Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ook toevallig, vanavond op TV Waes op reis, op bezoek in Wageningen, waar hij op toilet een drol produceert, die gebruikt wordt in een lab (in kader van toekomstige plantaardige produktie van eetbaar spul op Mars, tzt) om er tuinkers op te verbouwen. Poepkers dus. Merkwaardig dat de prof het had over wormpjes en bio-leven voor de toekomst op Mars, terwijl we in het Westland tomaten gewoon op glaswol telen. Of is dat bioleve en microbes nodig om de excrementen af te breken en om te bouwen in nuttige nutrienten voor planten? Moet ik toch eens uitzoeken....
Wat me opviel op een bootreisje op de Donau van Wenen naar Bratislava: op de einadjes die we passeerden groeiden 1000en tomatenplantjes met vruchtjes (tamelijk kleine) tussen de keien, kennelijk ook van weggespoelde of gegooide tomaten, of van zaad uit poep van tomateneters?, het water is daar zoet, dus nog meer overlevings- en kiemingskansen.
Op de middelbare school in 1971 kregen we een rondleiding bij een waterzuiveringsinstallatie in Noord-Brabant. Toen we daar bij de slibvelden kwamen (dat schijnt nu niet meer te zijn toegestaan, die slibvelden), vertelde de rondleider dat het enige dat door de zuivering heen kwam, tomatenzaden waren. Regelmatig doken daardoor op die velden tomatenplanten op.
Er is zelfs een hele dure koffie die door het darmkanaal van een soort kat moet voor hij zijn kenmerkende smaak krijgt. Uit de national geografic: "Het is de duurste koffie ter wereld en hij wordt gemaakt van poep. Of beter gezegd, het wordt gemaakt van koffiebonen die gedeeltelijk verteerd zijn en vervolgens zijn uitgepoept door de civetkat, een klein katachtig roofdier. Een kopje kopi loewak kan in de Verenigde Staten wel $8,- kosten." Nou ja, in elk geval maken ze daar met plezier de kattenbak schoon.
Die koffie is zo duur en lekker, omdat de loewak heel specifiek alleen de allerrijpste koffiebessen eruit pikt en opeet. Dat besvruchtenvlees wordt door die diertjes zeer gewaardeerd, de koffiezaden zijn dan weer voor ons. Er moeten tonnen en tonnen koffiebespulp verloren gaan bij de bereiding van de bonen op de erfjes en terreinen van koffieboeren en bereiders. De loewak haalt daar zijn neus voor op, die kiest liever zelf uit (en wordt waarschijnlijk vervolgd of afgeschoten door de koffieeigenaars)
Vele zaden ontkiemen na een darmkanaal gepasseerd te zijn, vaak dat van bessenetende vogels.
Die bessen zijn niet altijd yummie. Lijsterbessen zijn wel eetbaar maar niet bijzonder lekker net als kraaiheidebessen. De laatste leveren wel kleurstof voor vruchtenjoghurt
Uiteindelijk is de hele biosfeer (dat dunne laagje tussen aarde en de ruimte) een verzameling koolstofatomen dat zich constant herschikt (van koeien, tot planten, mensen, bacillen, virussen, terug naar koeien, etc.). De atomen in jouw neus zijn niet dezelfde atomen als een jaar geleden, of dat jaar daarvoor. Idem met de lucht die je inademt, het water dat je drinkt. Niet teveel over nadenken joh. Geniet van het leven.
" ... kostje bij elkaar scharrelen op vuilstortplaatsen." Over Victoriaanse gebruiken gesproken: welk achterland heeft nog vuilstortplaatsen???
Tegen de tijd dat uit een zaadje een tomaat gegroeid is, zal de poep er wel afgeregend zijn. Maar je weet niet wat er intussen al weer aan poep op het strand gespoeld is.
bijna alle groentes die je eet groeien op poep planten zijn nu eenmaal gek op poep
@Griezel De meeste tomaten die we eten komen uit de kas en groeien op steenwol. Daar komt geen poep aan te pas.
« Daar komt geen poep aan te pas. »…bah dan worden het smaakloze water dotjes. Hier geen poep maar mest????????. van de kippen van de buurman en uit een zak van schapen. Vandaag nog twee tomaten, het gaat langzamer in november maar nog steeds heerlijk op een pizza. Overigens een tip. Ik neem weinig lactose en maal aubergines uit de poep sorry mest in de Magimix en doe dat ipv kaas met kruiden op de pizza.
Een zak van schapen, leg dat eens uit Yuppe? Daar kunnen de moestuineigenaars wellicht hun voordeel mee doen.
Het heet heel simpel Ovinalp. Komt dus van mest van schapen uit de alpen. Ik koop het in zakken van 25 kilo. Ovinalp is ook de merknaam, maar daar zal neem ik aan geen bezwaar tegen zijn.
Dankjewel Juppe, ben er direct achterheen gegaan. Wat een idee vd Fransen, je moet er maar opkomen, schapenmest van het Agneau de Sisteron, niet alleen het lamsvlees is vurrukkuluk dus (een beschermd oorsprongslam), zelfs de droge mest ervan wordt vermarkt en aangeprezen als iets heel bijzonders, vanwege de kruiderijen die de schapen daar grazend in de Alpen produceren, twee keer prijs dus. Waarom doen wij dat niet? Wij verbradnen de kippenmest, of frauderen in de boeken en werken overschotten de grens over, want legaal mag je het niet meer dumpen op akkers en weides ten onzent. Maar daar gaat het dus anders, blijft het feit dat we die mest dus importeren, terwijl we er al in stikken hier. Hoe vreemd kan het soms gaan....
@Danielle & Dirk. Ja werkt prima, die schapen hebben natuurlijke voeding en poepen minder zuur. Het werkt hier prima en ik help ook de buurman mee om zijn kippenmest te lozen. Of het naar Nederland wordt geëxporteerd weet ik niet, maar daar is mogelijk Texelse variant. Ik woon ca. 80 km van Sisteron, maar hier is het te koop in locale coöperative. Aubergines komkommers en tomaten lijken het er beter op te doen, courgettes, peultjes haricots ook prima, maar paprika’s en tuinbonen minder. Het kan ook aan andere dingen zoals bijen liggen. Wintergroenten behalve blette doe ik niet, het lukt me niet bio, dus die kopen we op de markt. Genieten dat moestuintje.
Leuk te horen, en lees nu pas dat je daar zit, neen, denk niet dat dat hier op de markt te krijgen is. Wat ik ook tegen kwam zoekend naar datOvinalp: de enorme verscheidenheid van shcapenrassen en beschermde lamsvleessoorten, heremetijd, wij hebben maar een soort, het texelse (andere zijn heideschapen die niet vermarkt worden). Toch herinner ik me ooit eens een mouton de pre sale, uit Zeeland,opgegeroeid op de schorren gehad te hebben, helaas, zelfs dat ene type is verdwenen, wij zijn geen fijnproevers, en zeker niet van schapenvlees (behalve de marokkanen misschien dan). Maar heel goed dat ze daar zelfs hun schapenmest verwerken en vermarkten, goed voorbeeld voor ons.
Trouwens, Juppe, wat is het probleem met bio? Ik heb 30 jr moestuin gehad, en nooit met kunstmest of pesticiden gewerkt (veel te ingewikkeld), en denk dat 90% vd moestuiniers hier in NL ook zo moestuinieren. Wel zo nu en dan paardenmest of, net als jij dus, (kippen)mest vd buren of droge mest uit een zak( zelf nooit gedaan, veel te duur). Mag dat niet in Frankrijk, om dan nog bio genoemd te worden? Kan ik me niet voorstellen.