang voor Rusland dat ze bereid zijn hun neutraliteit op te geven en lid van de NAVO willen worden. We zitten weer midden in een Koude Oorlog. Net als voor 1989 is de NAVO genoodzaakt om grote aantallen militairen (ca 300.000) in Europa te stationeren.

Miss Piggy
Miss Piggy8 jul. 2022 - 10:06

Je begint je af te vragen of ze suïcidaal zijn daar in Rusland. In de Doema wordt nu opgeroepen om Alaska (terug) te veroveren. Er zijn hiervoor zelfs al billboards voor gemaakt die langs de kant van de weg staan. Een rechtstreeks conflict tussen het Westen en Rusland betekent in het ergste geval nucleaire oorlog. En een regulier conflict zal Rusland nooit kunnen winnen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 14:20

Alaska is gewoon verkocht in 1867. Dat de Russen daar spijt van hebben kan ik me voorstellen. De oorspronkelijke bewoners (qua taal en cultuur nauw verwant aan hun Siberische buren) zal wel niet om hun mening zijn gevraagd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 9:48

Putin's versie van vredesonderhandelingen komt neer op capitulatie. Putin was nooit bereid genoegen te nemen met minder dan inlijving van de hele Oekraïne.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 jul. 2022 - 10:49

Juist.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jul. 2022 - 20:35

Laat hem dan Oekraïne dan nemen en verder, zand erover. We gaan niet in een wespennest poeren

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jul. 2022 - 9:46

Niemand, moet dit willen ! Een oorlog van Europa/de VS tegen Rusland, is een complete hel. Niemand wilt dit ! Je hebt dan gewoon WO3 We moeten alles doen om dit tegen te gaan. Mensen die deze oorlog aan het ophitsen zijn, weten niet waar ze mee bezig zijn

MG1968-2
MG1968-28 jul. 2022 - 8:57

Als hij zijn dreigement meent gaat hij dat waarmaken en zal uitstellen van het onvermijdelijke er alleen voor zorgen dat de positie waarin wij kunnen opereren een negatievere wordt dan dat die nu is. Juist dit soort dreigementen -alhoewel bedoeld voor 'ons' om 'ons' afzijdig te houden- moet op ingegaan worden. Een terugtrekkende beweging zal meer schade opleveren als hij het inderdaad meent en als hij niet bereid is de consequenties te nemen (bluft) kun je je wel op het hoofd slaan als je vrijheid 'om niet' hebt weggegeven.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 jul. 2022 - 8:49

Wollt Ihr den totalen Krieg?

spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 jul. 2022 - 8:00

Thuis is SPARTA!