Joop

Poeptomaten groeien aan Noordzeekust dankzij vieze Britten

  •  
11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
De Britten storten zoveel ongezuiverd rioolwater in de Noordzee dat er langs de badplaatsen aan de kust spontaan tomaten beginnen te groeien. Die ontkiemen uit de tomatenzaadjes die het menselijk spijsverteringsproces doorstaan en in de ontlasting terecht komen. Vervolgens spoelen ze weer aan op de kust. Bewoners in Kent zijn verbijsterd. Plots zien ze in het wild rijpe tomaten.
Een lokale milieubeschermer zegt heel vaak resten uit het rioolwater aan te treffen in het populaire recreatiegebied. Meestal gaat het dan om pleisters, tandenstokers en dergelijke. De tomaten zijn ook voor hem nieuw, erkent hij in The Independent. Mensen consumeren veel tomaten en de zaden worden niet verteerd. Zo gauw die terechtkomen op vruchtbare grond beginnen ze te groeien en bloeien. Hij zegt dat ze goed smaken en eet ze regelmatig als hij door het gebied struint om afval op te ruimen. Niet iedereen is zo enthousiast. Bewoners rond Pegwell Bay in Kent waar de planten groeien spreken van poeptomaten. Sommigen ouders vrezen voor de gezondheid van hun kinderen als het rioolvuil op de kust terecht komt.
Britse conservatieve parlementariërs stemden vorige maand tegen een milieuregel die rioolafvoerbedrijven verbied hun vuil in rivieren te storten. Dat leidde tot ophef omdat de regering altijd beloofd had dat na de Brexit de milieuwetgeving beter zou worden dan de strenge regels van de EU. In de praktijk pakt dat anders uit. De bedrijven dumpen het afval in de rivier als door overstromingen de riolen dreigen te overstromen. Dergelijke overstromingen treden steeds vaker op als gevolg van klimaatverandering. Het land kampt met een rioleringssysteem dat nog stamt uit de Victoriaanse tijd.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Milieu staat niet vast dat de zaadjes uit menselijke ontlasting ontspruiten. De regering noemt het waarschijnlijker dat de zaden verspreid worden door meeuwen die hun kostje bij elkaar scharrelen op vuilstortplaatsen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

dirk den boer
dirk den boer14 nov. 2021 - 21:10

Ook toevallig, vanavond op TV Waes op reis, op bezoek in Wageningen, waar hij op toilet een drol produceert, die gebruikt wordt in een lab (in kader van toekomstige plantaardige produktie van eetbaar spul op Mars, tzt) om er tuinkers op te verbouwen. Poepkers dus. Merkwaardig dat de prof het had over wormpjes en bio-leven voor de toekomst op Mars, terwijl we in het Westland tomaten gewoon op glaswol telen. Of is dat bioleve en microbes nodig om de excrementen af te breken en om te bouwen in nuttige nutrienten voor planten? Moet ik toch eens uitzoeken....

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2021 - 11:38

Wat me opviel op een bootreisje op de Donau van Wenen naar Bratislava: op de einadjes die we passeerden groeiden 1000en tomatenplantjes met vruchtjes (tamelijk kleine) tussen de keien, kennelijk ook van weggespoelde of gegooide tomaten, of van zaad uit poep van tomateneters?, het water is daar zoet, dus nog meer overlevings- en kiemingskansen.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis11 nov. 2021 - 23:10

Op de middelbare school in 1971 kregen we een rondleiding bij een waterzuiveringsinstallatie in Noord-Brabant. Toen we daar bij de slibvelden kwamen (dat schijnt nu niet meer te zijn toegestaan, die slibvelden), vertelde de rondleider dat het enige dat door de zuivering heen kwam, tomatenzaden waren. Regelmatig doken daardoor op die velden tomatenplanten op.

Me, myself and I2
Me, myself and I211 nov. 2021 - 19:52

Er is zelfs een hele dure koffie die door het darmkanaal van een soort kat moet voor hij zijn kenmerkende smaak krijgt. Uit de national geografic: "Het is de duurste koffie ter wereld en hij wordt gemaakt van poep. Of beter gezegd, het wordt gemaakt van koffiebonen die gedeeltelijk verteerd zijn en vervolgens zijn uitgepoept door de civetkat, een klein katachtig roofdier. Een kopje kopi loewak kan in de Verenigde Staten wel $8,- kosten." Nou ja, in elk geval maken ze daar met plezier de kattenbak schoon.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2021 - 11:47

Die koffie is zo duur en lekker, omdat de loewak heel specifiek alleen de allerrijpste koffiebessen eruit pikt en opeet. Dat besvruchtenvlees wordt door die diertjes zeer gewaardeerd, de koffiezaden zijn dan weer voor ons. Er moeten tonnen en tonnen koffiebespulp verloren gaan bij de bereiding van de bonen op de erfjes en terreinen van koffieboeren en bereiders. De loewak haalt daar zijn neus voor op, die kiest liever zelf uit (en wordt waarschijnlijk vervolgd of afgeschoten door de koffieeigenaars)

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2021 - 16:45

Vele zaden ontkiemen na een darmkanaal gepasseerd te zijn, vaak dat van bessenetende vogels.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2021 - 16:48

Dat is geen argument om afvalwater niet te zuiveren.

Libertain
Libertain12 nov. 2021 - 7:31

Yummie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2021 - 14:56

Die bessen zijn niet altijd yummie. Lijsterbessen zijn wel eetbaar maar niet bijzonder lekker net als kraaiheidebessen. De laatste leveren wel kleurstof voor vruchtenjoghurt

Markzelluf
Markzelluf11 nov. 2021 - 15:06

ooit van circulaire landbouw gehoord? Daar is iets op tegen?

Ecclesia
Ecclesia11 nov. 2021 - 15:04

Uiteindelijk is de hele biosfeer (dat dunne laagje tussen aarde en de ruimte) een verzameling koolstofatomen dat zich constant herschikt (van koeien, tot planten, mensen, bacillen, virussen, terug naar koeien, etc.). De atomen in jouw neus zijn niet dezelfde atomen als een jaar geleden, of dat jaar daarvoor. Idem met de lucht die je inademt, het water dat je drinkt. Niet teveel over nadenken joh. Geniet van het leven.

adriek
adriek11 nov. 2021 - 14:48

" ... kostje bij elkaar scharrelen op vuilstortplaatsen." Over Victoriaanse gebruiken gesproken: welk achterland heeft nog vuilstortplaatsen???

nikita72
nikita7211 nov. 2021 - 14:30

Tegen de tijd dat uit een zaadje een tomaat gegroeid is, zal de poep er wel afgeregend zijn. Maar je weet niet wat er intussen al weer aan poep op het strand gespoeld is.

10 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 15:46

bijna alle groentes die je eet groeien op poep planten zijn nu eenmaal gek op poep

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 nov. 2021 - 19:17

@Griezel De meeste tomaten die we eten komen uit de kas en groeien op steenwol. Daar komt geen poep aan te pas.

Juppé🎗
Juppé🎗11 nov. 2021 - 21:06

« Daar komt geen poep aan te pas. »…bah dan worden het smaakloze water dotjes. Hier geen poep maar mest????????. van de kippen van de buurman en uit een zak van schapen. Vandaag nog twee tomaten, het gaat langzamer in november maar nog steeds heerlijk op een pizza. Overigens een tip. Ik neem weinig lactose en maal aubergines uit de poep sorry mest in de Magimix en doe dat ipv kaas met kruiden op de pizza.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2021 - 12:00

Een zak van schapen, leg dat eens uit Yuppe? Daar kunnen de moestuineigenaars wellicht hun voordeel mee doen.

Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2021 - 15:51

Het heet heel simpel Ovinalp. Komt dus van mest van schapen uit de alpen. Ik koop het in zakken van 25 kilo. Ovinalp is ook de merknaam, maar daar zal neem ik aan geen bezwaar tegen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2021 - 17:14

Prima spul zo te zien.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2021 - 19:06

Dankjewel Juppe, ben er direct achterheen gegaan. Wat een idee vd Fransen, je moet er maar opkomen, schapenmest van het Agneau de Sisteron, niet alleen het lamsvlees is vurrukkuluk dus (een beschermd oorsprongslam), zelfs de droge mest ervan wordt vermarkt en aangeprezen als iets heel bijzonders, vanwege de kruiderijen die de schapen daar grazend in de Alpen produceren, twee keer prijs dus. Waarom doen wij dat niet? Wij verbradnen de kippenmest, of frauderen in de boeken en werken overschotten de grens over, want legaal mag je het niet meer dumpen op akkers en weides ten onzent. Maar daar gaat het dus anders, blijft het feit dat we die mest dus importeren, terwijl we er al in stikken hier. Hoe vreemd kan het soms gaan....

Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2021 - 20:41

@Danielle & Dirk. Ja werkt prima, die schapen hebben natuurlijke voeding en poepen minder zuur. Het werkt hier prima en ik help ook de buurman mee om zijn kippenmest te lozen. Of het naar Nederland wordt geëxporteerd weet ik niet, maar daar is mogelijk Texelse variant. Ik woon ca. 80 km van Sisteron, maar hier is het te koop in locale coöperative. Aubergines komkommers en tomaten lijken het er beter op te doen, courgettes, peultjes haricots ook prima, maar paprika’s en tuinbonen minder. Het kan ook aan andere dingen zoals bijen liggen. Wintergroenten behalve blette doe ik niet, het lukt me niet bio, dus die kopen we op de markt. Genieten dat moestuintje.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2021 - 22:43

Leuk te horen, en lees nu pas dat je daar zit, neen, denk niet dat dat hier op de markt te krijgen is. Wat ik ook tegen kwam zoekend naar datOvinalp: de enorme verscheidenheid van shcapenrassen en beschermde lamsvleessoorten, heremetijd, wij hebben maar een soort, het texelse (andere zijn heideschapen die niet vermarkt worden). Toch herinner ik me ooit eens een mouton de pre sale, uit Zeeland,opgegeroeid op de schorren gehad te hebben, helaas, zelfs dat ene type is verdwenen, wij zijn geen fijnproevers, en zeker niet van schapenvlees (behalve de marokkanen misschien dan). Maar heel goed dat ze daar zelfs hun schapenmest verwerken en vermarkten, goed voorbeeld voor ons.

dirk den boer
dirk den boer13 nov. 2021 - 12:42

Trouwens, Juppe, wat is het probleem met bio? Ik heb 30 jr moestuin gehad, en nooit met kunstmest of pesticiden gewerkt (veel te ingewikkeld), en denk dat 90% vd moestuiniers hier in NL ook zo moestuinieren. Wel zo nu en dan paardenmest of, net als jij dus, (kippen)mest vd buren of droge mest uit een zak( zelf nooit gedaan, veel te duur). Mag dat niet in Frankrijk, om dan nog bio genoemd te worden? Kan ik me niet voorstellen.