Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plus stuurt rekening prijzenoorlog door naar leveranciers

  •  
23-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Plus300.jpg
Supermarkten tekenden afgelopen maand gedragscode die eenzijdige kortingen verbiedt
Plus wil zijn leveranciers laten betalen voor de gevolgen van de nieuwe prijzenoorlog. Dat blijkt uit een brief die de supermarktketen aan een aantal leveranciers van de zogeheten A-merken heeft gestuurd, zo meldt de NOS. Volgens de fabrikanten is Plus niet de enige supermarkt die dit doet.
In de brief schrijft de commercieel directeur van Plus dat door de “huidige marktontwikkeling” er minder verdiend wordt op veel A-merkproducten. Plus schrijft genoodzaakt te zijn “het opgetreden margeverlies bij u in rekening te brengen.” De aangeschreven leveranciers krijgen veertien dagen om een door Plus berekend bedrag hebben overgemaakt, meldt de NOS.
Albert Heijn ontketende twee weken geleden de nieuwe prijzenoorlog door de prijzen van A-merken te verlagen. De aanval zou gericht zijn op budget-concurrent Lidl, maar aangezien deze geen A-merken verkoopt lijken andere speler op de markt zoals Plus en Jumbo het werkelijke doelwit. Gedragscode Vorig jaar ontstond ook al commotie toen Jumbo en Albert Heijn hun leveranciers kortingen oplegden. Afgelopen maand hebben de supermarktconcerns hebben daarom een Gedragscode Handelspraktijken ondertekend in Brussel. Daarin is afgesproken geen eenzijdige kortingen aan leveranciers op te leggen.
Volgens een woordvoerster van Plus is de aan de leverancier niet in strijd met deze regel. De leveranciers wordt in de brief de mogelijkheid geboden om zelf met alternatieven te komen om het ‘ontstane margeverlies’ te compenseren.
Philip den Ouden, directeur van de branchevereniging van levensmiddelenfabrikanten, FNLI, noemt het “vreemd dat supermarkten de consequenties van hun eigen concurrentie zo makkelijk bij anderen neerleggen.”
Lees ook op Joop het opinieartikel van Paul Wolvekamp: Prijzenoorlog supers luidt een treurige neerwaartse spiraal in

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Zjenny
Zjenny23 sep. 2013 - 12:36

De supermarkten zouden eens rap moeten gaan participeren!

MichelReiziger
MichelReiziger23 sep. 2013 - 12:36

Misschien dat de Lidl in Duitsland, in de grensstreek een grote concurrent is van de Appiehappie.

rbakels
rbakels23 sep. 2013 - 12:36

Wat een wereldvreemd verhaal. het gaat gewoon om handel. Iedereen wil zo veel mogelijk krijgen voor zo weinig mogelijk geld, en alle leveranciers willen zo weinig mogelijk leveren voor zo veel mogelijk geld. Dat hoort elkaar in evenwicht te houden, al kunnen er schommelingen optreden. De vraag waar het om gaat is of er machtsblokken worden gevormd die het evenwicht structureel verstoren. Monopolies kunnen zowel aan de kopers- als aan de verkoperskant bestaan. De Amerikanen zijn de kampioenen van de vrije markt. Maar als een marktpartij daar een machtspositie heeft én die machtspositie misbruikt dan zwaait er wat. Dan kan een directeur maar beter een tandenborstel en een pyjama meenemen naar zijn werk, want dan is de kans groot dat hij de nacht in het gevang moet doorbrengen.

neutralist
neutralist23 sep. 2013 - 12:36

Met de merkleveranciers geen medelijden. Prima van Plus. Of het schap uit, er zijn genoeg alternatieven.

roher
roher23 sep. 2013 - 12:36

Winkels brengen een gevoel over bij klanten en die verhalen zoals hierboven beschreven kon je al boodschappend participerend consument al aanvoelen. Mn. omdat je door prijzenknallers aflopend, vergelijkingsmateriaal hebt tussen de verschillende winkelbedrijven. Bij de een voel het zus(dat alles met alles samenvalt) bij de ander voelt het zo (het gevoel dat je uit elkaar wordt getrokken) Ligt er een saucijzenbroodje bij de prijzenknallers en ligt er bijv. altijd maar één dan stijgt de adrenaline naar je hoofd -rijen met de kar- de kans dat hem vlak voor je neus weg grist ligt op de loer! En bij de concurrent liggen er altijd bakken vol en betaalbaar en dat voelt beter. Maar kijk uit, een blikje artisjokbodem is dan weer tien keer zo duur, dus het blijft uit je doppen kijken en goed opletten.

roher
roher23 sep. 2013 - 12:36

corr: al is als

MuratRais
MuratRais23 sep. 2013 - 12:36

Vreemd zaakje met een luchtje. AH start een prijzenoorlog en het is de PLUS die negatieve publiciteit krijgt door hun reactie op deze aanslag op hun concurrentiepositie. Ik snap sowieso niet wie deze brief heeft laten lekken, of beter ik snap het wel en verbaas me weer over de cutthroatmentaliteit in deze branche. Ik heb te doen met de PLUS, in mijn buurt probeerden ze jaren terug voet aan de grond te krijgen en werden meedogenloos weggespeeld door maar liefst 3 AH filialen op loopafstand erbij in de maanden na de opening. Ze hebben het daarna geen jaar uitgehouden terwijl ze toch best een fijn assortiment boden. En wat gebeurde er toen? Het dichtstbijzijnde AH filiaal werd weer gesloten. Cutthroat ik kan niks anders zeggen.

WendyB2
WendyB223 sep. 2013 - 12:36

Van marktwerking en concurrentie is in Nederland allang geen sprake meer van. Hoe kan het dat, ondanks de zogenaamde open grenzen van de EU, geen enkele Franse, Duitse of Belgische supermarktketen voet aan de grond krijgt? Aldi en Lidl worden gedoogd omdat het geen reguliere supermarkten zijn. Plus, Jumbo en AH kennen elkaar natuurlijk ook maar al te goed via het old boys network. Deze prijzenslag is niet gericht op de collega-supermarkten maar op de leveranciers. En dus uiteindelijk op de onderste op de hiërarchische ladder, de gewone boer en zwartwerkende Pool. Na de prijzenslag gaan de prijzen gewoon weer terug naar het oude nivo, maar hebben de leveranciers wel hun prijzen verlaagd.

4 Reacties
Zjenny
Zjenny23 sep. 2013 - 12:36

Jij snapt de vuile trucs Wendy. Ik blijf gewoon lokaal inkopen.Zoveel mogelijk bij de boer voor een eerlijke prijs.

erikbos
erikbos23 sep. 2013 - 12:36

De marktwerking is juist heel goed in Nederland. Ga maar eens in Belgie kijken daar zijn de prijzen veel duurder. Belgen gaan in de grensstreek zelfs massaal in Nederland inkopen. http://www.levensmiddelenkrant.nl/9754/belgische-supermarkten-fors-duurder. En hoezo zijn de Aldi en Lidl geen reguliere supermarkten? Hele volkstammen doen daar al hun boodschappen.

rbakels
rbakels23 sep. 2013 - 12:36

De Mediamarkt en Saturn (van hetzelfde concern) hebben hier wel voet aan de grond gekregen. geen supermarkten - maar de grenzen zijn blijkbaar toch niet helemáál dicht. Als de toegang tot de Nederlandse markt werkelijk geblokkeerd zou worden voor Duitse concerns dan zouden die een goede casus hebben voor de rechter. Ik vermoed dat er iets anders aan de hand is. Zou de Nederlandse markt niet aantrekkelijk zijn voor Duitsers - juist vanwege de meedogenloze concurrentie? Duitse supermarkten behalve Aldi en Lidl zie je hier weer niet. Duitse ketens als REWE of Tengelmann zijn hier volstrekt onbekend. Een andere verklaring kan zijn dat de Duitsers hier wel degelijk meedoen, doch niet met eigen winkels maar als aandeelhouder van multinationale concerns.

Blisss
Blisss23 sep. 2013 - 12:36

Ach zogenaamd prijzenoorlog. De kip is alweer duurder bij AH. Ter compensatie van andere artikelen. We worden bij de neus genomen !

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 sep. 2013 - 12:36

Nou, dat plan van PLUS om haar margeprobleem bij de leveranciers te leggen lijkt me beter dan het bij de consumenten te leggen.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat23 sep. 2013 - 12:36

@Gerwin, en waarom niet gewoon bij Plus zelf? Die wil meedoen aan een prijzenoorlog. En dan komen de eigen marges onder druk. Nou en? Zou ik misschien ook een brief moeten schrijven naar Plus? Zo in de trant van: "Omdat mijn maandelijkse marges zijn gekrompen in de laatste tijd, verwacht ik van Plus dat ze aan mij een bedrag X over maken om deze marges weer een beetje op orde te krijgen"... Ik denk dat ze me uitlachen...